Menu
Όλα τα ονόματα των καθηγητών που παίρνουν μετάταξη- Που πάνε

Όλα τα ονόματα των καθηγη…

Στη δημοσιότητα έδωσ...

Ανακοινώνονται  αύριο οι βάσεις: Τέλος στην αγωνία 1248 Ηλείων υποψηφίων

Ανακοινώνονται αύριο οι …

Ανακοινώνονται  αύ...

Νέο πρόγραμμα άρδευσης από τον ΓΟΕΒ -  Χωρίς νερό τα Σαββατοκύριακα

Νέο πρόγραμμα άρδευσης απ…

Διακόπτεται από αύ...

Σε τροχιά κινητοποιήσεων - Άκαρπη η συνάντηση των δασκάλων με τον υπουργό Παιδείας

Σε τροχιά κινητοποιήσεων …

Σε τροχιά κινητοποιή...

Η τρόϊκα βάζει stop στη Δ.Τ - Δεν αναγνωρίζει τις 1453 συμβάσεις

Η τρόϊκα βάζει stop στη Δ…

Μικρή περίοδο ζωής έ...

ΤτΕ: Περαιτέρω μείωση των δανείων

ΤτΕ: Περαιτέρω μείωση των…

Μείωσαν ακόμη περι...

Νεκρός ο Μιχάλης Ασλάνης

Νεκρός ο Μιχάλης Ασλάνης

Λίγο πριν τις δύο το...

ΔΕΗ :    Διακοπές  Ηλεκτρικού  ρεύματος αύριο και την Παρασκευή στην Ηλεία

ΔΕΗ : Διακοπές Ηλεκτρ…

Ειδοποιούνται οι ε...

Το πανανθρώπινο όνειρο ενός ριζοσπάστη

Το πανανθρώπινο όνειρο εν…

Ήταν 28 Αυγούστου το...

ΒΙΝΤΕΟ-Με τον ξεχωριστό τρόπο των Ζιζανίων

ΒΙΝΤΕΟ-Με τον ξεχωριστό τ…

Παρακολουθήστε τις...

Συνελήφθησαν τρεις καλλιεργητές ναρκωτικών στα Λεχαινά

Συνελήφθησαν τρεις καλλιε…

 Κατασχέθηκε περισ...

Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη: Καταλογισμός ευθυνών σε Κατσιφάρα – Καφύρα

Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη:…

Για την χαμένη ευκ...

Δόξα Ν. Μανολάδας: Τέλος ο Μικελάτος!

Δόξα Ν. Μανολάδας: Τέλος …

Παρελθόν από τη Δό...

Ληγμένα …

Ληγμένα …

Και με την άδεια του...

Να αρθούν οι αδικίες που έγιναν εις βάρος της Ηλείας

Να αρθούν οι αδικίες που …

Διαμαρτυρία της  Κ...

Γιώργος Κοντογιάννης:  Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση  των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη

Γιώργος Κοντογιάννης: Να…

Να μην μείνει κανέ...

Prev Next
A+ A A-

Χαοτική η απάντηση Στουρνάρα: Μόνο για τους πυρόπληκτους δεν ξοδεύτηκαν τα 28 εκ. ευρώ!

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Τι έγιναν τα χρήματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη για τους πυρόπληκτους

 

  • Μένουν ακόμα αδιάθετα 93 από τα 120 εκ. ευρώ
  • 2,9 εκ. ευρώ έλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης της Ηλείας 

 

Με τρόπο που χρειάζεται… αποκρυπτογράφηση, απάντησε το Οικονομικών σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν να μάθουν τι ακριβώς έχει γίνει με τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη, που διατέθηκαν και πόσα από αυτά πήγαν στους πυρόπληκτους, ενώ άφθονο μελάνι έχει ξοδευτεί για την  «σκοτεινή» διαδρομή κάποιων εκατομμυρίων, καθώς το Ταμείο είχε περίπου 120 εκ. ευρώ και στην πορεία βρέθηκε με  28 εκ. λιγότερα! Οι βουλευτές ζητούσαν επίσης αναλυτική κίνηση του ΕΤΕΑ, πριν και μετά την κατάργησή του και αναλυτική κίνηση του Λογαριασμού Αρωγής Πυρόπληκτων.

 

 Από τις 10 Απριλίου και μετά, στο Ταμείο βρίσκονται αδιάθετα περίπου 93 εκ. ευρώ, ενώ 28 εκ.- όπως λέει ο υπουργός- ξοδεύτηκαν μετά από αιτήσεις φορέων του υπουργείου Ανάπτυξης και ακόμα ότι η χρηματοδότηση κατόπιν αιτημάτων των πυρόπληκτων περιοχών θα συνεχιστεί, διότι η εκταμίευσή τους γίνεται… σταδιακά. Με λίγα λόγια, από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών προκύπτει ότι ξοδεύτηκαν 28 εκατ. ευρώ για διαφορετικό σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας -στην οποία ανήκει η Ηλεία- πήρε μόλις 2,9 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, επειδή τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που κάποιοι άνθρωποι και συγκεκριμένα 93.000 πολίτες, δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο για να αναπτυχθεί μια περιοχή που έπαθε ανυπολόγιστη καταστροφή και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, προσπαθήσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα λεγόμενα του υπουργείου...

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα:

«Μετά την κατάργηση του ΕΤΕΑ (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών), το ταμειακό υπόλοιπο που προέκυψε ήταν ύψους 118.324.384,80 ευρώ, περιήλθε το 2011 στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει τους βουλευτές ότι «ο λογαριασμός αυτός πιστώθηκε επίσης με το ποσό των 2.079.480,04 ευρώ το οποίο προέρχεται από τόκους (συνολική πίστωση 120.404.620,84 ευρώ).

Όπως λέει, έως και τις 10 Απριλίου 2013 ξοδεύτηκαν μετά από αιτήσεις φορέων 27.686.811,45 ευρώ. Έτσι, το υπόλοιπο του λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ.

Από αυτά τα 28 εκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης. Η ΠΔΕ πήρε 2,9 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου 2,6 εκ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά:


Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας- Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565,69 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 2.910.605,90 ευρώ.»

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι από τον Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011, συνεχίζεται η χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, που είχαν ήδη εγκριθεί από το Ταμείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του και είχαν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα κονδύλια αυτά είναι δεσμευμένα μέχρι του ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους, δεδομένου ότι η εκταμίευσή τους γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ύστερα από σχετικό αίτημα του φορέα υλοποίησής τους.

Ενημέρωση για τη διάθεση πόρων από το Ταμείο Μολυβιάτη στις πυρόπληκτες περιοχές είχαν ζητήσει από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Θανάσης Πετράκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και, μάλιστα, ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεταν προς τα δύο υπουργεία ήταν αν τελικά θα υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός ώστε το τελικό κονδύλι που θα διατεθεί για το Νομό Ηλείας να φτάσει το 50% των δωρεών.

Στην ερώτησή τους, είχαν επισημάνει ότι έξι χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όπου 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εικόνες ανείπωτης φρίκης έκαναν το γύρο του κόσμου, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν χαθεί στη διαδρομή 28 εκατ. ευρώ.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα