Menu
Τραγωδία χθες για 57χρονο στο Λεβεντοχώρι -  «Έφυγε» πάνω στο γλέντι του γάμου!

Τραγωδία χθες για 57χρονο…

Απίστευτη τραγωδία σ...

Πύργος: Ο Νίνο έφυγε, η καρδιά του όμως συνεχίζει να χτυπά…

Πύργος: Ο Νίνο έφυγε, η κ…

Ζωή σε 4 συνανθρώπ...

Ξεκίνησε η λειτουργία του εκλογικού κέντρου του Θύμιου Σώκου στον Πύργο

Ξεκίνησε η λειτουργία του…

Ξεκίνησε στον Πύργ...

Γιατί ξεπουλήθηκε η ελληνική φέτα;

Γιατί ξεπουλήθηκε η ελλην…

Του οικονομολόγου ...

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑ…

Διεύθυνση Περιφέρε...

3ο Λύκειο Πύργου:Διήμερη κατάληψη ενάντια στην «αναπλήρωση» από τους μαθητές

3ο Λύκειο Πύργου:Διήμερη …

Ψήφισμα Διαμαρτυρί...

Ακαδημία Πανηλειακού: Εξαιρετική εμφάνιση στο Πασχαλινό Τουρνουά στο Σοφικό

Ακαδημία Πανηλειακού: Εξα…

  Στο 15ο Πασχαλινό...

Σύλλογος «Πύργος, Όλοι μαζί»: Πρόσφερε τρόφιμα σε άπορες οικογένειες

Σύλλογος «Πύργος, Όλοι μα…

Μορφωτικός και Εκπ...

Με τους Γορτύνιους της Πάτρας ο Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος

Με τους Γορτύνιους της Πά…

  Ο πρ. Υφυπουργός ...

Ο Ρομπέν των τραπεζών

Ο Ρομπέν των τραπεζών

Ο μύθος είναι γνωστό...

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ: Ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο περιβαλλοντικής πολιτικής

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ: Ολοκληρωμέν…

Ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΦΙΓΟΥ...

	Με ποια πολιτική αξιοπιστία εξαγγέλλετε το “γονατογράφημά “ σας κ. Παρασκευόπουλε;

Με ποια πολιτική αξιοπισ…

   Tου Γιώργου Χ...

Αιχμές

Αιχμές

Τον καλύτερο εαυτό τ...

Μια «δύσκολη»  Πρωτομαγιά

Μια «δύσκολη» Πρωτομαγιά…

Μια πρώτη συνάντησ...

Τι δείχνουν τα "κρυφά" γκάλοπ στις 13 Περιφέρειες της Χώρας

Τι δείχνουν τα "κρυφ…

Δυτική Ελλάδα: Μάχη ...

Δεν υπάρχει Ολυμπιακή Φλόγα και Αγώνες χωρίς Ολυμπία

Δεν υπάρχει Ολυμπιακή Φλό…

Κάλεσμα Κοτζιά – Καφ...

Prev Next
A+ A A-

«Ανοιχτές» οι λαϊκές αγορές της Ηλείας

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Δεν θα συμμετέχουν οι αγρότες παραγωγοί του Νομού στην απεργία διαρκείας που κήρυξε η Ομοσπονδία τους

Αντίδραση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα φέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, με διαφορετικές μορφές αγώνα, αντί της απεργίας διαρκείας που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, θα επιλέξουν οι μικροπωλητές του Σωματείου της Ηλείας «Η Δήμητρα». Και αυτό γιατί, τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν δεν τους επιτρέπουν να χάσουν ούτε μια ημέρα μεροκάματο.

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ., οι αγρότες παραγωγοί του Συλλόγου «Η Δήμητρα» αναμένεται να διαφωνήσουν με την απόφαση της Ομοσπονδίας η οποία έχει εξαγγείλει απεργία διαρκείας από Δευτέρα και να ταχθούν υπέρ άλλων μορφών κινητοποιήσεων. Μάλιστα δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Ηλείοι αγρότες παραγωγοί αλλά και υπόλοιποι μικροπωλητές της Περιφέρειας- πλην της Αττικής- διαφωνούν με την Ομοσπονδία τους, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο αντίδρασης όπως άλλωστε είχαν πράξει και στο θέμα με το μέτρο των ταμειακών μηχανών, καταφέρνοντας την κατάργηση του.

«Το επίμαχο νομοσχέδιο μπήκε στο διαδίκτυο για λίγες μέρες, μετά αποσύρθηκε και τώρα αφού πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή ήρθε προς ψήφιση. Χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος» επισήμανε η γραμματέας του Συλλόγου Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ηλείας «Η Δήμητρα» κ. Δώρα Κλάδη Καλοπούλου. «Όλοι οι μικροπωλητές της Περιφέρειας και της Ηλείας φυσικά, αντιδρούμε διαφορετικά από τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας όταν πρόκειται να κινητοποιηθούμε για τα προβλήματα μας. Και αυτό γιατί τα προβλήματα των μικροπωλητών της Επικράτειας είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που αντιμετωπίζουν στην Αθήνα. Εκεί έχουν πολύ μεγάλους πάγκους με πολλά άτομα και εμείς εδώ εργαζόμαστε σε μικρές λαϊκές που ο ένας γνωρίζει τον άλλο. Έτσι, παρότι διαφωνούμε με το νομοσχέδιο και τις αλλαγές που προβλέπει στο θέμα των θέσεων, δεν συμφωνούμε στην απόφαση για απεργία διαρκείας γιατί έτσι θα χάσουμε το μεροκάματο που έχουμε τόσο ανάγκη και θα προτρέψουμε ουσιαστικά τους καταναλωτές να ψωνίσουν από τα σούπερ μάρκετ και τις πολυεθνικές».

«Θα το γυρίσουμε στο… αντάρτικο!»

Παράλληλα, επισήμανε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου τους θα συναποφασίσουν με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν ενώ τόνισε ότι είναι μαθημένοι στους αγώνες και ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί δεν πρόκειται να υπακούσουν σε όσα θα υπαγορεύει. «Μπορούμε να το γυρίσουμε στο αντάρτικο και όποιος αντέξει! Μαθημένοι είμαστε άλλωστε οπότε δε θα μας πειράξει να μην κάνουμε αυτό που πρέπει γιατί και με τις ταμειακές μηχανές κάναμε τον αγώνα μας ως επικράτεια και τελικά νικήσαμε. Και οι ταμειακές καταργήθηκαν. Οπότε δεν είναι μονόδρομος η απεργία, υπάρχουν και άλλες μορφές αγώνα. Το στίγμα μας στην Ομοσπονδία το δώσαμε. Η Αθήνα ας κάνει απεργία. Εμείς εδώ όχι. Άλλωστε είμαστε στην πηγή των προϊόντων, ήδη είναι Άνοιξη και βγαίνουν πολλά προϊόντα και όλα αυτά για εμάς σημαίνουν έξοδα. Κάπως πρέπει να καλυφτούμε και εμείς τελικά γιατί όλα ανεβαίνουν και οι τιμές  μειώνονται. Από βδομάδα θα μιλήσουμε για τον αγώνα που θα κάνουμε και όπως φαίνεται θα καταλήξουμε στο ότι δεν θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας αλλά θα προχωρήσουμε σε  μορφές αγώνα διαφορετικές».

Το νομοσχέδιο

Μερικές από τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, στις οποίες αντιτίθενται έντονα οι παραγωγοί και πωλητές είναι οι εξής: 

  • Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση.
  • Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.
  • Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.
  • Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων στις λαϊκές.

Κική Κολοβέρου

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα