Menu
5ο Φεστιβάλ Δάφνης : Πρεμιέρα αύριο με θεατρική παράσταση από τους Τσιριτσάντσουλες

5ο Φεστιβάλ Δάφνης : Πρεμ…

Ο Πολιτιστικός και Μ...

Βγήκε επιτέλους η προκήρυξη για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ

Βγήκε επιτέλους η προκήρυ…

  Από τις 27 Ιουλίο...

Ο Περικλής Κοροβέσης στον Πύργο

Ο Περικλής Κοροβέσης στον…

Ο Κεφαλλονίτης συγ...

Δύο Συλλήψεις στον Πύργο, για οφειλές προς το Δημόσιο

Δύο Συλλήψεις στον Πύργο,…

Συνελήφθησαν δύο ημε...

Σε εξέλιξη φωτιά στα Σαγέικα Αχαΐας

Σε εξέλιξη φωτιά στα Σαγέ…

Οι ισχυροί άνεμοι ...

Αρχές φθινοπώρου τα εγκαίνια στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαστούνης

Αρχές φθινοπώρου τα εγκαί…

Έτοιμο είναι το νέ...

Μεγάλη φυτεία χασίς στην Πύλο

Μεγάλη φυτεία χασίς στην …

Μεγάλη φυτεία χασί...

Με το βλέμμα στα κρίσιμα ζητήματα της Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Αντίστασης Πολιτών

Με το βλέμμα στα κρίσιμα …

Συζητήθηκαν τρέχοντα...

Άνοδος βάσεων σε περιζήτητες σχολές

Άνοδος βάσεων σε περιζήτη…

Υπερπτήση θα κάνουν ...

Τα αληθή λέγει…

Τα αληθή λέγει…

Ο βουλευτής της Ν....

Τα απομεινάρια μιας εποχής

Τα απομεινάρια μιας εποχή…

Παρότι άθικτο και ...

Το τόξο της Τσακώνας

Το τόξο της Τσακώνας

Ολοκληρώνεται σήμερα...

Ακροδεξιοί ξυλοφόρτωσαν τον αντιπρόεδρο του ΔΣ Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Ακροδεξιοί ξυλοφόρτωσαν τ…

  Συνέχεια έχουν τα...

Τρείς μέρες του Ιουλίου, χωρίς Παθολόγο και Καρδιολόγο η Ηλεία!

Τρείς μέρες του Ιουλίου, …

Άκαρπες οι συζητήσ...

ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: «Να προστατευτούν οι  μετανάστες –θύματα  στη δίκη για την επίθεση με όπλα  στην Μανωλάδα»

ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας: «Να προστα…

Με αφορμή τη δίκη ...

Και δύο Ηλείοι βουλευτές

Και δύο Ηλείοι βουλευτές

Να βελτιωθεί το πρόγ...

Prev Next
A+ A A-

Ο Μέγας Σατιρικός Καζαμίας του 2014

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Γεγονότα και καταστάσεις για το νέο έτος στην Ηλεία μέσα από μια άλλη οπτική

Συνεπής στο… ραντεβού του με την Ιστορία ο σατιρικός Καζαμίας της «Πρωινής» είναι εδώ για να μας φανερώσει το τι μέλλει γενέσθαι μέσα σ’ αυτό το πολυθρύλητο και «σημαδιακό» 2014. Με γερές δόσεις χιούμορ και χαλαρή διάθεση ο Καζαμίας μας τρίβει την κρυστάλλινη σφαίρα του και αρχίζει τις αποκαλυπτικές του προβλέψεις:

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Με κακούς οιωνούς μπαίνει η Πρωτοχρονιά στην Ηλεία αφού οι «γνωστοί άγνωστοι» κυνηγοί του χαλκού, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου κλέβουν τους μετασχηματιστές στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κουζούλι και βυθίζεται στο σκοτάδι ολόκληρος ο νομός! «Κακό σημάδι να ξεκινάμε το 2014 στα τυφλά αλλά και τότε που υπήρχε φως μήπως είδε χαΐρι ο νομός;», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας. Το θεσμικό μέτωπο του νομού συνέρχεται εκτάκτως και αποφασίζει με απευθείας ανάθεση (λόγω του… κατεπείγοντος) στην εταιρία «ΜΙΖΕΝΣ» την προμήθεια νέων μετασχηματιστών, ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας «οργώνει» τον τόπο, όπως συνήθως (!), για τον εντοπισμό των δραστών.

Των Φώτων στο Κατάκολο πιάνει τον Σταυρό ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος βρίσκεται εκεί ενόψει της έναρξης των λιμενικών έργων και αποφάσισε να βουτήξει μπας και η χάρις του Αγίου Πνεύματος αποτρέψει την άρση ασυλίας του. Στην Κυλλήνη τον Σταυρό πιάνει ο δήμαρχος Δημήτρης Αρβανίτης, όμως τα φλας ανάβουν για τον Ανδρέα Κορομηλά που βούτηξε και έπιασε ζωντανή μια… συναγρίδα! Ο Γενάρης κλείνει με τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, όπου αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας ο Γιάννης Κουτσούκος με υφυπουργό τον… Μάκη Βορίδη, ενώ η Διονυσία Αυγερινοπούλου ως νέα υπουργός Περιβάλλοντος ετοιμάζει την πρώτη επανδρωμένη Ελληνική αποστολή στο… διάστημα για την περισυλλογή διαστημικών σκουπιδιών!

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Κοντεύουν να κλείσουν δυο μήνες από την υπογραφή της και η ΚΥΑ για τα σκουπίδια ακόμα να μπει στο ΦΕΚ! «Μάκη, κόψε την… ΚΥΑ, διαπράττεις αδικία», φέρεται να είπε στενός συνεργάτης του στον δήμαρχο Πύργου, ο οποίος παίρνει κατάκαρδα το γεγονός ότι έκανε τόσο μεγάλο αγώνα για να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών και δεν του το αναγνωρίζουν. Αποφασίζει λοιπόν να παραιτηθεί και αμέσως δέχεται πρόταση από το… Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ όπου προσλαμβάνεται ως επισκέπτης καθηγητής στο μάθημα διαχείρισης κρίσεων σε φοιτητές που προορίζονται για μελλοντικοί ηγέτες (κάτι σαν Γιωργάκης Παπανδρέου ένα πράγμα). Επικεφαλής της παράταξης και νέος δήμαρχος αναλαμβάνει ο Στάθης Καννής, βλέποντας ένα παλιό όνειρό του να γίνεται πράξη.

Όμως ο προεκλογικός πυρετός έχει ήδη ανάψει και ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους, αμέσως μετά τη λιτανεία και με το αντίδωρο στο χέρι, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του και ο Λεωνίδας Δημουλιάς. Στο μεταξύ η οικονομική κρίση οξύνεται και στα Μακρίσια την Τσικνοπέμπτη αντί για χοιρινά τσικνίζουν… κοκκινολαίμηδες. Τις απόκριες οι αιρετοί της Ηλείας αποφασίζουν να μασκαρευτούν (έτσι, για να δουν πώς είναι να είσαι… μασκαράς!). Στο καρναβάλι Τραγανού το άρμα των μασκαρεμένων αιρετών αναπτύσσει ταχύτητα και φουντάρει στην παρακείμενη αποχετευτική τάφρο, με τους επιβαίνοντες να βγαίνουν σώοι αλλά… μοσχοβολημένοι καταλλήλως!

ΜΑΡΤΙΟΣ

Στο Κατάκολο την Καθαρή Δευτέρα έρχονται 9 κρουαζιερόπλοια και οι ντόπιοι το γιορτάζουν μοιράζοντας στους χιλιάδες τουρίστες βραστά φασόλια γίγαντες. Το απόγευμα πριν την αναχώρηση των πλοίων, ένα νέφος… μεθανίου σκεπάζει το λιμάνι και οι τοπικές αρχές νομίζουν ότι υπάρχει διαρροή στο κοίτασμα φυσικού αερίου (εμείς ξέρουμε όμως, έτσι δεν είναι;). Στον δήμο Ήλιδας ο Γιάννης Λυμπέρης δηλώνει οριστικά ότι διεκδικεί τη θέση του Περιφερειάρχη και δίνει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στον Αποστόλη Λιώση, ο οποίος γιορτάζει το γεγονός προσκαλώντας για μια παράσταση στο Λαζαράκειο τα μπαλέτα Μπολσόι.  Ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις αποφασίζει να διεκδικήσει την τιμητική θέση του απλού συμβούλου στα… Καλύβια Ήλιδας!

Στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του ο Χαράλαμπος Καφύρας και στην παρουσίαση τον προλογίζει ο Απόστολος Κατσιφάρας, ως τον καλύτερο συνεργάτη που είχε ποτέ, ανακοινώνοντας ότι η μεταδημότευσή του για να μπει στο ψηφοδέλτιο είναι πλέον σκοπός ζωής! Στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ο Σάκης Μπαλιούκος θέλοντας να σπάσει το ρεκόρ του… Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή βάζει για πέμπτη συνεχόμενη τετραετία υποψηφιότητα, ενώ στη Ζαχάρω λαϊκή απαίτηση είναι να κατέλθει υποψήφιος ο δημοφιλής «Καντάφι» από τη Σμέρνα. Πάμε στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης όπου ανακοινώνει υποψηφιότητα δημάρχου και η… Σοφία Βόσσου! Ωστόσο λίγο πιο κει, στον δήμο Πηνειού, οι διαβουλεύσεις για τη νέα κίνηση που κυοφορείται από τις λεγόμενες «προοδευτικές δυνάμεις» ακόμη δεν καρποφόρησε, έτσι βάζουν κλήρο και επικεφαλής αναδεικνύεται ο… Αγησίλαος Φραγκανδρέας!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Ο Τάκης Δημητρουλόπουλος μη βλέποντας φως κατά Βουλή μεριά, ανακοινώνει υποψηφιότητα δημάρχου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων αλλά δυσκολεύεται να κλείσει ψηφοδέλτιο και πάνω στην αγωνία του τηλεφωνεί στα τυφλά για να βρει υποψηφίους.  Στην Αρχαία Ολυμπία ο Θύμιος Κοτζιάς βάζει στο ψηφοδέλτιο τον ισπανό αρχιτέκτονα Ασεμπίγιο αλλά στην εκπνοή της προθεσμίας κατάθεσης στο Πρωτοδικείο, του μένει μια ακόμη θέση κενή την οποία καταλαμβάνει μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις ο… Γιώργος Αηδόνης!

Ο Αλέξης Καστρινός πραγματοποιεί τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στη Γαστούνη με γκεστ σταρ τον… Βασιλάκη Καΐλα, όμως ο Γιώργος Παναγούλιας που αποφάσισε να κατέβει ανεξάρτητος, φέρνει στο Βαρθολομιό την Εύα Καϊλή και ο Παναγιώτης Σκαρτσιάρης στα Ολύμπια την… Κάιλι Μινόγκ, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοί τους να πάθουν μια… καΐλα, άλλο πράμα! Σαμαράς και Βενιζέλος, απεγνωσμένα αναζητούν υποψήφιο να τους καλέσει στα εγκαίνια του εκλογικού τους κέντρου, αλλά μάταια, αφού τόσον καιρό δεν έχουν δώσει ούτε ένα «χρίσμα», καθότι μνημονιακοί! Και μέσα στην προεκλογική βαβούρα ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοινώνει ότι δεν βρέθηκαν οι πιστώσεις για το τμήμα «Πάτρα – Πύργος» (που θα δημοπρατείτο τον Απρίλιο) και το έργο μπαίνει στις «καλένδες», με αποτέλεσμα ο Κώστας Τζαβάρας που είχε τεθεί επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ να παραιτηθεί από το κόμμα του και να αυτοεξορισθεί στη… Βιέννη, προκαλώντας πολιτικό «σεισμό».

ΜΑΪΟΣ

Ανήμερα Πρωτομαγιάς συγκαλείται το θεσμικό μέτωπο για την Ολυμπία οδό και λόγω της ημέρας η συνεδρίαση γίνεται στην εξοχή, όπου τα μέλη του πιάνουν και το μαγιόξυλο, δοθείσης της ευκαιρίας. Αφού αποφάσισαν ομόφωνα δυναμικές κινητοποιήσεις για το τμήμα «Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα», αμέσως μετά πήγαν να μαζέψουν… βρούβες και λαψανοβλάσταρα, κι αφού τα μαγείρεψαν, έφαγαν συμβολικά ένα λιτό γεύμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Πρόβλημα προκύπτει όταν μετά το φαγητό διαπιστώθηκε ότι κάποιοι, αντί για βρούβες μάζεψαν… πορδόχορτο, το οποίο κατέληξε στην κατσαρόλα με δραματικές συνέπειες!

«Πυρετός» στο προεκλογικό μέτωπο όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι λόγω λιτότητας και κρίσης διοργανώνουν τραπέζια στους οπαδούς τους μόνο με αγγούρι και ντομάτα σπυραλατιστή (μετά τις εκλογές οι ηττηθέντες τρώνε μόνο το αγγούρι και ζορίζονται δεόντως)! Αποτελέσματα εκλογών, με εκπλήξεις και εντελώς νέα πρόσωπα: Περιφερειάρχης εκλέγεται ο Γιάννης Λυμπέρης με αντιπεριφερειάρχη Ηλείας τον Νίκο Μιχαλόπουλο που επιτέλους σταματά τη γκρίνια και βρίσκει την ευκαιρία να υλοποιήσει τις προτάσεις του. Δήμαρχος Πύργου ο Κώστας Νικολούτσος, με τρεις σταυρούς διαφορά από τον δεύτερο Τάκη Αντωνακόπουλο που καταθέτει ένσταση στο Πρωτοδικείο, ζώντας ένα ακόμη εκλογικό θρίλερ. Δήμαρχος Ήλιδας ο Θόδωρος Βλαγκούλης (επιτέλους, εκλεγμένος!) με ένα σταυρό διαφορά από τον Αποστόλη Λιώση, που επιδεικνύοντας πολιτικό πολιτισμό δεν κάνει ένσταση. Στην Ανδρίτσαινα – Κρέστενα εκλέγεται δήμαρχος το αουτσάιντερ Γιάννης Τζουανόπουλος, στην Αρχαία Ολυμπία ο… Σωτήρης Σωτηρόπουλος από τη Δίβρη, στον Πηνειό ο Γιώργος Μαρινόπουλος (είχε φτιάξει συνδυασμό στο παρά πέντε), στην Ανδραβίδα – Κυλλήνη ο παλαίμαχος άσος Νίκος Αναστόπουλος (κατάγεται από Λεχαινά) και στη Ζαχάρω ο «Καντάφι»!

ΙΟΥΝΙΟΣ

Έρχονται στο Κατάκολο τα γεωτρύπανα και ξεκινάνε την άντληση του πετρελαίου. Γιγαντιαία τάνκερ αράζουν πέριξ της πλατφόρμας άντλησης με αποτέλεσμα τα κρουαζιερόπλοια να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να μπουν στο λιμάνι. Τα πάντα αποκαθίστανται όμως με την πρωτοποριακή πατενταρισμένη πρόταση του Αργύρη Σαλπέα να τοποθετηθούν στη θάλασσα ειδικοί νηονόμοι (κατά το «τροχονόμοι») και να ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Οι νηονόμοι προσλαμβάνονται από τον δήμο Πύργου, στα πλαίσια της 5μηνης κοινωφελούς εργασίας.

Στο μεταξύ, όπως είχαν προβλέψει Στουρνάρας και Σία, το φως στο τούνελ του 2014 άρχισε να αχνοφαίνεται και οι πρώτοι επενδυτές καταφτάνουν στην περιοχή της… Γυφτοπάνενας όπου με διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα ανεγερθεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο κατηγορίας «Luxury». Σαντιάγο Καλατράβα, Ζάχα Χαντίντ και Φρανκ Γκέρι είναι μεταξύ των αρχιτεκτόνων που υποβάλλουν προσφορές. «Η Γυφτοπάνενα θα γίνει το Ντουμπάι της Ελλάδας», δηλώνει ο Γαβρίλης Λιατσής, ο οποίος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ότι οι εκλογές τελείωσαν (δεν τον ενημέρωσε και ο φίλος του Δημήτρης Αβραμόπουλος…). Αρχίζει το πολιτιστικό καλοκαίρι στην Ηλεία. Πρώτη εκδήλωση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας η συναυλία της Γωγώς Τσαμπά στο Χλεμούτσι ενώ το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας κάνει πρεμιέρα στου Φλόκα με τον Τάσο Μπουγά! Και οι δυο συναυλίες είναι sold out από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας των εισιτηρίων!

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

 

Στις 3 Ιουλίου 2014, όπως ακριβώς είχαν δεσμευτεί οι Ηλείοι βουλευτές μας, δημοπρατήθηκε ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου. Η Φιλαρμονική Απόλλων, μαζί με την Φιλαρμονική της Βιέννης θα δώσουν το μουσικό χρώμα στην τελετή των εγκαινίων. Ο Γιώργος Κοντογιάννης, θα σφάξει εφτά κοκόρια στα θεμέλια, η Διονυσία Αυγερινοπούλου αναλαμβάνει να τους μαδήσει και να τους κάνει στιφάδο για τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τους υψηλούς καλεσμένους, ο Κώστας Τζαβάρας ρίχνει στην κατσαρόλα τα χοντρά μακαρόνια και ο Ανδρέας Μαρίνος αναλαμβάνει το σέρβις. Οινοχόος ο Γιάννης Κουτσούκος, ενώ η Έφη Σαλτάρη είναι μπροστάρης στην διαμαρτυρία πολιτών για να πάει ο δρόμος… αλλού! Κι ενώ το γλέντι έχει ανάψει για τα καλά, καταφτάνουν 200  λεωφορεία από το Κατάκολο που εν τω μεταξύ το έχει πάρει η COSCO, με 1000 κινέζους εργάτες, για να αποδειχθεί συνεπής η κυβέρνηση στη δέσμευσή της για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ηλεία. Στα εγκαίνια θα τραγουδήσει το «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», συνοδεύοντας τις δύο Φιλαρμονικές ο Τσιν Πιάο Πεγνκ μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και πρώτο βιολί στην ορχήστρα τον Αντώνη Σαμαρά. Κι ενώ τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν πάρει το δρόμο τους, σε έκτακτο δελτίο ανακοινώνεται από την ΔΤ που εκπέμπει ζωντανά για να καλύψει στα εγκαίνια, ότι η Μέρκελ και το κονκλάβιό της σε διάγγελμά της ανακοίνωσε  ότι θέτει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι επιστρέφουμε στη δραχμή! Έτσι, πάει και το ΕΣΠΑ, πάνε και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, πάει και ο δρόμος! Πάντως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα… κοκόρια τα έφαγαν!

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 

 

Ο Πολιτιστικός Αύγουστος της Ηλείας είναι και πάλι εδώ. Γνωστός για τις εκδηλώσεις διεθνούς βεληνεκούς στα πέρατα του κόσμου. Κατάκολο, Ολυμπία, και Νέα Μανωλάδα στο επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ γαύρου, φράουλας και κοπριάς, με ειδικές παραγωγές και μετακλίσεις καλλιτεχνών απευθείας από το Χόλυγουντ!

Η νέα υπουργός Πολιτισμού Διονυσία Αυγερινοπούλου κατόπιν ενεργειών της, έδωσε εντολή στον υφιστάμενό της Γ.Γ του Υπουργείου Κώστα Τζαβάρα να επιχορηγήσει  το Φεστιβάλ με 1 εκ.ευρώ, ενώ μαζί με το εισιτήριο οι θεατές θα παίρνουν δώρο και ένα κιλό του προϊόντος της κάθε ενότητας για να διαφημιστούν τα τοπικά προϊόντα της Ηλείας. Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιείται στις παράγκες των αλλοδαπών στην Νέα Μανωλάδα όπου τιμώμενα πρόσωπα είναι ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί, που έχουν δηλώσει ότι θα υιοθετήσουν και τους έξι βουλευτές της Ηλείας για να δουν άσπρη μέρα και να φύγουν από την μιζέρια στα φραουλοχώραφα που δουλεύουν με μαύρα μεροκάματα ακατάπαυστα,  γιατί δεν τους φτάνει η βουλευτική αποζημίωση! Στη γιορτή του γαύρου στο Κατάκολο θα τραγουδήσει ο Ηλείος Τάσος Μπουγάς («έλα στον παππού μωρό μου») μαζί με την Μπιγιονσέ το λαϊκό άσμα «Κουμπάρα να με συμπαθάς»,  ενώ στην Αρχαία Ολυμπία στο θέατρο Φλόκα αναμένεται ο Μπάρακ Ομπάμα για την πρεμιέρα της Έφης Θώδη που θα βρεθεί επί σκηνής με την σοπράνο Κίρι τε Κανάουε. Επί της υποδοχής ο πρώην δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς  επειδή μιλάει δέκα γλώσσες και που έχει φρεσκάρει τα αγγλικά του για να υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Αμερικής, ενώ το Διεθνές Βραβείο Κοπριάς, θα λάβει  από τα χέρια του ίδιου του Ομπάμα, ο Γιώργος Παπανδρέου επειδή στην Ελλάδα τα έκανε όλα… σκατά!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Πρώτη του μήνα και με μια αιφνιδιαστική απόφαση του Ηλείου Υπουργού Παιδείας Κώστα Τζαβάρα- κατ’ εντολή την τρόικας-  τίθενται σε διαθεσιμότητα Θεολόγοι, Μουσικοί και καθηγητές Ξένων Γλωσσών, ακολουθώντας και τη συμβουλή της υφυπουργού του Μαρίας Ρεπούση! Εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα ξεσηκώνεται το ίδιο και οι Ιεράρχες της χώρας με πρωτοστάτη τον Μητροπολίτη Ηλείας. Η μεταρρύθμιση για το νέο Σχολείο χωρίς θρησκευτικά, μουσική και ξένες γλώσσες ετοιμάζεται προς ψήφιση στη Βουλή. Πριν καν συζητηθεί, στις 11 του μήνα όπως ήταν προγραμματισμένο, η πλειοψηφία των Ελλήνων βρίσκεται στους δρόμους, το πρώτο κουδούνι δεν χτυπά ποτέ και η κυβέρνηση αποσύρει άρον – άρον το περιβόητο νομοσχέδιο. Ο κ. Τζαβάρας οδηγείται σε παραίτηση και μετανιωμένος που εξαιτίας του δυνατού πρέσινγκ που του ασκήθηκε από την τρόικα και τον πρωθυπουργό, υπέκυψε στις εντολές τους, ζητά συγχώρεση από τον Μητροπολίτη και την ευλογία του για να κλειστεί σε Μοναστήρι.

Την ίδια περίοδο, η χώρα έχει παραλύσει σε όλους τους τομείς καθώς με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 60%, οι μισθοί κατρακυλούν στα 203 ευρώ το μήνα! Τα χαράτσια παραμένουν και πλέον οι τράπεζες που όλο το προηγούμενο διάστημα, αντί για χρήμα στα θησαυροφυλάκια τους, έχουν γεμίσει με … αδιάθετα «σπίτια» αδυνατούν να συντηρηθούν και βαρούν η μια μετά την άλλη «κανόνι». Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα!

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 

Ξαφνική χιονοθύελλα πλήττει την Ηλεία. Ο Νομός βρίσκεται αποκλεισμένος για περισσότερες από πέντε μέρες και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Γιάννης Λυμπέρης δείχνει αποφασισμένος να κινήσει γη και ουρανό για να επανέλθει η Ηλεία σε κανονικούς ρυθμούς. Με την κεντρική πολιτεία να είναι απούσα, ταξιδεύει με ελικόπτερο στην Αθήνα και μπουκάρει χωρίς ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου. Χωρίς πολλά λόγια, χτυπά το χέρι στο τραπέζι απειλώντας θεούς και δαίμονες και χωρίς δεύτερη σκέψη, το κυβερνητικό επιτελείο, δίνει εντολή στο στρατό και σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες να σπεύσουν στην αποκλεισμένη Ηλεία. Την ίδια στιγμή οι τοπικοί άρχοντες προσεύχονται στον Άγιο Χαράλαμπο να τους λυπηθεί και κάνουν δεήσεις στο Δία να βγάλει ήλιο… ενώ με αλλεπάλληλα έγγραφα τους ζητούν την κήρυξη του Νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μέσα σε μιάμιση μέρα, μετά την παρέμβαση Λυμπέρη, οι δρόμοι έχουν ανοίξει και η ζωή επιστρέφει σε καθημερινούς ρυθμούς...

Το πολιτικό αεροδρόμιο του Επιταλίου, δέχεται το προεδρικό αεροσκάφος της Αμερικής καθώς έχει προγραμματιστεί η σύνοδος των G 8 στην Κουρούτα. Μετά την χιονοθύελλα, η Ηλεία αποκλείεται ξανά από δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς με τα μέτρα ασφαλείας να εφαρμόζονται από το FBI. Στους Ηλείους επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια τους μετά τις 7 το απόγευμα και τις τρείς ημέρες που διαρκεί η συνδιάσκεψη των ηγετών ωστόσο όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν συρρεύσει στο Νομό, εκατοντάδες χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι πολίτες απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και τη Ρωσία. Τα επεισόδια που δημιουργούνται είναι άνευ προηγουμένου και οι δυνάμεις τάξης και ασφάλειας συλλαμβάνουν περισσότερους από εκατό χιλιάδες διαδηλωτές. Όλα τα δημόσια κτίρια μετατρέπονται σε κρατητήρια ενώ στο σύννεφο αιθαλομίχλης που έχει κατακλύσει τον ηλειακό ουρανό έρχεται να προστεθούν και τόνοι αερίων από τα δακρυγόνα που ρίχνονται. Η κατάσταση είναι απελπιστική, τα  νοσοκομεία βουλιάζουν από ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα και ως δια μαγείας, οι ρυθμοί της καθημερινότητας επανέρχονται σαν να μην άνοιξε μύτη, δυο εβδομάδες αργότερα… Οι δεήσεις φαίνεται που είχαν γίνει, εισακούστηκαν τώρα με καθυστέρηση…

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  

 

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν άρδην με υψηλές θερμοκρασίες και μέρες ηλιόλουστες. Ιδανικές συνθήκες για το λιομάζεμα. Μετά την περσινή ακαρπία, σημειώνεται σημαντική αύξηση της παραγωγής. Τα ελαιοτριβεία δουλεύουν φουλ τις μηχανές και η Ένωση Ηλείας Ολυμπίας για να καταφέρει να ανταπεξέλθει, αποφασίζει τη μετατροπή της σε κολεκτίβα!  Μάλιστα, για καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση, καλεί  τους  Ρώσους  που φιλοξενήθηκαν πέρυσι εδώ να μας δώσουν τα «φώτα τους».

Η απόβαση των συντρόφων, γίνεται δεκτή με διαδηλώσεις αγροτών, που βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους  για να τους υποδεχθούν.

Ωστόσο, τα μαύρα σύννεφα δεν αργούν να φανούν. Οικολόγοι, Συριζαίοι και λοιποί αντιφρονούντες, οργανώνουν κινητοποιήσεις για να μπλοκάρουν την ανεξέλεγκτη ρύπανση  του Αλφειού και άλλων ρεμάτων, από τα λιόζουμα των ελαιοτριβείων!

Λύση στην κρίση δίνει και πάλι ο Περιφερειάρχης Γ. Λυμπέρης, προαναγγέλλοντας κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας του «κατσίγερου» στην Τριανταφυλλιά ! Συναντά τη σφοδρή αντίδραση των Αχαιών που μετά το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων στην Πάτρα, διεκδικούν και την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων της αγροτικής μας παραγωγής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας  Πάνος Βεργέτης , κηρύσσει με μια αιφνιδιαστική κίνηση την Ολυμπιακή Γη της Ηλείας, αυτόνομο κρατίδιο!  Ο νομός έχει όλες τις προϋποθέσεις, διαμηνύει, να αναπτυχθεί και να προοδεύσει στηριζόμενος σε ίδιες δυνάμεις ! Τα ιστορικά μνημεία, την πρωτογενή παραγωγή και τις φυσικές του  πλουτοπαραγωγικές πηγές.     

Οι Ηλείοι για πρώτη φορά, στηρίζουν μαζικά , με σθένος αυτή την επιλογή και αρχίζουν εντατικά μαθήματα ξένων γλωσσών για να μπορούν να απαντούν ευθέως στις ερωτήσεις των εκατοντάδων ανταποκριτών των ξένων καναλιών που συρρέουν στο νομό για να καλύψουν το γεγονός!  Έτσι σε ένα κλίμα πρωτοφανούς ευφορίας και εργώδους προετοιμασίας για τη θωράκιση του εγχειρήματος έναντι  κάθε επιβουλής, οδηγούμεθα στον τελευταίο μήνα του έτους…

 

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 

Ο Δεκέμβρης μήνας αποτελεί την προετοιμασία για ένα λαμπερό φινάλε σε μια άκρως επιτυχημένη χρονιά. Στο ΦΟΣΔΑ Ηλείας, ετοιμάζονται με εξαιρετικές εκδηλώσεις να γιορτάσουν την δημοπράτηση του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων που είχαν εξαγγείλει οι δήμαρχοι πως θα γίνει τον Δεκέμβρη και όλοι για έναν ανεξήγητο λόγο είχαν καταλάβει πως επρόκειτο για τον Δεκέμβρη του 2013. Ο Δήμος Πύργου ιδιαίτερα προκειμένου να γιορτάσει το γεγονός, διοργανώνει πάρτι σκουπιδιών σε Ποτόκι, Λίμνες, Φραγκαπήδημα και σε όποια άλλη περιοχή έχει καταφύγει για να εναποθέσει σκουπίδια, δηλαδή σε κάθε βουνοπλαγιά και δάσος στη νότια Ηλεία.

Η χώρα όμως βρίσκεται ακόμα σε ρυθμό εκλογών… Βλέπεται από το Μάιο που έγιναν η Δημοτικές και οι Ευρωεκλογές, το σήριαλ των εθνικών παίζει κάθε μέρα ανελλιπώς στην τηλεόραση της ΔουΤου.

Τώρα που το θυμήθηκα,  η ΔουΤου, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης και ξεπερνώντας κατά πολύ την ΕΡΤ. Τα ποσοστά αγγίζουν το 0,0001% τη στιγμή που διαδικτυακά χιλιάδες πολιτών βλέπουν και ακούν το πρόγραμμα της ΕΡΤ Open. Και ανάμεσά τους και η ΕΡΑ Πύργου που παραμένει ζωντανή, μετά από τόσους μήνες αγώνα στις επάλξεις περιμένοντας τη μεγάλη δικαίωση…

Α… μην ξεχαστούμε… μέσα στην πίκρα που ζει η  χώρα με νόμο ψηφίστηκε ότι ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα θα γίνεται από την 1η Νοεμβρίου- άρα οι πάντες τώρα έχουνε στολίσει-  με στόχο την εμπέδωση του κλίματος της ευφορίας – και ουχί της Εφορίας που μας τα παίρνει όλα όχι στο τέλος του έτους αλλά κάθε μέρα του έτους - στους πολίτες και την δημιουργία Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας με απώτερο σκοπό την τόνωση της – κρατηθείτε ανέκδοτο θα πω τώρα – κίνησης στην αγορά…

 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα