Menu
Υπερχρεωμένο 1 στα 2 νοικοκυριά

Υπερχρεωμένο 1 στα 2 νοικ…

Αυξάνεται με γεωμε...

Ο κύβος ερρίφθη

Ο κύβος ερρίφθη

Η πολυαναμενόμενη ...

Πρωινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς ΡΟΜΑ στη Γαστούνη

Πρωινή επιχείρηση της ΕΛ.…

Η βροχή χάλασε τα σχ...

Αιμοδοσία στην Αρχαία Ολυμπία

Αιμοδοσία στην Αρχαία Ολυ…

Από τον δήμο Αρχαίας...

Πολιτική εκδήλωση του  ΣΥΡΙΖΑ στη Βάρδα -  Ανασυγκρότηση της γεωργίας και εργάτες γης

Πολιτική εκδήλωση του ΣΥ…

Ανοιχτή εκδήλωση με ...

Οι πολίτες μπορούν ακόμη να μιλούν

Οι πολίτες μπορούν ακόμη …

Δικαίωση κατοίκων ...

Παράδειγμα προς μίμηση

Παράδειγμα προς μίμηση

Ανέτρεψαν τη ζωή τη ...

Παρέμβαση Μαρίνου για την δυσλειτουργία των Κέντρων Υγείας του Νομού

Παρέμβαση Μαρίνου για την…

Εκ νέου αναφορά κατέ...

Η δύναμη της αλληλεγγύης έκανε  το όνειρο πραγματικότητα…

Η δύναμη της αλληλεγγύης …

Αγιασμός χθες το α...

Πρέπει να μάθουμε με τους σεισμούς

Πρέπει να μάθουμε με τους…

Ασκήσεις   ετοιμότητ...

ΕΠΑΛ- Κοινωνικό Φροντιστήριο: Απολυμένος διδάσκει τους μαθητές του!

ΕΠΑΛ- Κοινωνικό Φροντιστή…

Όταν το Κοινωνικό ...

Τοποθετούνται ξανά «ραντάρ» στην Ε.Ο. Πύργου-Πατρών

Τοποθετούνται ξανά «ραντά…

Επανεγκατάσταση και ...

 Πράσινο Πύργου : Δικαιούται την αξιοπρέπεια που του κλέψανε…

Πράσινο Πύργου : Δικαιού…

46χρονος στο Πράσι...

Μοιραίο κολωνάκι… του πήρε τη ζωή

Μοιραίο κολωνάκι… του πήρ…

Νεκρός 33χρονος σε...

Προβλήματα στη Δ.Ελλάδα από τις καταιγίδες

Προβλήματα στη Δ.Ελλάδα α…

Προβλήματα στο Μεσ...

Μια φορά και έναν καιρό…

Μια φορά και έναν καιρό…

Όχι, η συγκεκριμένη ...

Prev Next
A+ A A-

Κατσιφάρας: Είμαι περιφερειάρχης ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Δημοσιεύουμε σήμερα,  την συνέχεια της συνέντευξης του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, που σ΄ότι αφορά το πρώτο της μέρος συζητήθηκε ευρέως χθες, καθώς ξεκαθάρισε  ότι θα είναι υποψήφιος  για το ίδιο αξίωμα, στις προσεχείς  αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σήμερα, απαντά  στα ερωτήματα που αφορούν  στην κριτική που δέχεται «εκ των έσω»,  τον αν  ασκεί   Αχαιό-κεντρική εξουσία, αλλά   και  τα ζητήματα που αφορούν το νομό μας.  Δεν αποδέχεται ευθύνες για την μη προώθηση τους  από πλευράς Περιφέρειας και εξηγεί το γιατί …

Κριτική που πολλές φορές είναι ιδιαίτερα σκληρή, δέχεστε και από συμβούλους της παράταξής σας. Από δημόσιες δηλώσεις ορισμένων, προκύπτει ότι είναι πολύ δυσαρεστημένοι μαζί σας. Γιατί ;

 

«Tην καλοπροαίρετη κριτική, όσο σκληρή και αν είναι αυτή, την δέχομαι και προσπαθώ να βελτιώνομαι. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν αυτή προέρχεται από ανθρώπους που εκτιμώ.

Η πολιτική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη Χώρα μας, έχει αποσταθεροποιήσει το πολιτικό μας σύστημα και έχει βγάλει στην επιφάνεια συμπεριφορές που ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα δούμε, και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο και οι οποίες είναι πολύ δύσκολες στη διαχείρισή τους. Εδώ πάει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός «στα δύσκολα σας θέλω».

Πολλές φορές δέχομαι κριτική για την ψυχρή αποτύπωση της σκληρής πραγματικότητας. Η καταγγελία για την καταγγελία, είναι προσφιλής τακτική των ανθρώπων που δεν θέλουν να είναι ουσιαστικοί και δεν θέλουν να φέρουν αποτέλεσμα.

Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας με τίμησαν με τη ψήφο τους για να υπηρετήσω το νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, με ρεαλισμό, διαφάνεια και όραμα, μακριά από πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς. Θα επιμείνω στην αλήθεια, γιατί είναι η μόνη διέξοδος για να επανακτηθεί η αξιοπιστία της πολιτικής και να οδηγηθεί ο τόπος μας προς καλύτερες μέρες.

Από την άλλη, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, δημιουργεί αγκυλώσεις, ακαμψία στις ταυτίσεις και στις διαφοροποιήσεις ,και μια δυσκολία στην σύνθεση αντιθέτων τοποθετήσεων, ως αντανακλαστική άμυνα προς το άγνωστο αύριο.

Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που μέσα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας επιλέγουν την αποφυγή της ευθύνης των αποφάσεων, ή ακόμα χειρότερα, τη μετάθεση των ευθυνών, προβάλλοντας το πρόβλημά στους άλλους. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη δική τους αδράνεια και να καλυφθούν πίσω από το «ο άλλος φταίει».

Εγώ προσωπικά απεχθάνομαι και τις «φωνές» και τους «ψιθύρους». Προτιμώ τον ήρεμο και κρυστάλλινο λόγο της λογικής, της αλήθειας και της συναίνεσης. Και το μήνυμα που στέλνω σταθερά είναι «να μείνουμε όρθιοι, σταθεροί στις αξίες μας, πιστή στη λαϊκή εντολή που έχουμε, κοντά στη κοινωνία, με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο που δοκιμάζεται σκληρά».

Εμείς, έχοντας ξεκάθαρους στόχους και επιδιώξεις, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και ευρισκόμενοι στο σωστό δρόμο, θα τα καταφέρουμε. Χρειάζεται χρόνος. Κατανοώ την όποια υπερβάλλουσα κριτική που απορρέει από την ανυπομονησία για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αυτόματες λύσεις σε τόσο δύσκολα προβλήματα» .

Στην Πάτρα, σας επιρρίπτουν ευθύνες για την στασιμότητα που παρουσιάζει ως προς την ανάπτυξη, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή. Στην Ηλεία, ότι έχετε εγκαθιδρύσει μια Αχαιο-κεντρική εξουσία που αγνοεί προκλητικά τις ανάγκες των Ηλείων, που, ας μην ξεχνάμε έδωσαν στην παράταξή σας το υψηλότερο εκλογικό ποσοστό σε σχέση με τους άλλους δυο νομούς την Περιφέρειας.

 

«Η «περιφερειακή συνείδηση», δηλαδή η αντίληψη ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν είναι απλά μια σύνθεση διοικητικών μονάδων, αλλά μια ενιαία λειτουργική μονάδα, ήταν βασική μας εξαγγελία και παραμένει απαράβατη αρχή μας.

Εμείς αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα πάνω από λογικές τοπικισμού. Εξετάζουμε τα ζητήματα αντικειμενικά και ιεραρχικά, χωρίς να υποτιμούμε καμία τοπική ευαισθησία. Λογικό είναι να δίνουμε προτεραιότητα σε εκείνα που μας ενώνουν και μας δένουν ως Περιφέρεια.

Σε κάθε περίπτωση, αρνούμαστε να εντάξουμε έργα που δεν έχουν ωριμότητα, μόνο και μόνο για τοπικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικά οφέλη, και μετά να τα βρίσκει η επόμενη γενιά και να τα πληρώνει, όπως γίνονταν στο παρελθόν.

Από την άλλη όσο και να θέλει ο Περιφερειάρχης να κάνει το ένα ή το άλλο έργο, για τους όποιους δικούς του λόγους, αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει αν το έργο δεν το ωριμάσει και δεν το αιτηθεί ο εκάστοτε δικαιούχος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι κατά κύριο λόγο οι Δήμοι, αλλά και οι ευρύτεροι φορείς της Περιφέρειάς μας.

Όμως, η διαμόρφωση «περιφερειακής συνείδησης» στην κοινωνία, θέλει χρόνο για να κτιστεί ως κουλτούρα και πάνω από όλα θέλει ομαλές συνθήκες και συλλογική προσπάθεια. Δυστυχώς, σήμερα οι συνθήκες είναι έκτακτες, γιατί η Χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, όποιος νομίζει ότι θα σωθεί αν αδικηθεί ο διπλανός, κάνει ιστορικό λάθος, γιατί απλά ποτέ δεν θα τα καταφέρει.

Θα σας αναφέρω ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό οικονομικό τοπίο, κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους για παρεμβάσεις σε σημαντικούς οδικούς άξονες ολόκληρης της Περιφέρειάς μας.

Το αποτέλεσμα;

 

Κανένας ευχαριστημένος και μια πραγματικά ερεβώδης προσπάθεια των Υπηρεσιών μας να ετοιμάσουν τα Τεχνικά Δελτία, του Περιφερειάρχη να διεκδικήσει τους πόρους, του Περιφερειακού Συμβουλίου να εξετάσει και να εγκρίνει αυτά τα έργα, κανιβαλίζεται από τοπικιστικά μικροσυμφέροντα.

Προσέξτε:

  • Στα τέλη του Σεπτέμβρη ανακοινώσαμε τις παρεμβάσεις στην Ε.Ο. «Αντίρριο-Ιωάννινα» και στην Ε.Ο. «Αγρίνιο – Καρπενήσι». Γκρίνια στην Αχαΐα και την Ηλεία.
  • Μερικές μέρες μετά, συγκεκριμένα προχθές, την Πέμπτη, ανακοινώσαμε την ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας των παρεμβάσεων στην Ε.Ο. «Πάτρα – Λαμπεία –Λεβίδι» (πρώην Ε.Ο. 111), στην Ε.Ο. «Πύργος – Καλό Νερό» και στην Ν.Ε.Ο. «Πάτρα – Πύργος». Την Παρασκευή υπήρχαν δημοσιεύματα στα Μέσα της Αιτωλοακαρνανίας ότι η Περιφέρεια «ρίχνει» όλα τα λεφτά «κάτω από το αυλάκι» !
  • Και το καλύτερο; Γκρίνια μέσα στην ίδια την Ηλεία ότι όλα τα λεφτά πάνε στον Πύργο !!!

 

Ακούω πολλές φορές, με μεγάλη ψυχραιμία, και παράλογα πράγματα.

 

Ότι ο δρόμος της Ολυμπίας Οδού δεν έρχεται στην Ηλεία, γιατί η Πάτρα επιμένει σε νέα χάραξη νότια στα Βραχναίικα !. Τη στιγμή που η Σύμβαση δεν έχει ακόμα πάει στη Βουλή για επανεκκίνηση του έργου !!!.

Από τη στιγμή που η Περιφέρεια ανέλαβε την πρωτοβουλία για Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων, οι φορείς τις Ηλείας βρίσκονται στα κεραμίδια, γιατί αυτό δεν γίνεται στην Ηλεία, ενώ θα έπρεπε όλοι να λέμε, ότι «επιτέλους να αποκτήσει η Περιφέρειά μας ένα βιώσιμο Δημοπρατήριο, όπου και αν πρέπει να γίνει αυτό, προς όφελος όλων των παραγωγών της Περιφέρειάς μας». Και όλα αυτά, τη στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι αν γίνουν τρία Δημοπρατήρια, ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, αυτά θα είναι προβληματικά και χρεωκοπημένα.

Ακούω από την Πάτρα ότι ο Περιφερειάρχης ρίχνει όλα τα χρήματα από τις αστικές αναπλάσεις σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία και ότι ο Περιφερειάρχης κάνει μικροπολιτική, αντί του σωστού και δίκαιου ότι όλες οι έδρες των Δήμων της Περιφέρειάς μας έχουν το ίδιο δικαίωμα στις αστικές αναπλάσεις, δηλαδή την ανάπτυξη του τόπου τους. Σημειώστε δε, ότι τα 15 εκ. του JESSIKA για αστικές αναπλάσεις, ακόμα περιμένουν στην άκρη.

Να μην ξεχάσω και το αλησμόνητο, ότι θα γίνει ο σιδηρόδρομος Πάτρα – Αρχαία Ολυμπία, για να φύγει η κρουαζιέρα από το Κατάκολο και να πάει στην Πάτρα, όταν η Περιφέρεια έχει ως έργο σημαία της την ανάπτυξη και επέκταση των λιμενικών υποδομών κρουαζιέρας στο Κατάκολο, το δρόμο σύνδεσης του Κατακόλου με την Εθνική Οδό, και τα οποία έργα αυτά τα χρηματοδοτεί στο σύνολό τους από το Περιφερειακό της Πρόγραμμα.

Τρέλα !!!

 

Δεν έχουν τελειωμό αυτές οι προσεγγίσεις, γιατί μέσα από αυτές κάποιοι φιλοδοξούν να γυρίσουν το χρόνο πίσω σε εποχές αντιπαλότητας μεταξύ των πόλεων και των περιοχών, ώστε να καλύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες και να κτίσουν καριέρες.

Το έχω πει και θα το ξαναπώ «είμαι Περιφερειάρχης ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας και όχι μιας συγκεκριμένης περιοχής».

Η βαθειά μου πίστη είναι ότι, η κάθε περιοχή μπορεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει, μόνο μέσα από την πραγματική συμμετοχή στη διαμόρφωση και υλοποίηση του ευρύτερου περιφερειακού σχεδιασμού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Ε.Ε. θεωρεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες σημαντικό πυλώνα για την αναστροφή της παρούσας δυσμενούς κατάστασης και βασικό εργαλείο για την υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Κατανοώ τις ιδιαιτερότητες και σέβομαι την ιστορική πορεία της κάθε περιοχής, αλλά χωρίς διακρίσεις που οδηγούν σε αδικίες. Μόνο ο περιφερειακός σχεδιασμός μπορεί να αναδείξει τις διάφορες περιοχές μας και εντέλει την ίδια την Περιφέρειά μας, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά τους και τις κύριες και συμπληρωματικές τους κατευθύνσεις. Διαφορετικά η περιφερειακή ανάπτυξη θα είναι ανέφικτη.

Πάντως είμαι αισιόδοξος ότι εμείς, οι άνθρωποι της Δυτικής Ελλάδας, ζώντας σε μια Περιφέρεια με πολλαπλές ιδιαιτερότητες, σε βάθος χρόνου, θα βρούμε τον τρόπο να υπερβούμε τους τοπικισμούς, που τόσο κόστισαν στο παρελθόν, και να στοιχηθούμε πίσω από την ιδέα της περιφερειακής συνείδησης και της κοινής προσπάθειας».

Στην Ηλεία πάγια αιτήματα και στόχοι των τελευταίων δεκαετιών είναι : αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομος, τρένο, λιμάνια, τεράστιας στρατηγικής σημασίας έργα υποδομής που θα ενέτασσαν το νομό στα διευρωπαικά δίκτυα μεταφορών και θα τον επανατοποθετούσαν στο χάρτη. Άλλα εξ ίσου σημαντικά θέματα είναι η διαχείριση των σκουπιδιών, η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του νομού μας, όπως είναι η εύφορη γη της Ηλείας, οι ιαματικές πηγές της , τα μνημεία της, το φυσικό της κάλος.
Στην διάρκεια της θητείας σας όχι μόνον δεν προωθήθηκε κάποιο από αυτά αλλά ορισμένα χάνονται οριστικά για το νομό. Επιμερίζονται ευθύνες γιαυτό στην διοίκηση της Περιφέρειας ;

 

«Νομίζω ότι σας κάλυψα αρκετά και με την προηγούμενη απάντησή μου.

Είναι λογικό η κάθε περιοχή να έχει παγιωμένα αιτήματα και να μένει αυτιστικά προσηλωμένη σε αυτά, αφού ολόκληρες γενιές γαλουχήθηκαν έχοντας ως αυτοδιοικητικό ορίζοντα το Δήμο τους ή το πολύ το Νομό τους. Η έννοια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά πρόσφατη για τη Χώρα μας, και οντότητες που μέχρι χθες δρούσαν μόνο στο μικρόκοσμό τους, αδυνατούν να δουν τη λειτουργική ολοκλήρωσή τους στον μακρόκοσμο της κοινής Περιφέρειας.

Από την άλλη, θα συμφωνήσετε ότι είναι πολύ λογικό, μια Περιφέρεια σαν τη δική μας, να μην έχει αεροδρόμιο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητά της, λιμάνι σε κάθε παραθαλάσσια πόλη της, «Μουσείο της Ακρόπολης» σε κάθε αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο της, χιονοδρομικό κέντρο σε κάθε ορεινό όγκο της.

Είπαμε, χρειάζεται ευρύτερη ματιά και ανοιχτή αντίληψη, ώστε μέσα στην ενιαία λειτουργική μονάδα που ονομάζεται Περιφέρεια, η κάθε περιοχή να βρει το ρόλο της και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Εμείς, από την πλευρά μας, ως περιφερειακή αρχή, κατανοούμε την συνεισφορά κάθε επιμέρους Περιφερειακής Ενότητας στο περιφερειακό γίγνεσθαι και τη συνθέτουμε στην συνολική περιφερειακή προοπτική, προσπαθούμε να άρουμε τις όποιες ενδοπεριφερειακές ανισότητες και παλεύουμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας.

Ωστόσο, θα πρέπει και οι Δήμοι κατά κύριο λόγο να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, να εργαστούν μεθοδικά και να μας φέρνουν προς ένταξη έργα ρεαλιστικά και ώριμα, που ακολουθούν τον περιφερειακό σχεδιασμό και συνεισφέρουν στην συνολική περιφερειακή προοπτική.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις επιλογές του Αθηνοκεντρικού Κράτους όλες αυτές τις δεκαετίες.

Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι, η Χώρα έχει μπατάρει ανατολικά και ότι τόσο ο Δυτικός Άξονα της Χώρας γενικότερα, όσο και η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας ειδικότερα, βρίσκονται σταθερά εκτός του χάρτη των μεγάλων αναπτυξιακών δικτύων (οδικών, σιδηροδρομικών, ενεργειακών).

Είμαστε 6 χρόνια μετά από την ανυπολόγιστη καταστροφή των πυρκαγιών του 2007 και το ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης δεν ξεκίνησε ποτέ για την Ηλεία.

Πιστεύω βαθιά και το φωνάζω προς κάθε κατεύθυνση ότι «Ολύμπια Οδός χωρίς την Αρχαία Ολυμπία, δεν είναι Ολυμπία Οδός». Διεκδικούμε συνεχώς και λέμε ότι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με καμία έκπτωση του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου, πλην αυτής που έχει κριθεί στο ΣτΕ και αφορά τον Καϊάφα.

Εμείς, ως αιρετή Περιφέρεια, παραμένουμε αταλάντευτοι στη διεκδίκηση όλων των παραπάνω.

Τέλος, η Χώρα βρίσκεται σήμερα σε μια πρωτόγνωρη κρίση, τα χρήματα είναι ελάχιστα, τα μεγάλα έργα, σε όλη τη Χώρα, είναι σταματημένα και οι πολίτες περιμένουν, ότι δεν έκαναν οι πολιτικές ηγεσίες – τοπικές και κεντρικές – όλα αυτά τα χρόνια, που το χρήμα έρρεε άφθονο, να τα κάνουμε όλα αμέσως εμείς, τώρα που τα ταμεία είναι άδεια. Είναι παράλογο και αντιφατικό.

Εμείς πορευόμαστε το δρόμο του ρεαλισμού και της ευθύνης.

Εργαζόμαστε αθόρυβα και μεθοδικά, ώστε πρώτα να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε ότι νέο μπορούμε, προσέχοντας παράλληλα για το τι θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Σε ότι αφορά τα σκουπίδια, ότι δεν έγινε εδώ και χρόνια προχώρησε από εμάς ταχύτατα, με διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα. Για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφέρειας είναι σε προχωρημένο στάδιο όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες και η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει όλη την χρηματοδότηση.

Σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσα σε ελάχιστο χρόνο διαμόρφωσε ολοκληρωμένη πολιτική (Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, Καλλιεργητικό Πλάνο, Διατροφική Σύμπραξη, Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων) και την υλοποιεί με συνέπεια. Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε για την πλήρη βελτίωση και αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, ως έργα προτεραιότητας για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Σε ότι αφορά τα έργα υποδομής στον πυλώνα της κρουαζιέρας, αυτά έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, και μετά και την πρόσφατη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που λάβαμε από το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται άμεσα η δημοπράτηση για την επέκταση και ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών του Κατακόλου.

Τέλος, σε ότι αφορά τις αστικές αναπλάσεις, για την πολεοδομική και κοινωνικοοικονομική αναζωογόνηση των αστικών περιοχών, με έμφαση στην ενίσχυση του αστικού πρασίνου και την ανάπτυξη πολιτιστικών, τουριστικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αυτές εντάχθηκαν από την Περιφέρεια για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, για όλες τις έδρες των Δήμων της Περιφέρειάς μας και οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται η υλοποίηση των έργων αυτών».

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα