Menu
Λαϊκό γλέντι αφιερωμένο στο Θανάση Βρυνιώτη στο Σκουροχώρι

Λαϊκό γλέντι αφιερωμένο σ…

Το Σάββατο με τη Χ...

Ενιπέας Λατζοϊου: Μπαράζ… ανανεώσεων!

Ενιπέας Λατζοϊου: Μπαράζ……

Κάτι καλό «ψήνεται...

Κοινή προσφυγή εμπόρων και υπαλλήλων στο ΣτΕ για τις Κυριακές

Κοινή προσφυγή εμπόρων κα…

  Κοινό μέτωπο κατά...

Μαρίνος : Απαράδεκτες οι χρεώσεις του ΟΑΕΕ σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων

Μαρίνος : Απαράδεκτες οι …

 Νέα ερώτηση κατέθ...

Αίας Γαστούνης: Συνεχίζουν Γαλιατσάτος, Παναγιωτόπουλος

Αίας Γαστούνης: Συνεχίζου…

Συνεχίζονται οι εν...

Ισχυρή η Ηλειακή παρουσία που προωθεί εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας στην Ολυμπία

Ισχυρή η Ηλειακή παρουσία…

Υπεγράφη η διακήρυ...

Επιστροφή ΦΠΑ: Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε, αλλά 62… θα περιμένουν

Επιστροφή ΦΠΑ: Ο έλεγχος …

Ολοκληρώθηκε ο έλε...

ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Φλόκα με ένα επιτελείο εκλεκτών ηθοποιών

ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο Φλόκα με ένα…

Με την επίκαιρη τρ...

Καταρροϊκός πυρετός: Νέα κρούσματα σε κοπάδια στου Σέκουλα και  του Λάλα

Καταρροϊκός πυρετός: Νέα …

Σχέδιο καταπολέμησ...

Επεστράφησαν «λευκά» τα φύλλα αξιολόγησης

Επεστράφησαν «λευκά» τα φ…

Νέα παράταση της α...

Στον Απόλλωνα Αθηνών ο Πίτκας

Στον Απόλλωνα Αθηνών ο Πί…

  Στον Απόλλωνα Αθη...

Ηλεία: Συνεχίζονται οι ανοικτές εκδηλώσεις για το Ηλεκτρονικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων

Ηλεία: Συνεχίζονται οι αν…

Χθες στην Αμαλιάδα...

Νοσοκομείο Πύργου: Διαχωριστικά στα Επείγοντα!

Νοσοκομείο Πύργου: Διαχωρ…

  Η εικόνα του τμήμ...

 	Ούτε κουβέντα…

Ούτε κουβέντα…

Παραδόθηκε χθες  τ...

Αδιέξοδο και στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης με τα σκουπίδια

Αδιέξοδο και στο δήμο Ανδ…

Πρόστιμο και «λουκ...

Νικητής το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου στη Ρουμανία

Νικητής το Λύκειο Ελληνίδ…

Συμμετείχε μαζί με...

Prev Next
A+ A A-

Η «μάχη» του Κατακόλου

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Από το «ασύμφορο»  της εξόρυξης, στην κύρωση των συμβάσεων για τα πετρέλαια

Στο Β θερινό τμήμα της Βουλής, αναμένεται να κυρωθούν οι συμβάσεις για τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  «τρέχει» τις διαδικασίες, δεδομένου ότι  τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ (για  ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι).
Υπενθυμίζουμε ότι από το 1982 είχε πραγματοποιηθεί στο Κατάκολο η πρώτη και μοναδική γεώτρηση που αποκάλυψε κοιτάσματα με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 3 εκατομμυρίων βαρελιών. Το κοίτασμα ωστόσο –τότε- κρίθηκε ασύμφορο ( λόγω βάθους και ποιότητας).

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για τις περιοχές που προαναφέραμε στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων το 1996,  συμμετείχαν μόλις δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνων , δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου.Σήμερα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ήδη έχει υπάρξει  ισχυρό ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρίες που προέκυψε από την παρουσίαση  των είκοσι «οικοπέδων» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που έγινε  στο Λονδίνο.   Ενδιαφέρον που αποδίδεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφενός στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, με βάση τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν και αφετέρου στη συνέπεια που έχει επιδείξει ως τώρα το ελληνικό Δημόσιο ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και στην επείγουσα ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών.Για το Κατάκολο (με το μοναδικό  βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών),  είναι γνωστό ότι από πέρυσι τον Αύγουστο το δικαίωμα στην εξόρυξη έχει δοθεί το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd. Η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον και οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν στα 50 εκατ. ευρώ.

 Η Grekoil κατά δημοσίου για  το Κατάκολο
Ωστόσο στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία Grekoil Energy Ventures LTd., με έδρα την Κύπρο, δεν έχει παραιτηθεί από τη « μάχη του Κατακόλου» καθώς έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για  την υπόθεση των αδειοδοτήσεων για τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Κατάκολο, ζητώντας να ακυρωθεί η αδειοδότηση στην αντίπαλό της εταιρεία ως επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου φέτος.

Η συνέχεια τον Σεπτέμβριο
Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει η εταιρεία Grekoil ως την συζήτηση της 22ας Σεπτεμβρίου (και μάλιστα ομόφωνα). Η συνέχεια λοιπόν αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
Η εν λόγω εταιρεία στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζητώντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί για το εάν η άδεια που παραχωρήθηκε στην εταιρεία Energean Oil & Gas είναι επιζήμια ή όχι για το δημόσιο συμφέρον και για το γεγονός ότι της στερήθηκε το δικαίωμα να διεξαγάγει η ίδια έρευνες στην περιοχή του Κατακόλου.
Ο «υποχρεωτικός γάμος» στον οποίο υποχρέωσε το ΥΠΕΚΑ να συμμετάσχουν τον Αύγουστο του 2013 οι Energean Oil & Gas και Grekoil Energy Ventures LTD. για την από κοινού συμμετοχή στην έρευνα και εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου στο Κατάκολο, όταν στο πλαίσιο του διαγωνισμού open door του ΥΠΕΚΑ οι δύο εταιρείες, έπειτα από την κατάθεση προσφορών, βρέθηκαν πολύ κοντά στη βαθμολογική κατάταξη, οδήγησε σε «υποχρεωτικό διαζύγιο».
Η εταιρική σύνθεση της Grekoil Energy Ventures LTD., η οποία παρουσίαζε ασάφειες και ανακρίβειες, φαίνεται πως αποτέλεσε την αιτία του «διαζυγίου», τότε .
Απομένει να δούμε την τελική έκβαση της δικαστικής μάχης.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα