Menu
 Η ΕΛΜΕ συμπαραστέκεται στον Γιώργο Βένδρα για την απώλεια του γιου του

Η ΕΛΜΕ συμπαραστέκεται σ…

Το Δ.Σ και τα μέλη τ...

Συνελήφθη και ο Πακιστανός δραπέτης

Συνελήφθη και ο Πακιστανό…

Απομένει ο 25χρονος ...

Έφυγε από τη ζωή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης

Έφυγε από τη ζωή ο ευρωβο…

  Την τελευταία του ...

Αστυνομία: Έτσι φτάσαμε στη σύλληψη του δράστη της δολοφονίας του αστυνομικού στην Ανδραβίδα(ΒΙΝΤΕΟ)

Αστυνομία: Έτσι φτάσαμε σ…

Στην άμεση εξιχνίαση...

Αυτοκτόνησε το μεσημέρι με όπλο 26χρονος στον Πύργο

Αυτοκτόνησε το μεσημέρι μ…

Δεν έχει τέλος ο θ...

Ανδραβίδα: Συνελήφθη  o βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του 35χρονου αστυνομικού Βασίλη Μαρτζάκλη

Ανδραβίδα: Συνελήφθη o β…

Στην σύλληψη ενός ...

Τα προγνωστικά της Πρωινής

Τα προγνωστικά της Πρωινή…

Έξι μέρες πριν από τ...

Στα περιφερειακά

Στα περιφερειακά

Η τελευταία ακτινο...

Συν Αθηνά και χείρα… ακίνητη!

Συν Αθηνά και χείρα… ακίν…

Λίγες μόνο μέρες πρι...

Στη Ζαχάρω

Στη Ζαχάρω

Όσο πλησιάζουμε στις...

Έπαινοι για το Νιπεργιάλη

Έπαινοι για το Νιπεργιάλη

ΜΕ τον καλύτερο τρ...

Στην Κρέστενα

Στην Κρέστενα

Παρά την αρχική δυνα...

Παρ' ολίγον τραγωδία έξω από σχολείο από κόντρες αυτοκινήτων στον Πύργο

Παρ' ολίγον τραγωδία έξω …

  Λίγο έλειψε να συ...

Επεράσαμε… όμορφα!

Επεράσαμε… όμορφα!

«Κώστα μου, πολύ η...

Στον Πύργο

Στον Πύργο

Άφησα τελευταία τη...

Στα Λεχαινά

Στα Λεχαινά

Στο βόρειο δήμο το...

Prev Next
A+ A A-

Αλλαγή στον Πύργο με τη Δώρα Καλάκου

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Του Πάνου Τριγάζη

 

 

Για πρώτη φορά, εδώ και πολλές δεκαετίες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα, στην κυριολεξία.

 Ο θεσμός έχει δεχθεί ισχυρότατα πλήγματα από τις μνημονιακές πολιτικές και παραδέρνει σε μια βαθιά κρίση που τον απαξιώνει στη συνείδηση των δημοτών, ιδιαίτερα -των κοινωνικά αδύνατων μελών της κοινωνίας, που αναζητούν ουσιαστική στήριξη για να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρα προβλήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

 

Σήμερα, για την Αυτοδιοίκηση ισχύει αυτό που έχει πει ο Μανώλης Γλέζος παλαιότερα, ότι πρόκειται για «ετεροδιοίκηση».  Άρα, απαιτείται ο θεσμός να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο, να λειτουργήσει με πλήρη ανεξαρτησία από την κεντρική κυβέρνηση, να μετατραπεί σε έπαλξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, να πρωταγωνιστήσει σε μια μεγάλη αναγεννητική προσπάθεια για τη χώρα μας και την Ελληνικό λαό στον 21ο αιώνα.

 

Ο Δήμος Πύργου όπως και όλοι οι δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας μας, ζει με πολύ επώδυνο τρόπο την υπονόμευση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης από τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές διαδοχικών κυβερνήσεων μετά το 2009.

 

Γι αυτό και οι επικείμενες εκλογές στον Δήμο Πύργου, όπως και οι εκείνες για την περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας, έχουν πολυδιάστατη πολιτική σημασία.

 

Είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ανανεωτική και ριζοσπαστική  αριστερά εκπροσωπείται στη μάχη για το Δήμο Πύργου, από τη Δώρα Καλάκου, μία γυναίκα, νέα σε ηλικία αλλά με πολύχρονη συμμετοχή στο αριστερό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες.

 

Το πρόγραμμα του συνδυασμού του οποίου ηγείται η Δώρα Καλάκου, είναι ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό, όπου ενσωματώνονται οι σύγχρονες κοινωνικές και οικολογικές ευαισθησίες. Επιπλέον, το ψηφοδέλτιο της Δώρας Καλάκου στελεχώνεται από αγωνιστές και αγωνίστριες σε πολλούς τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, άξιους και άξιες επαγγελματίες, μαχόμενους εκπαιδευτικούς και άλλους επιστήμονες.

 

;Eνα είναι βέβαιο. Ποτέ οι τοπικές εκλογές δεν είχαν τόσο κεντρική σημασία όσο οι επικείμενες  και δεν συνδέονταν τόσο στενά με τη διεκδίκηση αναφαίρετων δικαιωμάτων των πολιτών.   

 

Ποτέ οι αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης «από τα κάτω», της κοινωνικής και οικολογικής προστασίας δεν ήταν τόσο ζωτικής σημασίας, όσο είναι σήμερα.

 

Ποτέ η σύνδεση της πολιτικής με την ηθική και στο επίπεδο αυτό, δεν ήταν τόσο επιτακτική.  

Ποτέ η αγωνιστικότητα, η τιμιότητα, η ανιδιοτέλεια, η στράτευση με την πλευρά των κοινωνικά αδύνατων δεν αποτελούσαν τόσο σημαντικά κριτήρια για την επιλογή των Δημάρχων, των Περιφερειαρχών και των ανθρώπων που θα στελεχώσουν τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια. 

 

Στην ουσία ζητείται μια αληθινή επανάσταση για την αναγέννηση, θα έλεγα και επαναθεμελίωση της Αυτοδιοίκησης,  ένας λαϊκός συναγερμός στις τοπικές κοινωνίες, με πρωτεργάτες του κοινωνικούς φορείς και τα κινήματα,   μακριά από τάσεις ιδιώτευσης, και το κλίμα φόβου που καλλιεργούν οι κυρίαρχες δυνάμεις του συστήματος.  

 

Κλείνοντας,  θέλω να υπενθυμίσω, ότι η Αυτοδιοίκηση έχει και διεθνή ρόλο. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα τον νομό Ηλείας, που έχει στους κόλπους του την «Παγκόσμια Πόλη», την αρχαία Ολυμπία. Ας μη ξεχνούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι περιφειάρχες Δυτικής Ελλάδας ότι    υπάρχουν   διεθνείς αυτοδιοικητικές  δομές, όπως η Επιτροπή Περιφερειών στο επίπεδο της ΕΕ αλλά και ιδιαίτερες διεθνείς αυτοδιοικητικές συσπειρώσεις, π.χ. η διεθνής κίνηση  «Δήμαρχοι για την Ειρήνη», με πρόεδρο τον Δήμαρχο της Χιροσίμα) αλλά και η «Ενωση Μεσογειακών Πόλεων» καθώς και  διασυνοριακές αυτοδιοικητικές συνεργασίες, ιδιαίτερα στα ταραγμένα Βαλκάνια.

 

 

Ο Πάνος Τριγάζης   συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, κατάγεται από τον νομό Ηλείας και υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα το 1998

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα