Menu
 Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

Οι τυχεροί αριθμοί τ...

«Νέα Ελλάδα»

«Νέα Ελλάδα»

«Μια καινούργια μέρα...

Εντοπίστηκε φορτηγό με κοκαΐνη στην Πάτρα

Εντοπίστηκε φορτηγό με κο…

Μεγάλη ποσότητα κοκα...

Επίσκεψη Μαρίνου στο Γενικό Νοσοκομείο και στο ΠΕΔΥ Πύργου

Επίσκεψη Μαρίνου στο Γενι…

  Επίσκεψη πραγματο...

 Αμαλιάδα: Πήγε στο νοσοκομείο για εξετάσεις και πέθανε εκεί

Αμαλιάδα: Πήγε στο νοσοκ…

Ένας 66χρονος άφησε ...

Η Σαλτάρη για το 4ο δημοτικό σχολείου Αμαλιάδας

Η Σαλτάρη για το 4ο δημοτ…

«Μαθητές-γονείς-εκ...

Κλοπές στην Ηλεία

Κλοπές στην Ηλεία

Στον Πύργο άγνωστο...

Ηλεία: Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί για διακίνηση  λαθραίων τσιγάρων

Ηλεία: Συνελήφθησαν τρεις…

Κατασχέθηκαν 11.000 ...

Εύλογες απορίες αναγνωστών

Εύλογες απορίες αναγνωστώ…

Αναγνώστης της  Πρωι...

Συνελήφθη και ο πέμπτος δραπέτης!

Συνελήφθη και ο πέμπτος δ…

Συνελήφθη χθες λίγο ...

Ο ποιητής των στίχων

Ο ποιητής των στίχων

«Εκεί που φύτρωνε ...

ΠΑΟ Βάρδας: Νίκησε και… περιμένει την Κόρινθο!

ΠΑΟ Βάρδας: Νίκησε και… π…

Γ’ Εθνική: ΠΑΟ Βάρ...

Στους 282 οι νεκροί στην Τουρκία

Στους 282 οι νεκροί στην …

Νέα πτώματα ανασύρθη...

1.080 παιδιά του Πύργου «Κυκλοφόρησαν με ασφάλεια»

1.080 παιδιά του Πύργου «…

Όμιλος «Πολιτεία Ή...

1,5 εκατομμυρία ευρω θα κατανεμηθεί τελικά στους Ηλείους σεισμοπαθείς

1,5 εκατομμυρία ευρω θα κ…

Κάλυψη οφειλών ως ...

Σέκουλα: Την σκότωσε το μοσχάρι

Σέκουλα: Την σκότωσε το μ…

Έζησε 97 χρόνια γι...

Prev Next
A+ A A-

Κρίτων Αρσένης : Ανυπόστατα τα νούμερα για τους υδρογονάνθρακες

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Ξεκινούν οι έρευνες που θέτουν σε κίνδυνο την τοπική οικονομία των Ιωαννίνων Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.

Για προεκλογικό εμπόριο ελπίδας με ανυπόστατα νούμερα για έσοδα του Δημοσίου δισεκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και για κίνδυνο καταστροφής της τοπικής οικονομίας στα Ιωάννινα από ενδεχόμενη έρευνα για σχισθολιθικό πετρέλαιο και αέριο στα Ζαγοροχώρια, στα Μαστοροχώρια και την Κόνιτσα, κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης, με αφορμή τη σημερινή υπογραφή των συμβάσεων για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.

Ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Λίγες μέρες πριν προσέλθουν οι συμπολίτες μας στις κάλπες, η κυβέρνηση εσπευσμένα επανέρχεται στο θέμα της έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου κάνοντας λόγο για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ως προς τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από την εξόρυξη.

Ο ίδιος ο τίτλος της σύμβασης διαψεύδει την κυβέρνηση καθώς η σύμβαση αφορά πρωτίστως στην έρευνα και στη συνέχεια στην ενδεχόμενη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Η σύμβαση αφορά καταρχάς τις έρευνες για να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη ποσότητα και η ποιότητα των κοιτασμάτων. Τα γεωτρύπανα θα μπουν για να γίνουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Κατόπιν, οι εταιρείες θα εκτιμήσουν την ποιότητα και την ποσότητα και εάν μπορούν τελικά να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επικαλείται ατεκμηρίωτα νούμερα. Πριν λίγους μήνες, με αφορμή την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, ο κ. Σαμαράς είχε εξαγγείλει έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ. Είναι το ίδιο νούμερο που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτης πριν τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών. Σήμερα με αφορμή την υπογραφή συμβάσεων για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις  μιλούν για 15 με 20 δισ. ευρώ. 

Ειδικά ως προς την περιοχή των Ιωαννίνων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες θα αφορούν κοιτάσματα σχισθολιθικού πετρελαίου και αερίου (shale oil and gas). Στην περίπτωση αυτή, οι έρευνες αυτές θα διοχετεύσουν ανεξέλεγκτα στον υδροφόρο ορίζοντα στα Ζαγοροχώρια, τα Μαστοροχώρια και την Κόνιτσα, κοκτέιλ τοξικών χημικών. Στη Μεγάλη Βρετανία αντίστοιχες έρευνες για σχισθολιθικό αέριο έχουν προκαλέσει σεισμούς, ενώ στις ΗΠΑ έχουν μολύνει ανεπανόρθωτα το νερό των περιοχών όπου γίνονται οι έρευνες νεκρώνοντας οικονομικές δραστηριότητες και γι’ αυτό πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο σε ερήμους. Σε  μια τέτοια περίπτωση, ο κίνδυνος ανεπανόρθωτης καταστροφής του νερού με επιπτώσεις στη κτηνοτροφία και τον τουρισμό είναι άμεσος.

Καλώ την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Είναι αλήθεια ότι η  έρευνα στα Ιωάννινα ενδέχεται να αφορά σχισθολιθικό πετρέλαιο και αέριο;

Ποιο είναι το ποσοστό που θα λάβει το ελληνικό Δημόσιο από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι αξιοποιήσιμα; Γιατί το ποσοστό που θα δικαιούται το ελληνικό Δημόσιο από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση δεν έχει συζητηθεί δημόσια;

Καταγγέλλω το προεκλογικό εμπόριο ελπίδας και τις εκτός πραγματικότητας εκτιμήσεις. Να σταματήσει αυτή η δημαγωγία εδώ και τώρα. Να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους συμπολίτες μας. Δηλαδή, ότι ακόμη και αν βρούμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αυτά σε αντίθεση με το τι γίνεται στη Νορβηγία, θα αξιοποιηθούν από ξένες εταιρείες. Ότι τα οποιαδήποτε έσοδα προκύψουν για το Δημόσιο από την εμπορία και πώληση φυσικού αερίου, δεν θα έρθουν παρά μετά  από πολλά χρόνια.

Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία δεν είναι η εξάρτηση από το πετρέλαιο. Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που η τιμή τους αποφασίζεται μακριά από τη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει ήδη ένα "Ελντοράντο". Αυτό ονομάζεται ελληνικός τουρισμός. Όλη η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάζεται στο πως θα τον διατηρήσουμε και θα τον αναβαθμίσουμε με την προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα πετρελαϊκό ατύχημα στις θάλασσές μας θα απειλήσει περίπου το 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δισ. ευρώ το χρόνο και πιθανά μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.”

 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα