Menu
Τραγωδία χθες για 57χρονο στο Λεβεντοχώρι -  «Έφυγε» πάνω στο γλέντι του γάμου!

Τραγωδία χθες για 57χρονο…

Απίστευτη τραγωδία σ...

Πύργος: Ο Νίνο έφυγε, η καρδιά του όμως συνεχίζει να χτυπά…

Πύργος: Ο Νίνο έφυγε, η κ…

Ζωή σε 4 συνανθρώπ...

Ξεκίνησε η λειτουργία του εκλογικού κέντρου του Θύμιου Σώκου στον Πύργο

Ξεκίνησε η λειτουργία του…

Ξεκίνησε στον Πύργ...

Γιατί ξεπουλήθηκε η ελληνική φέτα;

Γιατί ξεπουλήθηκε η ελλην…

Του οικονομολόγου ...

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑ…

Διεύθυνση Περιφέρε...

3ο Λύκειο Πύργου:Διήμερη κατάληψη ενάντια στην «αναπλήρωση» από τους μαθητές

3ο Λύκειο Πύργου:Διήμερη …

Ψήφισμα Διαμαρτυρί...

Ακαδημία Πανηλειακού: Εξαιρετική εμφάνιση στο Πασχαλινό Τουρνουά στο Σοφικό

Ακαδημία Πανηλειακού: Εξα…

  Στο 15ο Πασχαλινό...

Σύλλογος «Πύργος, Όλοι μαζί»: Πρόσφερε τρόφιμα σε άπορες οικογένειες

Σύλλογος «Πύργος, Όλοι μα…

Μορφωτικός και Εκπ...

Με τους Γορτύνιους της Πάτρας ο Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος

Με τους Γορτύνιους της Πά…

  Ο πρ. Υφυπουργός ...

Ο Ρομπέν των τραπεζών

Ο Ρομπέν των τραπεζών

Ο μύθος είναι γνωστό...

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ: Ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο περιβαλλοντικής πολιτικής

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ: Ολοκληρωμέν…

Ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΦΙΓΟΥ...

	Με ποια πολιτική αξιοπιστία εξαγγέλλετε το “γονατογράφημά “ σας κ. Παρασκευόπουλε;

Με ποια πολιτική αξιοπισ…

   Tου Γιώργου Χ...

Αιχμές

Αιχμές

Τον καλύτερο εαυτό τ...

Μια «δύσκολη»  Πρωτομαγιά

Μια «δύσκολη» Πρωτομαγιά…

Μια πρώτη συνάντησ...

Τι δείχνουν τα "κρυφά" γκάλοπ στις 13 Περιφέρειες της Χώρας

Τι δείχνουν τα "κρυφ…

Δυτική Ελλάδα: Μάχη ...

Δεν υπάρχει Ολυμπιακή Φλόγα και Αγώνες χωρίς Ολυμπία

Δεν υπάρχει Ολυμπιακή Φλό…

Κάλεσμα Κοτζιά – Καφ...

Prev Next
A+ A A-

Ο Πύργος της Τέχνης και του Πολιτισμού

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Ο αείμνηστος Μένης Καλατζόπουλος εμπνέει τον πολιτισμού της ηλειακής πρωτεύουσας

Το φιλότεχνο κοινό της πόλης του Πύργου, γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Λάτσειου Δημοτικού μεγάρου για τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ένδυμα Περιπάτου» όπου συμμετέχουν αρκετοί καταξιωμένοι έλληνες καλλιτέχνες. Ο αείμνηστος Μένης Καλατζόπουλος με την έμπνευση του ήταν εκεί καθώς ο τίτλος της εξαιρετικής αυτής έκθεσης προέρχεται από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή του Πύργιου στην καταγωγή, λογοτέχνη και ποιητή και αποτέλεσε το σημείο αφετηρίας για την κορυφαία αυτή πολιτιστική εκδήλωση. Επιλεγμένοι στίχοι της ανέκδοτης ποιητικής συλλογής συνοδεύουν εικαστικά έργα, ζωγραφικής και γλυπτικής, τα οποία μεταφράζουν σε εικόνα τον εύστοχο στίχο και την πνευματική οξυδέρκεια του ποιητή.  Η ιδέα της παρουσίασης ανήκει στην Εβίτα Κανέλλου - Δουφεξή, με την υποστήριξη της οικογένειας Δουφεξή, για τα χρόνια φιλίας και συμπόρευσης στον κοινό τόπο καταγωγής του, τον Πύργο Ηλείας και για τα 13 χρόνια απουσίας του. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Ιστορικό Τέχνης κα Αννίτα Πατσουράκη.

Ο γνωστός οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του ΔΣ Πύργου Νίκος Δουφεξής, μίλησε στο κοινό για αυτή την στενή φιλική σχέση, για τον Μένη Καλατζόπουλο και την οικογένειά του, το έργο του, την αγάπη για τον Πύργο και την τέχνη, για την προσφορά του στην κοινωνία. Παρόντας στην εκδήλωση όμως ήταν και ο γιος του Ανδρέας Καλαντζόπουλος Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της Philip Morris International, που μίλησε για τον πατέρα του, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την πρωτοβουλία αυτή και τόνισε μεταξύ άλλων πως «την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης ο πατέρας μου προσπάθησε να την υπηρετήσει με ποικίλες συνεισφορές καθ` όλη την διάρκεια της ζωής του. Συνεισφορές που ανάμεσα τους περιλαμβάνουν το εξαιρετικό ποιητικό του έργο το οποίο τιμούμε με την συγκεκριμένη έκθεση και με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ` αυτήν. Τα σημαντικά έργα που κοσμούν την έκθεση αντανακλούν την εικαστική έμπνευση που ο στίχος έδωσε σε καθιερωμένους καλλιτέχνες που ποτέ δεν γνώρισαν τον ποιητή. Για εμένα τα ποιήματα του πατέρα μου, πέρα από το διακριτό αισθητικό τους ύφος, την κοφτερή σαν ξυράφι ακρίβεια και τους άψογα δουλεμένους στίχους, ζωντανεύουν όλα όσα γνωρίζω για εκείνον, αλλά και πολλές πλευρές που θα ήθελα να γνωρίσω περισσότερο. Εκ μέρους της οικογενείας μας θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Εβίτα Κανέλλου-Δουφεξή στην οποία οφείλουμε την  έμπνευση και την γένεση αυτής της έκθεσης, την Αννίτα Πατσουράκη για την συνεισφορά της στην πραγματοποίηση της και φυσικά τις θερμότατες ευχαριστίες στους εκλεκτούς καλλιτέχνες, παρόντες και μη, για τις φωτεινές δημιουργίες τους».

Η εικαστικός και εμπνεύστρια της έκθεσης Εβίτα Κανέλλου-Δουφεξή  μίλησε για το έργο του Μένη Καλαντζόπουλου, στο συνδυασμό των στίχων της ανέκδοτης αυτής ποιητικής συλλογής με την έκθεση. «Βασίζεται στην ανάλυση της ποιητικής συλλογής ακολουθώντας κάθε έργο τη ροή των ποιημάτων» ανέφερε ενώ ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που εμπιστεύτηκαν τα έργα τους και παρουσιάζονται στην πόλη του Πύργου.

Η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Αννίτα Πατσουράκη, δήλωσε ότι η έκθεση αποτελείται από 23 καλλιτέχνες που βρίσκονται εν ζωή και δύο έργα τιμής ένεκεν του Γιάννη Τσαρούχη και του Δανιήλ. «Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών έχουν μια καταγωγή μια συνάφεια με την Πελοπόννησο. Έχουν επιλεγεί έργα που είναι ότι πιο αντιπροσωπευτικό στη δουλειά του εκάστοτε καλλιτέχνη , έχοντας τη δυνατότητα ο θεατής επισκεπτόμενος την συγκεκριμένη έκθεση να αναγνωρίζει του εκάστοτε καλλιτέχνη. Από το κάθε έργο έχει επιλεγεί συγκεκριμένος στίχος από την ποιητική συλλογή του Μένη Καλατζόπουλου, «Ένδυμα Περιπάτου» όπου ο στίχος συνοδεύει το έργο και το αντίστροφο».

Στην έκθεση παρουσιάζονται τιμής ένεκεν έργα των Δανιήλ και Γιάννη Τσαρούχη.
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι  Άγγελος, Αδριανός, Στάθης Βατανίδης, Εριέττα Βορδώνη, Δημοσθένης Δαββέτας, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Εβίτα Κανέλλου-Δουφεξή, Αγγέλικα Κοροβέση, Δημήτρης Κοροβέσης, Μαρία Κτιστοπούλου, Νίκος Μουρίκης, Ρούλη Μπούα, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Θόδωρος Παπαγιάννης, Σύνη Παπαγιάννη , Μανώλης Πεταλάς, Βαγγέλης Ρήνας, Χρήστος Σαρακατσιάνος, Νινέτα Σμυρλή, Κώστας Σπυριούνης, Θωμάς Τουρναβίτης, Νίκος Φλώρος, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Kourd Gallery  υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και θα λειτουργεί έως και τις 3 Μαΐου με ωράριο λειτουργίας από τις 10.30 - 14.00 και 19.00 - 22.00 (Κυριακές και αργίες κλειστά).

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα