Menu
EUROBANK: Ένα ακόμη σκάνδαλο, συσκευασμένο ως μέρος του ελληνικού Success Story

EUROBANK: Ένα ακόμη σκάνδ…

TOY Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ  Η...

Με οκτώ «Γαλάζιες Σημαίες» η Ηλεία και φέτος

Με οκτώ «Γαλάζιες Σημαίες…

Στη δεύτερη θέση στο...

Στις αρχές καλοκαιριού οι διαγωνισμοί για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και νότια Κρήτη

Στις αρχές καλοκαιριού οι…

Οι διαγωνισμοί για τ...

Επιτέλους ξεκίνησε η αποκομιδή των σκουπιδιών

Επιτέλους ξεκίνησε η αποκ…

  Με τα σκουπίδια ν...

ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ- Για τον μουσικό Νίκο Γεωργακόπουλο από τη Νέα Φιγαλεία!

ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ…

Για μια θέση στο βιβ...

Μαθητές της Ηλείας: «Πάντρεψαν» την Επιστήμη με την Τέχνη

Μαθητές της Ηλείας: «Πάντ…

Ημερίδα Μαθητικής ...

Μαχαιριές και παρ' ολίγον φονικό στο Χειμαδιό με θύμα 18χρονο

Μαχαιριές και παρ' ολίγον…

Λίγο έλλειψε να με...

ΤΕΕ Ηλείας: «Απόπειρα συλλογικής εξαπάτησης των Ηλείων»!

ΤΕΕ Ηλείας: «Απόπειρα συλ…

Καταπέλτης η ΝΕ Ηλ...

Χωρίς δουλειά ξανά οι πενταμηνίτες Ηλείας

Χωρίς δουλειά ξανά οι πεν…

Έφυγε η πρώτη φουρ...

Ατυχέστατη επιλογή

Ατυχέστατη επιλογή

Έμειναν 10 μέρες γ...

Ίδρυμα Μελέτης «Κλεισθένης»: Να αξιοποιηθεί το Ινστιτούτο Κοροίβου

Ίδρυμα Μελέτης «Κλεισθένη…

Ανοιχτό κάλεσμα γι...

Η νύχτα της Φιλοσοφίας – ο Λόγος

Η νύχτα της Φιλοσοφίας – …

Η αφίσα έξω από το...

Τελικά ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Τελικά ποιοι είναι οι δικ…

Χήρα με σύνταξη ΟΓ...

Εκπαίδευση πυροσβεστών  της Π.Υ. Πύργου σε ρυθμούς ράλλυ

Εκπαίδευση πυροσβεστών τ…

  Του Γιάννη Σπυρού...

Η καταστροφή συνεχίζεται...

Η καταστροφή συνεχίζεται.…

Θυμάστε τους βανδαλι...

Prev Next
A+ A A-

Δήμος Ήλιδας: «Πολύτιμη η αξιοποίηση γεωργικών πλαστικών»

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Ημερίδα διοργάνωσε χθες το απόγευμα ο δήμος Ήλιδας στο δημαρχείο Αμαλιάδας

Ημερίδα για το έργο:  «Αξιοποίηση Γεωργικών Πλαστικών  Αποβλήτων για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη (AWARD: AgriculturalWaste  valorisationforacompetitiveandsustainableRegionalDevelopment)», πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας στην Αμαλιάδα.

Η ημερίδα επικεντρώθηκε  στα γεωργικά πλαστικά απόβλητα (Agricultural Plastic Waste(APW)) που θα  μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να παράγουν νέες δευτερογενείς πρώτες ύλες ή ακόμη και ενέργεια.

Η ανάγκη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργικής παραγωγής, επισημάνθηκε, οδήγησε στην εισαγωγή των διαφόρων ειδών γεωργικών πλαστικών προϊόντων (διαφορά είδη νάιλον και άλλων πλαστικών για την προστασία της καλλιέργειας, σακούλες για τη συσκευασία λιπασμάτων και χημικών, κλπ). Ωστόσο, γεωργικά απόβλητα πλαστικά (Agricultural Plastic Waste(APW)) αντιπροσωπεύουν ένα βαρύ φορτίο για τα αγρο-οικοσυστήματα ιδιαίτερα στις μεσογειακές περιοχές η Νότια Ιταλία και την Ελλάδα, όπου η γεωργική παραγωγή είναι πιο εντατική.

 Το υψηλό κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων για τους αγρότες και τις δημόσιες αρχές, σε συνδυασμό με τις τεχνικές δυσκολίες για την ανακύκλωση ορισμένων από τα απόβλητα, καθώς και λόγω της ασαφούς και μη ενιαίας νομοθεσία σε όλη την ΕΕ οδηγεί σε απαράδεκτες πρακτικές χρήσης των υλικών αυτών.

Από την άλλη πλευρά, τα πλαστικά θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να παράγουν νέες δευτερογενείς πρώτες ύλες ή ακόμη και ενέργεια. Ο στόχος του έργου είναι να αναγνωρίσει τις κρυφές αναπτυξιακές και οικονομικές ευκαιρίες από την σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των πλαστικών αποβλήτων.

Οι εισηγήσεις

Την έναρξη της ημερίδας, κήρυξε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος έκανε μια αναφορά στις δράσεις που έχει αναπτύξει ο δήμος σε σχέση με το περιβάλλον, όπως την προστασία της παράκτιας ζώνης, την εφαρμογή γεωθερμίας στο ανοικτό κολυμβητήριο, την βιοκλιματική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης κ.α.

«Όλα αυτά αποτελούν μια στρατηγική που αφορούσε την πορεία μας, με ειδική ευαισθησία για το περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λυμπέρης.

 Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου «Αξιοποίηση Γεωργικών Πλαστικών Αποβλήτων για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη ανάπτυξη (AWARD)» από  τον κ. Ζαφειρόπουλο Διονύσιο, Μηχανικός ΠΕ, δημοτικός υπάλληλο.

 «2014 έτος οικογενειακής γεωργίας! Εμείς τί κάνουμε;», ήταν ο τίτλος της εισήγησης του  Γεώργιου Κακαρελίδη, Καθηγητή Εφαρμογών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

 Για τη διαδικασία συλλογής πλαστικών, μίλησε ο  κ. Χριστοδούλου Δημήτριος,

Μηχανολόγος, Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ανακύκλωσης.

Η παρουσίαση σχετικά με το είδος των επιχειρήσεων συλλογής  πλαστικών, έγινε  από τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο  του Εξαγωγικού Τμήματος ΕΒΕ Ηλείας.
«Επιδράσεις πλαστικών αποβλήτων στη Βιολογική Καλλιέργεια του  Κάμπου», ήταν το θέμα της ομιλίας του  κ. Βασιλόπουλου Θεόδωρου,  πρόεδρο της  Πανελλήνιας Ένωσης Νέων  Αγροτών, Τεχνολόγο  Γεωπόνο με ειδικότητα στη Βιολογική Γεωργία.
Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μελέτης για το δήμο Ήλιδας – PEST  Analysis» έκανε ο  κ. Πετρόπουλος Νίκος, για τη ΙΝΝΟΠΟΛΗ -  ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την συνεργασία  6 φορέων, οι 4 από την Ιταλία και οι 2 από την Ελλάδα. Το έργο συγχρηματοδοτείται από τη ΕΕ και από Εθνικούς Πόρους.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα