Menu
Περιφερειακό Συμβούλιο: Σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού

Περιφερειακό Συμβούλιο: Σ…

Θέμα στην πρώτη για ...

«Το πιάνο, χρωματίζει την ζωή μου!»

«Το πιάνο, χρωματίζει την…

Η 16χρονη πιανίστρ...

Κόκκινο «χτυπά» το προεκλογικό θερμόμετρο   στον δήμο Ήλιδας!

Κόκκινο «χτυπά» το προεκλ…

«Βράζει»,  κυριολεκτ...

Η Μαριγούλα στο “the voice”!

Η Μαριγούλα στο “the voic…

Γράφει  η Ελένη Πα...

Φλερτάροντας με την εξουσία

Φλερτάροντας με την εξουσ…

Δεδομένη θεωρείται...

Κορακοχώρι: Της φίλησαν το χέρι και τις ξάφρισαν 6.000 ευρώ – Θησαυρός το στρώμα

Κορακοχώρι: Της φίλησαν τ…

Τρεις άγνωστοι εξα...

Σύλληψη για χρέη στο δημόσιο στον Πύργο

Σύλληψη για χρέη στο δημό…

Συνελήφθη 55χρονος ...

Επιστροφή στη ΣΠΚ για τη λαϊκή της Τετάρτης στον Πύργο

Επιστροφή στη ΣΠΚ για τη …

Μετά από πολλά χρό...

Αποφάσισε

Αποφάσισε

Φαίνεται ότι για τ...

Σπύρος Σκούρας: Ο ξεχασμένος «βασιλιάς» του Χόλυγουντ

Σπύρος Σκούρας: Ο ξεχασμέ…

Η ιστορία του έχει...

 Ο Μπάμπης Στόκας ζωντανά  το Σάββατο στο Κατάκολο

Ο Μπάμπης Στόκας ζωντανά…

ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ ζωντα...

Και επίσημα υποψήφιος δήμαρχος Πύργου  ο Τάκης Αντωνακόπουλος

Και επίσημα υποψήφιος δήμ…

Σε δέκα μέρες το πλα...

Η Δικαιοσύνη λάμπει στα σπίτια που καπνίζουν

Η Δικαιοσύνη λάμπει στα σ…

Αιθαλομίχλη διαβάζ...

 «Λευκές εβδομάδες» σε… λευκό τοπίο!

«Λευκές εβδομάδες» σε… λ…

«Λευκή εβδομάδα» ή α...

Στον ανακριτή με τη… βαλίτσα!

Στον ανακριτή με τη… βαλί…

Με τη… βαλιτσούλα ...

Σε γνώρισα στο ΙΚΑ…

Σε γνώρισα στο ΙΚΑ…

ΕΟΠΥΥ τέλος ! Ζήτω τ...

Prev Next
A+ A A-

Εμμανουήλ Ροϊδης από την Θεατρική Ομάδα Πύργου

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

«Οι ιστορίες ζώων» η νέα τους θεατρική παράσταση που θα ανέβει τελικώς τον Μάιο  

  • Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Μετά το Πάσχα, πιθανότατα αρχές Μαϊου και όχι για τις 15 Φεβρουαρίου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω του φορτωμένου προγράμματος της σκηνοθέτιδας Ευανθίας Στιβανάκη και των μελών της Ομάδας και επειδή ακριβώς θέλουν τον χρόνο για να προετοιμάσουν όπως πάντα μια άρτια παράσταση,  πρόκειται να ανέβει τελικώς  το νέο έργο της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΡΓΟΥ.

Ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, τα αφηγήματα του Εμμανουήλ Ροϊδη,  «Οι ιστορίες ζώων»  που αφηγούνται την ιστορία ενός ορνιθώνα, ενός σκύλου, μιας γάτας, ενός αλόγου, ενός πιθήκου, πρόκειται λοιπόν να προσεγγίσει θεατρικά φέτος η Θεατρική Ομάδα Πύργου στο νέο της θεατρικό εγχείρημα σε διασκευή, θεατροποίηση και σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη που όπως ακριβώς έκανε και στις προηγούμενες παραστάσεις, είμαστε σίγουροι ότι θα στήσει  αριστοτεχνικά τη δομή αυτής της παράστασης.

Έτσι, μετά τις τελευταίες μεγάλες επιτυχίες της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, το «Έρως ανεκπλήρωτος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το 2011 και το «Σμύρνη- μνήμες» το 2012, φέτος αποφάσισαν να πορευτούν σε έναν ακόμα πιο δύσκολο δρόμο, επιλέγοντας τις ιστορίες ζώων του Ροϊδη που συνιστούν αφενός ένα ενιαίο σύνολο και αποτελούν αφετέρου ένα ικανοποιητικό δείγμα των αρετών της γραφής του Ροϊδη: διεισδυτική όραση, κριτικό και σπινθηροβόλο πνεύμα, διαβρωτικό και ανατρεπτικό χιούμορ, αφηγηματική άνεση, γλωσσική πλαστικότητα και χάρη.

Όπως τόνισε χθες η πρόεδρο της Θεατρικής Ομάδας Πύργου κ. Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου μιλώντας στην «Πρωϊνή», οι πρόβες της Ομάδας έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο η ιδιομορφία της γλώσσας του μεγάλου λογοτέχνη, το έργο είναι στην καθαρεύουσα αλλά θα εμπλουτιστεί και με άλλα γλωσσικά στοιχεία από την σκηνοθέτιδα, συνιστούν έναν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας τον οποίο πρέπει πρώτα να κατακτήσουν τα μέλη της Ομάδας, για να μπορέσουν να μεταδώσουν  το έργο και στον κόσμο. «Αναγκαστήκαμε να μεταθέσουμε την πρεμιέρα για τον Μάϊο, γιατί θέλαμε να είναι κοντά μας όπως όλα αυτά τα 19 χρόνια που κρατάει η σχέση μας και η δυνατή φιλία που έχουμε χτίσει με την Ευανθία Στιβανάκη, που αυτήν την περίοδο είχε κάποιες προσωπικές υποχρεώσεις και δεν μπορούσε να είναι συνεχώς στο πλευρό μας. Έτσι, θα έχουμε στη διάθεσή μας τον χρόνο να προετοιμάσουμε όπως εμεί ξέρουμε την παράσταση, γιατί πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό έργο που πιστεύουμε όμως ότι θα αρέσει στον κόσμο.»

Παράλληλα η κ. Γερασιμοπούλου, μας είπε ότι φέτος η Θεατρική Ομάδα Πύργου, θα γιορτάσει και τα 20 χρόνια της, οπότε μαζί με την παράσταση, σκοπεύουν να κάνουν και κάποια ειδική επετειακή εκδήλωση.  

Λίγα λόγια για τον Εμμανουήλ Ροϊδη
Πολυσχιδής συγγραφέας (πεζογράφος, κοινωνικός και πολιτικός παρατηρητής, λογοτεχνικός και θεωρητικός κριτικός, σατιρικός και χιουμοριστικός αποφθεγματογράφος, αλλά και μεταφραστής) ο Ροΐδης θεωρείται ένας από τους μείζονες Νεοέλληνες συγγραφείς, του οποίου το έργο (κυρίως η «Πάπισσα Ιωάννα») όχι μόνο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, αλλά απέσπασε και ενθουσιώδεις κριτικές. Υπέρμαχος των ιδεών του διαφωτισμού και επηρεασμένος από το επιστημονικό πνεύμα της εποχής του, ανέλαβε το δύσκολο έργο του επικριτή των θεσμών και του σχολιαστή της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της εποχής του, η οποία εμφανίζει τραγικές ομοιότητες με τη σημερινή πραγματικότητα, στη χώρα μας.
Απώτερος στόχος των κειμένων του η κριτική της κοινωνίας και του πολιτισμού, με την αναφορά φαινομένων όχι μόνο της εποχής του, αλλά μιας ευρύτατης διαχρονίας που έφτανε ως την αρχαία εποχή. Με το απαράμιλλο ύφος του, την τόλμη του στοχασμού του, την ελευθεροστομία, την εύστοχη σάτιρα κατορθώνει να προκαλεί το ενδιαφέρον και να αφυπνίζει τη συνείδηση και του σημερινού αναγνώστη.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα