Menu
Τα χημικά της Συρίας έτοιμα για καταστροφή ανοιχτά της Κρήτης

Τα χημικά της Συρίας έτοι…

Ολοκληρώνεται σύμφων...

Άγριο κυνηγητό της Αστυνομίας για τη σύλληψη των ληστών της Αρχ. Ολυμπίας

Άγριο κυνηγητό της Αστυνο…

Σε πλήρη εξέλιξη βρί...

Ρεκόρ πωλήσεων αποκωδικοποιητών στην Αμαλιάδα!

Ρεκόρ πωλήσεων αποκωδικοπ…

Εντυπωσιακός ήταν ...

Σεισμός 4,7 R κοντά στην  Άνδρο

Σεισμός 4,7 R κοντά στην …

Η ανακοίνωση του Γεω...

Συνελήφθη 54χρονος διακινητής ναρκωτικών στον Πύργο

Συνελήφθη 54χρονος διακιν…

Ο δράστης έκρυβε τ...

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Στο πλευρό των υπαλλήλων κατά του νόμου για την αξιολόγηση

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα…

Στο πλευρό των υπα...

Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στην Αρχ. Ολυμπία  - Πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης

Ένοπλη ληστεία σε κοσμημα…

Συναγερμός στην ΕΛ.Α...

Τρεις μαθητές από τον Πύργο πρώτευσαν στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής

Τρεις μαθητές από τον Πύρ…

Με έκπληξη υποδέχτ...

Πάτρα: Eίχαν κλέψει πάνω από 50 μηχανάκια

Πάτρα: Eίχαν κλέψει πάνω …

Σε εξέλιξη βρίσκον...

Ναρκωτικά: Περισσότεροι από 70 Ηλείοι παλεύουν μόνοι, με τον εφιάλτη!

Ναρκωτικά: Περισσότεροι α…

Δεκάδες στις λίστε...

Βρέχει βλήματα στο Παλαιοχώρι

Βρέχει βλήματα στο Παλαιο…

Δύο άστοχες βολές ...

1903

1903

Ο σπουδαίος Βρετανός...

Ελιά χωρίς έλεος

Ελιά χωρίς έλεος

Του Στάθη στον eni...

 Αλλαγές μετά το Βατερλώ στην Α’ Λυκείου

Αλλαγές μετά το Βατερλώ …

Σε βελτιώσεις του ...

Πάτρα: Μετέφεραν νεκρό… με τα πόδια από τη Νεφρολογική στο Νεκροτομείο του «Αγίου Ανδρέα»

Πάτρα: Μετέφεραν νεκρό… μ…

Όπως αναφέρεται στ...

Μητρόπουλος: Μπαίνουμε στο "κολασμένο" εξάμηνο

Μητρόπουλος: Μπαίνουμε στ…

«Η άρνηση της μνημον...

Prev Next
A+ A A-

Δεν υπάρχει Ολυμπιακή Φλόγα και Αγώνες χωρίς Ολυμπία

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Κάλεσμα Κοτζιά – Καφύρα στους φορείς και στους πολίτες για μαζική αντίδραση στην υποβάθμιση του ρόλου της Ολυμπίας 

Με συνέντευξη τύπου που παρεχώρησαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και  ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση των πολιτών και των φορέων της Ολυμπίας, της Ηλείας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την τέλεση της αφής της ολυμπιακής φλόγας, για τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Και οι δύο κάλεσαν τους φορείς και τους πολίτες να διατρανώσουν με την μαζική τους συμμετοχή, την Τετάρτη 30 Απριλίου, ήμερα της τελετής,  την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση του ρόλου του θεματοφύλακα  της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Στην συνέντευξη συμμετείχαν ακόμα ως μέλη «της κίνησης της υπεράσπισης της Ολυμπιακής Φλόγας» ο αναπληρωτής δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας και ο αρχαιολόγος Κώστας Αντωνόπουλος.

Ο κ. Κοτζιάς στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «ιστορικά στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπία αποτελεί τον Τόπο αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην συνείδηση των πολιτών της παγκόσμιας κοινότητας. Οτιδήποτε άλλο είναι απομίμηση. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θεματοφύλακας των αξιών του Ολυμπισμού, αναλογιζόμενος τις συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης υπέβαλε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρόταση που μπορούσε έστω και την τελευταία στιγμή να διορθώσει το ατόπημα». Για τις προσπάθειες που έγιναν με παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η τελετή που θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 30 Απριλίου και η φλόγα που θα ανάψει εκεί και όχι στο φυσικό τους χώρο την Ολυμπία, θα αποτελέσουν καίριο πλήγμα για το μέλλον του νέου αυτού  θεσμού  και θα αναιρέσει την μοναδικότητα και ιερότητα της Ολυμπιακής φλόγας.

«Μετά βέβαια από αυτές τις ενέργειες υπήρξαν θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του προέδρου κ. Καπράλου και του προέδρου της ΔΟΑ κ. Κούβελου, οι οποίοι συντάχθηκαν και προώθησαν προς την ΔΟΕ  τις προτάσεις του Δήμου. Ωστόσο δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη ή αλλαγή της απόφασης» είπε ο δήμαρχος και κάλεσε φορείς και πολίτες την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 11 το πρωί στην Αρχαία Ολυμπία να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή. «Αυτή η ημέρα αποτελεί την αφετηρία της προσπάθειας εκ μέρους του Δήμου και θα συνεχιστεί μέχρι το θέμα να επανέλθει στην ΔΟΕ για οριστική απόφαση προκειμένου η τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας και για τους Ολυμπιακούς  Αγώνες Νέων να θεσμοθετηθεί επίσημα να γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ως δημότης Αρχ. Ολυμπίας δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ηλείας, στο ανοσιούργημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό   της αλλαγής του τρόπου και του τόπου Αφής της Ολυμπιακής φλόγας που θα επιχειρηθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Η Ηλεία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου της απορρίπτει αυτή την αλλαγή του τόπου της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, υπερασπιζόμενοι την ιερότητα και μοναδικότητα της Ολυμπιακής φλόγας.

Καμία φλόγα, εκτός από αυτή την Ολυμπίας, δεν είναι Ολυμπιακή φλόγα και οι Αγώνες δεν είναι Ολυμπιακοί  και αν δεν έχουν αυτή την Ολυμπιακή Φλόγα.

Με αυτή την θέση,  αν επιμείνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην αφή της Φλόγας στην Αθήνα, αυτή  η φλόγα δεν θα είναι Ολυμπιακή (ας την ονομάζουν όπως θέλουν) και οι Αγώνες «Nanjing 2014» δεν θα είναι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Καλούμε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη ΔΟΑ  να αλλάξουν , έστω και την τελευταία ώρα αυτή την θέση τους και να πραγματοποιηθεί αυτή η αφή με εμβληματικό τρόπο  στην Ιερή Πόλη και στο Αρχαία Στάδιο της Ολυμπίας.

Είμαστε γνώστες της τελευταίας διαφοροποίησης της ΕΟΕ και της αποστολή σχετικής επιστολής  προς την ΔΟΑ, την θεωρούμε δε θετική κατεύθυνση (αν και καθυστερημένα), αλλά και αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος , διότι αλλιώς θα την θεωρήσουμε προσχηματική και εμπαιγμό προς την Αρχαία Ολυμπία.

Είμαστε δίπλα στον Δήμο για κάθε δράση και ενεργεία που θα αναπτύξει για την αφή. Κλείνοντας θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να επανέρθουμε στο αίτημα για την θεσμική κατοχύρωση της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και την αυστηρής καθιέρωσης της περιοδικότητας της σε ορισμένες και κύριες Ολυμπιακές Διοργανώσεις  (θερινοί, χειμερινοί . νέων)  και όχι της πληθωριστικής  και χρήσης της» είπε ο κ. Καφύρας. 

Οι παρευρισκόμενοι τόνισαν πως υπάρχει διεθνής απήχηση του αιτήματος θεσμοθέτησης της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ επισημάνθηκε και ο διαχρονικός ρόλος της Αρχαίας Ολυμπίας και της φλόγας που μεταλαμπαδεύει σε όλο τον κόσμο τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης , της ευγενούς άμιλλας και της αλληλεγγύης των λαών. Για τα παραπάνω ανακοίνωση εξέδωσε και η ΜΚΟ «Thank You Olympia». Σχετικό ψήφισμα υπάρχει στην ιστοσελίδα www.causes.org «save the Olympia Flame».

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα