Menu
Η κυβέρνηση διαψεύδει αίτημα των ΗΠΑ για ελληνική συνδρομή σε ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία

Η κυβέρνηση διαψεύδει αίτ…

Διαψεύδει η κυβέρνησ...

Αυγείο:  Τον παρέσυρε το αυτοκίνητο του γιου!

Αυγείο: Τον παρέσυρε το …

Τραγικός «επίλογος...

Δυσβάσταχτες αυξήσεις φόρων για το 2014 προαναγγέλλει έκθεση του ΔΝΤ

Δυσβάσταχτες αυξήσεις φόρ…

Μεγάλες αυξήσεις τ...

ΠΑΙΔΕΙΑ Ταξική, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ υπό Κατάρτιση, υπό Κατάργηση και «μαθητεία» …

ΠΑΙΔΕΙΑ Ταξική, ΤΕΧΝΙΚΗ Ε…

(συμβολή σε ένα Θεσμ...

Ο Άρης Αρχαίας Ολυμπίας: Δείχνει τα... δόντια του!

Ο Άρης Αρχαίας Ολυμπίας: …

Επίδειξη ισχύος έκ...

Εξαφανίστηκε 57χρονος από την Αμαλιάδα στο Νοσοκομείο του Ρίου…

Εξαφανίστηκε 57χρονος από…

Ένας 57χρονος από τη...

Προ των πυλών η επέμβαση στη Συρία

Προ των πυλών η επέμβαση …

Ένα βήμα πριν από τη...

ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ : Αίτημα για ίδρυση Γραφείου Ανταποκριτή ΟΑΕΔ

ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ …

Παρέμβαση του Δημά...

Κατάκολο: Δύσκολη η συνεργασία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Κατάκολο: Δύσκολη η συνερ…

Περιορίζεται το εν...

  Ο Σουρής και οι γάιδαροι

Ο Σουρής και οι γάιδαρο…

«Ω Ελλάς, ηρώων χώρα...

Φωτιά σε φορτηγάκι στην είσοδο της Αμαλιάδας

Φωτιά σε φορτηγάκι στην ε…

Φωτιά ξέσπασε στις 2...

Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία που είχε συμβεί πριν ενάμισι χρόνο στα Χανάκια

Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστε…

Δράστες είναι τέσσερ...

 Επέλεξαν τους αρχηγούς στον Πανηλειακό

Επέλεξαν τους αρχηγούς σ…

Νάστος,  Λίτσος,  Κω...

ΔΕΗ: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για αύριο Τετάρτη στην Ηλεία

ΔΕΗ: Προγραμματισμένες δι…

Ειδοποιούνται οι ε...

Δείτε εδώ την ΕΡΤ

Δείτε εδώ την ΕΡΤ

Η μετάδοση της ΕΡΤ κ...

Prev Next
A+ A A-

Σχέδιο «Αθηνά» και εργασιακές σχέσεις

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

 Του Σπύρου Ζαφειρόπουλου

Το Σχέδιο «Αθηνά» εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως μια επείγουσα λύση για την εξυγίανση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέχρι να πάρει την τελική του μορφή μια ολόκληρη χώρα ήταν στο «πόδι», με αγωνία για πως θα ξημερώσει το αύριο για τους χιλιάδες κόσμου (φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, κλπ.) που εμπλέκονται με τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Παράλληλα όμως με τη γενικευμένη αντίδραση ειδικά της σπουδαστικής κοινότητας με καταλήψεις και άλλου είδους αγωνιστικές ενέργειες ενάντια στο Σχέδιο «Αθηνά», στις ακαδημαϊκές κοινότητες διαμορφώθηκαν άνισες συνθήκες για τις οποίες φέρουν σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων.

Στο ΤΕΙ Πάτρας ο Σύλλογος Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού «ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ» (www.seep.gr), στάθηκε από την αρχή στο πλευρό της σπουδαστικής κοινότητας του ΤΕΙ ενάντια στο Σχέδιο «Αθηνά» μέσα από τη συμμετοχή του σε απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις. Πέρα από τις επιταγές του Σχεδίου που ουσιαστικά συρρικνώνει και αφανίζει το συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, διαμορφώθηκε ένα κλίμα πολεμικής από την τρέχουσα διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας με κορύφωση το θέμα της υπογραφής σύμβασης για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και την καταβολή των δεδουλευμένων για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Με πρόσχημα τις καταλήψεις, η υπογραφή των συμβάσεων καθυστέρησε δραματικά και το εκπαιδευτικό προσωπικό κλήθηκε να υπογράψει αρχές Ιουνίου. Στη σύμβαση για πρώτη φορά προστέθηκε όρος να μην καταβάλλονται δεδουλευμένα τις ημέρες της κατάληψης, ενώ στο παρελθόν όταν δεν υπήρχε υπαιτιότητα από τον εκπαιδευτικό για τη μη διεξαγωγή μαθημάτων αποζημιωνόταν κανονικά. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ δε δέχτηκε να υπογραφούν συμβάσεις με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Η κατάληξη ήταν γύρω στους 50 έκτακτους καθηγητές μέσω νομικού να καταθέσουν σε πρώτη φάση εξώδικο και στη συνέχεια αγωγή κατά της διοίκησης του ΤΕΙ Πάτρας, αλλά και αναφορά στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για το περιεχόμενο της σύμβασης και την καταβολή των δεδουλευμένων για ολόκληρο το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο 2013 και την επιπρόσθετη επί πτυχίω εξεταστική κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των μαθημάτων.

Στο όνομα του Σχεδίου «Αθηνά» πολλά συνέβησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους και είναι σημαντικό αφενός να βγουν στο φως και να κριθούν από την κοινωνία και αφετέρου να διαμορφωθούν συλλογικά αντανακλαστικά στην επιδρομή έναντι των εργασιακών δικαιωμάτων που συντελείται καθημερινά σε κάθε εργασιακό χώρο.

Το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 έχει ακόμα τρεις ενεργές εβδομάδες μέχρι τη λήξη του (αναπληρώσεις, εξεταστική) και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Πάτρας όπως και των άλλων ιδρυμάτων συνεχίζει διακατέχεται από μια ανησυχία και μια αναστάτωση, μέχρι η κατάσταση να «εξομαλυνθεί» προς μια νέα κατεύθυνση που προς το παρόν φαντάζει δυσοίωνη. 

Αυτό που λείπει στη χώρα μας γενικότερα, αλλά και στην παιδεία ειδικότερα, είναι η πολιτική και διοικητική συνέχεια ώστε να μπορεί να συγκροτηθεί ένα πραγματικό σχέδιο, που δε χρειάζεται να ταλανίζει το όνομα κάποιας αρχαίας θεότητας, αλλά αντίθετα να έχει επαφή με το σήμερα, για να μπορεί να δώσει μια προοπτική και ένα όραμα για το αύριο που είναι γεμάτο από προκλήσεις και ανατροπές.

 

Σπύρος Ζαφειρόπουλος

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Πάτρας "ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ"

Μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα