Menu
Καλή χρονιά

Καλή χρονιά

 Η «Πρωινή» και η «Π...

Πανηλειακός - Βούζας: "Πάμε για μια νέα αρχή"

Πανηλειακός - Βούζας: …

Τιμή για τον ίδιο ...

 Άειιιιιι χάσου,  το 14, Σαμυρμηγκάκη…

Άειιιιιι χάσου, το 14, …

«Βάλε στην αυλή σου ...

Ο Μέγας Σατιρικός Καζαμίας του 2014

Ο Μέγας Σατιρικός Καζαμία…

Γεγονότα και κατασ...

 Έρευνες για την κλοπή των 22.000 ευρώ στο Γηροκομείο Καθολικής Γαστούνης….

Έρευνες για την κλοπή τω…

Συνεχίζονταν και χ...

Και τα τέλη… συνεχίζονται!

Και τα τέλη… συνεχίζονται…

Παράταση δόθηκε τελι...

Η αλληλεγγύη των μικρών

Η αλληλεγγύη των μικρών

Ήταν πολλές οι ομάδε...

Οικογένεια μουσικών !

Οικογένεια μουσικών !

Έχουν ήθος, καλλιέργ...

Η γιορτή του 4ου Λυκείου Πύργου για τα Χριστούγεννα! (video)

Η γιορτή του 4ου Λυκείου …

Παρακολουθήστε το βί...

Ο χρόνος έκλεισε με ουρές στην Εφορία

Ο χρόνος έκλεισε με ουρές…

Δεκάδες πολίτες κα...

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου στη Ηλεία

Συνεχίζονται οι έλεγχοι γ…

Συνεχίζονται οι στ...

ΓΕΛ Ανδραβίδας: Χαμόγελα ικανοποίησης

ΓΕΛ Ανδραβίδας: Χαμόγελα …

Στην εκδήλωση βράβευ...

  «Ένα ευρώ και πολύ τους είναι…»

«Ένα ευρώ και πολύ τους…

Ολοένα και περισσότε...

 Δεν έχει νούμερο ο κύριος!

Δεν έχει νούμερο ο κύριο…

Όποιος δύστυχος… απο...

Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση  των σκουπιδιών του Πύργου

Σε δικαστικό θρίλερ εξελί…

Σήμερα οι αποφάσεις...

Δακοκτονία  αλά παλαιά

Δακοκτονία αλά παλαιά

Ξέρουν όλοι στο νομό...

Prev Next
A+ A A-

Χριστουγεννιάτικη… αφαίμαξη των νοικοκυριών από το δημόσιο!

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Ο εισπρακτικός ρόλος των τραπεζών για συναλλαγές κάθε είδους, στήνει τους Ηλείους στις ουρές της ταλαιπωρίας

 

 

  • Πλασματική η κίνηση στην αγορά αφού οι πάντες βολοδέρνουν για να πληρώσουν  δάνεια, τέλη, φόρους και λογαριασμούς

 

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

 

Όσο και να θέλουμε λόγω Χριστουγέννων να μιλήσουμε για το γιορτινό πνεύμα των ημερών, να εκθειάσουμε την μεγάλη κίνηση που υπάρχει στην αγορά της Ηλείας και που φαίνεται και από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που υπάρχει στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου,

 δεν μπορούμε να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις, γιατί το χρήμα ξοδεύεται μεν, αλλά όχι για να καλύψει τις καταναλωτικές ανάγκες των πολιτών. Η κίνηση είναι όντως μεγάλη, αλλά δεν  μεταφράζεται απαραίτητα σε καταναλωτική και αγοραστική, αφού ένας απλός παρατηρητής μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει ότι το επίκεντρο σε όλο αυτό το αλισβερίσι, είναι οι… τράπεζες! Στις τράπεζες η Ελλάδα αναστενάζει και η αφαίμαξη των νοικοκυριών Χριστούγεννα, λίγο πριν μπει το νέο έτος, συνεχίζεται με παντοίους τρόπους!

 Εδώ και μια περίπου εβδομάδα, όλες οι τράπεζες της Ηλείας που μετά τις συγχωνεύσεις των μεγάλων τραπεζικών Ομίλων μειώθηκαν και τα καταστήματα μετριούνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού, έχουν γίνει το επίκεντρο της όποιας κίνησης υπάρχει στην αγορά του Πύργου. Εκατοντάδες άνθρωποι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μεροκαματιάρηδες και δημόσιοι υπάλληλοι, συνωστίζονται στα ταμεία των τραπεζών, για να διεκπεραιώσουν κάποιες από τις πολλές συναλλαγές που οφείλουν να κάνουν τέλος του χρόνου. Πληρωμές δανείων, φόρους  πληρωμές ΔΕΗ, εξόφληση τελών κυκλοφορίας και βεβαίως είσπραξη μισθοδοσίας, σύνταξης και επιδομάτων, αφού τα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ουρές απελπισίας και ταλαιπωρίας, κυρίως για τους ηλικιωμένους που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ και άρα πρέπει να υποστούν την αναμονή στο ταμείο και που κάποιοι εξ αυτών, δεν μπόρεσαν ακόμα να εισπράξουν τις συντάξεις ή τα επιδόματα λόγω της πολυκοσμίας και πάνε κι έρχονται από τα χωριά τους!

 

Όλα πληρώνονται πλέον μέσω τραπέζης

Μια παράμετρος που οι περισσότεροι δεν έχουν σκεφτεί, είναι ότι αυτή η ταλαιπωρία ευνοεί τις τράπεζες, γιατί πολλές από τις συντάξεις που κατατέθηκαν δεν εισπράχθηκαν ακόμα και κάθε μέρα παραμονής στα ταμεία τους, υπολογίζεται στα διαθέσιμα των τραπεζών προς όφελός τους. Επομένως, η τακτική αυτή του τραπεζικού συστήματος, του μειώνω των αριθμό των καταστημάτων και αποδυναμώνω την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχει διπλό όφελος για τις τράπεζες, αφού και τα μισθωμένα καταστήματα έκλεισαν άρα μειώθηκε το κόστος των ενοικίων, τραπεζικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα τα χρήματα που κατέβαλλε το δημόσιο για πληρωμές συντάξεων και μισθοδοσίας, δεν έφτασαν ακόμα στον προορισμό τους τουλάχιστον στο 100%.  

Για τα δε τέλη κυκλοφορίας, αν και όπως φαίνεται θα δώσουν παράταση, η είσπραξή τους γίνεται επίσης από τις τράπεζες και έτσι οι πολίτες για οποιαδήποτε πληρωμή είναι αναγκασμένοι να πιάσουν στασίδι στα γκισέ από τα χαράματα, ενώ επειδή τουλάχιστον στον Πύργο η ΔΕΗ δεν διαθέτει ακόμα ταμείο – εξοργιστικό το «κλειστό λόγω… ληστείας» που έγινε προ δύο χρόνων – και οι πελάτες της ΔΕΗ εξοφλούν τους λογαριασμούς τους είτε στις τράπεζες είτε στα ΕΛΤΑ! Τέλος, οποιαδήποτε πληρωμή φόρων αλλά και επιστροφή,  που άλλοτε γινόταν στις εφορίες, μετατοπίστηκε και αυτή στις τράπεζες.

 Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, ο κάθε πολίτης, έχει έναν από τους πολλούς λόγους, να κάνει συναλλαγή παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στις τράπεζες οι οποίες μεταμορφώθηκαν σε έναν μεγάλο εισπρακτικό μηχανισμό για πάσα νόσο! Οι δε εισπρακτικές εταιρίες στις οποίες πολλές τράπεζες έχουν αναθέσει την «ενόχληση» των πελατών τους για καθυστερούμενες δόσεις δανείων και καρτών, έχουν στην κυριολεξία σπάσει τα τηλέφωνά μας και κατ’ επέκταση τα νεύρα μας, για να μας «υπενθυμίσουν» ότι χρωστάμε και πρέπει να πληρώσουμε Χριστουγεννιάτικα!  Η αφαίμαξη του ελλήνων λοιπόν σε όλο της το μεγαλείο από το δημόσιο, ευθύνεται κυρίως για την κίνηση στην αγορά, αφού τα καταστήματα έχουν μεν μια μικρή άνοδο του τζίρου τους, αλλά κι αυτή τουλάχιστον στην Ηλεία σύμφωνα με τα μηνύματα της αγοράς, κινείται σε χαμηλά επίπεδα, διότι ρευστό δεν υπάρχει, αλλά ούτε και «πλαστικό» χρήμα διακινείται πλέον όπως παλιά. Γιατί ο 13ος μισθός καταργήθηκε στο δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι που είναι οι μόνοι που πήραν «δώρο», με αυτά τα πενιχρά έσοδα προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες όχι των ιδίων, αλλά όλης της οικογένειας που σέρνουν πίσω τους, παιδιών και εγγονιών!

Αυτή είναι δυστυχώς η Ελλάδα και η Ηλεία βεβαίως του σήμερα, που προσπαθεί εις μάτην να γιορτάσει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ένα να βάζει στη μια τσέπη και δύο να βγάζει! Και εντελώς λογιστικά να το πάρουμε, το πράγμα δεν ισοσκελίζεται με τίποτα, γι αυτό και τα νοικοκυριά μοχθούν να τα βγάλουν πέρα. Και όπως αποδείχθηκε και από ανάλογο ρεπορτάζ μας για την κίνηση στο ΚΤΕΛ Ηλείας, οι ετεροδημότες δεν ήρθαν λόγω της οικονομικής κρίσης και αντιθέτως τα ασυνόδευτα δέματα με τα καλούδια των παππούδων από το χωριό, ήταν αυτά που γέμισαν τα λεωφορεία  παραμονές Χριστουγέννων, γιατί το χωριό για άλλη μια φορά ζει και ταϊζει την πόλη!!  Και δυστυχώς και όλες οι επόμενες ημέρες μέχρι να κλείσει ημερολογιακά το 2013, θα κινηθούν στον ίδιο ρυθμό. Της ταλαιπωρίας για την αφαίμαξη του οικογενειακού προϋπολογισμού…

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα