Menu
Κυλλήνης:  “Εκρηκτικοί” επί σκηνής Μαρινέλλα και Κ. Χατζής

Κυλλήνης: “Εκρηκτικοί” ε…

2ο Διεθνές Φεστιβά...

Εγώ, ο Στουρνάρας!

Εγώ, ο Στουρνάρας!

 Του Στάθης στον e...

Στο κόκκινο χιλιάδες δηλώσεις

Στο κόκκινο χιλιάδες δηλώ…

Μαζικά στις εφορίε...

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΛΕΙΑΣ: Να διερευνηθεί άμεσα το περιστατικό ρύπανσης στην Κυλλήνη

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΛΕΙΑΣ…

Το απίστευτο περισ...

Καμιά δεκαπενταριά

Καμιά δεκαπενταριά

ΤΗ συγκέντρωση των π...

Όταν Γιορτάζουν οι Θεοί: Η Γιορτή του Αποδήμου Ελληνισμού στις 2 & 3 Αυγούστου στον Αϊ Γιάννη Μακρισίων

Όταν Γιορτάζουν οι Θεοί: …

Συνεχίζεται για 23η ...

 Χαρ. Καφύρας  προς Στουρνάρα- Καψή:  «Να μην κλείσει η ΕΡΑ Πύργου»

Χαρ. Καφύρας προς Στουρ…

Επιστολή με την οπ...

Music VS Crisis στο Port Festival

Music VS Crisis στο Port …

Τα «Μωρά στη Φωτιά» ...

Σε 30 χρόνια θα ξαναδούμε δάσος στην Ηλεία

Σε 30 χρόνια θα ξαναδούμε…

Σ τα λόγια έμεινα...

 Εφιάλτες και σιδεριές!

Εφιάλτες και σιδεριές!

Μετά την πρόσφατη δι...

Μαρινέλλα - Χατζής βάζουν "φωτιά" σήμερα στο λιμάνι

Μαρινέλλα - Χατζής βάζουν…

Με τη μουσική συνά...

 ΔΕΗ: Διακοπές Ηλεκτρικού Ρεύματος σήμερα, αύριο και την

ΔΕΗ: Διακοπές Ηλεκτρικού…

Ει δοποιούνται οι...

Κάντο όπως ο Δένδιας

Κάντο όπως ο Δένδιας

    Φαίνεται πως η ε...

Αστέρας Αμαλιάδας- Λυμπέρης: «Επίδειξη κρεάτων διαλογής και “γυφτοπαρουσιάσεις” αυτό που γίνετε…»

Αστέρας Αμαλιάδας- Λυμπέρ…

Αθόρυβα συνεχίζοντ...

Να ζωντανέψουμε τα χωριά μας

Να ζωντανέψουμε τα χωριά …

Του Αθανάσιου Κατσ...

Τα παιδιά «δείχνουν» τον δρόμο…

Τα παιδιά «δείχνουν» τον …

Ενθαρρυντική η ενί...

Prev Next
A+ A A-

Πολιτικές οι λύσεις που πρέπει να δοθούν για την Υγεία

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Περιοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στα Νοσοκομεία της Ηλείας και ημερίδα στο Λάτσειο

  • Δωρεάν περίθαλψη υψηλού επιπέδου για όλους

«Η ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης και η δημιουργία μιας κυβέρνησης της αριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες. Οι λύσεις που πρέπει να δοθούν είναι πλέον πολιτικές και είναι απαραίτητο όλος ο κόσμος να σταθεί αλληλέγγυος σε αυτήν την πολιτική». Αυτό τόνισαν χθες οι συμμετέχοντες στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποίησαν περιοδεία στα τρία Νοσοκομεία του νομού, στην Κρέστενα, τον Πύργο και την Αμαλιάδα, με επικεφαλής τους βουλευτές Ηλείας κ. Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη,  Αχαϊας Βασίλη Χατζηλάμπρου και τον συντονιστή του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑγιατρό οφθαλμίατρο Νίκο Μανιό. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο Γ. Γιαννόπουλος   ρευματολόγος νοσοκομείο Ρίου, μέλος της γραμματείας Υγείας του , ο Τ.  Γεωργακόπουλος, γιατρός πνευμονολόγος, νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας, εκπρόσωπος 3μελούς επιτροπής γιατρών και ο Γ. Λύχρος γιατρός πνευμονολόγος, περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας καθώς και τοπικά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας. Εν συνεχεία στις 8  το βράδυ πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, στο δημαρχείο Πύργου

Διοικήτρια Νοσοκομείου

Πρώτος σταθμός του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, το Νοσοκομείο Κρεστένων και εν συνεχεία το Νοσοκομείο Πύργου. Στο «Ανδρέας Παπανδρέου» το κλιμάκιο είχε μια ευρεία ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πύργου καθώς και το επίπεδο λειτουργίας του από την Διοικήτρια Νοσοκομείων Ηλείας κ. Ελένη Φιλιπποπούλου, τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Ν. Πύργου κ. Κοσμά Αλεξίου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.

  Η κ. Φιλιποπούλου δεν έκρυψε βεβαίως ότι υπάρχουν προβλήματα στο Νοσοκομείο Πύργου κυρίως με την έλλειψη προσωπικού και συγκεκριμένων ειδικοτήτων, τόνισε ωστόσο ότι στους αγροτικούς γιατρούς υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους τους λόγω των χαμηλών μισθών και ότι αν όντως λειτουργούσαν επαρκώς ορισμένα τμήματα αλλά και μηχανήματα θα είχαμε λιγότερες διακομιδές στην Πάτρα. Επισήμανε όμως ότι με μεγάλη προσπάθεια αυτές έχουν μειωθεί κατά ένα ποσοστό του 20% και αυτό γιατί υπάρχει και μια ανοιχτή συνεργασία με το Περιφερειακό Νοσοκομείο του Ρίου και για παράδειγμα δύο σοβαρά περιστατικά από τροχαία κρατήθηκαν στον Πύργο με την επιστημονική συνδρομή γιατρών από το Ρίο και νευροχειρουργών. Ερωτηθείσα από το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ για το αν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές από τις περσινές πλημμύρες, τόνισε ότι τα οικοδομικά έργα ολοκληρώθηκαν, τα μεταλλικά θυροφράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη, την Δευτέρα έρχονται οι γεννήτριες και ότι υπολείπεται εντός των ημερών ολοκληρώνεται.

Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις προσωπικού

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Κοσμά Αλεξίου για την υπάρχουσα κατάσταση, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως τραγική και επικίνδυνη, αφού όπως τόνισε κυρίως λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς το Νοσοκομείο λειτουργεί στο «κόκκινο». Ανέφερε ότι το προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες με οφειλόμενες χιλιάδες ώρες σε ρεπό και άδειες που δεν μπορούν να πάρουν αφού είναι λίγοι, ότι τμήματα ολόκληρα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν στην καλύτερη περίπτωση αφού δεν εφημερεύουν όλες τις ημέρες όπως το γυναικολογικό, το ακτινολογικό, το παθολογικό, το ψυχιατρικό, η αιμοδοσία, ενώ το μικροβιολογικό έχει αδυναμία κυρίως παρασκευαστών και μόνο έναν γιατρό. Τα Νοσοκομεία στερεύουν από ειδικευόμενους γιατρούς, ενώ στο πλαίσιο της κινητικότητας γίνονται απλώς μπαλώματα και βουλώνονται τρύπες. Την ίδια στιγμή μισθοί και επιδόματα έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ όπως είπε ο κ. Αλεξίου οι ιδιώτες έχουν μπει για τα καλά στην δημόσια Υγεία και έπιασαν πόστα στην καθαριότητα, το τηλεφωνικό κέντρο, την φύλαξη, την εστίαση και έπεται συνέχεια. « Η Υγεία- κατέληξε- έχει γίνει ένα ακριβό εμπόρευμα που αρχίζει να ξεπουλιέται στον ιδιωτικό τομέα και αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα».

Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Ανδρέας Βγενόπουλος επισήμανε πέραν των όσων είπε ο κ. Αλεξίου, ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού κυρίως είναι τεράστιο και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5000 ώρες χρωστούμενες σε άδειες και ρεπό, πολλά άτομα έχουν να πάρουν άδεια εδώ και δύο – τρία χρόνια! Επίσης ελλείψεις σε αναλώσιμα, κλινοσκεπάσματα που εξαφανίστηκαν, το μικροβιολογικό εργαστήριο είναι στο «κόκκινο», κ.ο.κ ενώ τόνισε ότι στις κινητοποιήσεις κάποιες φορές η συμμετοχή είναι μικρή γιατί πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να συμμετέχουν γιατί είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν ως προσωπικό ασφαλείας. 

Τι «είδαν» τι είπαν οι βουλευτές και το κλιμάκιο

Το δικό τους στίγμα κυρίως σε ότι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Τομέα της Υγείας, έδωσαν ο συντονιστής  του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Μανιός, η βουλευτής Ηλείας κ. Έφη Γεωργοπούλου και ο βουλευτής Αχαϊας κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου με το πέρας της περιοδείας τους στο Νοσοκομείο Πύργου.

Νίκος Μανιός- Συντονιστής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

Να αναχαιτίσει την επίθεση στον τομεα της Υγείας κι βλέπουμε από κοντά σε κάθε μονάδα Υγείας τα προβλήματα που υπάρχουν. Ένα γενικό συμπέρασμα είναι η απαξίωση όλων των μονάδων Υγείας και μετά έρχεται το επιχείρημα ότι αφού αυτές οι μονάδες δεν αποδίδουν ή τις κλείνουμε ή τις συγχωνεύουμε. Την ίδια εικόνα είδαμε και στα τρία Νοσοκομεία της Ηλείας, μεγάλοι χώροι, καθαροί, ωραίες εγκαταστάσεις αλλά μεγάλη έλλειψη προσωπικού και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα περιφερειακά ιδρύματα να συρρικνωθούν κι άλλο μέχρι να κλείσουν και στη συνέχεια το Νοσοκομείο του Πύργου θα γίνει ένα συμπληρωματικό νοσοκομείο της Πάτρας. Όλη αυτή η τακτική γίνεται σε συνάρτηση με μια προσπάθεια να μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους από την δημόσιο προϋπολογισμό για την δημόσια Υγεία στις τσέπες των ιδιωτών της Υγείας.  Αυτό πρέπει λοιπόν να το αντιληφθούν και οι κάτοικοι των εδώ περιοχών και όχι μόνο οι εργαζόμενοι που χάνουν τις δουλειές τους που μετακινούνται, ότι σε λίγο καιρό όλο το σύστημα Υγείας θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Αυτό ξεκινάει από πολύ απλές λειτουργίες όπως καθαριότητα, τηλεφωνικά κέντρα, εστίαση, πλυντήρια και στο τέλος όλα περνούν στον ιδιωτικό τομέα αφού όπως εν προκειμένω τα εργαστήρια στο Νοσοκομείο Πύργου δεν μπορούν να λειτουργήσουν, δεν υπάρχει βιοπαθολόγος, άρα όλες οι μικροβιολογικές εξετάσεις γίνονται στους ιδιώτες. Αυτή είναι μια κατάσταση που έχει από την πλευρά μας καταγραφεί και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ εάν και εφόσον γίνουμε κυβέρνηση- που αυτό πιστεύουμε ότι θα γίνει πολύ σύντομα, θα αναχαιτίσουμε αυτήν την κατάσταση. Καμία μονάδα δεν πρέπει να κλείσει και αφού όλες αυτές λειτουργήσουν μετά θα δούμε μέσα από ένα άλλο πρίσμα τις ανάγκες της κάθε μονάδας, κάνοντας έναν  Υγειονομικό χάρτη της χώρας, κάτι που σήμερα λείπει παντελώς και κατά συνέπεια όλοι κάνουνε το μαθητευόμενο μάγο κλείνοντας και συρρικνώνοντας μονάδες.

Έφη Γεωργοπούλου- βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο τομέας της Υγείας όπως και της Παιδείας, είναι σε πρώτη προτεραιότητα στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να βλέπουμε είτε καταργήσεις ειδικοτήτες, είτε να μην γίνονται προσλήψεις και να είναι σ εαυτήν την κατάσταση τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία, αφού η εικόνα που έχουμε σε όλη την Ηλεία δεν είναι καθόλου καλή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σχέδιο διάλυσης της Υγείας, όλες και περισσότερεςυπηρεσίες ς να παραχωρηθούν στους ιδιώτες χωρίς να ενδιαφέρονται αν οι , οι άνεργοι, εκείνοι που δεν έχουν να πληρώσουν, όλο και λιγότεροι θα έχουν πρόσβαση στη δημόσια Υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις, ότι και τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία πρέπει να λειτουργήσουν όπως πρέπει και εκείνα που πρέπει να παίξουν ρόλο δευτεροβάθμιας περίθαλψης να γίνονται πρωτοβάθμιας ουσιαστικά με αποτέλεσμα όλος ο Νομός να έρχεται στο Νοσοκομείο του Πύργου για να αντιμετωπίσει από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σημασία έχει και η συμμετοχή του κόσμου, να είναι συμμέτοχος και αλληλέγγυος. Μαζί με μας στην επόμενη κυβέρνηση θέλουμε να είναι μαζί μας.

Βασίλης Χατζηλάμπρου- βουλευτής  Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Η επίσκεψή μας εδώ ξαναεπιβεβαιώνει ότι δεν μπορούν να πάνε μαζί τρόϊκα, μνημόνια  και υγειονομικές ανάγκες του λαού και των κατοίκων. Αυτό σημαίνει ότι  ο γόρδιος δεσμός αυτός μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους. Ή θα υποκύψουμε στις νέες περικοπές – ακόμα και σε κρεβάτις- που παραγγέλλονται και σε άλλα επίπεδα Υγείας, ή το υγειονομικό προσωπικό, γιατροί, εργαζόμενοι και οι κάτοικοιτης περιοχής θα στρατευτούν σε μια υπόθεση που προϋποθέτει πολιτικές λύσεις πολύ μεγάλης εμβέλειας. Να τελειώνουμε με την τρόϊκά και μ΄αυτές τις κυβερνήσεις. Παρά τις προσπάθειες του προσωπικού εδώ που ματώνει και ακόμα και των διοικούντων μέσα από τα ελάχιστα περιθώρια που τους αφήνουν να δώσουν λύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποιητικό επίπεδο αντιμετώπισης υπό τις παρούσες συνθήκες. Και τα περιθώρια στενεύουν κι άλλο και κάθε φορά που έρχεται η τρόϊκα βάζουν και καινούργιους περιορισμούς. Οι λύσεις που πρέπει να δοθούν είναι πλέον πολιτικές και αυτή είναι η δική μας θέση, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα