Menu
Βίντεο - Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στον Πύργο

Βίντεο - Πανεκπαιδευτική …

Πανηλειακή, πανεκπ...

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Νότια Ηλεία

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύμα…

Ειδοποιούνται οι ε...

 Εκλογές ορειβατικού συλλόγου Πύργου

Εκλογές ορειβατικού συλλ…

Από την Γενική Συνέλ...

 Γενική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμαλιάδα

Γενική συνέλευση του ΣΥΡ…

Γενική συνέλευση θα ...

Στο ίδιο έργο θεατές

Στο ίδιο έργο θεατές

–Πάντως Λουκά, νομ...

Ράδιο Ζιζάνιο: Τα Ζιζάνια στην ΕΡΑ Πύργου

Ράδιο Ζιζάνιο: Τα Ζιζάνια…

Τα Ζιζάνια πραγματοπ...

Στον Εισαγγελέα οι Δ/ντές σχολείων

Στον Εισαγγελέα οι Δ/ντές…

Μετά την χθεσινή έ...

Σύλληψη για χρέη στο δημόσιο στον Πύργο

Σύλληψη για χρέη στο δημό…

Συνελήφθη 65χρονος σ...

Που να’ ξεραν!

Που να’ ξεραν!

«ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ...

Zizanio News: Σήμερα με την Πρωινή

Zizanio News: Σήμερα με τ…

Διαβάστε από σήμερα ...

Συνέντευξη με τον Προκόπη Δάφνο

Συνέντευξη με τον Προκόπη…

Συναντήσαμε τον κ....

Δεν το χωρά ο νους  των επαγγελματιών

Δεν το χωρά ο νους των ε…

Δεν είναι –δυστυχώς-...

Γιώργος Κοντογιάννης:  Ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων από το Υπ. Οικονομικών στο ζήτημα της επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών

Γιώργος Κοντογιάννης: Αν…

Ανοιχτό αφήνει το ...

Prev Next
A+ A A-

Ανυπολόγιστες ζημιές στο αρχοντικό Δαλαϊνα

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

 

 

 

Πολλές ζημιές από την κακοκαιρία σε Λέπρεο και Φασκομηλιά – Υπερχείλισε το ρέμα του Θολού

Ένας χώρος ξεχωριστός στο Λέπρεο, οι Μύλοι Δαλαϊνα, δίπλα στο ρέμα του Θολού, γνώρισαν τη μανία της φύσης, μαζί με άλλες περιοχές που διασχίζει το ρέμα και τη Φασκομηλιά που επλήγη επίσης από την κακοκαιρία. Το ενάμιση μέτρο έφτασε η στάθμη του νερού σε κατοικίες και μάλιστα κινδύνεψε μια τετραμελής οικογένειας που διαμένει σε οίκημα του αρχοντικού, ως επιστάτες.

Ψηλά στη Φασκομηλιά αρκετά σπίτια πλημμύρισαν και δρόμοι αποκλείστηκαν αφού τμήμα του βουνού με πέτρες και όγκους χωμάτων παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής. Η περιοχή έμεινε χωρίς υδροδότηση και συνεργεία του δήμου Ζαχάρως εργάζονταν όλο το πρωί της Δευτέρας για την αποκατάσταση των ζημιών. Σε πολλά σημεία της επαρχιακής οδού Θολού – Φιγαλείας υπήρξαν προβλήματα, ενώ η υπερχείλιση του ρέματος του Θολού χαμηλά μετά το Λέπρεο προκάλεσε καταστροφές σε περιουσίες. Σπίτια βρέθηκαν θαμμένα στη λάσπη και άνθρωποι κινδύνεψαν, με την Πυροσβεστική μέσα στη νύχτα της Κυριακής να κινητοποιείται για τη διάσωσή τους.

Η εικόνα το πρωί της Δευτέρας ήταν αποκαρδιωτική. Σε μεγάλο μήκος του ρέματος ότι και αν υπήρχε είχε παρασυρθεί. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή στους Μύλους Δαλαϊνα, έναν παραδοσιακό ξενώνα της περιοχής. Εκεί πλημμύρισαν τα δωμάτια του ξενώνα, η εκκλησία, το μουσείο και το σπίτι του επιστάτη. Στο τελευταίο κινδύνεψε ο ίδιος και η οικογένειά του. Μόλις αντιλήφθηκε πως τα ορμητικά νερά πλησιάζουν μόλις που πρόλαβε να βγάλει από τα παράθυρα τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.

Η εικόνα της επόμενης ημέρας ήταν απίστευτη. Τα ορμητικά νερά του ρέματος παρέσυραν τα πάντα και μέχρι ένα

δίπορτο ψυγείο μεγάλου όγκου, σήκωσε μέσα στην κουζίνα και το πέταξε σε άλλο σημείο. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο μέσα στο σπίτι, ενώ σε όλου τους χώρους του ξενώνα, τόνοι λάσπης είχαν καλύψει τα πάντα, ακόμα και την πισίνα.

Σε άλλα σημεία στην πορεία του ρέματος είχαν παρασυρθεί αυτοκίνητα, ζώα, καλλιέργειες και αρκετές ώρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, τα νερά κατέβαιναν ορμητικά από τα γύρω βουνά στο ρέμα.

 

Γρηγόρης Γρηγορόπουλος πρόεδρος Ν. Φιγαλείας - Φασκομηλιάς

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες σε δρόμους και σπίτια. Η ύδρευση έχει διακοπεί και δεν έχουμε νερό από τη νύχτα. Έβρεξε περίπου 12 ώρες από το απόγευμα έως το πρωί. Κινδύνεψαν κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιο βοσκοί που αποκλείστηκαν στις στάνες τους. Δεν θυμάμαι να έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο».

Νικολάι Μολόφ επιστάτης Μύλων Δαλαϊνα

«Η εικόνα μιλά από μόνη της. Είχαμε ξαπλώσει όταν στις εννέα το βράδυ άκουσα ένα βουητό. Βγήκα να δω τι συμβαίνει περπάτησα μερικά μέτρα έως ότου είδα το νερό να έρχεται ορμητικό. Μέχρι να τρέξω με πρόλαβε. Έβγαλα τα παιδιά και τη γυναίκα μου από το παράθυρο για να σωθούμε. Ανεβήκαμε σε ένα ψηλό σημείο και μείναμε εκεί. Θα μπορούσαμε να έχουμε σκοτωθεί. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Η στάθμη του νερού ξεπέρασε το ένα μέτρο».

Αδάμ Βλάχος κάτοικος Ζαχάρως

«Η καταστροφή είναι βιβλική. Πήραν τα λεφτά αλλά δεν δώσανε τίποτα για έργα. Τώρα πάμε να δούμε την έκταση των ζημιών. Τα ποτάμια είναι επικίνδυνα και θέλουν προσοχή».

Γιώργος Κουνάδης κάτοικος Μύλων Δαλαϊνα

«Το ποτάμι ενώνει τρία μικρότερα από την γύρω περιοχή. Όταν σμίγουν και κάτω το πέρασμα είναι κλειστό γίνεται ζημιά. Πρώτη φορά όμως βλέπω τέτοια καταστροφή. Το έχουμε δει στο παρελθόν φουσκωμένο το ποτάμι αλλά όχι τέτοια κατάσταση».

Χρήστος Βλάχος δημοτικός σύμβουλος Ζαχάρως

Έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές στην περιοχή. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν έχει γίνει καθαρισμός στα ποτάμια. Πέρυσι υπήρξε πάλι πρόβλημα, αλλά τώρα είναι πολύ μεγάλη η ζημιά. Πρέπει η δημοτική αρχή να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων μαζί με την Περιφέρεια.

Θοδώρα Κουλίκα κάτοικος Φασκομηλιάς

Χαθήκαμε… μεγάλες οι καταστροφές. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι. Τόσα χρόνια εδώ δεν έχουμε δει τέτοιο πράγμα.

Του Γιάννη Σπυρούνη

 

 

 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα