Menu
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ: Με εμπειρία στελέχη και νέα πρόσωπα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ: Με εμπε…

ΕΤΟΙΜΟΙ! Με τη δύ...

Δύο ήταν οι υποψήφιοι, ο Μ. Μανιάτης και ο Β. Τσάμης,Αλλά υπερψηφίστηκε ο...  Γ. Μαρκόπουλος!

Δύο ήταν οι υποψήφιοι, ο …

Κάλπες με εντάσεις...

Μ. Γεωργακοπούλου: Χωρίς σύνταξη, οικογένεια και στέγη

Μ. Γεωργακοπούλου: Χωρίς …

Δεν υπάρχει- ορατή...

Απελαύνουν μετανάστες της Μανωλάδας πριν τη δίκη

Απελαύνουν μετανάστες της…

Ένα χρόνο μετά τη δο...

 Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέ…

Το ύφος του αντιπερι...

(Video) Ομιλία της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Σαλτάρη στην Βουλή για τον Μεταναστευτικό Κώδικα

(Video) Ομιλία της βουλευ…

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλ...

Πανηλειακός: Ο Τάσος Κυριάκος ευχαριστεί…

Πανηλειακός: Ο Τάσος Κυρι…

  Ανακοίνωση εξέδ...

  Καλαμάτα:   Πτώση θανάτου στο κενό για 50χρονο

Καλαμάτα: Πτώση θανάτ…

Τραγικό θάνατο βρήκε...

Κάτσε κάτω απ’ τη μπάρα

Κάτσε κάτω απ’ τη μπάρα

Όχι κύριε δεν είνα...

Παρουσία τεσσάρων Επιτρόπων το συνέδριο της ΕΣΕΕ στην Κυλλήνη

Παρουσία τεσσάρων Επιτρόπ…

Αποκλειστικές δηλώ...

Πανηλειακός: Σε καλό κλίμα η συνάντηση Παπαγεωργίου- Παντελή

Πανηλειακός: Σε καλό κλίμ…

Β’ Εθνική Σε πολύ...

Εκλογές  Εμπορικού Συλλόγου  Πύργου: Πρωτιά για την παράταξη του Γιώργου Ανδριόλα

Εκλογές Εμπορικού Συλλόγ…

Αλλαγή πορείας στο...

Ρύθμιση για 181.519 δάνεια του ΟΕΚ

Ρύθμιση για 181.519 δάνει…

Ρύθμιση δανείων γι...

Θεατρική ομάδα Πύργου: Πρεμιέρα το Σάββατο με «Ματωμένο Γάμο»

Θεατρική ομάδα Πύργου: Πρ…

Ξεκινούν οι παραστ...

Και επίσημα υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Και επίσημα υποψήφιος αντ…

Οι υποψήφιοι αντιπερ...

Prev Next
A+ A A-

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου: Δυναμικά στην νέα εποχή

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

 

Διεκδικούν το  μέρισμά  τους από την  συμμετοχή τους στην πρώην ΕΑΣ

Η  λειτουργία γραφείων του  Αγροτικού Συνεταιρισμού στον Πύργο, οι νέες του δραστηριότητες αλλά κυρίως η διεκδίκηση του μερίσματος που κατείχε ως μέλος της πρώην ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνέντευξης Τύπουπου έδωσαν ο πρόεδρος και τα μέλη της νέας διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μιχάλης Πλαστουργός, ο ΑΣ Πύργου που καλύπτει μια τεράστια αγροτική περιοχή, από το Λαμπέτι τον Πύργο και το Καταράχι, παραμένει ο μεγαλύτερος  Α/Σ και σκοπεύει να διεκδικήσει το μέρισμά του, μετά την κατάργηση της ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας και τη μετατροπή της σε Αγροτική Σύμπραξη. Κατά τον κ. Πλαστουργό, οι εκτιμήσεις για την αποτίμηση της περιουσίας της ΕΑΣ πριν λίγα μόλις χρόνια, την ανέβαζαν στα 30 εκατ ευρώ, ενώ είπε ότι σκόπιμα πρόσφατα αποτιμήθηκε από την διοίκηση της στα 10 εκατ για να απαξιωθεί παντελώς. « Την περιουσία αυτή την έκαναν οι παππούδες και οι πατεράδες μας με την αξίνα και δεν θα την εκχωρήσουμε σε κανέναν» είπε ο κ. Πλαστουργός. Εξήγησε ότι πέρα από τα περιουσιακά στοιχεία του Α/Σ Πύργου, διεκδικεί  το μερίδιό του  από το 12% των μετοχών με το οποίο η ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας συμμετέχει στην ΣΚΟΣ και το 2% των μετοχών που κατείχε η ΕΑΣ  από την Τράπεζα Ελλάδας.

Αυτή η περιουσία, που ουδέποτε έχει αποτιμηθεί στην πραγματική της αξία,  ανήκει στους συνεταιρισμένους αγρότες και δεν είχε φανταστεί κανείς πως θα κατέληγαν με τον τρόπο που λειτούργησε η διοίκηση της ΕΑΣ σε εταιρείες και Τράπεζες, είπε ο κ. Πλαστουργός.

Επανέφερε στο σημείο αυτό  το ερωτήμα που έχει θέσει και στο παρελθόν, για το πώς λειτουργεί σήμερα η Εταιρική Αγροτική  Σύμπραξη, ποιος επέλεξε τους επικεφαλής, αντί να έχει οριστεί προσωρινή διοίκηση και να οδηγηθεί όπως κατά το νόμο οφείλει, σε εκλογές μέχρι το τέλος Απριλίου. Επίσης για το πότε λήγει ο χρόνος για την είσπραξη των 500 εκατ ευρώ από το αντίστοιχο πρόγραμμα, για τα οποία η ΕΑΣ είναι χρεωμένη λόγω της κατασκευής – εκσυγχρονισμού του ελαιουργείου της Ζαχάρως. Αναρωτήθηκε γιατί παραμένει στην θέση της η υπεύθυνη του Οινοποιείου της ΕΑΣ και μετά την αποκάλυψη του ελλείμματος των 300τόνων κρασιού. Επανέλαβε επίσης ότι ουδέποτε απαντήθηκε γιατί η ΕΑΣ πλήρωσε 400 χιλ ευρώ τόκους στην ΣΚΟΣ και αναρωτήθηκε ποιοι καλύπτουν ( και  πολιτικά ) την διοίκησή της.

Τέλος παρέθεσε νέα στοιχεία για την αποστολή στο εξωτερικό δυο κοντέινερ με κορινθιακή σταφίδα, για τα οποία τα τιμολόγια, κόπηκαν εκ των υστέρων και μάλιστα η ΕΑΣ υποχρεώθηκε σε καταβολή προστίμου γιαυτό.

 

Άλλαξαν σύνορα οι περιουσίες μας

 

Ο αντιπρόεδρος του νέου Δ.Σ  Σπύρος Ροζής, αναφέρθηκε στις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί στις περιουσίες τους-κυρίως λιοστάσια – αγρότες μέλη του συνεταιρισμού από κατολισθήσεις και για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ τον οποίο ακριβοπληρώνουν. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι επί μια τετραετία τώρα ελαιοκαλλιεργητές πλήρωναν 180 ευρώ την αίτηση στην ΕΑΣ για συμμετοχή στο πρόγραμμα πιστοποίησης ελαιολάδου και όχι μόνον δεν πήραν δραχμή από αυτό το πρόγραμμα αλλά ψάχνουν να βρουν που κατέληξαν τα χρήματα που έδωσαν !

Το μέλος του Δ.Σ Σάκης Μπελόκας αναφέρθηκε επίσης στις ζημιές από τις κατολισθήσεις, στην διαμαρτυρία τους στον δήμο Πύργου καθώς έχουν καταστραφεί και όλοι οι αγροτικοί δρόμοι, για να καταλήξει ότι ούτε νομικά είναι κατοχυρωμένοι για αποζημιώσεις οι παραγωγοί, ούτε χρήματα για αγροτική οδοποιία δεν πρόκειται να δοθούν καθώς υπάρχει ένα κονδύλι 200χιλ όλο –όλο στο δήμο.

 

Νέος ρόλος για τον Α/Σ

 

Στο ρόλο που καλείται να παίξει ο συνεταιρισμός στις νέες συνθήκες αναφέρθηκε ο Α. Κούτρας καθώς στην δικαιοδοσία του καλλιεργούνται 200χιλ ελαιόδεντρα, σταφίδες και κηπευτικά. Χαιρέτισε το γεγονός της συσπείρωσης των μελών  και της μαζικότητας στην γενική συνέλευση και τόνισε ότι θα δοθεί το βάρος στις υποδομές και τις νέες δραστηριότητες του Α/Σ Πύργου.

Η γραμματέας του συνεταιρισμού Νάνσυ Ηλιοπούλου, μοναδική γυναίκα μέλος του Δ.Σ  Α/Σ, αναφέρθηκε στην διαδικασία συλλογής των δηλώσεων του ΦΠΑ που ξεκίνησε ήδη και στο γεγονός ( μια και τα μέλη του είναι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί) ότι το αντίτιμο θα είναι από 5- 30 ευρώ.  

Την συνέντευξη παρακολούθησε και ο γραμματέας  του εποπτικού συμβουλίου Γ. Βενιζέλος ( απουσίαζε ο πρόεδρος Κ. Δρακόπουλος).

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα