Menu
 Ανδραβίδα :  Έχασε τη μάχη ο Δημήτρης Καγκελάρης

Ανδραβίδα : Έχασε τη μά…

Την μάχη με το θάν...

21 εκατ. ευρώ σε Κ.Η.Φ.Η. και Κέντρα ΑμεΑ - Η κατανομή

21 εκατ. ευρώ σε Κ.Η.Φ.Η.…

Την τελική κατανομή ...

 « Ψίχουλα» η επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

« Ψίχουλα» η επιστροφή Ε…

Μειωμένα μέχρι και 4...

Δεύτε, λάβετε…

Δεύτε, λάβετε…

Αρχιερέα του διχασμο...

Ευθύνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας για το θάνατο του 72χρονου από την Μανωλάδα

Ευθύνες στο Πανεπιστημιακ…

Στον Υπουργό Υγείας ...

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης:  Εργασίες αναβάθμιση του γηπέδου της Μανολάδας

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης…

Εργασίες για την α...

Γιώργος Κοντογιάννης:  Απάντηση του Υπ. Υποδομών για τα διόδια της Ολυμπίας Οδού

Γιώργος Κοντογιάννης: Απ…

Ως απαραίτητη προϋ...

Δείτε εδώ την ΕΡΤ

Δείτε εδώ την ΕΡΤ

Η μετάδοση της ΕΡΤ κ...

 Έφη  Σαλτάρη: Ερώτηση για την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας

Έφη Σαλτάρη: Ερώτηση γι…

Σαράντα τέσσερις βου...

 Από Σήμερα νέος ψεκασμός των ελαιοστασίων  για το δάκο

Από Σήμερα νέος ψεκασμός…

Από την Δ/νση Αγρο...

ΔΕΗ :  Διακοπές Ηλεκτρικού ρεύματος  στην Ηλεία

ΔΕΗ : Διακοπές Ηλεκτρικο…

Ειδοποιούνται οι ε...

«Και για σένα πεθαίνω, ηλίθιε!»

«Και για σένα πεθαίνω, ηλ…

Του Νίκου Μπογιόπουλ...

Αμαλιάδα:Τα «σάρωσε» όλα η Σοχιά…

Αμαλιάδα:Τα «σάρωσε» όλα …

      Σημαντικέ...

Οι Anonymous για τη Χρυσή Αυγή..

Οι Anonymous για τη Χρυσή…

Δείτε εδώ το video τ...

7ου δημοτικού σχολείου  Πύργου: Η καταιγίδα «διαφήμισε» το σχολικό κτίριο

7ου δημοτικού σχολείου Π…

Γονείς και μαθητές...

Art of Speed: Βάθρο για Τσέλο στη Μυτιλήνη

Art of Speed: Βάθρο για Τ…

      Βάθρο για...

Prev Next
A+ A A-

Απανωτά «αυτογκόλ» από το Δήμο Ολυμπίας

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Κίνδυνος να χαθούν περιούσιες και 10 εκατ. Των αντιπλημμυρικών

Γιατί δεν εγκαταστάθηκε ο εργολάβος σε ένα έργο 10εκατ ευρώ;
Δεν «κομίζουμε γλαύκα», επιμένοντας πάνω στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Άπειρες φορές ως σήμερα έχουμε αρθρογραφήσει για να επισημάνουμε ότι η αδιαφορία του κεντρικού κράτους, ο τοπικισμός και οι κοντόφθαλμες μικροπολιτικές σκοπιμότητες,  το «έθαψαν»  σε  χωματερές, σε ρέματα , σε  δασικές  εκτάσεις , μακριά  από «αδιάκριτα» βλέμματα, ακόμα –ακόμα και  σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Σήμερα, φτάσαμε πάλι στο και πέντε, με τα σκουπίδια να πνίγουν τις πόλεις και τα χωριά μας και να μην έχουμε λύση προς  άμεση εφαρμογή.

Και αν το χρέος αυτό δεν το ανέλαβαν ως τώρα  οι δημοτικές αρχές που έχουν τον πρώτο λόγο, γιατί θα πρέπει  τώρα να  επωμισθούν τις συνέπειες  οι πολίτες;

Πολλώ δε μάλλον   που  τόσα χρόνια έχουν αποκτήσει την εμπειρία, της αναποτελεσματικότητας  των ΟΤΑ , των σκοπιμοτήτων, ακόμα –ακόμα της διαπλοκής και του παράνομου πλουτισμού   που σχετίζονται με την αποκομιδή και τη διάθεση των σκουπιδιών που παράγουμε;

Η  «λύση» στις «Λίμνες» δεν φαίνεται να περπατά,  για τα απορρίμματα του Πύργου, αλλά και των όμορων δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας –Κρεστένων που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από τον ίδιο δεματοποιητή .

Στους σχεδιασμούς του Φορέα Διαχείρισης, αν ενθυμούμεθα σωστά, υπήρχε πρόβλεψη , για το μεσοδιάστημα των τριών χρόνων που υπολογίζεται να απαιτηθούν ως την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων του νομού, να λειτουργήσουν    δυο ακόμα δεματοποιητές:  Ένας  στην Νότια Ηλεία που να καλύπτει τις ανάγκες των Δήμων Ζαχάρως,  Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και ένας στην πεδινή Ηλεία ήτοι για τους δήμους  Πηνειού και Ανδραβίδας- Κυλλήνης, ( πέραν αυτού του Πύργου που λειτουργούσε  τρία χρόνια τώρα, και της Ήλιδας για τον οποίο είχε  ήδη εξασφαλιστεί η έγκριση ).

Αυτός ο σχεδιασμός  απαιτούσε από τους δημάρχους της Βόρειας και της Νότιας Ηλείας  να προσδιορίσουν τους χώρους ( περί τα 50 τμ έκαστος) ώστε να προχωρήσουν   ανάλογες  μελέτες. Μάλιστα οι χώροι αυτοί θα λειτουργούσαν μελλοντικά ως σταθμοί μεταφόρτωσης για τα σκουπίδια πριν πάρουν την άγουσα για το εργοστάσιο επεξεργασίας.  Γιατί  δεν προχώρησε αυτός ο σχεδιασμός;

 Γιατί ούτε καν  ο δεματοποιητής της Ήλιδας δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί;

Πως προέκυψαν οι «Λίμνες» για το Δήμο του Πύργου;

Χώρος για τα αδρανή των αντιπλημμυρικών Αλφειού; 

Στο δημοτικό συμβούλιο της Αρχαίας Ολυμπίας,  προχθές, ετέθησαν ερωτήματα  εκτός ημερήσιας διάταξης που δεν απαντήθηκαν. (Θα συζητηθούν, όπως αποφασίστηκε, σε ειδική συνεδρίαση).

Αν όντως έτσι έχουν  τα πράγματα, όπως ετέθησαν από τους εκπροσώπους τοπικών διαμερισμάτων και φορέων της περιοχής, είναι πολύ σοβαρότερα από ό, τι νομίζουμε.

Από τον περασμένο χειμώνα, έχουν εγκριθεί μελέτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την οριοθέτηση της κοίτης του Αλφειού ποταμού από το φράγμα του Φλόκα και σε μήκος 10 χιλ και κάτι, προκειμένου να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα. «Χοντρικά» από Καλυβάκια ως τη Λιναριά. Οι μελέτες είχαν  εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας,  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είχαν πάρει ΦΕΚ…

Τα έργα δημοπρατήθηκαν και υπάρχει ανάδοχος. Μόνον που δεν εγκαταστάθηκε ποτέ! Υποτίθεται ότι τα έργα, ύψους 10 εκατ. για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, θα έπρεπε να ξεκινήσουν μέσα στην Άνοιξη και να ολοκληρωθούν πριν πιάσουν οι  βροχές και έχουμε πάλι ολονυχτίες για το πότε θα πλημμυρίσει ο Αλφειός και που θα «χτυπήσει». Το γιατί δεν προχώρησαν, δεν το γνωρίζαμε.

Προχθές καταγγέλθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, ότι ο χώρος που έχει  επιλεγεί, για την τοποθέτηση του δεματοποητή του Πύργου, στις  «Λίμνες», όπου και η κατάληψη των περιοίκων, είχε προκύψει από παλιό λατομείο. Σήμερα,  έχει  επιλεγεί από την εταιρεία που αναδείχθηκε ως μειοδότρια για τα αντιπλημμυρικά έργα του Αλφειού, ως χώρος εναπόθεσης αδρανών τα οποία  θα απαιτηθούν για το συγκεκριμένο έργο.

Γεννώνται  λοιπόν πολλά ερωτηματικά, σχετικά με το αν η επιλογή του χώρου  για τη μεταφορά του δεματοποιητή και των προς δεματοποίηση απορριμμάτων των δήμων εκεί, είναι που «φρέναρε» τα αντιπλημμυρικά του Αλφειού…

Αν δηλαδή προσπαθούμε, υπό την πίεση του χρόνου να διευθετήσουμε ένα πρόβλημα ( τα σκουπίδια), εμποδίζοντας  έτσι, την επίλυση ενός άλλου εξ ίσου σοβαρού, αυτού της αντιπλημμυρικής προστασίας.

 Και για πόσο , αυτό το έργο θα παίρνει αναβολή;

Είναι πιθανό οι δημοτικές αρχές να μην το γνωρίζουν;

Συνδέονται ή όχι οι ανάδοχοι του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας,  με  εταιρεία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ( και είχε προεπιλεγεί) για τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης του έργου: «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας»; Γιατί αν ισχύει αυτό, εξηγείται και το γιατί  δεν έχουμε ακούσει καμιά διαμαρτυρία από τον ανάδοχο για τα αντιπλημμυρικά στον Αλφειό. 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα