Menu
Όλα τα ονόματα των καθηγητών που παίρνουν μετάταξη- Που πάνε

Όλα τα ονόματα των καθηγη…

Στη δημοσιότητα έδωσ...

Ανακοινώνονται  αύριο οι βάσεις: Τέλος στην αγωνία 1248 Ηλείων υποψηφίων

Ανακοινώνονται αύριο οι …

Ανακοινώνονται  αύ...

Νέο πρόγραμμα άρδευσης από τον ΓΟΕΒ -  Χωρίς νερό τα Σαββατοκύριακα

Νέο πρόγραμμα άρδευσης απ…

Διακόπτεται από αύ...

Σε τροχιά κινητοποιήσεων - Άκαρπη η συνάντηση των δασκάλων με τον υπουργό Παιδείας

Σε τροχιά κινητοποιήσεων …

Σε τροχιά κινητοποιή...

Η τρόϊκα βάζει stop στη Δ.Τ - Δεν αναγνωρίζει τις 1453 συμβάσεις

Η τρόϊκα βάζει stop στη Δ…

Μικρή περίοδο ζωής έ...

ΤτΕ: Περαιτέρω μείωση των δανείων

ΤτΕ: Περαιτέρω μείωση των…

Μείωσαν ακόμη περι...

Νεκρός ο Μιχάλης Ασλάνης

Νεκρός ο Μιχάλης Ασλάνης

Λίγο πριν τις δύο το...

ΔΕΗ :    Διακοπές  Ηλεκτρικού  ρεύματος αύριο και την Παρασκευή στην Ηλεία

ΔΕΗ : Διακοπές Ηλεκτρ…

Ειδοποιούνται οι ε...

Το πανανθρώπινο όνειρο ενός ριζοσπάστη

Το πανανθρώπινο όνειρο εν…

Ήταν 28 Αυγούστου το...

ΒΙΝΤΕΟ-Με τον ξεχωριστό τρόπο των Ζιζανίων

ΒΙΝΤΕΟ-Με τον ξεχωριστό τ…

Παρακολουθήστε τις...

Συνελήφθησαν τρεις καλλιεργητές ναρκωτικών στα Λεχαινά

Συνελήφθησαν τρεις καλλιε…

 Κατασχέθηκε περισ...

Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη: Καταλογισμός ευθυνών σε Κατσιφάρα – Καφύρα

Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη:…

Για την χαμένη ευκ...

Δόξα Ν. Μανολάδας: Τέλος ο Μικελάτος!

Δόξα Ν. Μανολάδας: Τέλος …

Παρελθόν από τη Δό...

Ληγμένα …

Ληγμένα …

Και με την άδεια του...

Να αρθούν οι αδικίες που έγιναν εις βάρος της Ηλείας

Να αρθούν οι αδικίες που …

Διαμαρτυρία της  Κ...

Γιώργος Κοντογιάννης:  Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση  των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη

Γιώργος Κοντογιάννης: Να…

Να μην μείνει κανέ...

Prev Next
A+ A A-

Νέα ληστεία στο Κατάκολο μπροστά σε χιλιάδες τουρίστες

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Οργή εμπόρων και κατοίκων για την ελλειπή αστυνόμευση

 

 
 Το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»…  Πολύ δε μάλλον το τρις… Στο τουριστικό Κατάκολο, εκεί που κάθε χρόνο φτάνουν με κρουαζιερόπλοια ένα εκατομμύριο ξένοι τουρίστες, ήταν η τρίτη ληστεία που συνέβη στο κέντρο του χωριού.

 Πέντε ληστές εισέβαλαν σε κοσμηματοπωλείο και με την απειλή καλάσνικοφ και πιστολιών απείλησαν τον κοσμηματοπώλη και τους υπαλλήλους, όμως έφυγαν με πολύ λιγότερα από εκείνα που περίμεναν, με ελάχιστα,  αφού ο συναγερμός με το σύστημα καπνού – πανικού που ενεργοποίησε ο ιδιοκτήτης, λειτούργησε αποτρεπτικά. Όμως αυτό που μένει ως αποτέλεσμα, είναι ότι ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποια ανάλογη ενέργεια να έχει τραγική κατάληξη και να μπει η… ταφόπλακα, σε ένα τόπο που κινούνται χιλιάδες τουρίστες καθημερινά και δεν υπάρχει αστυνόμευση.

 

Η ληστεία

 

Όλα έγιναν περίπου στις δώδεκα το μεσημέρι. Εκείνη την ώρα άδειαζε η αγορά από τους χιλιάδες τουρίστες, επιβάτες κρουαζιερόπλοιου που είχε καταπλεύσει το πρωί. Εκείνη την ώρα ανάμεσα στον κόσμο έφτασε στον κεντρικό δρόμο του Κατακόλου και σταμάτησε ένα ανθρακί BMW 320, με πέντε άτομα που φορούσαν όλοι κουκούλες καλύπτοντας έτσι τα πρόσωπά τους. Από το αυτοκίνητο βγήκαν οι τέσσερις, από τους ληστές, οι δύο κρατώντας καλάσνικοφ και οι άλλοι δύο κρατώντας πιστόλια. Οι πρώτοι εισέβαλαν μέσα στο κοσμηματοπωλείο του Χρήστου Βασιλάρα με τα όπλα προτεταμένα. Ο ιδιοκτήτης, έχοντας πέσει θύμα ληστείας και σοβαρών διαρρήξεων στο παρελθόν στις επιχειρήσεις του, πρόλαβε με μια κίνηση να ενεργοποιήσει το σύστημα συναγερμού του καταστήματος. Μέσα σε είκοσι δευτερόλεπτα ο χώρος γέμισε με πυκνό καπνό, προκαλώντας πανικό στους ληστές. Αυτοί βγαίνοντας τρέχοντας πρόλαβαν σύμφωνα με την κατάθεση του ιδιοκτήτη να πάρουν ότι βρήκαν μπροστά τους, ήτοι κοσμήματα αξίας άνω των 5.000 ευρώ. Στο πεζοδρόμιο, οι άλλοι δύο ληστές βλέποντας το κατάστημα να γεμίζει με καπνό, πυροβόλησαν την τζαμαρία, όμως τα άθραυστα κρύσταλλα, σταμάτησαν τη σφαίρα. Χωρίς να καθυστερήσουν οι ληστές μπήκαν στο αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή, ακολουθώντας τη διαδρομή από Αγ. Ανδρέα, προς Σκουροχώρι, Μυρτιά, Δουνέϊκα, Καρδαμά, Αμαλιάδα και από εκεί προς την Ε.Ο. 111. Πίσω τους από την πρώτη στιγμή τους καταδίωκαν αστυνομικοί της Υ.Α. Πύργου που έφτασαν πολύ κοντά τους, όμως η καταδίωξη μέσα στα χωριά ήταν δύσκολη και συνάμα επικίνδυνη για τους πολίτες. Τελικά οι ληστές διέφυγαν προς την περιοχή της Λαμπείας και από εκεί μέσω Τριποτάμων προς την περιοχή της Χαλανδρίτσας, όπου και βρέθηκε καμένο το αυτοκίνητο, από κάτοικους.

 

Η πρακτική των ληστών

Το χτύπημα θύμιζε «καρμπόν» της περίπτωσης που συνέβη πριν από ένα χρόνο πέρυσι το Σεπτέμβρη σε διπλανό κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο. Τότε οι δράστες ήταν πάλι πέντε με οπλισμό, γέμισαν τον τόπο με σφαίρες από τα καλάσνικοφ και διέφυγαν ακολουθώντας την ίδια διαδρομή έως την Αμαλιάδα. Χθες όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο πριν από ένα μήνα όπως και οι πινακίδες πριν μερικές ημέρες από την Αθήνα. Και πέρυσι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο ενώ ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική της καταστροφής του μέσω φωτιάς για να σβηστούν τα όποια ίχνη μπορούσαν να μείνουν πίσω και να ερευνηθούν για γενετικό υλικό των δραστών.

 

Ένταση στο Κατάκολο

Τόσο ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, όσο ο αδερφός του και άλλοι επαγγελματίες του Κατακόλου, ήταν λάβροι κατά της Αστυνομίας. Η τρίτη κατά σειρά ληστεία στην περιοχή και τα πολλαπλά χτυπήματα διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία κυρίως, έδειξαν το έλλειμμα αστυνόμευσης ακόμα και τις ώρες αιχμής στο επίνειο του Πύργου, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά λιμάνια της χώρας. Και δεν είμαι μόνο οι επιπτώσεις στους επαγγελματίες, αλλά ο κίνδυνος να συμβεί κάτι σε τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, που αυτομάτως θα έβαζε ταφόπλακα στην τοπική οικονομική δραστηριότητα. «Το μόνο που ήξεραν ήταν να έρθουν να βάλουν τάξη στα λεωφορεία και να διώξουν τα στάντ» έλεγαν οι έμποροι με τα βέλη τους να βρίσκουν στο Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας. Μάλιστα δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης από κάποιους που είχαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα ανάμεσα στους επαγγελματίες και κόντεψαν να έρθουν στα χέρια…

 

Τι είπαν αυτόπτες μάρτυρες

Ένας Κύπριος επισκέπτης της περιοχής ο Κλεάνθης Αντωνιάδης είδε τα όσα συνέβησαν την ώρα της ληστείας. «Δυστυχώς έτυχε να είμαι 20 μέτρα πιο κάτω και άκουσα όλο αυτό το κακό και μια ιδιοκτήτρια καταστήματος με έσπρωξε προς τα μέσα για να γλιτώσω. Από ποιον να γλιτώσω ρώτησα και μου είπε από τους ληστές με τα καλάσνικοφ. Πρώτη φορά στην ζωή μου το είδα και δεν το είχα ξαναζήσει. Ένας μικρός και ωραιότατος τόπος που ήρθε ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο γεμάτο με τουρίστες και κάθε 5-10 μέτρα υπάρχει και ένα κοσμηματοπωλείο και δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός να κυκλοφορεί. Γιατί η παρουσία του και μόνο θα έδιωχνε κάθε κακή σκέψη. Τηλεφωνούσαν οι άνθρωποι και ήρθε η Αστυνομία μετά από 20 λεπτά είναι άξιο απορίας. Θα το λέω και θα νομίζουν ότι είμαι ψεύτης» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας, καταστηματάρχης στο κέντρο του χωριού, στάθηκε στην προσπάθειά του να σώσει τους πελάτες του. «Έκαναν την ληστεία και προσπάθησα να φυγαδέψω στην πίσω πλευρά τους πελάτες του καταστήματος για να είναι ασφαλείς. Άκουσα τον πυροβολισμό και η συνέχεια είναι γνωστή. Μόλις μπήκαν στο κατάστημα ενεργοποιήθηκε ένα σύστημα με καπνό και δεν μπόρεσαν να δουν και να πάρουν κάτι. Το τζάμι δεν έσπασε και στη συνέχεια αποχώρησαν με μεγάλη ταχύτητα. Υπάρχει φόβος και πανικός. Δεν ξέρουμε πίσω από την μάσκα τι κρύβεται και είμαστε όλοι υποψήφια θύματα. Όχι ηθελημένα αλλά από ατύχημα, όπως εξοστρακισμό σφαίρας, εκνευρισμό, κάποιος που θα προσπαθήσει να τους εμποδίσει ή κάποιος που θα τους κοιτάξει στραβά. Φοβάμαι ότι μέτρα θα πάρουν μόνο όταν θα υπάρξουν θύματα. Ο δρόμος διαφυγής του Κατακόλου είναι τραγικά εύκολος και θα πρέπει να οργανώσουν ένα δεκάλεπτο σχέδιο για να τους πιάνουν και να τους τιμωρούν παραδειγματικά. Ας τα κλέψουν όλα αλλά να μην υπάρχει θύμα» είπε.

 

Τέλος ένας κάτοικος της περιοχής ο Αλέξανδρος Παπακυριακόπουλος στάθηκε και αυτός στην έλλειψη αστυνόμευσης. «Δεν υπάρχει αστυνομία, μία στοιχειώδη παρουσία, ένα περιπολικό κάποιες μηχανές απλά να δείχνουν ότι η διαφυγή θα είναι λίγο πιο δύσκολη τουλάχιστον».

      

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα