Menu
Τραγωδία σε παραλία της Αιτωλοακαρνανίας

Τραγωδία σε παραλία της Α…

Τραγωδία στην παρα...

Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών

Ανακοινώθηκαν τα στατιστι…

Στη δημοσιότητα δό...

Τέλος στην αγωνία και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Τέλος στην αγωνία και για…

Αναρτήθηκαν χθες ο...

Τζαβάρας-Κουτσούκος: Πρωτοβουλία για λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών

Τζαβάρας-Κουτσούκος: Πρωτ…

Νομοθετική ρύθμιση...

ΥΠΠΟ: Θα καλυφθούν τα έξοδα για την Άννα Συνοδινού

ΥΠΠΟ: Θα καλυφθούν τα έξο…

«Οτιδήποτε χρειασθεί...

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις…

Από τις 14 Ιουλίου...

Πολλές οι πρωτιές στην Ηλεία: Πέτυχαν το στόχο τους!

Πολλές οι πρωτιές στην Ηλ…

Ρεπορτάζ: Κική Κολ...

«Εικονικό» παρελθόν

«Εικονικό» παρελθόν

Αναφερόμαστε τόσο ...

Και κάτι καλό…

Και κάτι καλό…

  Ενώ το γενικό κλί...

Αφόρητη η κατάσταση στα φανάρια

Αφόρητη η κατάσταση στα φ…

Τα παιδιά των φανα...

Κοροϊδεύουν τους ανασφάλιστους

Κοροϊδεύουν τους ανασφάλι…

Από την τσέπη τους θ...

Αυτή είναι η Χαριτίνη!

Αυτή είναι η Χαριτίνη!

Η Χαριτίνη Χριστοπ...

Γυμνάσιο- Λύκειο Νέας Φιγαλείας: Γιόρτασαν το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς

Γυμνάσιο- Λύκειο Νέας Φιγ…

Με μια εντυπωσιακή ...

Χρώματα της Ήλιδας : Τον Αύγουστο στο προαύλιο  του Παλιού Μουσείου Ολυμπίας

Χρώματα της Ήλιδας : Τον …

Συνεχίζει τις μουσ...

Το ραντεβού με τον Βρούτση

Το ραντεβού με τον Βρούτσ…

 Στις αρχές της επόμ...

Διακοπές στην Ελλάδα ο Κριστιάνο

Διακοπές στην Ελλάδα ο Κρ…

  Πρόωρα αποχαιρέτι...

Prev Next
A+ A A-

Σε τρία χρόνια πιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα στο Κατάκολο εάν και εφόσον…

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Τέλη Αυγούστου η εταιρία ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd θα εγκατασταθεί στην περιοχή για τα πετρέλαια

Α΄ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

  • Η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού
  • Τα δύο εναλλακτικά σενάρια  μεταφοράς του πετρελαίου

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Από τις αρχές του φθινοπώρου, αφού μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να κατατεθούν για κύρωση στην Βουλή οι τρεις συμβάσεις παραχώρησης για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε Κατάκολο, Ιωάννινα και  Πατραϊκό κόλπο, αναμένεται να εγκατασταθεί στην περιοχή μας η ανάδοχος εταιρία   ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd που έχει αναλάβει το Κατάκολο. Η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον.

 Όπως είναι γνωστό στις 14 Μαίου, «έπεσαν» οι υπογραφές  για τις συμβάσεις μεταξύ των τριών εταιριών και της κυβέρνησης, έχουν ήδη εγκριθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ στο Υπουργείο περιβάλλοντος την ίδια μέρα έγινε εκ μέρους της εταιρίας και η παρουσία των σχεδίων της σύμβασης μίσθωσης για το Κατάκολο, όπως και για τις άλλες δύο περιοχές παραχώρησης. Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις της ENERGEAN OIL,  εάν και εφόσον όλα πάνω καλά και από τις ερευνητικές εργασίες προκύψει ότι όντως το κοίτασμα πετρελαίου του Κατακόλου που υπολογίζεται  με τα δεδομένα που υπάρχουν σε 3-5 εκατομμύρια βαρέλια είναι αξιοποιήσιμο, τα πρώτα γεωτρύπανα για την εξόρυξή του θα μπουν με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη στα τέλη του 2016 ή μέσα του 2017, δηλαδή σε τρία περίπου χρόνια από σήμερα. Κι αυτό, γιατί μπορεί το κοίτασμα του Κατακόλου να είναι από τα μικρότερα, ωστόσο αναμένεται να είναι η περιοχή όπου επειδή ακριβώς είναι διαπιστωμένο από παλαιότερες σεισμικές έρευνες του 1981, τα γεωτρύπανα θα πιάσουν δουλειά γρηγορότερα από τα άλλα δύο ( σε Πατραϊκό και Ιωάννινα) που θα χρειαστούν περίπου μια 7ετία – όπως έγινε και στον Πρίνο- για να φτάσουν στο επίπεδο εξέλιξης της δικιάς μας περιοχής.  

Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί το κοίτασμα του Κατακόλου, οι δοκιμές του 81 έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν να βγαίνουν 1300- 2000 βαρέλια την ημέρα, κάτι ανάλογο με αυτό που βγαίνει σήμερα στον Πρίνο ο οποίος όμως στις δόξες του έχει δώσε μέχρι και 28.000 βαρέλια την ημέρα, στα μέσα του 1980.  Όταν εντοπίστηκε ο Πρίνος είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα είναι ένα κοίτασμα περίπου 60 εκ. βαρελιών και έχει ήδη παράξει 115 εκ. βαρέλια! Γιατί όταν  τα γεωτρύπανα μπουν μέσα στο κοίτασμα πετρελαίου, μπορεί να εντοπίσουν τελικώς άλλες ποσότητες από τις προβλεπόμενες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει η εταιρία, το  σύνολο των επενδύσεων της Ερευνητικής Φάσης που θα διαρκέσει δύο περίπου χρόνια, θα είναι 15 εκ. ευρώ. Το σύνολο των εκτιμώμενων επενδύσεων στη φάση ανάπτυξης σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος 5 εκ. βαρέλια, θα είναι 50 εκ. ευρώ, οπότε αλλάζουν τα δεδομένα.

Τα χαρακτηριστικά της παραχώρησης στο Κατάκολο

Σύμφωνα με την σύμβαση  που έχει υπογραφεί, η ζώνη παραχώρησης στην περιοχή του Κατακόλου είναι 545 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η θέση που έχει επιλεγεί για την βιομηχανική  εγκατάσταση, είναι εκείνη του Βιολογικού Καθαρισμού ( για την οποία θα λάβουν μόλις κυρωθεί η σύμβαση όλες τις απαιτούμενες άδειες από την περιφέρεια καθώς και τις περιβαλλοντικές)   και η επιλογή της δεν είναι τυχαία από την εταιρία αφού ήθελαν να είναι απομακρυσμένη από το λιμάνι και να μην ενοχλεί ούτε οπτικά, ούτε ηχητικά.

Η  εγκατάσταση θα γίνει η ακριβώς πάνω από το Βιολογικό καθαρισμό ή λίγα μέτρα πιο μέσα που δεν θα φαίνεται, ούτε από το λιμάνι, ούτε από τον Άγιο Αντρέα. Όμως 99% θα είναι πάνω στο Βιολογικό και όλη αυτή η περιοχή εμπεριέχεται  στην ζώνη παραχώρησης των 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων (km2). Ως έκταση θεωρείται μικρή, αφού στα Γιάννινα  είναι 4000 km2., αλλά στο Κατάκολο δεν χρειαζόταν μεγαλύτερη έκταση γιατί η εταιρία ξέρει ότι το κοίτασμα είναι εστιασμένο, 3,5 χιλιόμετρα μέσα.

Οριζόντια  γεώτρηση από την στεριά στο Βιολογικό

Αρχικά λοιπόν θα γίνει μια ανάπτυξη με οριζόντια γεώτρηση από την στεριά. Η εταιρία θα ξεκινήσει την 1η φάση των ερευνών που έχει ορίζοντα 2 ετών όπου θα επανακτικήσει τα σεισμικά δεδομένα 3ης γενιάς, που υπάρχουν από το 1981 και οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό δεδομένο  υπάρχει. Επομένως η επανερμηνεία μπορεί να δείξει τρία πράγματα:

1)  Με βάση την νέα τεχνολογία ότι το κοίτασμα δεν έχει καμία αξία.

2) Ό,τι είναι θετικά τα πρώτα δείγματα,  αλλά απαιτούνται  καινούργια σεισμικά νέας γενιάς συμπληρωματικά σε μια έκταση 200 km2 μέσα στην ζώνη παραχώρησης

3) είναι τόσο σαφή τα στοιχεία για το κοίτασμα, ώστε ξεκινάει αμέσως η προεργασία για την εξόρυξή του πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής η εταιρία πρόβλεψη για το ποια από τις τρεις εκδοχές θα συμβεί κατά την διάρκεια των ερευνών δεν μπορεί να κάνει, γιατί τα σεισμικά του 1981 θα ερμηνευτούν και θα αξιοποιηθούν με την τεχνολογία του 2014, ωστόσο θέλει να πιστεύει ότι θα ισχύσει η τρίτη εκδοχή.

Η ερμηνεία η ερευνητική θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο. Με βάση την υπογραφή που έχει βάλει η εταιρία στο τέλος της διετίας θα πρέπει να απαντήσει στο δημόσιο, αν τα πράγματα είναι μια χαρά πάμε στην γεώτρηση . Αν διαπιστώσουν  ότι κάτι δεν είναι σαφές τότε η ιστορία με τα πετρέλαια στο Κατάκολο κλείνει και η εταιρία αποχωρεί.  

Εφόσον όμως προχωρήσουν στην γεώτρηση, έρχεται γεωτρύπανο με εξειδικευμένη ομάδα και αρχίζει να τραβάει πετρέλαιο από το κοίτασμα. Το επόμενο ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει η εταιρεία και στο οποίο θα πρέπει να έχει λόγο και η τοπική κοινωνία, είναι το πώς θα μεταφέρεται το πετρέλαιο.

Πώς θα μεταφέρεται το πετρέλαιο

Τα σενάρια λοιπόν για την μεταφορά του πετρελαίου από την στιγμή της εξόρυξή τους  είναι δύο:

1) Να γίνει δίπλα στον Βιολογικό μια μικρή εγκατάσταση υποδοχής ενός τάνκερ που θα έρχεται μια φορά το μήνα για να παίρνει και να μεταφέρει το πετρέλαιο και

2) να δημιουργηθεί ένας αγωγός ο οποίος θα το κατεβάζει στην γραμμή του τρένου και το πετρέλαιο θα φεύγει με εμπορική αμαξοστοιχία ( αμαξοστοιχία- βυτίο) που θα κινείται στην υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή.

Η εταιρία σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπει με καλό μάτι την δεύτερη λύση την οποία θέλει να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία όταν θα έρθει η ώρα και πριν περάσει στην γεώτρηση και άντληση του πετρελαίου, θεωρώντας ότι η σιδηροδρομική αυτή γραμμή που είναι αδρανής μπορεί να ξαναζωντανέψει στο σύνολό της. Όμως αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν ξεκινήσει ευρεία  συζήτηση με την τοπική κοινωνία.  Η εταιρία υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρχει καμία όχληση ούτε θα επηρεάσει την κρουαζιέρα και την οικονομική ζωή του λιμανιού  είτε το πετρέλαιο φεύγει με τάνκερ, είτε με τρένο.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο εάν και εφόσον εντοπιστεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα,  η κατάσταση  εδώ είναι πιο περίπλοκη, επειδή τίθεται θέμα μεταφοράς του, γιατί για να χρησιμοποιηθούν καράβια που μεταφέρουν αέριο, μιλάμε για επένδυση εκατομμυρίων και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Στόχος της εταιρίας είναι να δοθεί στην πόλη, να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης, ηλεκτρισμού, του λιμανιού, των επιχειρήσεων κλπ και αν βρεθεί αέριο να καταναλωθεί εδώ, εκτός πια κι αν υπάρχουν τεράστιες ποσότητες οπότε τα δεδομένα είναι άλλα. Βλέποντας και κάνοντας λοιπόν.

Ωστόσο,  αμέσως μόλις η εταιρία κάνει την εμφάνισή της στο Κατάκολο, πληροφορηθήκαμε ότι θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση ενημέρωσης αρχικά της τοπικής κοινωνίας για όλο το σχεδιασμό και βεβαίως θα πρέπει να τεθούν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως αυτό του οικονομικού οφέλους για την περιοχή.

Στην Πρωϊνή της Δευτέρας θα ακολουθήσει το Β΄ΜΕΡΟΣ που θα αφορά τα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης και τα περιβαλλοντικά.  

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα