Menu
Να ζήσουν οι… κουμπάροι ή εμείς;

Να ζήσουν οι… κουμπάροι ή…

Γράφει η Ελένη Παπ...

 Παρέμβαση  του δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου στην συγκέντρωση με ομιλητή τον Υπουργό  Μ. Χρυσοχοίδη στο ξενοδοχείο «Ιόνιον».

Παρέμβαση του δημάρχου …

«Σας καλωσορίζω στ...

Ευχαριστίες Χρυσοχοίδη σε Κατσιφάρα για την Πατρών - Πύργου

Ευχαριστίες Χρυσοχοίδη σε…

Για δικαίωση κάνει...

Η ΑΠΡΕΠΗΣ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ!

Η ΑΠΡΕΠΗΣ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ!

Του  Παρασκευά Νικ...

Συνεχίζει να χτυπά, δυνατά!

Συνεχίζει να χτυπά, δυνατ…

  Στο στήθος 53χρον...

  		Κανένας δεν μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα στην Ελπίδα...

Κανένας δεν μπορεί να…

               Του...

Συνελήφθη 41χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος στα Λεχαινά για παράνομο τζόγο

Συνελήφθη 41χρονος ιδιοκτ…

Συνεχίζονται οι έλεγ...

Συγχαρητήριο μήνυμα του Απ. Κατσιφάρα στον Κόροιβο Αμαλιάδας

Συγχαρητήριο μήνυμα του Α…

Τα θερμά του συγχα...

Διαχρονικά αναποτελεσματική η χώρα μας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Διαχρονικά αναποτελεσματι…

του Άγγελου Τσιγκρ...

Η ισορροπία του τρόμου

Η ισορροπία του τρόμου

Λίγες φορές έχουμε τ...

Την Τρίτη, στο θέατρο "Απόλλων" οι "Κινηματογραφικές Βραδιές" προβάλλουν το ντοκιμαντέρ "Φασισμός ΑΕ"

Την Τρίτη, στο θέατρο …

Την Τρίτη 6/5/14, στ...

«Όχι» την Κυριακή

«Όχι» την Κυριακή

  Με την αγορά της ...

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε - Η Κοροιβάρα στην Α1

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε -…

Με τρίποντη βόμβα Κα...

Συναυλία αλληλεγγύης από τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου

Συναυλία αλληλεγγύης από …

Συγκέντρωσαν τρόφιμα...

Ηλεία: Αργεί απελπιστικά η  αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων

Ηλεία: Αργεί απελπιστικά …

Πως θα γίνει η κατ...

Ολύμπια Οδό: Ας πείτε και μια  αλήθεια κ. Χρυσοχοίδη

Ολύμπια Οδό: Ας πείτε και…

Απίθανη η  δημοπρά...

Prev Next
A+ A A-

Ηλεία: Αργεί απελπιστικά η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Πως θα γίνει η κατανομή των 4,3 εκατ ευρώ στους τρείς νομούς της Π. Δ. Ε ; 

Υπολείπονται 36.000. 000 ευρώ για την ολοκλήρωση του προγράμματος του 2008

Άγνωστο παραμένει ως τούτη την ώρα, πως θα κατανεμηθεί το ποσό των 4, 3 εκατομμύριων ευρώ της δημόσιας δωρεάν κρατικής αρωγής στους σεισμόπληκτους των τριών νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για τα χρήματα που ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν τρείς μέρες πριν την έλευση του υπ, Υποδομών Μ. Χρυσοχοίδη στην Ηλεία μαζί με υποψηφίους ευρωβουλετές της Ελιάς.

Μόλις την Τετάρτη έγινε γνωστό το όνομα της μηχανικού στην οποία ανετέθη η διοίκηση του ΤΑΠ Πύργου. Η νέα προϊστάμενη του ΤΑΠ Πύργου κ. Μωισιάδου (μηχανικός στο ΤΑΣ Πατρών ως τώρα ) ανέλαβε καθήκοντα καθώς απαιτείται υπογραφή προκειμένου να δοθούν οι επιταγές με τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί στους δικαιούχους σεισμοπλήκτους της Ηλείας.

Χθες ωστόσο βρίσκονταν στην Πάτρα και έτσι δεν κατέστη δυνατόν να πληροφορηθούμε επισήμως, αν υπάρχει απόφαση καταμερισμού του συνολικού ποσού στους τρείς νομούς και πόσα από αυτά τα 4,3 εκατ ευρώ αντιστοιχούν στην Ηλεία καθώς και με ποιόν τρόπο θα γίνει η  κατανομή τους και πότε . Ως τον περασμένο Οκτώβριο –οπότε και διαλύθηκαν οι ΤΑΣ και ο ΤΑΠ Πύργου – είχε καθιερωθεί η κατά σειρά προτεραιότητας ( βάσει των αιτήσεων ) καταβολή των ποσών που αντιστοιχούσαν σε κάθε δικαιούχου-.

Κατόπιν ακολούθησε η διάλυση των δομών αυτών και «πάγωσαν» όλες οι διαδικασίες ως τους σεισμούς της Κεφαλονιάς.  Τότε με διαδικασίες εξπρές επανασυστάθηκαν οι υπηρεσίες αυτές, οι οποίες όμως σήμερα υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τις ίδιες αρμοδιότητες που είχαν πριν.

 

Και έπειτα ήρθαν οι …εκλογές

Οι βεβαιωμένες οφειλές των εγκεκριμένων φακέλων για τους Ηλείους σεισμοπαθείς, σε αυτή την περίοδο ξεπερνούν τα 3.500 000 ευρώ ( κατά τους μηχανικούς τα 5.000.000 ευρώ).

Παρά ταύτα σε εποχή παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και ενώ η οικοδομή έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί, η πολιτεία δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια στην κατεύθυνση της απόδοσης της κρατικής αρωγής στους δικαιούχους!

Σήμερα όμως έχουμε εκλογές ! Και με κάποιο τρόπο τα χρωστούμενα πρέπει να αποδοθούν ως παροχή !

Για το προηγούμενο έτος ο υπουργός  Ανάπτυξης και  Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης στις 23/12/ του 2013 αποφάσισε την κατανομή χρηματοδότησης στους νομούς Αχαίας Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας για τις ανακατασκευές –επισκευές σπιτιών από το σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008, ποσού 9. 956.228 (εκ των οποίων τα 8,6 εκατομμύρια για το 3ο τρίμηνο του 2013).

Τελικά μόλις στις 30 Απριλίου ο Γενικός  Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, Γιώργου Διδασκάλου ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν  πιστώσεις ύψους 4,3 εκατομμυρίων, ύστερα από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να αποδοθούν, ως δωρεάν κρατική αρωγή, σε πληγέντες, από το σεισμό του Ιουνίου του 2008, των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Η απόφαση υπογράφηκε από τον Υπουργό Υ.Μ.Δ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λίγο πριν την κάθοδό του στην Ηλεία.

Τι έχει δοθεί ως σήμερα- πόσα απαιτούνται ακόμη

Από τα στοιχεία που έχουμε από την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον ΤΑΠ Πύργου ( πριν την διάλυση του, όταν ακόμα υπάγονταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ ) :

 

Για επισκευές

Είχαν υποβληθεί 4197 αιτήσεις. Οι εγκεκριμένες άδειες ήταν 2558. Το αρχικά εγκεκριμένο ποσό 42. 858. 614 ευρώ. Το συνολικό καταβληθέν ποσό δωρεάν κρατικής αρωγής για Α και Β δόση ήταν 31. 338.000.

 

Για ανακατασκευές – αποπερατώσεις

Οι αιτήσεις ήταν 791 οι εγκρίσεις δωρεάν κρατικής αρωγής 348 . Το συνολικό εγκεκριμένο ποσό 20.575.198 ευρώ το καταβληθέν 10. 128. 150 ευρώ ( στοιχεία Φεβρουαρίου  του 2013).

Το πρόγραμμα εκταμιεύσεων για την αποκατάσταση σεισμοπλήκτων κτισμάτων από το σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008  δεν εξελίσσεται ομαλά και ουσιαστικά υπάρχουν ακάλυπτες υποχρεώσεις έναντι των δικαιούχων από τον Οκτώβριο του 2012.

Για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων υπολείπονται για τους Ηλείους δικαιούχους 3. 500.000 ευρώ.

Για την συνολική ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, απαιτούνται 36.000. 000 ευρώ ! 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα