Menu
Ανασχηματισμός 9  :Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης-  Γκίκας Χαρδούβελης ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ανασχηματισμός 9 :Η ανακ…

Η σύνθεση του υπουργ...

Άμεση λύση

Άμεση λύση

Πρωτοβουλία για να λ...

Ανασχηματισμός 8:  Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ - Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργείο Παιδείας

Ανασχηματισμός 8: Το ΠΑΣ…

Ο Ανδρέας Λοβέρδος π...

Η αγέλη της πλατείας

Η αγέλη της πλατείας

Την φωτογραφία, που ...

Ανασχηματισμός 7: Η Γκερέκου στο υπουργείο Πολιτισμού – Είναι φανερό έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Ανασχηματισμός 7: Η Γκερέ…

Η Άντζελα Γκερέκου μ...

Όταν ο Όσκαρ Ουάιλντ «σεργιάνιζε» στην Ηλεία

Όταν ο Όσκαρ Ουάιλντ «σερ…

Αφιέρωμα για τα 160 ...

Ανασχηματισμός 6: Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κουτσούκος -Nα και μια είδηση που δεν περιμέναμε

Ανασχηματισμός 6: Στο υπο…

Στο υπουργείο Αγροτι...

Ανασχηματισμός 5: Και τρίτο παλικάρι εκτός

Ανασχηματισμός 5: Και τρί…

Εκτός και ο Κώστας Γ...

Ανασχηματισμός 4: Αυτόν δεν το ξέρει ούτε η μάνα του

Ανασχηματισμός 4: Αυτόν δ…

Μπαίνει στην κυβέρνη...

Ανασχηματισμός 3: Αυτόν τον έφαγαν οι μεγάλες αλλαγές στην παιδία

Ανασχηματισμός 3: Αυτόν τ…

Εκτός και ο Αρβανιτό...

Ανασχηματισμός2: Και δεύτερο παλικάρι που μένη εκτός κρίμα

Ανασχηματισμός2: Και δεύτ…

Εκτός και ο Χατζηδάκ...

Ανασχηματισμός1: Το χάσαμε το παλικάρι πατριώτη

Ανασχηματισμός1: Το χάσαμ…

Αρνήθηκε τη θέση του...

Ανασχηματισμός: Στην τελική ευθεία για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Στην τελι…

Ο ανασχηματισμός ξ...

Τη νύχτα καίγονται τη μέρα κολυμπάνε…

Τη νύχτα καίγονται τη μέρ…

Κωμικοτραγική η κατά...

Κλείνει η «αυλαία» της Ανθοκομικής Έκθεσης

Κλείνει η «αυλαία» της Αν…

Ολοκληρώνεται σήμερα...

Στα χαρτιά έμεινε η μείωση στην τιμή του γάλακτος -Εξακολουθεί να είναι στα ίδια επίπεδα

Στα χαρτιά έμεινε η μείωσ…

Στα ίδια επίπεδα π...

Prev Next
A+ A A-

Πύργος: Καλή… Τετάρτη θα αρχίσουν να μαζεύουν τα σκουπίδια

Υπέγραψε τελικώς το ένταλμα πληρωμής η Επίτροπος και ξεκινά η αποκομιδή για νέα μεταφορά απορριμμάτων του δήμου Πύργου στον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου

 

 

  

  • Το μισό δημοτικό συμβούλιο ζητά να εξεταστεί η περίπτωση των 27 στρεμμάτων στην  Τριανταφυλλιά για προσωρινή λύση από Ιούλιο

 

 

 

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

 

Τρίτη με Τετάρτη, θα αρχίσουν να μαζεύουν τα σκουπίδια από τον δήμο Πύργου, αφού τελικώς μετά την προχθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, η Επίτροπος δέχθηκε χθες να υπογράψει το ένταλμα πληρωμής για την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου. Βεβαίως το ένταλμα πληρωμής αφορά την μεταφορά  προηγούμενου φορτίου απορριμμάτων, αλλά ο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου για να δεχθεί νέες ποσότητες, έπρεπε να πληρωθεί μέρος της παλιότερης ποσότητας και εκεί ακριβώς είχε δημιουργηθεί η εμπλοκή.

Χθες, ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Βασίλης Παναγόπουλος με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο χέρι που εγκρίνει την μεταφορά 3.280 τόνων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, επισκέφτηκε την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με το σοβαρό επιχείρημα της έκθεσης σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας από την παρατεταμένη παραμονή των σκουπιδιών στους δρόμους, μετράμε ήδη 19 μέρες με σήμερα, της ζήτησε  να υπογράψει το ένταλμα, παρόλο που δεν έχει πάρει την έγκριση από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η Επίτροπος κατανόησε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και την αναγκαιότητα να μεταφερθούν άμεσα τα σκουπίδια και δεσμεύτηκε απέναντί της ότι θα της παραδώσει αμέσως την έγκριση μόλις την παραλάβει ο δήμος. Ο κ. Παναγόπουλος ευχαρίστησε χθες και δημοσίως την Επίτροπο για την υπεύθυνη θέση που κράτησε απέναντι στο πρόβλημα.  

Έτσι, από την στιγμή που δόθηκε λύση με την μεταφορά και έπεσαν οι υπογραφές, ο δήμος Πύργου προχώρησε αμέσως σε ανακοίνωση – πρόσκληση σε όσους μεταφορείς διαθέτουν νόμιμα μέσα καθώς και άδειες μεταφοράς προς τον ΧΥΤΑ Βαλαχομάνδρας, να προσέλθουν στο δημαρχείο την Τρίτη 10 Ιουνίου και ώρα 12 το μεσημέρι – γραφείο δημάρχου- για να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει επί τόπου, ενώ θα κατατεθεί αίτημα στην Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας για νέα παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο δήμος Πύργου.

 

Τρίτη – Τετάρτη η αποκομιδή

 

 

 Με δεδομένο όμως ότι ο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου είναι κλειστός το Σαββατοκύριακο, η Δευτέρα είναι αργία, η αποκομιδή των σκουπιδιών θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς Τρίτη ή στην χειρότερη Τετάρτη. Έτσι, θα περάσουμε «αγκαλιά» με τα σκουπίδια ένα ακόμα τριήμερο! Την επόμενη τουλάχιστον εβδομάδα, θα πάρουμε μικρή ανάσα, αν και θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να καθαρίσει η πόλη του Πύργου, οι γειτονιές και τα χωριά του δήμου. Όπως είπε και στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή στο δήμο Πύργου βρίσκονται εκτεθειμένα περίπου 600 τόνοι σκουπίδια και σε αυτά θα προστεθούν και νέες ποσότητες μέχρι να ξεκινήσει η αποκομιδή. Ο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου μπορεί να δεχθεί σε καθημερινή βάση  150-200 τόνους σκουπιδιών. Αυτό σημαίνει με απλά μαθηματικά, ότι συνολικά θα μπορέσουν να μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ ακόμα 2500 τόνοι βάση της νέας προγραμματικής σύμβασης. Με λίγα λόγια οι ποσότητες σκουπιδιών του δήμου, θα καλυφθούν για έναν περίπου μήνα, οπότε από Ιούλιο θα αρχίσουν ξανά τα… όργανα και θα βρεθούμε σε νέο αδιέξοδο.

 

«Καμπανάκι» χρεοκοπίας από την μεταφορά σκουπιδιών

 

Μόνο που αυτή τη φορά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος όπως δήλωσε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αν δεν βρεθεί άλλη λύση μέχρι τότε πλην της μεταφοράς, ο δήμος Πύργου δεν θα μπορέσει να σηκώσει άλλο το οικονομικό βάρος και με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε κατάσταση οικονομικής επιτήρησης με ότι αυτό συνεπάγεται. Το τα συνεπάγεται, το ανέλυσε ήδη ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Σύγχρονος Πύργος» στην προχθεσινή συνεδρίαση. Σημαίνει ότι ο δήμος δεν μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, σημαίνει ότι θα κληθεί να εφαρμόσει εξαιρετικά επώδυνα οικονομικά μέτρα, μέτρα- «οδοστρωτήρα» στα οποία είναι  θεμελιωμένη η οικονομική πολιτική του παρατηρητηρίου, που με σαφή τρόπο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ασχολείται με το γεγονός ότι οι Δήμοι χρεοκόπησαν επειδή το κράτος τούς περιέκοψε λειτουργικές δαπάνες, αλλά θέτει ως προαπαιτούμενο η οικονομική απώλεια των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης, να ρεφάρει από την τσέπη των δημοτών. Αυτό συνεπάγεται αύξηση δημοτικών τελών, συνεπάγεται ακόμα και αναγκαστικές μετατάξεις και απολύσεις υπαλλήλων, μειώνεται η δυνατότητα του δανειοδότησης από ελληνικές τράπεζες κ.ο.κ, με λίγα λόγια ξεκινά η οικονομική κατρακύλα. Ωστόσο απευχόμαστε όλοι την εξέλιξη αυτή, αλλά με… ευχολόγια, λύσεις δεν δίνονται. Γι αυτό και ο αντιδήμαρχος κ. Αριστειδόπουλος που είναι και αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού ανακοίνωσε μεν ότι ξεκίνησαν στην Τριανταφυλλιά τα έργα για την δημιουργία του ΧΥΤΥ στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και σε ενάμισι περίπου χρόνο θα είναι έτοιμος, ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει ο δήμος Πύργου να βρει προσωρινή λύση εναπόθεσης απορριμμάτων σε άλλο χώρο με δεδομένο ότι η μεταφορά σκουπιδιών εκτός νομού δεν έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα. Κάλεσε δε όλους τους παρευρισκόμενους, να μην φύγουν από την αίθουσα αν δεν καταθέσουν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, γιατί ο Ιούλιος θα είναι θλιβερός.

 

Η Τριανταφυλλιά μπαίνει ξανά στο τραπέζι

 

 

Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ για το δημοτικό συμβούλιο Πύργου, στις τοποθετήσεις τους άνοιξαν το θέμα της Τριανταφυλλιάς επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι. Και αναφέρονται  συγκεκριμένα σε έκταση  27 στρεμμάτων που δεν βρίσκονται μέσα στην παραχωρηθείσα για το εργοστάσιο των 300 στρεμμάτων και που είναι έκταση δασική αλλά όχι αναδασωτέα και στην οποία όπως τουλάχιστον τόνισε ο κ. Γιάννης Αργυρόπουλος επικεφαλής της παράταξης του νέου Δ.Σ «Όραμα δημιουργίας», σε έρευνα που έκανε ο ίδιος για το θέμα, μπορεί να γίνει αποθήκευση απορριμμάτων και τοποθέτηση εκεί του δεματοποιητή. Ο κ. Αργυρόπουλος υποστήριξε ότι ο δήμος Πύργου πρέπει να ερευνήσει αυτήν την πιθανότητα και μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει. Ο κ. Αριστειδόπουλος ανταπάντησε ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό γιατί η παραχωρηθείσα έκταση από την Μονή προορίζεται για συγκεκριμένο σκοπό. Στο σημείο αυτό υπήρξε μια έντονη αντιπαράθεση και με τον κ. Αργυρόπουλο αφού προσπαθούσε να εξηγήσει ότι τα 27 στρέμματα είναι παρακείμενη έκταση, αλλά και από τον επικεφαλής του «Σύγχρονου Πύργου» κ. Φώτη Δημόπουλο που υποστήριξε ότι από πέρυσι έχουν θέσει θέμα Τριανταφυλλιάς αλλά ποτέ δεν δέχθηκε η δημοτική αρχή να το βάλει στο τραπέζι της συζήτησης και αντιθέτως πήγαιναν στις «Λίμνες» για τις οποίες όπως είπε η παράταξή του διατηρεί αμφιβολίες για το θέμα της νομιμότητας. Ωστόσο την περίπτωση της Τριανταφυλλιάς υποστήριξε και ο επικεφαλής της Ανταρσίας κ. Γιάννης Σεφερλής που εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια επιμένει στα δημοτικά συμβούλια όποτε συζητάνε για τα σκουπίδια και όπως είχε δηλώσει, κάποιοι στο συμβούλιο τον χλεύαζαν γι αυτήν την πρόταση. Γενικά στην προχθεσινή συνεδρίαση το θέμα των σκουπιδιών έφερε μεγάλες αντιπαραθέσεις και εντάσεις, ήταν άλλωστε αναμενόμενο, αλλά δεν έφερε λύσεις πέραν της μεταφοράς για τον ένα μήνα. Πάντως η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να πείστηκε να θέσει θέμα Τριανταφυλλιάς, αν και κάποια στιγμή, ο κ. Αριστειδόπουλος είπε «ας το δούμε κι αυτό». Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο κ. Αργυρόπουλος, σχολίασε την απουσία του νέου δημάρχου από την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση για τα σκουπίδια και κάλεσε τον κ. Λιατσή να συγκαλέσει τώρα πριν αναλάβει σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων του νέου Δ.Σ  για να προσπαθήσουν να βρουν όλοι μαζί λύση για το θέμα των απορριμμάτων. Ο  κ. Δημόπουλος ανταπάντησε ότι δεν ήταν πρέπον τη στιγμή που υπάρχει ακόμα δήμαρχος και είναι ο κ. Παρασκευόπουλος μέχρι τις 31 Αυγούστου να παρευρεθεί  ο κ. Λιατσής που δεν έχει ακόμα ρόλο θεσμικό και όσον αφορά την πρότασή του για την σύσκεψη, είπε πως είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Πάντως ο δήμαρχος Πύργου, ο κ. Παρασκευόπουλος δέχθηκε «πυρά» σχεδόν από όλες τις πλευρές για το θέμα των σκουπιδιών και στο… β΄ ημίχρονο ξεσπάθωσε τονίζοντας ότι μέχρι που ανέλαβε ο ίδιος, στην επί  Λιατσή εποχή, ο δήμος Πύργου που είναι πρωτεύουσα του νομού δεν ήταν ούτε καν στο Φορέα Διαχείρισης και επί δικής του θητείας μπήκε.     

    

 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα