Menu
ΟΛΜΕ: Από το ΣτΕ για τα ΕΠΑΛ στην απεργία της 7/2

ΟΛΜΕ: Από το ΣτΕ για τα Ε…

Συνεχίζονται οι δρ...

Kεφαλονιά: Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ

Kεφαλονιά: Νέος σεισμός 4…

Σεισμική δόνηση 4,...

Πάτρα: Σήμερα η κηδεία του Γιώργου Σπαθαράκη - Θλίψη στην κοινωνία και τη δημοσιογραφική οικογένεια της Πάτρας για την απώλεια του εκδότη των «Γεγονότων»

Πάτρα: Σήμερα η κηδεία το…

Σήμερα το μεσημέρι...

Δύο πλάνες, ένα ζητούμενο

Δύο πλάνες, ένα ζητούμενο

Του  Γιάνη Βαρουφά...

Αιφνίδιος θάνατος μαθητή μετά από αγώνα μπάσκετ

Αιφνίδιος θάνατος μαθητή …

Τραγική κατάληξη βρή...

Στην ίδρυση  αυτοδιοικητικής παράταξης προχώρησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ήλιδας

Στην ίδρυση αυτοδιοικητι…

Για μια εναλλακτικ...

Κρουαζιέρες Ι

Κρουαζιέρες Ι

Θα μπορούσαν να είνα...

Κρουαζιέρες ΙΙ

Κρουαζιέρες ΙΙ

Όσο για τα έργα πο...

3ου Γυμνασίου Πύργου: Ταξίδεψαν στο παρελθόν της γειτονιάς του σχολείου τους!

3ου Γυμνασίου Πύργου: Ταξ…

Η δημοσιογραφική ο...

 Γερμανός Αρχων λογαριάζει...

Γερμανός Αρχων λογαριάζε…

Του Στάθη στον enik...

Η Ηλεία δεν ανέχεται φαλκίδευση των αρχών  της Δημοκρατίας

Η Ηλεία δεν ανέχεται φαλκ…

Στις δημοκρατίες, η ...

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων

Αγροτικές κινητοποιήσεις:…

Το Σάββατο στο μπλ...

Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην Μαραθιά

Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ…

Η κίνηση της Αστυν...

 Ελέω Εγκέλαδου, σε μια νύχτα επανατοποθετούνται οι 152 υπάλληλοι του ΤΑΣ

Ελέω Εγκέλαδου, σε μια ν…

Με διαδικασίες εξπ...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αγρότες της Ηλείας αντιστέκονται. η κοινωνία θα νικήσει

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αγρότες της Ηλ…

Τη Δευτέρα 3/2/14 γι...

Ο δύσκολος χορός των αμφιβολιών

Ο δύσκολος χορός των αμφι…

Τι θα μπορούσε να ...

Prev Next
A+ A A-

Πώληση-δώρο της ηλεκτρικής μας βιομηχανίας

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

 Της Έφη Γεωργοπούλου –Σαλτάρη

 «Τα κόκκινα χαλιά» που λέγεται ότι στρώνει ο κύριος Πρωθυπουργός για ξένες επενδύσεις φέρουν βαριά την οσμή ενός ταξικού, αντιαναπτυξιακού πλεονάσματος κοινωνικής λεηλασίας και δεν πρόκειται να φέρουν ευημερία στον ελληνικό λαό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ξεπούλημα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και όλων των υποδομών-περιουσιακών στοιχείων του λαού μας.

Η πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ συνιστά ξεπούλημα της ΔΕΗ Α.Ε.,  η οποία παράγει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη, είναι δε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προμηθεύει περίπου το 98% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πραγματικότητα  ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε., με μοναδικό μέτοχο τη ΔΕΗ, αποτελούσε  τη ραχοκοκαλιά της ηλεκτρικής βιομηχανίας της Ελλάδας. Είναι  ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά στην ενέργεια.

Η πώληση-δώρο σε ιδιώτες  θα σημάνει την καθολική παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας στην ευαίσθητη γεωπολιτική θέση της χώρας μας στην Νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης. Το ίδιο ακριβώς έγινε με την πώληση-μεταβίβαση της Διαχείρισης Εθνικού  Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην εταιρεία SOCAR του Αζερμπα-ϊτζάν.

Αυτοί οι δύο ενεργειακοί πυλώνες  θα είναι έξω από τους σχεδιασμούς του ελληνικού  δημοσίου το οποίο δεν θα έχει τη δυνατότητα  ελέγχου ούτε στην τιμολογιακή πολιτική της ενέργειας, ούτε στην εθνική ασφάλεια, ούτε στην γεωγραφική συνοχή των δικτύων ανά την Ελλάδα (βλέπε νησιωτικές περιοχές), ούτε θα μπορεί να ασκήσει καμία οικο-νομική δραστηριότητα με βάση την ενέργεια.

Ο υποτιθέμενος επενδυτής θα «αγοράσει»  με τίμημα μόλις περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ και σταθερά έσοδα 260 με 300 εκατομμύρια, ενώ ο ΑΔΜΗΕ σήμερα επενδύει σε ετήσια βάση περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ για επέκταση και συντήρηση του δικτύου του.  Μετά θα ακολουθήσει η επίσης κερδοφόρα «μικρή» ΔΕΗ και τα έσοδα από αυτή την πώληση εθνικών πόρων θα πάνε στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και από εκεί απευθείας στους πιστωτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί κανέναν σοβαρό επενδυτή. Άλλωστε, επένδυση είναι η δημιουργία κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και η αύξηση των αποθεμάτων και όχι η απόκτηση από τρίτους των ήδη υφιστάμενων υποδομών εθνικής σημασίας, δηλαδή το ξεπούλημα και η απώλεια των εθνικών πόρων. Μόνο η υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ αποτελεί τον δυνητικό εγγυητή ότι θα παρέχεται ρεύμα ενέργειας σε προσιτή τιμή από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο είτε για καταναλωτικούς είτε για επενδυτικούς σκοπούς.

Ο λαός μας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει να λαμβάνει τίποτα το ελληνικό δημόσιο από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. Μόνο οι κοινωνικοί αγώνες μπορούν να βάλουν φραγμό, στα ολέθρια κυβερνητικά σχέδια.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα