Menu
Σύνορα  Ηλείας – Μεσσηνίας πυρκαγιά έκαψε 100 στρέμματα δάσους

Σύνορα Ηλείας – Μεσσηνία…

Τέθηκε υπό έλεγχο η ...

Τραυματίστηκε μαθήτρια από πτώση δέντρου

Τραυματίστηκε μαθήτρια απ…

Μια μαθήτρια γυμνα...

Φωτιά σε διαμέρισμα στον  Πύργο

Φωτιά σε διαμέρισμα στον …

Φωτία ξέσπασε σε δια...

Απόστολος Κατσιφάρας: «Όχι στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων»

Απόστολος Κατσιφάρας: «Όχ…

Την πάγια θέση της...

Εισαγγελική παρέμβαση για τα σκουπίδια του Πύργου

Εισαγγελική παρέμβαση για…

Εντολή για τη διενέρ...

Διακοπές ρεύματος αύριο στον Δήμο Ήλιδας και στον  Δήμου Πηνειού

Διακοπές ρεύματος αύριο σ…

Ειδοποιούνται οι ε...

Από μέτριο έως κακοί;

Από μέτριο έως κακοί;

Με τα άρθρα 20-32 ...

Απαντήσεις Μαθηματικών Γ ΕΠΑΛ

Απαντήσεις Μαθηματικών Γ …

Δείτε τις απατήσει...

Μαθηματικά Γ ΕΠΑΛ: Δείτε τα θέματα

Μαθηματικά Γ ΕΠΑΛ: Δείτε …

ΣχόλιοΤα θέματα εί...

Το μέτρο του Μπαλτά-κου

Το μέτρο του Μπαλτά-κου

Μία ελαφρά ανατριχ...

Τα διατηρούν «φρέσκα» με ψέκασμα

Τα διατηρούν «φρέσκα» με …

  Κάποτε έλεγαν οι ...

Δύσκολο καλοκαίρι…

Δύσκολο καλοκαίρι…

  Δύσκολο τρίμηνο θ...

Κάντε το όπως η Ήπειρος

Κάντε το όπως η Ήπειρος

Δεν υπάρχει χωριό ...

Νίκη Τραγανού: Αποχώρησε και τυπικά ο Κολοτούρος

Νίκη Τραγανού: Αποχώρησε …

Α1 Κατηγορία- Βέρρ...

ΥΠΕΚΑ: Πράσινο φως για τμήμα του έργου Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία

ΥΠΕΚΑ: Πράσινο φως για τμ…

  Το "πράσινο φως" ...

Πάνε οι Τρεις Ιεράρχες!

Πάνε οι Τρεις Ιεράρχες!

Με την νέα υπουργι...

Prev Next
A+ A A-

Λάτσειο Μέγαρο: Οι νέες συνεχίζουν την παράδοση…

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Έκθεση- διαμάντι με  "Παραδοσιακά Εργόχειρα των Γυναικών Αχλαδινής"

*Η Άτυπη Ομάδα Νέων Γυναικών Αχλαδινής πρότυπο για τις σύγχρονες γυναίκες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Κέντημα και βελονάκι αλλά και παλαιά υφαντά απίστευτης ομορφιάς, αυθεντικά χειροποίητα παραδοσιακά εργόχειρα,  Ορεινής Ηλείας, παρουσίασαν οι Γυναίκες της Αχλαδινής στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, σε έκθεση που στήθηκε στις 30 και 31 Μαΐου, στο ισόγειο του δημαρχείου Πύργου. Μάλιστα ήταν τόσο επιτυχημένη η έκθεση και είχε τέτοια ανταπόκριση από το κοινό, που δόθηκε παράταση μιας μέρας ακόμα και έτσι έμεινε ανοιχτή και χθες.Η Άτυπη Ομάδα Νέων Γυναικών Αχλαδινής, στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος της Ε.Ε. Νέα Γενιά σε Δράση και Eurodesk, αξιοποιεί τα απαράμιλλα σε τέχνη σχέδια των παλαιότερων γενιών, ώστε να επιτευχθεί η διάσωση και διάδοση της παράδοσης της Ορεινής Ηλείας. Το έργο πραγματοποιείται με σεβασμό και πίστη στις πατροπαράδοτες τεχνικές που για αιώνες χρησιμοποιήθηκαν στα εργόχειρα της περιοχής μας.

Το συντονισμό του έργου έχει η Βάσω Χαριτοπούλου, υπεύθυνη του Κέντρου Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη» που εδρεύει στο Λάλα και η οποία ανακάλυψε και αξιοποίησε αυτό το  «φυτώριο» γυναικών στην Αχαλαδινή, που κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσει ζωντανή την παράδοση. Όπως μας λέει η κ. Χαριτοπούλου, οι μεγαλύτερες γυναίκες διδάσκουν τα μυστικά του εργόχειρου στις μικρότερες, χωρίς μηχανή, όλα περνούν από το χέρι τους  και έτσι η παράδοση περνά από γενιά σε γενιά. Στο πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο,  συμμετέχουν κορίτσια από 15 έως 30 ετών και τα μαθήματα εργόχειρου- κέντημα και βελονάκι- γίνονται μια φορά την εβδομάδα στο δημοτικό σχολείο της Αχλαδινής, ενώ εκτός από την χθεσινή έκθεση στο Λάτσειο, θα γίνουν ακόμα δύο το επόμενο διάστημα.

 

Στόχος να γίνει συνεταιρισμός     

Η Ομάδα των Γυναικών Αχλαδινής μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις σύγχρονες γυναίκες των ορεινών, μειονεκτικών περιοχών στον αγώνα τους να ξεπεράσουν τα αμέτρητα εμπόδια και προβλήματα που στέκουν στο δρόμο τους. Οι γυναίκες αυτές μπορούν να επιδοθούν, με την ευρηματικότητα, την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα που τις διακρίνει, σε δημιουργικές δραστηριότητες προς όφελος της τοπικής οικονομίας, αλλά και του ίδιου τους του εαυτού. Μάλιστα, ήταν τέτοιο το ενδιαφέρον στην έκθεση από το κοινό που την επισκέφθηκε, που δόθηκαν πολλές παραγγελίες για κεντήματα στις γυναίκες, καθώς τα εργόχειρα δεν πωλούνταν, γιατί δεν έχουν συστήσει συνεταιρισμό, είναι απλά η υλοποίηση ενός προγράμματος. Κι επειδή στην έκθεση υπήρχαν και κάποια πανέμορφα υφαντά και κιλίμια, η κ. Χαριτοπούλου μας ανέφερε ότι στην Αχλαδινή κάποιες από τις πιο μεγάλες γυναίκες ξέρουν πολύ καλά την τέχνη του αργαλειού και έχουν και αργαλειούς που δεν είναι όμως σε πολύ καλή κατάσταση, γι αυτό και θα αναζητηθεί ένα επόμενο πρόγραμμα για την συντήρησή τους και την παράδοση μαθημάτων αργαλειού σε νεότερα κορίτσια. Τέλος, μια ακόμα προοπτική που εξετάζεται σοβαρά με το κλείσιμο του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός γυναικών για να μπορούν να έχουν κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού έχουν στα χέρια τους τέτοιον πλούτο, όπως τα εργόχειρά τους.   

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα