Menu
Στάχτη 20 στρέμματα και ο αρχαιολογικός χώρος στα Περιβόλια Φιγαλείας

Στάχτη 20 στρέμματα και ο…

Από πυρκαγιά που ξ...

(Ηχητικό) Γιάννης Αγγελάκας: «Δυστυχώς δεν αποφασίζουμε να... σπάσουμε τον καναπέ μας»

(Ηχητικό) Γιάννης Αγγελάκ…

Ακούστε το ηχητικό ...

(Ηχητικό) Α. Μαραγκοπούλου: "Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ που απειλεί την ανεξαρτησία της χώρας"

(Ηχητικό) Α. Μαραγκοπούλο…

Ακούστε το ηχητικό ...

 (VIDEO) Α. Τσίπρας: "Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο έγκλημα της πώλησης της ΔΕΗ"

(VIDEO) Α. Τσίπρας: …

Την άμεση σύγκλιση τ...

Θαύμα-θαύμα! Η Βούλτεψη ξεπέρασε τον Κεδίκογλου!

Θαύμα-θαύμα! Η Βούλτεψη ξ…

Του Γιώργου Ανανδραν...

Μια από τα ίδια…

Μια από τα ίδια…

Και εκεί που είχε ...

Η τάξη των μεγαλόσχημων

Η τάξη των μεγαλόσχημων

Οι μεγαλόσχημοι εί...

Επεα θανάσιμα

Επεα θανάσιμα

Του Στάθη στον eni...

Πλοίο-φάντασμα το CAPE RAY με τα χημικά της Συρίας

Πλοίο-φάντασμα το CAPE RA…

  Πηγή φωτογραφίας:...

Ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές

Ο αριθμός των εισακτέων σ…

Εκδόθηκε η συμπληρωμ...

Κρίστο Χάσα: «Η κοινωνία έχει ανάγκη από τον Πολιτισμό και την Τέχνη…»

Κρίστο Χάσα: «Η κοινωνία …

Στον Πύργο μετακόμ...

Θρήνος στην κηδεία του Ερνέστου Παπαδόπουλου

Θρήνος στην κηδεία του Ερ…

Θρήνος και σπαραγμός...

​  «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

​ «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκ…

του Διονύση Κορκολ...

Άγρια δολοφονία νυχτοφύλακα

Άγρια δολοφονία νυχτοφύλα…

Σεπλήρη εξέλιξη βρ...

Αρχ. Ολυμπία: Έσπασε ο αγωγός του Ερυμάνθου ξανά στη Μουριά

Αρχ. Ολυμπία: Έσπασε ο αγ…

Μεγάλες ζημιές έχο...

Εξιχνιάστηκαν εικοσιτέσσερις διαρρήξεις αυτοκινήτων στο Αγρίνιο

Εξιχνιάστηκαν εικοσιτέσσε…

Δράστης είναι ένας 2...

Prev Next
A+ A A-

Τα χημικά της Συρίας έτοιμα για καταστροφή ανοιχτά της Κρήτης

Ολοκληρώνεται σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) η διαδικασία μεταφοράς των χημικών όπλων της Συρίας σε λιμάνι της Ιταλίας. Από εκεί θα μεταφορτωθούν στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray πάνω στο οποίο θα γίνει η καταστροφή τους εν πλω στα ανοιχτά της Κρήτης και των Κυθήρων.  

 

Σύμφωνα με επικοινωνία που είχε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” με τον OPCW εχθές το απόγευμα (25/6), το δανέζικο φορτηγό πλοίο Ark Futura μεταφέρει αυτή τη στιγμή 700 τόνους χημικών Προτεραιότητας 1 προς το λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας. Εκεί 560 τόνοι θα μεταφορτωθούν στο Cape Ray για να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία της υδρόλυσης σε διεθνή ύδατα και σε σημείο δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό.

Το “Αρχιπέλαγος” αναφέρει ότι αναμένει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της διαδικασίας υδρόλυσης από τον OPCW και επισημαίνει ότι άλλα ερωτήματα που έχουν τεθεί δεν έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά.

Η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» που παρακολουθεί εξ αρχής το θέμα και συμμετείχε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μαζί με άλλες ελληνικές ΜΚΟ, έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη πως η όλη διαδικασία της εν πλω καταστροφής των χημικών, μοιάζει να αγνοεί την διεθνώς θεσμοθετημένη Αρχή της Πρόληψης.

Στηλιτεύει το θέμα της ασφάλειας και της απόδοσης ευθυνών σε πιθανή περίπτωση ατυχήματος, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει εν πλω καταστροφή εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών σε τόσο μεγάλες ποσότητες. Όπως αναφέρει «το όλο ζήτημα, εκτός των άλλων, θα δημιουργήσει κι ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο, με κίνδυνο να χρησιμοποιείται πλέον η Μεσόγειος ως χώρος «επεξεργασίας» τοξικών χημικών, όπως προ δεκαετίες χρησιμοποιούνταν νησιά του Ειρηνικού ως χώροι πυρηνικών δοκιμών!».

Σημειώνεται πως το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συντόνισε την κοινή δήλωση/έκκληση επιστημόνων από 14 χώρες -εξειδικευμένων σε θέματα ρύπανσης και περιβάλλοντος- προς ΟΗΕ, OPCW, Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την Ελληνική Κυβέρνηση για τους κινδύνους που ενέχει η εν πλω καταστροφή του Συριακού χημικού οπλοστασίου.

Η κοινή δήλωση, μεταφράστηκε από το Αρχιπέλαγος σε επτά γλώσσες συμπεριλαμβανομένων των αραβικών και των εβραϊκών και είχε ευρεία διάδοση στο Μεσογειακό τύπο.

Σε απαντητικές επιστολές τους προς το Αρχιπέλαγος, τόσο ο κ. Barroso, όσο και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει πρόθεση(!) να ριφθούν χημικά στη θάλασσα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ατυχήματος ή αστοχίας, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζουν πώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποτραπεί πλήρως, σε μία τόσο υψηλού ρίσκου και διάρκειας επιχείρηση στο ασταθές θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι απαντήσεις τους, απλώς επαναλαμβάνουν τις διαβεβαιώσεις του OPCW για την περιβαλλοντική ασφάλεια της διαδικασίας, ενώ όμως στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι του OPCW επισήμαναν ότι σε περίπτωση ατυχήματος, ο Oργανισμός δεν φέρει καμία ευθύνη και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ!.

«Δυστυχώς έως σήμερα η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι είναι αποδεκτό από τους λαούς της Μεσογείου να γίνει στις θάλασσές μας η εξαιρετικά επικίνδυνη εν πλω καταστροφή του χημικού οπλοστασίου» δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης.

Ακόμα και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη είχαμε άλλη μία αρνητική έκπληξη, όταν εκπρόσωποι κάποιων περιβαλλοντικών φορέων, δήλωναν ως προτεραιότητα να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη και όχι να αποτρέψουν μία πιθανή μη-αναστρέψιμη καταστροφή.

«Είμαι σίγουρος ότι αν μία τέτοια επιχείρηση σχεδιαζόταν για τα διεθνή ύδατα κοντά στη Βρετανία ή την Ολλανδία, για παράδειγμα, θα υπήρχε καθολική αντίδραση. Στη γονατισμένη από την κρίση Μεσόγειο όμως, με εξαίρεση την κοινωνία της Κρήτης και κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και της Ιταλίας, δυστυχώς οι αντιδράσεις έως σήμερα είναι περιορισμένες.

Μόνο μία καθολική κινητοποίηση, πολιτών, περιβαλλοντικών και επιστημονικών φορέων, ΜΜΕ αλλά και κυβερνήσεων θα μπορούσε να αποτρέψει, έστω και την τελευταία στιγμή, να μπει η Μεσόγειος σε τέτοιο αναίτιο και τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο!».

Καθησυχαστικός  o Αριστείδης Παπαδάκης
Εντωμεταξύ σε παρέμβασή του που προ ημερών δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα miakriti.gr ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Αριστείδης Παπαδάκης και εκπρόσωπος της παράταξης πολιτών «Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος» έκανε λόγο για “υπερβολές και ασάφειες που κυκλοφορούν ευρέως” σχετικά με την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη η ποσότητα των πρόδρομων ουσιών των χημικών όπλων της Συρίας που σχεδιάζεται να αδρανοποιηθούν με υδρόλυση πάνω στο ειδικά εξοπλισμένο αμερικάνικο πλοίο Cape Ray δεν είναι «ό,τι πιο επικίνδυνο τοξικό υπάρχει».

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα