Menu
Επιστολή Μαρίνου για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο και Λύκειο του Δ.Δ Καλλιθέας.

Επιστολή Μαρίνου για τις …

Επιστολή απέστειλε ο...

Εμπορικός  Σύλλογος  Αμαλιάδας : Το ωράριο καταστημάτων τον Οκτώβρη

Εμπορικός Σύλλογος Αμαλ…

Καμία Κυριακή ανοι...

Αθλητική Ένωση Λεχαινών:  Εγγραφές σε τμήματα Στίβου, Βόλεϊ, Τένις, Μπάσκετ, Σκάκι και Τοξοβολία

Αθλητική Ένωση Λεχαινών: …

Προσκλητήριο προς τα...

Ο λαός να προβληματιστεί...

Ο λαός να προβληματιστεί.…

Του  Χρήστου Γιάνναρ...

Η πρεμιέρα του Σ. Παπαδόπουλου

Η πρεμιέρα του Σ. Παπαδόπ…

Η εκπομπή «Στην υγει...

ΚΕΦΙΑΠ Πύργου: Η αδιαφορία το μετέτρεψε σε κτίριο.. φάντασμα!

ΚΕΦΙΑΠ Πύργου: Η αδιαφορί…

Οι μέρες, που οι χ...

Επιτέλους θα λειτουργήσει ο Βιολογικός Καθαρισμός στον Κάμπο της Ηλείας

Επιτέλους θα λειτουργήσει…

Δύο πολύ σημαντικά...

Διακοπής ρεύματος την Πέμπτη στη Ζαχάρω

Διακοπής ρεύματος την Πέμ…

Ειδοποιούνται οι ενδ...

Δείτε εδώ την ΕΡΤ

Δείτε εδώ την ΕΡΤ

Η μετάδοση της ΕΡΤ κ...

Τον Ιανουάριο 2014 η δίκη της 49χρονης για τα 17 εκατ. ευρώ

Τον Ιανουάριο 2014 η δίκη…

Στις 7 Ιανουαρίου ...

Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Πύργου: Ανασφάλιστοι και άνεργοι,σπεύσατε…

Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακ…

Ξεκίνησε η υποβολή...

Στάση εργασίας για τους καθηγητές αύριο Τετάρτη

Στάση εργασίας για τους κ…

Αλλάζουν μορφή οι ...

ΟΓΑ: Από την ενιαία ενίσχυση θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του

ΟΓΑ: Από την ενιαία ενίσχ…

«Ευνοϊκή η ρύθμιση...

Prev Next
A+ A A-

Κ. Μαρκόπουλος:«Θα καταπολεμήσουμε τη λαθροθηρία»

Είναι γεγονός ότι η πολύ δύσκολη οικονομική περίοδος που ταλανίζει την χώρα μας και βεβαίως τους πολίτες της έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα και στο ήδη επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον.

Παρά ταύτα, οι κυνηγετικές οργανώσεις παλεύουν με νύχια και με δόντια να διαφυλάξουν τον φυσικό μας πλούτο.

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου όπως κάθε χρόνο εδώ και 13 έτη, ξεκίνησε δυναμικά το έργο της για τη φετινή κυνηγετική περίοδο, έχοντας «γράψει» στο ενεργητικό της πολλούς ελέγχους αλλά και μηνύσεις για παράνομη θήρα. Ήδη έχουν καταγραφεί 6 μηνύσεις για θήρα άνευ αδείας και άλλες 9 για παράνομη θήρα με διάφορους τρόπους.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως εν μέσω οικονομικής κρίσης και με τον αριθμό των αδειών που εκδίδονται να βαίνει μειούμενος, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ορισμένοι επιτήδειοι που κυνηγούν συστηματικά χωρίς άδεια. Αυτό είναι κάτι που προσβάλλει κατάφορα τον νόμιμο κυνηγό ο οποίος πληρώνει την άδειά του, συνδράμοντας έτσι τις Κυνηγετικές Οργανώσεις στο φιλοθηραματικό τους έργο και το έργο διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της φύσης εν γένει, που απαιτεί πόρους.

Έχω επανειλημμένα επισημάνει ότι το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. Εμείς σαν κυνηγοί είμαστε υπέρμαχοι της προστασίας του της ορθολογικής του διαχείρισης και της αειφορίας του. Αρχή μας είναι ότι την Φύση την Βιώνουμε, δεν την Αποστειρώνουμε.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου συνεχίζει την εκπόνηση επιστημονικών μελετών σχετικά με τα θηράματα και το βιότοπό τους, ούτως ώστε να προβαίνει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο σε στοχευμένες επεμβάσεις-βελτιώσεις του βιοτόπου αν και όπου χρειάζεται κάθε φορά. Παράλληλα, όπου κρίνεται σκόπιμο, έπειτα από έγκριση των κατά τόπους Δασαρχείων, γίνεται εμπλουτισμός με απελευθέρωση θηραμάτων.

Έπειτα από παρατηρήσεις ετών σχετικά με την απελευθέρωση του είδους του κυνηγετικού φασιανού συγκεκριμένα (υβριδίου του κολχικού φασιανού) και αναζήτησης τρόπων επιτυχέστερης εγκατάστασης εύρωστων πληθυσμών, καλύτερου εγκλιματισμού τους και επιτυχίας στην αναπαραγωγή τους, η Ομοσπονδία μας ξεκινάει την αλλαγή της έως τώρα πρακτικής. Αλλάζοντας την κλίμακα, με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης, προσανατολίζεται στην παύση των τοπικών, μικρής κλίμακας και αποτελεσματικότητας εμπλουτισμών σε επίπεδο Κυνηγετικών Συλλόγων και στην απελευθέρωση μεγαλύτερων πληθυσμών φασιανού σε ιδανικές περιοχές όπου θα εστιάζονται οι προσπάθειες. Σε συνδυασμό με την τροποποίηση ή κατάργηση των υφιστάμενων Καταφυγίων Άγριας Ζωής η οποία θεωρείται επιβεβλημένη λόγω του γεγονότος ότι πλέον δεν επιτελούν τους σκοπούς αρχικής τους ίδρυσης, και την οποία συζητά ήδη με τις Δασικές Αρχές η Γ΄ Κ.Ο.Π., έθεσε ως στόχο την ενδεχόμενη ίδρυση καινούργιων Καταφυγίων στα σύνορα των Νομών που να εξυπηρετούν τον προαναφερόμενο σκοπό ειδικά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται πριν την απελευθέρωση η όποια επέμβαση-βελτίωση του βιοτόπου, η δημιουργία αρκετών διεσπαρμένων πυρήνων προσαρμογής για τα θηράματα και στη συνέχεια θα μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικότερη φύλαξη των περιοχών από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες των γύρω περιοχών έπειτα από τον εμπλουτισμό.

Ήδη στον Νομό Ηλείας έχουμε εισηγηθεί πρόταση για τροποποίηση του καταφυγίου άγριας ζωής στην περιοχή της Φολόης μεταφέροντάς το ουσιαστικά εκεί που πραγματικά έχει ανάγκη το θήραμα και μάλιστα η πρότασή μας και αυξάνει την έκταση του υπάρχοντος καταφυγίου αλλά και το επεκτείνει και στην όμορη περιοχή του Νομού Αρκαδίας. Εξάλλου το θήραμα δεν γνωρίζει από όρια αλλά από βιοτόπους, γι’ αυτό και πάγια θέση μας είναι η συνεκτική και ορθολογική αειφορική διαχείριση των θηραμάτων και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος.

Εκτός των παραπάνω, η Γ΄ Κ.Ο.Π. με τους επιστημονικούς της συνεργάτες συνεχίζει αδιάκοπα τη μελέτη των πληθυσμών των ειδών της πανίδας αφού η γνώση της κατάστασής τους στη φύση είναι πρωταρχικής σημασίας. Με αυτό το σκεπτικό πραγματοποιούνται σε τακτική βάση παρακολουθήσεις και καταμετρήσεις των πληθυσμών αλλά και παρατηρήσεις σχετικές με τη μετανάστευσή τους σε συνεργασία με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες της χώρας. Τα δεδομένα που προκύπτουν αποτελούν ένα πολύτιμο ατού στο οπλοστάσιο των Κυνηγετικών Οργανώσεων για τη διεκδίκηση εκ μέρους μας του δικαιώματος να επιτραπεί η θήρα σε περιοχές της Πελοποννήσου όπως το Κοτύχι ή άλλες, όπου για χρόνια ή δεκαετίες ακόμη ισχύουν και ανανεώνονται ελλείψει δεδομένων εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, αδίκως και ετσιθελικά απαγορεύσεις θήρας!

Το σημαντικότερο εγχείρημα όμως έχει ήδη μπει σε τροχιά πραγματοποίησης και αυτό δεν είναι άλλο από την εκτροφή της ορεινής πέρδικας στην Πελοπόννησο! Η Γ΄ Κ.Ο.Π. έπειτα από αλλεπάλληλες επαφές με το Δασαρχείο Καρπενησίου και τη Διεύθυνση Δασών Ευρυτανίας και επίσκεψη στο εκτροφείο του Βουτύρου για ενημέρωση και μετάδοση τεχνογνωσίας, πήρε την έγκριση για παραχώρηση αριθμού πτηνών. Πλέον είναι θέμα χρόνου η αποπεράτωση των ειδικών για την πετροπέρδικα υποδομών στο εκτροφείο μας και η μεταφορά των πτηνών από το Καρπενήσι. Τα αποτελέσματα αναμένουμε να είναι θετικά και κάποια στιγμή θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε εμπλουτισμούς βιοτόπου με πετροπέρδικα δικής μας εκτροφής στην Πελοπόννησο!

Παρά ταύτα διαφαίνεται ολοένα και περισσότερο η επίθεση που δέχεται το κυνήγι στην χώρα μας τόσο από το εσωτερικό όσο και από τον Ευρωπαϊκό χώρο. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το σχέδιο για την ίδρυση Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας, το οποίο περιλαμβάνει μία τεράστια έκταση του παραλιακού μετώπου του Νομού Ηλείας που ξεκινά από το Κατάκολο και καταλήγει στις εκβολές του ποταμού Νέδα όπου σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος όπως διαμηνύει αλλά ούτε και την προστασία του. Αντίθετα, είναι βέβαιο ότι θα  λειτουργήσει εις βάρος της τοπικής οικονομίας και επιζήμια για το φυσικό περιβάλλον καθώς είναι διαπιστωμένο ότι η απομάκρυνση και η απουσία των χρηστών του φυσικού περιβάλλοντος, την οποίαεπιχειρεί, θα δώσει «χώρο» γιατην παρανομία, την καταστροφή και την ληστρική υφαρπαγή των φυσικών μας πόρων.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου δηλώνει απερίφραστα ότι είναι κάθετα ενάντια στην ίδρυση του Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας όπως αυτό περιγράφεται και καθορίζεται από το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος μέσα από το οποίο καταργούνται και απαγορεύονται σοβαρές ανθρώπινες καθημερινές δράσεις και θα παρέμβει με όλες τις δυνάμεις της για την ανατροπή και μη πραγματοποίησή του. Η διατήρηση του υπέροχου δε φυσικού περιβάλλοντος της Ηλείας αποτελεί θέμα τιμής και συνείδησης για τους κατοίκους της και δεν έχει ανάγκη από ακτιβιστές και εξωγενείς προστάτες των οποίων οι στόχοι τις περισσότερες φορές είναι αμφιλεγόμενοι συμπλέοντες με τις «μελετητικές βιομηχανίες» που τάχα κόπτονται για το περιβάλλον αρκεί να τρέχει ο κρουνός των χρηματικών αποζημιώσεων.

Είναι σαφές ότι στο πολύπλευρο έργο των κυνηγετικών οργανώσεων θα πρέπει ο κάθε κυνηγός να γίνει σύμμαχος και συμμέτοχος στην κοινή προσπάθεια έτσι ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν, καλώ όλους τους κυνηγούς να συσπειρωθούν και να αγωνισθούν δίπλα στους κυνηγετικούς τους συλλόγους γιατί όλοι είμαστε απαραίτητοι και δεν περισσεύει κανένας στην κοινή προσπάθεια για την διαφύλαξη του ελεύθερου και παραδοσιακού κυνηγίου.

Εύχομαι καλά κυνήγια σε όλους και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το όπλο σκοτώνει και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση αυτή μας η ευχάριστη δραστηριότητα να έχει τραγικά αποτελέσματα. Η προστασία και ο σεβασμός στη φύση, στο θήραμα, στην περιουσία των τρίτων και στον συνάδελφό μας κυνηγό είναι η απόδειξη του αυτοσεβασμού μας.

Καλά κυνήγια σε όλους

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα