Menu
Το πέρασμα του τρόμου… στην Αρχαία Ολυμπία

Το πέρασμα του τρόμου… στ…

Μια μακάβρια φάρσα...

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Φόρος Τιμής στους Αγωνιστές του Μεσολογγίου

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης…

Στις επετειακές εκ...

Γιώργος Κοντογιάννης: Ομόψυχο να είναι το όχι στο ιστορικό ατόπημα να μην γίνει αφή της φλόγας Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στην Ολυμπία

Γιώργος Κοντογιάννης: Ομό…

Δεν δικαιολογούντα...

Το γνωστό παραμύθι

Το γνωστό παραμύθι

Ο  Σαμαράς μοιράζε...

Σώτη Τριανταφύλλου: « Η Σοβιετική νοοτροπία έχει πολλές ομοιότητες με την Ελληνική»

Σώτη Τριανταφύλλου: « Η Σ…

Το βιβλιοπωλείο ΚΟ...

Κόροιβος-Βασίλης Νιπεργιάλης: «Ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα!»

Κόροιβος-Βασίλης Νιπεργιά…

Α2 Εθνική Μπάσκετ-...

ΒΙΝΤΕΟ-Η ομιλία του Τσίπρα στο Αγρίνιο

ΒΙΝΤΕΟ-Η ομιλία του Τσίπρ…

Να ανατρέψουν την ...

Νέο, δροσερό και θηλυκό «αίμα» με την παράταξη Κατσιφάρα

Νέο, δροσερό και θηλυκό «…

Στην παρουσίαση του ...

Τα πασχαλινά δρομολόγια των πλοίων από και προς Κυλλήνη - Ζάκυνθο - Κεφαλονιά

Τα πασχαλινά δρομολόγια τ…

Τα δρομολόγια των πλ...

Δήμος Πύργου: Ωρα μηδέν για τα σκουπίδια

Δήμος Πύργου: Ωρα μηδέν γ…

Ο δήμαρχος καλεί σ...

Η Δώρα με τον Αλέξη

Η Δώρα με τον Αλέξη

Στην εκδήλωση παρουσ...

Διάρρηξη με λεία 5.000 ευρώ σε σούπερ μάρκετ της Γαστούνης

Διάρρηξη με λεία 5.000 ευ…

Σούπερ μάρκετ στην...

Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνει η καύση του Ιούδα στο Νιοχώρι Κυλλήνη

Την Κυριακή του Πάσχα ανα…

Για τέταρτη συνεχό...

Είχε κόσμο και Κακλαμάνο

Είχε κόσμο και Κακλαμάνο

ΤΗ 19η φετινή του ...

Με φόντο το Μουσείο της Ολυμπίας

Με φόντο το Μουσείο της Ο…

Στην Αρχαία Ολυμπί...

Υψηλές σφαίρες (κατά της) πολιτικής

Υψηλές σφαίρες (κατά της)…

Του Στάθης στον en...

Prev Next
A+ A A-

Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη: “Πολύ αργά κάποιοι θυμήθηκαν την Ολυμπιακή φλόγα ”

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να συνεδριάσει για το ζήτημα της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας την Τρίτη 15/04/2014, δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες πριν ανάψει η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στις 30 Απριλίου 2014 στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Πλήθος μνημονιακών τοπικών παραγόντων στο νομό Ηλείας αλλά και συνολικά στην Δυτική Ελλάδα αλληλοκατηγορούνται τις τελευταίες ημέρες για την τραγική αυτή εξέλιξη και αναπαράγουν ότι δεν έκανε κανείς τίποτα για να αλλάξει αυτή η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Η αλήθεια όμως, που συνειδητά αποκρύβεται από την Περιφέρεια, την Περιφερειακή Ενότητα, τους κυβερνητικούς βουλευτές,  τις δημοτικές αρχές και πρόσφατα από υποψηφίους όλων των βαθμίδων,  είναι ότι η απόφαση της ΔΟΕ για την αλλαγή του τελετουργικού σε ένα αθλητικό γεγονός που έχει την ονομασία των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς όμως να γίνεται η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία. Θυμίζουμε ότι αυτή η απόφαση έχει την απόλυτη και σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Όλοι οι όψιμα ενδιαφερόμενοι αφήνουν στο απυρόβλητο την  ελληνική κυβέρνηση.

Δεν μπορεί όλοι  οι παραπάνω να αγνοούν την απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανός στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη στις 20/02/2014. ( βλ. http://www.efigeorgopoulou.gr/site/?p=1176)  Δύο μήνες πριν ο Υφυπουργός εκπροσωπώντας την συγκυβέρνηση υπεραμύνθηκε της επιχειρηματολογίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τη διεξαγωγή της αφής της Φλόγας (και όχι της Ολυμπιακής Φλόγας) στο Παναθηναϊκό Στάδιο .

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία της στην Επίκαιρη Ερώτηση ανέφερε ότι η πραγματικότητα είναι ότι στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΔΟΕ παρουσιάζεται στήλη με την ονομασία Olympic Games και διπλανή στήλη με την ονομασία YOG (Youth Olympic Games) και τόνισε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η διαφοροποίηση στο ζήτημα της Αφής,  σύμφωνα με την πρόταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, εμπεριέχουν τον σαφέστατο κίνδυνο περαιτέρω εμπορευματοποίησης των συμβόλων και του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται «Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα (με την Τελετή Αφής να λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία), διότι αυτό αναιρεί τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας και ειρήνης και της συναδέλφωσης των νέων όλου του κόσμου.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, εάν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο και εάν δεν πραγματοποιούνταν η αφή στο Παναθηναϊκό Στάδιο εντός αυτής της περιόδου, οι μνημονιακές δυνάμεις σε περιφερειακό επίπεδο δεν θα έκαναν τίποτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες αξιοποίησε όποια έγγραφα υπήρχαν σε τοπικό επίπεδο και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, την ημέρα συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης, το ψήφισμα του ΔΣ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που διαμαρτυρόταν για αυτή την εξέλιξη.

Το ζήτημα της Ολυμπιακής Φλόγας και του τεμαχισμού αυτής είναι σημαντικότατο θέμα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να μην αποτελούν ένα εμπορικό γεγονός πολυεθνικών συμφερόντων, περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών την περίοδο διεξαγωγής τους και κατασπατάλησης σημαντικών δημόσιων πόρων όπως συνέβη στη χώρα μας.

 

Το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων αντιμετωπίζεται συνολικά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πεδίο προσωπικών – επικοινωνιακών και άλλων χειρισμών.

           Υπενθυμίζουμε ότι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο συνολικά 343.416.084 εκ. ευρώ, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, αντιθέτως, παραχωρήθηκαν στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ προκειμένου να εκποιηθούν και να εξυπηρετήσουν το χρέος.

     Οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού μας ψηφίζουν αυτό το ξεπούλημα και κάποιες φορές βγάζουν «κορώνες» για εσωτερική κατανάλωση για δήθεν υπεράσπιση των συμφερόντων της Ηλείας.

       Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη τονίζει ότι η ενασχόληση με τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων, απαιτεί καθαρές-δημοκρατικές και σύγχρονες θέσεις, συνολική οπτική και αποκλειστικό στόχο την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

 

 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα