Menu
Σκουπίδια : Μυρίζει κινητικότητα…

Σκουπίδια : Μυρίζει κινητ…

Περίεργη ησυχία για ...

Δωρεάν διακοπές από το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2014

Δωρεάν διακοπές από το πρ…

Ποιοι είναι δικαιο...

Ήρθε ως… μεταρρυθμιστής!

Ήρθε ως… μεταρρυθμιστής! …

Αν και δεν πρόλαβαν ...

Άρχισαν οι φωτιές – Τρέχει η πυροσβεστική

Άρχισαν οι φωτιές – Τρέχε…

Τέσσερα στρέμματα ...

Κατά φαντασίαν φαντασιακός

Κατά φαντασίαν φαντασιακό…

Του Στάθη στον eniko...

Η Βερενίκη με άλλο χτένισμα

Η Βερενίκη με άλλο χτένισ…

Ένα από τα πράγματ...

Απεργούν αύριο γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Απεργούν αύριο γιατροί κα…

«Δουλεύουμε καθημε...

Ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ με τους καλλιεργητές ροδιάς

Ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ με τους …

Αυτή η περίπτωση τ...

Κόροιβος Αμαλιάδα: Ευχαρίστησε Λοχοβίτη

Κόροιβος Αμαλιάδα: Ευχαρί…

  Ο Κόροιβος με ανα...

Εφημερίες: «Λύση» με μετακινήσεις ειδικών γιατρών από το Νοσοκομείο Αμαλιάδος

Εφημερίες: «Λύση» με μετα…

Έρχονται ασφαλείς ...

Προσλήψεις 3.384 εποχικών

Προσλήψεις 3.384 εποχικών

Ιδιαίτερα θερμό αν...

Και πάλι για την αξιολόγηση!

Και πάλι για την αξιολόγη…

Ηλεκτρονική φόρμα-έκ...

Στρούσι Ανδραβίδας:15χρονος ληστής με ρόπαλο

Στρούσι Ανδραβίδας:15χρον…

Επιτέθηκε σε 79χρο...

Εθνική Ελλάδας: Αποφασισμένοι για την ανατροπή

Εθνική Ελλάδας: Αποφασισμ…

  Οι διεθνείς μας δ...

Αυτά αλλάζουν από 1η Ιουλίου σε μισθούς και επιδόματα

Αυτά αλλάζουν από 1η Ιουλ…

Αλλαγές στους μισθ...

Επιτυχημένη η εκδήλωση  των «μικρών» του Δημοτικού Ωδείου στην Αμαλιάδα

Επιτυχημένη η εκδήλωση τ…

Με μεγάλη επιτυχία...

Prev Next
A+ A A-

Οι κατασχέσεις απειλούν 260.000 επιχειρήσεις με ασφαλιστικές οφειλές

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Πάνω από 260.000 επιχειρήσεις, με οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους.

 

Η ρύθμιση «Νέα Αρχή», η οποία συμφωνήθηκε με την τρόικα και τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 4152/2013, παραμένει επί της ουσίας ανενεργή για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, με στελέχη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να εκτιμούν ότι, εάν σταδιακά και εντός του προσεχούς διμήνου, δεν υπάρξει μια νέα ρύθμιση - βελτιωτική της υφισταμένης - χιλιάδες επιχειρήσεις, όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία. 

Σε μία τέτοια περίπτωση, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι το κόστος για τα Ταμεία θα είναι ανυπολόγιστο, καθώς όλα λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία», με κοινό σημείο αναφοράς το δημοσιονομικό κόστος. 

Η κατάσταση σε ΟΑΕΕ & ΙΚΑ

Ήδη, στον ΟΑΕΕ χρειάζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους. 

Στο ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δις ευρώ εντός του έτους από την εφαρμογή της «Νέας Αρχής» ίσως αποδειχθεί «όνειρο θερινής νυκτός» εάν δεν υπάρξουν επεμβάσεις στο σύστημα, προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι όσοι, ενώ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές για τα προ του 2013 χρέη τους, δεν είναι σε θέση να καταβάλουν παράλληλα και τις τρέχουσες εισφορές. 

Υπενθυμίζεται ότι, η «Νέα Αρχή» είχε συμφωνηθεί κατά τη διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Έκτοτε, έχουν υποβληθεί προτάσεις και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, έχουν ασκηθεί πολλαπλές πιέσεις από φορείς εμπόρων και εργοδοτών, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη σοβαρές ενδείξεις για το πόσο έτοιμο και αποφασισμένο είναι το κυβερνητικό επιτελείο να διεκδικήσει την αλλαγή των όρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό με τις οφειλές στον ΟΑΕΕ, σε σημείο που η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης πρότεινε ακόμη και την επέκταση κατά δύο έτη της ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, προκειμένου να αντισταθμιστεί ενδεχόμενη διαγραφή οφειλών για δύο παλαιότερα χρόνια και να διευκολυνθεί μια πραγματική «Νέα Αρχή» με την καταβολή τρεχουσών εισφορών. 

Ήδη, το ΙΚΑ είναι σε διαδικασία αναστολής υποβολής ΑΠΔ μέσω Διαδικτύου για τις επιχειρήσεις που οφείλουν σωρευτικά περίπου 2 δις ευρώ και δεν καταβάλλουν ούτε τις μηνιαίες τρέχουσες εισφορές. Πρακτικά, η αναστολή θα αφορούσε ακόμη μεγαλύτερο μέρος εάν το ίδιο το ΙΚΑ -κατά σχετική παρέκκλιση των κανόνων- δεν έσπευδε να τείνει χείρα βοηθείας προς τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές. 

Γιατί είναι «νεκρή» η υφιστάμενη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, οδηγώντας το 95% των οφειλετών σε πλήρες αδιέξοδο; Διότι κάθε μήνας που περνά μειώνει σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις το ποσό των παλαιών οφειλών. Επί παραδείγματι τον Ιούλιο του 2017 θα πρέπει ο οφειλέτης να εξοφλήσει εφάπαξ το σύνολο των παλαιότερων οφειλών του. Οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση διολισθαίνουν στην επιλογή μη καταβολής ακόμη και των τρεχουσών εισφορών, καθώς γνωρίζουν ότι έτσι ή αλλιώς θα υποστούν αναγκαστικά μέτρα για μη εξυπηρέτηση των παλαιών οφειλών. 

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που από το σύνολο των οφειλετών, μόνο 15.000 για ποσά περίπου 300 εκ. ευρώ έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. 

Από τα στοιχεία, που δημοσιεύει η «Καθημερινή», προκύπτει ότι, η πλειοψηφία των οφειλετών που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση έχει οφειλή έως 50.000 ευρώ, με τους μεγάλους οφειλέτες να μην έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα