Menu
Να ζήσουν οι… κουμπάροι ή εμείς;

Να ζήσουν οι… κουμπάροι ή…

Γράφει η Ελένη Παπ...

 Παρέμβαση  του δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου στην συγκέντρωση με ομιλητή τον Υπουργό  Μ. Χρυσοχοίδη στο ξενοδοχείο «Ιόνιον».

Παρέμβαση του δημάρχου …

«Σας καλωσορίζω στ...

Ευχαριστίες Χρυσοχοίδη σε Κατσιφάρα για την Πατρών - Πύργου

Ευχαριστίες Χρυσοχοίδη σε…

Για δικαίωση κάνει...

Η ΑΠΡΕΠΗΣ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ!

Η ΑΠΡΕΠΗΣ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ!

Του  Παρασκευά Νικ...

Συνεχίζει να χτυπά, δυνατά!

Συνεχίζει να χτυπά, δυνατ…

  Στο στήθος 53χρον...

  		Κανένας δεν μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα στην Ελπίδα...

Κανένας δεν μπορεί να…

               Του...

Συνελήφθη 41χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος στα Λεχαινά για παράνομο τζόγο

Συνελήφθη 41χρονος ιδιοκτ…

Συνεχίζονται οι έλεγ...

Συγχαρητήριο μήνυμα του Απ. Κατσιφάρα στον Κόροιβο Αμαλιάδας

Συγχαρητήριο μήνυμα του Α…

Τα θερμά του συγχα...

Διαχρονικά αναποτελεσματική η χώρα μας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Διαχρονικά αναποτελεσματι…

του Άγγελου Τσιγκρ...

Η ισορροπία του τρόμου

Η ισορροπία του τρόμου

Λίγες φορές έχουμε τ...

Την Τρίτη, στο θέατρο "Απόλλων" οι "Κινηματογραφικές Βραδιές" προβάλλουν το ντοκιμαντέρ "Φασισμός ΑΕ"

Την Τρίτη, στο θέατρο …

Την Τρίτη 6/5/14, στ...

«Όχι» την Κυριακή

«Όχι» την Κυριακή

  Με την αγορά της ...

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε - Η Κοροιβάρα στην Α1

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε -…

Με τρίποντη βόμβα Κα...

Συναυλία αλληλεγγύης από τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου

Συναυλία αλληλεγγύης από …

Συγκέντρωσαν τρόφιμα...

Ηλεία: Αργεί απελπιστικά η  αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων

Ηλεία: Αργεί απελπιστικά …

Πως θα γίνει η κατ...

Ολύμπια Οδό: Ας πείτε και μια  αλήθεια κ. Χρυσοχοίδη

Ολύμπια Οδό: Ας πείτε και…

Απίθανη η  δημοπρά...

Prev Next
A+ A A-

Ολύμπια Οδό: Ας πείτε και μια αλήθεια κ. Χρυσοχοίδη

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Απίθανη η  δημοπράτηση του τμήματος Πάτρα –Πύργος πριν το 2016

Αποχώρησε τον Απρίλιο η ΤΕΡΝΑ από την Ηλεία παραδίδοντας στην ΕΥΔΕ/ Κ/Μ ΕΠΠ

Μόλις πριν από  τρεις ημέρες, με αναφερθήκαμε στην πρόθεση του κ. Χρυσοχοίδη, να μας τάξει και πάλι «καθρεφτάκια» ήτοι την δημοπράτηση του τμήματος της Ολύμπιας Οδού που μας αφορά, με αφορμή την αυριανή του, προεκλογική,  επίσκεψη στον Πύργο και την ομιλία του στο « Ιόνιο», πλαισιωμένος από στελέχη της « Ελιάς».

Επισημαίναμε μάλιστα στον κ. υπουργό ότι είναι λάθος επιλογή η επίσκεψή του στην Ηλεία, γιατί καθώς λέει και ο λαός μας «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»

Ωστόσο από τα όσα προκύπτουν από τα στοχευμένα δημοσιεύματα,  προεκλογικές υποσχέσεις θα μοιράσει και πάλι από την κατακαημένη Ηλεία ο υπουργός υποδομών σήμερα.

Θα ξανά- τάξει την έναρξη εργασιών του δρόμου από Πάτρα ως τον Πύργο.

Και για να είμαστε ακριβείς, από την έξοδο της Πάτρας ως το ύψος του Σταφιδεργοστασίου, όπου προβλέπονταν βάσει των προυπαρχουσών μελετών να γίνει ο κόμβος εισόδου στον Πύργο.

Γιατί πέραν των άλλων, έχει ξεχαστεί η χάραξη μέσω Αγίου Γεωργίου ως γέφυρα Αλφειού ( λόγω υψηλού κόστους ) και ο δρόμος θα οδηγεί στην υπάρχουσα περιμετρική του Πύργου, την σημερινή δηλαδή Ε. Ο  Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και εκείθεν από τις Κολυρέικες παράγκες θα βγαίνει και πάλι στην υπάρχουσα  Ε. Ο Πύργου –Κυπαρισσίας!

 

Παρέδωσαν και αποχώρησαν

Ήδη, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μόλις  το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου (11-4-2014) υπογράφτηκε  από την ΤΕΡΝΑ ΑΕ, μέλους της Κοινοπραξίας ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ που είχε αναλάβει την «Ολύμπια οδό»,το πρωτόκολλο παράδοσης των τμημάτων του έργου που έχει εκτελεστεί στην Ηλεία.

Έργο, που στο σύνολό του κοστολογήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ στα 92 εκατομμύρια ευρώ ! Τόσα θα πάρει ο παραχωρησιούχος για να αποσυρθεί και  από το τμήμα αυτό.

Τμήμα που εξαιρέθηκε (μαζί με τα άλλα ως την Τσακώνα) για να επανέλθουν στην δικαιοδοσία του δημοσίου, ήτοι στην  Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων –Μελετών –Κατασκευών Παραχώρησης Πελοποννήσου ( ΕΥΔΕ/ Κ/Μ ΕΠΠ) και να γίνουν ( κάποτε ) με δημόσια δαπάνη.  

Η διαδικασία απογραφής, ενόψει της παράδοσης, είχε αρχίσει από τα μέσα Δεκεμβρίου.

 

Χρονοδιάγραμμα μελετών ως τον Σεπτέμβρη του 2014

 Για όλα τα παραπάνω προϋπόθεση ήταν να ληφθεί υπουργική απόφαση εξαίρεσης του τμήματος Πάτρα –Πύργος από την «Ολύμπια Οδό».

Η Απόφαση Εξαιρέσεως  υπεγράφη από τον κ. Χρυσοχοίδη στις 4- Απριλίου του 2014. 

Στην απόφαση αυτή αναφέρεται ότι ο αποσυρθείς ( καλοπληρωμένος παραχωρησιούχος) θα πρέπει να παραδώσει πέρα από το έργο που έχει επιτελέσει και τις μελέτες που έχει εκπονήσει, αλλά και αυτές που όφειλε να έχει εκπονήσει για το σύνολο του δρόμου , που δεν είχαν ως τώρα παραδοθεί καθώς ο χρόνος περαίωσης του έργου είχε προσδιορισθεί ως το τέλος του 2015. ( λογικό για να μην ξαναπληρωθούν οι μελέτες που είχαν πληρωθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους εξ αρχής ).

Δίδεται μάλιστα στον παραχωρισιούχο επιπρόσθετος χρόνος ( από την παράδοση του έργου) ως τις  4 Σεπτεμβρίου του 2014 για να παραδώσει τις μελέτες που υπολείπονται  στο τμήμα από Α/Κ Μιντιλογλίου έως Α/Κ Πύργου.

Ένα ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι : Πως θα δημοπρατηθεί το έργο άμεσα ( αρχικά μας είχαν πει για Απρίλιο και στην συνέχεια ακούστηκε για Ιούνιο) εφόσον ακόμα δεν έχουν παραδοθεί οι μελέτες του ( αναγκαία και ικανή προϋπόθεση ). Τα υπόλοιπα από Πύργο –Καλό Νερό και Καλό Νερό Τσακώνα σαφώς και τα έχουμε διαγράψει. Το περισσότερο που προβλέπεται  γίνει εδώ είναι μια βελτίωση και κατά τμήματα διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου.

 

Από πού θα εκταμιευτούν τα 340 εκατ ευρώ ;

Το σημαντικότερο ερώτημα -επίσης αναπάντητο – που θα βρεθούν τα 340 εκατομμύρια ευρώ ( τόσα είχε ζητήσει ο παραχωρησιούχος )  για την κατασκευή έστω και αυτού του τμήματος του δρόμου; Από το ΕΣΠΑ; Το  Τομεακό του υπουργείου που αφορά στις υποδομές για την Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020 δεν έχει ακόμα εγκριθεί για να ξέρουμε πόση θα είναι η εθνική συμμετοχή. Από τις δημόσιες επενδύσεις; Γιατί δεν απαντά ευθέως ο κ. Υπουργός ;

Ακόμα και να υποθέσουμε ότι  «λεφτά υπάρχουν», η κοινή λογική και η εμπειρία που έχουμε από άλλα έργα ( ήσσονος σημασίας και κόστους ) μας έχει διδάξει ότι από την ώρα της δημοπράτησης ως την ώρα της συμβασιοποίησης ( διεθνής διαγωνισμός, έλεγχοι κλπ ως την ανάδειξη του μειοδότη και την ανάθεση του έργου ) απαιτούνται τουλάχιστον ενάμιση με δυο χρόνια. Και αυτό   αν όλα πάν κατ΄ευχή και δεν υπάρξουν ενστάσεις. Εν ολίγοις ακόμα και αν οι διαδικασίες αρχίσουν τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να έχει ξεκινήσει  τίποτα πριν τις αρχές του 2016!   

 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα