Menu
Μάκη Παρασκευόπουλου: Αλήθειες και ψέματα για την Τριανταφυλλιά

Μάκη Παρασκευόπουλου: Αλή…

Ανακοίνωση Δημάρχου ...

Εισαγγελία διαφθοράς για Βενιζέλο

Εισαγγελία διαφθοράς για …

Σάλος έχει προκληθ...

Αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 4ο όροφο

Αυτοκτόνησε πέφτοντας από…

Συγκλονισμένη είνα...

Τέλος Ιουνίου οι βαθμολογίες

Τέλος Ιουνίου οι βαθμολογ…

Τέλος Ιουνίου με α...

Κακοποιούσε επί 3 χρόνια την κόρη του

Κακοποιούσε επί 3 χρόνια …

Τον εφιάλτη της σε...

Παρουσιάστηκε στον Πύργο το βιβλίο της Μίτσης Πικραμένου «Δεν έκαμα στη ζωή όσα ήθελα, μα όσα μπόρεσα»

Παρουσιάστηκε στον Πύργο …

«Ο Ίωνας Δραγούμης...

ΥΠΑΝ: Όλες τις Κυριακές του χρόνου ανοιχτά καταστήματα

ΥΠΑΝ: Όλες τις Κυριακές τ…

«Θα εφαρμοστεί ο ν...

Γ.Σ Δασκάλων-Νηπιαγωγών Πύργου: Έκδηλη η αγωνία για το δημόσιο σχολείο

Γ.Σ Δασκάλων-Νηπιαγωγών Π…

Μαζική Γ.Σ των Δασ...

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ του Κώστα Εφήμερου για την ΕΡΤ

Παρακολουθήστε το ντοκιμα…

Παρακολουθήστε από τ...

Τα θέματα και οι απαντήσεις στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΠΑΛ)

Τα θέματα και οι απαντήσε…

  Για να δείτε τα...

Τα «Χρώματα της Ήλιδας»: «Δε λες Κουβέντα» στο Επαρχείο

Τα «Χρώματα της Ήλιδας»: …

Το Σάββατο 28 Ιούν...

Άναψαν «φωτιές» οι εφημερίες στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας!

Άναψαν «φωτιές» οι εφημερ…

Έκτακτη κοινή Γ.Σ....

Χρονιά Εθνικού Αμπελοκάμπου κι Αετού

Χρονιά Εθνικού Αμπελοκάμπ…

  ΩΣ χρονιά του Εθν...

Απ. Κατσιφάρας: «Μόνο οφέλη θα επιφέρει στη διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος η αδελφοποίηση τη Αρχαίας Ολυμπίας και του Colorado Springs»

Απ. Κατσιφάρας: «Μόνο οφέ…

«Με την αδελφοποίη...

Ξέμειναν από γιατρό σε Άσπρα Σπίτια – Βασιλάκι

Ξέμειναν από γιατρό σε Άσ…

Του Γιάννη Σπυρούν...

Αν δεν είναι νόμιμα, ξεριζώστε τα!

Αν δεν είναι νόμιμα, ξερι…

Ηλεκτρονικά θα υποβά...

Prev Next
A+ A A-

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας για «περονόσπορο»: Εξοντώνονται οι παραγωγοί

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ  Ηλείας για  «περονόσπορο» και «καταρροϊκό πυρετό»

Συνάντηση με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκει ο Α. Μαρίνος

Στην επιτακτική ανάγκη της άμεσης καταγραφής των ζημιών, την έγκαιρη εκτίμηση και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών, αναφέρεται σε χθεσινή του ανακοίνωση ο αγροτικός τομέας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, με αφορμή τόσο την εξάπλωση του περονόσπορου στις καλλιέργειες όσο και την εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού στις εκτροφές των Ηλείων παραγωγών. Σημειώνει δε, ότι οι έγκαιρες αποζημιώσεις αποτελούν «ελάχιστη ένδειξη αξιοπιστίας και ανταπόκρισης του κράτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών που σχετίζονται με την προστασία και υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής», Συγκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής :
« Ο αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός του νομού μαςαλλά και όλης της χώρας δέχονται καθημερινά εξοντωτικά χτυπήματα από την κυβερνητική φοροεπιδρομή  της μνημονιακής πολιτικής, το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης, από την  «αποψίλωση» των αγροτοκτηνοτροφικών  υπηρεσιών, καθώς και από τις καιρικές μεταβολές ή ακραία καιρικά φαινόμενα που ευνοούν την ανάπτυξη καταστροφικών ασθενειών.
Οι αυξημένες και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος καθώς και η χαλαζόπτωση στις 10-6 είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της καλλιέργειας αμπελιού και κορινθιακής σταφίδας. Παρά την εφαρμογή συστηματικών και ενδεδειγμένων καλλιεργητικών φροντίδων οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνόησαν τον περονόσπορο και επηρέασαν καθοριστικά στην αρνητική εξέλιξη των καλλιεργειών και ως εκ τούτου στην αναμενόμενη παραγωγή. 

       Είναι αυτονόητο ότι μετά και την ισχυρή χαλαζόπτωση θα συρρικνωθεί περαιτέρω το  εισόδημα των παραγωγών. Εισόδημα το οποίο έχει είδη υποστεί δραματική μείωση από τα αλλεπάλληλα χαράτσια (βλ. αιτήσεις ΟΣΔΕ), το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές πώλησης, την ισοπεδωτική φορολογία και την μη επιστροφή ΦΠΑ σε πολλούς αγρότες.

       Επίσης πρόσφατα τέθηκε ο νομός μας καθώς και  η Πελοπόννησος σε καραντίνα λόγω του καταρροϊκού πυρετού. Η ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού ως προς την εισαγωγή και διακίνηση ζώων, οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, οι παράνομες ελληνοποιήσεις ζώων, έφεραν την κτηνοτροφία του νομού μας σε δύσκολη θέση, με κίνδυνο την περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

        Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι παραγωγοί καθιστούν, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική την ανάγκη της άμεσης καταγραφής των ζημιών, την έγκαιρη εκτίμηση και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών, ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπιστίας και ανταπόκρισης του κράτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών που σχετίζονται με την προστασία και υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.        Αναγκαίο σήμερα είναι η ποιοτική αναβάθμιση των οργανισμών έρευνας, των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου και της τεχνικής υποστήριξης των αγροτών. Με αφορμή τις πρόσφατες ζημιές από τη χαλαζόπτωση επιβάλλεται να ανοίξει  το ζήτημα που αφορά τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση συστημάτων αντιχαλαζιακής προστασίας (δίχτυα) προκειμένου οι αντίστοιχες δαπάνες να είναι επιλέξιμες ενίσχυσης, από τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ, μια που ο ίδιος οργανισμός σπαταλά εκατομμύρια ευρώ στο αντιχαλαζικό πρόγραμμα προστασίας με εναέρια μέσα τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα για φέτος.
Τέλος όσον αφορά τον καταρροϊκό πυρετό καλούμε την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας να πάρει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την θωράκιση της κτηνοτροφίας από τις διάφορες ασθένειες που κατά καιρούς πλήττεται.
Ζητάμε τη στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο.
Ζητάμε την άμεση λήψη όλων των μέτρων αντιμετώπισης που απαιτούνται από πλευράς του κράτους για την εξάλειψη της ασθένειας».

Α. Μαρίνος : Συνάντηση με τον Γ. Καρασμάνη 

 

Εξάλλου, ο βουλευτής Ηλείας της Ν. Δ  Ανδρέας Μαρίνος,  ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, συνάντηση  για το θέμα του περονόσπορου που έπληξε και πλήττει την αγροτική παραγωγή και κατ΄ επέκτασιν  την αγροτική οικονομία του Νομού μας. Τα αμπέλια και οι σταφίδες ως γνωστόν, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Ο κύριος Μαρίνος για το θέμα αυτό βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ε.Γ.Σ. κύριο Καλλιμώρο Γεράσιμο και τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών κύριο Βαλιανάτο, καθώς και με τα μέλη του Δ.Σ. Ο κ. Μαρίνος, επιδιώκει στην συνάντηση αυτή να είναι παρόντες τόσο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, όσο και εκπρόσωποι των αγροτών.Ο Υπουργός μετά την επικοινωνία που είχαν, διαβεβαίωσε τον κύριο Μαρίνο ότι εφόσον επιστρέψει από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται για να προεδρεύσει της συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα

Κονσόλα Αποσφαλάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων