Menu
Δώσε γκάλοπ στο λαό (και σώσε τη ΝΔ)!

Δώσε γκάλοπ στο λαό (και …

Το ΧΩΝΙ καταγράφει...

Διαμάντι πολιτισμού στο κέντρο της πόλης

Διαμάντι πολιτισμού στο κ…

Ολοκληρώθηκε το Αρχα...

Μαθητής του 1ου Λυκείου Πύργου κατέκτησε το «χρυσό» στους Πανελλήνιους Πανκύπριους Αγώνες Στίβου

Μαθητής του 1ου Λυκείου Π…

Θερμή υποδοχή από το...

 Αμφισβητείται  η συνέχιση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Ολυμπίας

Αμφισβητείται η συνέχισ…

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ :...

Στα ουράνια η Αμαλιάδας

Στα ουράνια η Αμαλιάδας

  ΣΤΟΝ έβδομο ουραν...

Κόροιβος: Γιορτάζει η Αμαλιάδα

Κόροιβος: Γιορτάζει η Αμα…

Α2 Εθνική Μπάσκετ ...

 Λαϊκή Συσπείρωση Πύργου  : Για την μη συμμετοχή μας σε ντιμπεϊτ

Λαϊκή Συσπείρωση Πύργου …

Η Λαϊκή Συσπείρωση...

Άρης Αρχ. Ολυμπίας: Ο Μπατίστα νέος προπονητής, ο Καλογερόπουλος τεχνικός Διευθυντής!

Άρης Αρχ. Ολυμπίας: Ο Μπα…

Καλογερόπουλος: «Ο...

  Φιάσκο με  το κοινωνικό μέρισμα

Φιάσκο με το κοινωνικό…

Νέα, δυσάρεστη έκπλη...

Δύο συλλήψεις για καλλιέργεια χασίς σε Καβάσιλα – Σαβάλια

Δύο συλλήψεις για καλλιέρ…

Δύο υποθέσεις καλλ...

Η Δυτική Ελλάδα στο  χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων

Η Δυτική Ελλάδα στο χάρτ…

Σε ισχύ από 1η Ιουλί...

ΠΥΡΓΟΣ - Κίνημα κατά του Μνημονίου: Συλλογική προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ

ΠΥΡΓΟΣ - Κίνημα κατά του …

Συγκέντρωση από το...

  Δος ημίν σήμερον  !

Δος ημίν σήμερον !

Ιταλοί, Βέλγοι, Κινέ...

 «Επιμήκυνση»: Ένα 50ετές (!) Μνημόνιο

«Επιμήκυνση»: Ένα 50ετές…

Του Νίκου Μπογιόπο...

Σεισμός 4,1 στο Γαλαξίδι

Σεισμός 4,1 στο Γαλαξίδι

Σεισμός έντασης 4,1 ...

Στο φράγμα Πηνειού ο Π.Ο.Α.

Στο φράγμα Πηνειού ο Π.Ο.…

Στο φράγμα του ποταμ...

Prev Next
A+ A A-

Αμφισβητείται η συνέχιση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση υπονομεύει τον μοναδικό στο είδος του πολιτιστικό  θεσμό

 

 

Στον «αέρα» βρίσκεται η φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας, για Παιδιά και Νέους με ευθύνη της κυβέρνησης, ειδικότερα των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ στραγγαλίζεται οικονομικά καθώς, δεν έχουν εκταμιευθεί τα ποσά των 86χιλ ευρώ που έχει εγκρίνει η Π.ΔΕ για την διοργάνωση του 2012 και των 48χιλ ευρώ που οφείλονται από το υπ. Πολιτισμού για την διοργάνωση του 2010.

Τα ποσά αυτά θα έπρεπε να έχουν εισπράξει επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών, της περιοχής μας που έχουν παράσχει υπηρεσίες και έχουν φορολογηθεί βάσει των παραστατικών που έχουν εκδώσει για ποσά που ουδέποτε εισέπραξαν.

 Το ακόμη χειρότερο είναι ότι από την πλευρά του υπ. Πολιτισμού, ακολουθείτε τακτική υπονόμευσης του σημαντικού και μοναδικού στην Ελλάδα πολιτιστικού θεσμού, ο οποίος έχει καταξιωθεί στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Με το να αποφεύγει συστηματικά το υπ. Πολιτισμού την θεσμοθέτηση και την εξασφάλιση της σταθερής χρηματοδότησης του Φεστιβάλ, εμποδίζει την συνέχειά του. Σημαίνει αυτό ότι αμφισβητείται η πραγματοποίηση του το 2014 και στο μέλλον.  

Αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την Ηλεία που τα συμφέροντά της βάλλονται συνεχώς από την κεντρική εξουσία.

Πολιτικοί παράγοντες και θεσμικοί φορείς του νομού, έχουν χρέος να πάρουν θέση σε σχέση με το θέμα και να συντονίσουν τη δράση τους, διεκδικώντας με δυναμισμό την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του φορέα που το διοργανώνει και της συνέχισης στο μέλλον του Φεστιβάλ.

Το σημαντικό ζήτημα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους ( από τις 20 Φεβρουαρίου ) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων η Ηλεία ‘Εφη Γεωργοπούλου.

 

Τα κείμενα της ερώτησής τους και η απάντηση των αρμόδιων υπουργών έχουν ως εξής: 

Με ποιο τρόπο θα προχωρήσει το υπ. Πολιτισμού στη θεσμοθέτηση του εν λόγω σημαντικότατου με διεθνή καταξίωση και αναγνώριση Φεστιβάλ Κινηματογράφου (του μοναδικού στη χώρα μας για Παιδικό και Νεανικό Κινηματογράφο), εάν θα προχωρήσει στην εκταμίευση ποσού της τάξης των 48.000 € που εκκρεμεί από την επιχορήγηση του 2011 και πώς θα μεριμνήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του.

Σε δελτίο Τύπου της Επιτροπής Πολιτισμού του ΣΎΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής :

 

 

Τι προκύπτει από την απάντηση του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού;

1ον Το ποσό της επιχορήγησης των 48.000 € για το 2011 (δηλαδή για την διοργάνωση του 2010) δεν το αναγνωρίζει. Ποσό που είχε λάβει υπόψη ο φορέας υλοποίησης του Φεστιβάλ ότι θα εισέπραττε για την διοργάνωση του και που τελικά μετατράπηκε σε οικονομική αιμορραγία. Στον πίνακα που περιλαμβάνεται στην απάντηση του Υπουργείου υπάρχει κενό για τη διοργάνωση του 2010, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω.

 2ον Η υφιστάμενη ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού ούτε καν σκέφτεται να προβεί στη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ. Μάλιστα θεωρεί την πάγια επιχορήγηση ύψους 44.000 € για το 2012 και 40.000 € για το 2013 από την Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων (ΔΙΚΟΜ)  ως έμπρακτη υποστήριξη του Φεστιβάλ και επομένως ότι επαρκεί. Όμως σύμφωνα με τον Γενικό Οικονομικό Απολογισμό για το 2013 του 16ου Φεστιβάλ-13η Camera Zizanio, οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε 243.279,56 €. Επομένως, η κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει ούτε το 1/5 των ετήσιων δαπανών.

3ον Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού βάσει και του ότι θεωρεί την υφιστάμενη επιχορήγηση, από την ΔΙΚΟΜ επαρκή δεν θα μεριμνήσει για τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ, κάτι που πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μη υλοποίησή του τη φετινή χρονιά.

 

Για τις οφειλές προηγούμενων χρόνων

 

Επίσης στην ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν από το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εκταμίευση του ποσού 86.053,53 € που είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την επιχορήγηση του 15ου Φεστιβάλ του 2012. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας για την καταβολή του εν λόγω ποσού αρκέστηκε να ενημερώσει ότι η διαχείριση των πιστώσεων των προϋπολογισμών είναι αυτοτελής, δεδομένου ότι είναι Ν.Π.Δ.Δ. και επομένως δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Οι ευθύνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι σίγουρα τεράστιες όπως και της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας αλλά δεν μπορεί το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών να μην κάνει τίποτα για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι το παραπάνω ποσό οφείλεται μέχρι σήμερα σε δεκάδες επαγγελματίες που παρείχαν τις υπηρεσίες τους προς τις φιλοξενούμενες ξένες αποστολές και οι οποίοι έχουν εκδώσει παραστατικά είσπραξης και επομένως έχουν φορολογηθεί για έσοδα που δεν έχουν λάβει. Είναι βέβαιο ότι αυτό δυναμιτίζει τη φερεγγυότητα του Φεστιβάλ για να συνάπτει συνέργειες με επαγγελματίες για τις εκάστοτε ανάγκες του.

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού οφείλει άμεσα να σχεδιάσει την θεσμική και οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ Ολυμπίας και το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί άμεσα σε ρύθμιση για την επιχορήγηση για το 2012, αντί να το οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό και να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του.

            Δεν γίνεται από τη μία πλευρά να επιτρέπεται στον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών να λειτουργεί χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι τις 31.08.2014 για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του όπως αναφέρεται σε πρόσφατη Τροπολογία 4 Υπουργών της Κυβέρνησης και από την άλλη να μη δύναται να δοθεί μία καθόλα νόμιμη και άμεση λύση για τη διασφάλιση της λειτουργίας ενός σημαντικότατου και μοναδικού θεσμού όπως αυτού του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

 

 

 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα