Menu
Κρίση και στη λαική…

Κρίση και στη λαική…

Απογοητευτική ήταν η...

Καλή χρονιά

Καλή χρονιά

 Η «Πρωινή» και η «Π...

Σκουπίδια: Ο χρόνος έκλεισε υπέρ του δήμου Πύργου

Σκουπίδια: Ο χρόνος έκλει…

Δεν έγιναν δεκτές οι...

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ: Κλειστές οι οικονομικές υπηρεσίες 2 &3 Ιανουαρίου

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ: Κλειστές οι…

Ο αντιδήμαρχος Διοικ...

Πύργος: Τέλος στη λαϊκή αγορά στο Οινοποιείο

Πύργος: Τέλος στη λαϊκή α…

Μεταφέρεται λόγω έ...

Ήρθε ο Άγιο- Βασίλης

Ήρθε ο Άγιο- Βασίλης

ΤΟ ΝΕΡΟ μπήκε στο αυ...

Ο Μέγας Σατιρικός Καζαμίας του 2014

Ο Μέγας Σατιρικός Καζαμία…

Γεγονότα και κατασ...

Απ. Κατσιφάρας: Το 2014 να είναι η χρονιά που θα αμβλύνουμε τις μεγάλες αντιθέσεις

Απ. Κατσιφάρας: Το 2014 ν…

Στη συνοχή της ελλ...

Σήμερα, μόνο καλά

Σήμερα, μόνο καλά

–Λοιπόν σήμερα δε θέ...

Ο ΑΟ Μακρισίων φρέναρε τη Δόξα

Ο ΑΟ Μακρισίων φρέναρε τη…

«ΤΟ πεπρωμένον φυγεί...

Η γιορτή του 4ου Λυκείου Πύργου για τα Χριστούγεννα! (video)

Η γιορτή του 4ου Λυκείου …

Παρακολουθήστε το βί...

Κόσμος, κίνηση, χαμόγελα… σε ένα χρόνο που φεύγει

Κόσμος, κίνηση, χαμόγελα……

Τουλάχιστον ο κόσμος...

 2014 – Συντρίψτε το «τούνελ»!

2014 – Συντρίψτε το «τού…

Του  Νίκου Μπογιόπ...

Οικογένεια μουσικών !

Οικογένεια μουσικών !

Έχουν ήθος, καλλιέργ...

Εορταστικό κλίμα στην Αμαλιάδα!

Εορταστικό κλίμα στην Αμα…

Εορταστικό ήταν το...

Πανηλειακός - Βούζας: "Πάμε για μια νέα αρχή"

Πανηλειακός - Βούζας: …

Τιμή για τον ίδιο ...

Prev Next
A+ A A-

Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των σκουπιδιών του Πύργου

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Σήμερα οι αποφάσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων και της ανάκλησης της προσωρινής διαταγής από το Δασαρχείο

 

  

  • Αίτηση ανάκλησης της απόφασης αναδάσωσης καταθέτει τώρα η Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος

 

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

 

Σε δικαστικό θρίλερ για γερά νεύρα, εξελίσσεται το πολυθρύλητο θέμα των σκουπιδιών στο δήμο Πύργου  και ειδικότερα της εναπόθεσής τους στη θέση «Χάλκοβα» σε χώρο που έχει παραχωρήσει η Ι. Μητρόπολη Ηλείας στο Φραγκοπήδημα. Σήμερα το μεσημέρι, πρόκειται να ανακοινωθούν οι δύο δικαστικές αποφάσεις των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων της περιοχής και της ανάκλησης της προσωρινής διαταγής

 με την οποία απαγορεύεται στο Ελληνικό Δημόσιο και στο Δασάρχη Πύργου, κάθε πράξη παρεμπόδισης της εναπόθεσης στερεών αποβλήτων – απορριμμάτων από το δήμο Πύργου στη θέση Χάλκοβα. Και οι δύο υποθέσεις εκδικάστηκαν χθες παρουσία δεκάδων κατοίκων της περιοχής, καθώς και του δημάρχου Πύργου κ. Μάκη Παρασκευόπουλου όπως και του Δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα, η μεν πρώτη των ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας και η δεύτερη στο Ειρηνοδικείο Πύργου. Ωστόσο, το καινούργιο στην υπόθεση, είναι ότι η Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος στην οποία ανήκει ο χώρος στη « Χάλκοβα» που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα περιοχή, θα καταθέσει μέσω του δικηγόρου της αίτηση ανάκλησης της απόφασης αναδάσωσης. Πάντως και οι δύο πλευρές –δήμος και κάτοικοι και Δασαρχείο- είναι αποφασισμένοι να μεταχειριστούν όλα τα ένδικα μέσα που τους επιτρέπει ο νόμος για να υπερασπιστούν ο καθένας τη θέση του, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι  στις 7 Ιανουαρίου 2014 θα γίνει η οριστική εκδίκαση της υπόθεσης μετά την  αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Πύργου. Ως γνωστόν, η Ειρηνοδίκης Πύργου, Ευανθία Μπενάκη, είχε δεχθεί το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει ο δήμος του Πύργου μέχρι και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου του 2014.

 

 

Τι συζητήθηκε στην εκδίκαση των δύο υποθέσεων

 

Η πρώτη υπόθεση του Δασαρχείου, εκδικάστηκε στο Ειρηνοδικείο Πύργου κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του δημάρχου Μάκη Παρασκευόπουλου και παρουσία του πληρεξουσίου του Ελληνικού Δημοσίου και Παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Διονύση Ζαχαρόπουλου, που είχε υποβάλλει για λογαριασμό του Δασαρχείου Πύργου την αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής. Στη συνέχεια ο κ. Ζαχαρόπουλος παρευρέθηκε και στην δεύτερη υπόθεση που εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πύργου για τα ασφαλιστικά των κατοίκων. Εκεί ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι αφενός η περιοχή είναι αναδασωτέα, ότι είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχει ΦΕΚ η απόφαση και δεν μπορεί η Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος να μην το γνώριζε και αφετέρου ότι υπάρχει μεγάλη ρύπανση του Περιβάλλοντος – προσκόμισε και φωτογραφίες - σύμφωνα και με την έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος γιατί δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ότι αν αργήσει να εκδοθεί η παρούσα απόφαση, η Χάλκοβα θα γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος και θα είναι πλέον αργά για να σωθεί η κατάσταση. Συμπλήρωσε ακόμα, ότι η ΚΥΑ είναι δεσμευτική και ότι από τη στιγμή που πήρε ΦΕΚ, ο δήμος Πύργου υποχρεούται να πάει τα σκουπίδια του στο ΧΥΤΑ Φυλής. Από την πλευρά του δήμου Πύργου, ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κονταξής αλλά και η κ. Διονυσία Τζίνη στη συνέχεια, υποστήριξαν ότι η απόφαση αναδάσωσης για την Χάλκοβα, είναι ανυπόστατη, βρίθει από ανακρίβειες και νομικές παραλείψεις και παρατυπίες και στηρίχθηκαν στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας για την έκτακτη ανάγκη την οποία χαρακτήρισαν ως την μόνη νόμιμη. Επίσης στηρίχθηκαν στο πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας, τονίζοντας ότι 80.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε κίνδυνο από τους σωρούς των σκουπιδιών και αυτή ήταν η μόνη λύση. Τέλος, όσον αφορά την ΚΥΑ, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την μεταφορά στον ΧΥΤΑ Φυλής και ακόμα ότι οι διαδικασίες που αναφέρονται και για τον χώρο μεταφόρτωσης και για τις άδειες είναι χρονοβόρες και άρα άμεσα δεν μπορεί να εφαρμοστεί.  

 

 

 

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής

 

Εν τω μεταξύ, δεκάδες κάτοικοι περίμεναν υπομονετικά έξω από τις δικαστικές  αίθουσες όπου εκδικαζόταν οι δύο υποθέσεις, ενώ αρκετοί εξ αυτών που θίγονται άμεσα από την εναπόθεση των σκουπιδιών στην Χάλκοβα, ήταν οργισμένοι.

Ο κ. Κυριάκος Γούργουρας που έχει και επιχείρηση και το σπίτι του κοντά στην ‘Χάλκοβα’ και είναι ένας εκ των κατοίκων που έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα επειδή ο άνθρωπος πλήττεται και προσωπικά και επαγγελματικά από την εναπόθεση των απορριμμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, οργίστηκε ιδιαίτερα, όταν άκουσε τον δήμαρχο να λέει ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να έχουν πρόβλημα.

 «Και μια ψυχή να καταδικάζουνε, αυτό είναι αισχρό, είναι θρασύτατο. Υπάρχουν εκθέσεις που καταμαρτυρούν ότι στη «Χάκοβα» συντελείται έγκλημα! Ζούσα στην Αθήνα και αποφάσισα να πάρω την οικογένειά μου και να έρθω να ζήσω και να δραστηριοποιηθώ εδώ για να δω ένα χάος. Η περιουσία μου βρίσκεται στα 500 μέτρα από την περιοχή που έκαναν σκουπιδότοπο, έχτισα εκεί σπίτι να ζήσω με την οικογένειά μου, με τα παιδιά μου και το είδαμε σαν τον δικό μας παράδεισο που τον έκαναν τώρα κόλαση. Εκεί έχω μια επαγγελματική δραστηριότητα και μου την κατέστρεψαν, μια γεώτρηση που πίνουμε νερό, τι άλλο να πω; Ποιος αποφασίζει ότι εγώ δεν μπορώ να ζήσω για να ζήσει αυτός;»

 

Αγανακτισμένη ήταν και η κάτοικος της περιοχής κ. Αδαμαντία Μάργαρη που περίμενε με αγωνία στα δικαστήρια για την εκδίκαση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων: «Κατοικώ μόνιμα 40 χρόνια τώρα, στα 200 μέτρα από εκεί που πάνε και ρίχνουνε τα σκουπίδια και λένε ότι δεν μένει κανείς! Τα σκουπίδια είναι μέσα στα μούτρα μας, έχουνε ανοίξει λάκκους και τα χώνουνε και τα παρατάνε έτσι και τρέχουνε παντού τα ζουμιά. Βρωμάει ο τόπος! Εν τω μεταξύ οι λάκκοι ήταν γεμάτοι νερό και τώρα αυτά μόλις πέσανε μέσα σκουπίδια τσουλήσανε μέσα στο ρέμα. Ποτίζουνε γίδια και πρόβατα από αυτό το νερό. ο γείτονας έχει 1000 ζώα που μέχρι τώρα πίνανε νερό από αυτό το ρέμα. Ντροπή να λένε ότι δεν καταστρέψανε το περιβάλλον!»

 

 

 

 

 

Πώς σχολίασαν οι δικηγόροι των δύο πλευρών το θέμα

 

Μετά την εκδίκαση των δύο υποθέσεων, τον λόγο είχαν με δηλώσεις τους, οι δικηγόροι.

Ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε ότι «θεωρούμε ότι υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως η Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλά και ένα νέωτερο, μια αυτοψία που έχει διενεργήσει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που έχει διαπιστώσει σοβαρές παραβάσεις στον συγκεκριμένο χώρο και που πιστεύω ότι λειτουργήσουν υπέρ μας και θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα για μας. Στην έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, διαπιστώθηκε ότι γίνεται ταφή των απορριμμάτων και αυτό κατά την άποψή μου, είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι δικαστές που θα αξιολογήσουν τις αιτήσεις. Όσον αφορά την ΚΥΑ, προβλέπει ρητά ότι ο δήμος Πύργου πρέπει να μεταφέρει τα απορρίμματά του στο ΧΥΤΑ Φυλής, από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού που είναι από τις 24 Δεκέμβρη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε άλλη κατάσταση σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ, είναι παράνομη.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα