Menu
Η άγνωστη ιστορία του 1ου Γυμνασίου Πύργου!

Η άγνωστη ιστορία του 1ου…

Του Διονύση Λιανού ...

"Καταιγίδα" νομοσχεδίων κατεβάζει η κυβέρνηση στα θερινά τμήματα της βουλής

"Καταιγίδα" νομ…

Τις έντονες αντιδράσ...

Ορεινή Ηλεία: Εκεί που η φυσική ομορφιά συναντά τον θρύλο

Ορεινή Ηλεία: Εκεί που η …

Δύο άγνωστα στο ευ...

Μικτή Χορωδία Πύργου: Ένας Πύργος από τα παλιά

Μικτή Χορωδία Πύργου: Ένα…

Νύχτα νοσταλγίας μ...

Με 2,5 ευρώ κέρδισε 1,3 εκατ. ευρώ στο ΠΡΟΤΟ

Με 2,5 ευρώ κέρδισε 1,3 ε…

Ένας νέος εκατομμυρι...

Το 75% των Ελλήνων δεν θα πάει διακοπές

Το 75% των Ελλήνων δεν θα…

Περαιτέρω μείωση τ...

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Αλλάζουν τα κριτήρια - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Αλ…

Τις επόμενες ημέρε...

 Λιατσής : «Θα αποκαταστήσουμε με κάθε τρόπο την αξιοπρέπεια των Πυργιωτών»

Λιατσής : «Θα αποκαταστή…

Αποκλειστική συνέν...

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος: Γιόρτασαν το φινάλε της χρονιάς . . . χορεύοντας

Λαογραφικός Χορευτικός Όμ…

Του Γιάννη Σπυρούν...

Γιόρτασε στο Κατάκολο η Φιλαρμονική Πύργου

Γιόρτασε στο Κατάκολο η Φ…

Την Ευρωπαϊκή Ημέρ...

Παρουσιάστηκαν οι νέες εκδόσεις στην έκθεση Ξενόγλωσσου βιβλίου

Παρουσιάστηκαν οι νέες εκ…

Στην καθιερωμένη ε...

Στάχτη 30 στρέμματα στην Φραγκαβίλα

Στάχτη 30 στρέμματα στην …

Η πρώτη μεγάλη πυρ...

Προσφυγιά

Προσφυγιά

Με τόση προπαγάνδα...

Γ. Λιατσής: «Στον Πύργο θα επανέλθει το τμήμα ΜΜΕ και Πληροφορικής γιατί μας το χρωστάνε!»

Γ. Λιατσής: «Στον Πύργο θ…

Αποκλειστική συνέν...

Λιατσής για τα σκουπίδια: «Ο Πύργος μέσα στα όρια του θα κάνει ότι είναι συμφέρον για το δήμο»

Λιατσής για τα σκουπίδια:…

Αποκλειστική συνέν...

Prev Next
A+ A A-

Τουλάχιστον 5.000 Ηλείοι θα ζητήσουν την ψήφο μας!

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Μπορεί να μειώθηκε ο πληθυσμός του νομού αλλά οι υποψήφιοι… αυξάνονται!

Αγώνας δρόμου δυο εβδομάδες πριν την κατάθεση των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο

Του Χρήστου Βορλόκα

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για την κατάθεση των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο και τα δημοτικά εκλογικά επιτελεία έχουν πάρει «φωτιά», αφού κανένας υποψήφιος δήμαρχος στην Ηλεία, πλην του δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού, δεν έχει ανακοινώσει ολόκληρο το ψηφοδέλτιο για κεντρικό και τοπικά συμβούλια.

Η μεθεπόμενη Κυριακή του Θωμά 27 Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία (στις 12 τα μεσάνυχτα) για την κατάθεση των συνδυασμών και την τελική ευθεία της «κούρσας» προς τις κάλπες που θα στηθούν είκοσι μέρες μετά, στις 18 Μαΐου. Αυτή την περίοδο στα επιτελεία των δημοτικών παρατάξεων επικρατεί «πυρετός» με τους υποψηφίους να έχουν αρχίσει να συμπληρώνουν τους σχετικούς φακέλους με τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Άμεσα η διαδικασία αυτή αφορά μερικές… χιλιάδες Ηλείων που θα είναι υποψήφιοι σε κάποιους από τους περίπου σαράντα συνδυασμούς των επτά «καλλικρατικών» δήμων του νομού.

Περισσότεροι συνδυασμοί…

Αν και οι ζυμώσεις για την τελική συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι στο αποκορύφωμά τους, εκτιμάται ότι με βάση την μέχρι τώρα κατάσταση, ακόμη και αν προκύψουν συμπτύξεις συνδυασμών, ο συνολικός τελικός αριθμός τους σε όλους τους δήμους του νομού δεν θα είναι μικρότερος από 35, όταν στις προηγούμενες εκλογές ήταν μόνον 27! Σ’ ένα νομό που, σε σχέση με τα πληθυσμιακά δεδομένα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, εμφανίζεται με πληθυσμό μειωμένο κατά 30.000 κατοίκους, είναι τουλάχιστο παράδοξο να αυξάνονται οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ψηφοδέλτια για κεντρικά και τοπικά συμβούλια σε όλη την Ηλεία των 220 περίπου τοπικών κοινοτήτων θα χρειαστούν τουλάχιστο πέντε χιλιάδες «νοματαίους» ως υποψηφίους! Πρόκειται για μια κατά προσέγγιση εκτίμηση αφού ο αριθμός των υποψηφίων σε κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα αποτελεί συνάρτηση του πληθυσμού της αλλά και των δυνατοτήτων κάθε συνδυασμού να βρει τον απαραίτητο αριθμό υποψηφίων, καθώς υπάρχει αριθμητικό μίνιμουμ και μάξιμουμ. Έτσι, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για κάθε συνδυασμό μπορεί να είναι:

  • Για τους δήμους Πύργου και Ήλιδας από 33 έως 50
  • Για τους δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Πηνειού από 27 έως 41  

Ωστόσο, για τη σύσταση των δημοτικών ψηφοδελτίων, με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίδεται η δυνατότητα στους συνδυασμού να αυξήσουν έως και 100% τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών τους συμβούλων. Το μέτρο που ίσχυε μέχρι τώρα, είχε ως βάση τον συνολικό αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου προσαυξημένο κατά 50%. Με τη νέα ρύθμιση ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί κατά 100%. Δηλαδή αν σε ένα δήμο εκλέγονται 20 δημοτικοί σύμβουλοι, ένας συνδυασμός μπορεί να συμπεριλάβει μέχρι και 40 υποψήφιους.

Αντίστοιχα οι υποψήφιοι σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες μπορεί να είναι:

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
-Έως 10.000 κάτοικοι 3 έως 6 υποψήφιοι (5μελές συμβούλιο)
-10.001-50000 κάτοικοι 7-12 υποψήφιοι (11μελές συμβούλιο)
-50.000 και άνω 9-16 υποψήφιοι (15μελές συμβούλιο)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
-Έως 300 κάτοικοι 1-2 υποψήφιοι (1 εκπρόσωπος)
-301-200 κάτοικοι 1-4 υποψήφιοι (3μελές συμβούλιο)

 

Υποχρεώσεις συνδυασμών και υποψηφίων

Μια σειρά από νομικές και συνταγματικές διατάξεις καθορίζουν όλο το γραφειοκρατικό φάσμα της κατάθεσης των συνδυασμών, διαδικασία που δεν είναι εύκολο να διεκπεραιωθεί αν δεν υπάρχει κάποιος δικηγόρος που να εποπτεύει.  

Στο σχετικό φάκελο επισυνάπτεται για κάθε υποψήφιο του συνδυασμού:

  • Πιστοποιητικό εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου, όπου είναι υποψήφιος.
  • Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου ότι δεν έχει στερηθεί κανένα πολιτικό του δικαίωμα ή ότι έληξε η πρόσκαιρη αποστέρηση των δικαιωμάτων αυτών ή θα έχει λήξει την ημέρα της εκλογής, καθώς και ότι δεν συντρέχουν τα κωλύματα εκλογιμότητας του άρθρου 14.
  • Αποδεικτικό είσπραξης Δ.Ο.Υ., από το οποίο προκύπτει ότι κάθε υποψήφιος δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και σύμβουλος δημοτικής κοινότητας, του άρθρου 2 της παραγράφου 4 του παρόντος νόμου, έχει καταθέσει υπέρ του Δημοσίου, αντίστοιχα, το ποσό των εκατό ευρώ (100 €), πενήντα ευρώ (50 €) και πενήντα ευρώ (50€). Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή των ποσών αυτών. Αντίστοιχο αποδεικτικό Δ.Ο.Υ. δεν απαιτείται για το αξίωμα του μέλους του συμβουλίου των δημοτικών κοινοτήτων του άρθρου 2 της παραγράφου 2 του παρόντος νόμου, του μέλους του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, καθώς και του τοπικού εκπροσώπου.
  • Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου συμβούλου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας στην οποία είναι υποψήφιος.

 

Προϋποθέσεις νομιμότητας συνδυασμών

Η δήλωση του συνδυασμού είναι νόμιμη: 

  • Εάν περιλαμβάνονται σε αυτήν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για το ένα δεύτερο (1/2) του συνόλου των εκλογικών περιφερειών και ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. 
  • Εάν περιλαμβάνονται σε αυτήν υποψήφιοι σύμβουλοι για το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των δημοτικών κοινοτήτων και ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων κάθε δημοτικής κοινότητας είναι τουλάχιστον ίσος με τα τρία πέμπτα (3/5) του αριθμού των μελών του συμβουλίου της. 
  • Εάν περιλαμβάνονται σε αυτήν υποψήφιοι σύμβουλοι για το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των τοπικών κοινοτήτων που εκλέγουν τριμελή συμβούλια και εφόσον υπάρχει τουλάχιστον ένας υποψήφιος. 

Η μη ύπαρξη υποψήφιου εκπροσώπου τοπικής κοινότητας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της δήλωσης του συνδυασμού. Επιτρέπεται ακόμη να χρησιμοποιηθεί πέραν του κυρίου ονόματος του υποψηφίου και υποκοριστικό αυτού, εφόσον με αυτό είναι ευρύτερα γνωστός. Στην περίπτωση αυτή το υποκοριστικό ακολουθεί το κύριο όνομα και τίθεται σε παρένθεση. Για τις γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτο επώνυμο είτε το πατρικό είτε του συζύγου, ανεξαρτήτως με ποιο επώνυμο είναι εγγεγραμμένες στην οικογενειακή τους μερίδα.

 

Κώλυμα εκλογιμότητας

Σημαντικό επίσης είναι και το θέμα κωλύματος εκλογιμότητας που επίσης εξετάζεται σχολαστικά πριν την ολοκλήρωση των συνδυασμών. Σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα σε δήμο ή περιφέρεια, όσοι κατά το τελευταίο 18μηνο διετέλεσαν γενικοί διευθυντές ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που βρίσκεται εντός των ορίων, οι υπάλληλοι ιδρυμάτων που σχετίζονται με τον δήμο, στελέχη κεφαλαιουχικών εταιρειών που έχουν συμβληθεί με τον δήμο ή την περιφέρεια, όσοι βαρύνονται με έκπτωση αξιώματος με  δικαστική απόφαση, και όσοι έχουν «επαγγελματικές» σχέσεις με συμβάσεις προμηθειών, εκτέλεσης έργων ή υπηρεσιών αξίας άνω των 5000 €.

Μια έδρα λιγότερη για την Ηλεία στην Περιφέρεια…

Με έναν λιγότερο περιφερειακό σύμβουλο θα εκπροσωπείται η Ηλεία στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που καθορίζει τον αριθμό συμβούλων ανά νομό με βάση τα νέα πληθυσμιακά κριτήρια της απογραφής του 2011.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την 10754/13-03-2014 απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, από 13 έδρες που αναλογούσαν στην Ηλεία η περιφερειακή μας ενότητα πλέον θα καταλάβει 12 έδρες. Την χαμένη έδρα κερδίζει η Αχαΐα και ανεβαίνει έτσι από 22 στις 23 έδρες. Η Αιτωλοακαρνανία παραμένει σταθερή στις 16 έδρες ενώ το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων που θα εκλεγούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι 51. Αυτό για την Ηλεία σημαίνει ότι εξασθενεί η φωνή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποδυναμώνεται και η διεκδικητική της ικανότητα ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνεται η θέση της Αχαΐας που καθίσταται ακόμη πιο ισχυρός «εταίρος» της Περιφέρειας.

Ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων η αλλαγή συσχετισμού των εδρών σημαίνει για την Ηλεία ότι ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 18 (στις προηγούμενες εκλογές ήταν 20). Και αυτό γιατί ο νόμος καθορίζει ότι ο ελάχιστος αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού δεν μπορεί να είναι μικρότερος του αριθμού των εδρών της εκλογικής περιφέρειας, ούτε μεγαλύτερος από 50% επιπλέον.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα

Κονσόλα Αποσφαλάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων