Menu
Μάχη στον Πύργο

Μάχη στον Πύργο

Η μεγαλύτερη μάχη,...

Να κάνουμε τον θυμό μας δύναμη

Να κάνουμε τον θυμό μας δ…

Του Θεοδώρου Λάμπρ...

Από το Κατάκολο:  Ψήφο εξόντωσής μας  ζητά ο πρωθυπουργός

Από το Κατάκολο: Ψήφο εξ…

 «Καστελόριζο – Κατά...

Δημήτρη Μπαξεβανάκη: Ήρθε η ώρα της ανατροπής!

Δημήτρη Μπαξεβανάκη: Ήρθε…

Δήλωση του Δημήτρη Μ...

3ο Γυμνάσιο Πύργου: «Σχολική Αποτυχία και Κοινωνικός Αποκλεισμός»

3ο Γυμνάσιο Πύργου: «Σχολ…

Παρουσίαση του προγρ...

Το ΠΕΔΥ του Άδωνι

Το ΠΕΔΥ του Άδωνι

Ο άνθρωπος αντιμετώπ...

Στο πλευρό του Καράμπελα ο Δημήτρης Μαχαίρας!

Στο πλευρό του Καράμπελα …

Τα τελευταία χρόνια ...

Να ήταν μόνο η φλόγα – Χάσαμε και το Ολυμπιακό Μουσείο

Να ήταν μόνο η φλόγα – Χά…

Πλασάρεται ως το μον...

Άρης Αρχαίας Ολυμπίας: Βλέπει… Βραχνέικα

Άρης Αρχαίας Ολυμπίας: Βλ…

Ο Άρης έκανε το χρέο...

Κώλυμα εκλογιμότητας υποψηφίου δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα

Κώλυμα εκλογιμότητας υποψ…

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗΣ ...

Η Ζαχάρω είχε, έχει ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ Δήμαρχο

Η Ζαχάρω είχε, έχει ΚΑΙ Θ…

Η μεγαλύτερη συγκέντ...

Μια κι έξω!

Μια κι έξω!

  Μια κι έξω, από...

Το «Ονειροδρόμιο» γιόρτασε τη Γιορτή της Μητέρας

Το «Ονειροδρόμιο» γιόρτασ…

Τη Γιορτή της Μητέ...

32 υποψήφιοι δήμαρχοι στην Ηλεία

32 υποψήφιοι δήμαρχοι στη…

Λιγότερο από ένα 24ω...

Γαστούνη: Αλλοδαπός αποπειράθηκε να βιάσει 45χρονη ΑμεΑ

Γαστούνη: Αλλοδαπός αποπε…

Μια 45χρονη γυναίκα ...

Προβάδισμα 5 μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis

Προβάδισμα 5 μονάδων υπέρ…

Σημαντικό προβάδισ...

Prev Next
A+ A A-

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα πετρέλαια

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Οριζόντια γεώτρηση απ’ τη στεριά για το κοίτασμα του Κατακόλου

 

Χωρίς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικαλέστηκε έκτακτες υποχρεώσεις, υπεγράφησαν χθες το μεσημέρι οι συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 Από την πλευρά τους, οι εταιρείες - ανάδοχοι στα «οικόπεδα» του Κατάκολου, των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού δεσμεύονται για επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στην τελετή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Μ. Βρετανίας, Έντουαρντ Ντέιβι (Edward Davey) και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ (Robert Peck). Οι συμβάσεις ανά περιοχή υπεγράφησαν με τις εξής Κοινοπραξίες:

Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50-100 εκατ. βαρέλια. Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC. Για το Κατάκολο (όπου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών), το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd.

 

Τα έσοδα του Δημοσίου

Τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος) και το μίσθωμα, που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών και λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και του συντελεστή εσόδων και εξόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου έξι δισ. ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές, τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φτάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δισ. ευρώ.

 

Η γεώτρηση στο Κατάκολο

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας ανέφερε για το Κατάκολο ότι είναι η περιοχή η οποία έχει αποδεδειγμένα πετρέλαιο, από τη γεώτρηση που έγινε το 1981 από την ΔΕΠ – ΕΚΥ. «Είναι μία περιοχή σχετικά μικρή 545 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πολύ δύσκολη γεωλογία όπως και οι προηγούμενες και ακόμα περισσότερες περιβαλλοντικές δυσκολίες, γιατί είναι στο πανέμορφο λιμάνι του Κατακόλου στο οποίο έρχονται και πάρα πολλά κρουαζιερόπλοια. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στο Κατάκολο δεν είναι μεγάλες, είναι περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά αυτή η περιοχή είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί θα μας δώσει πολύ σοβαρά δεδομένα για το μέλλον» εξήγησε ο κ. Ρήγας.

Στο Κατάκολο θα γίνει οριζόντια γεώτρηση από τη στεριά, με νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν να φτάσουν σε μεγάλα μήκη, χωρίς να χρειαστεί παρέμβαση από θαλάσσης, με στόχο να μη χρειαστεί επέμβαση στο περιβάλλον και να υπάρξει η όσο το δυνατόν χαμηλότερη όχληση στην περιοχή.

Το σύνολο των επενδύσεων θα υπερβεί τα 15 εκατομμύρια στη φάση των ερευνών και πιθανόν και τα 50 στη φάση παραγωγής. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρώτη γεώτρηση θα γίνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα μπορέσουμε να έχουμε κι ένα δεύτερο παραγωγικό πεδίο πέραν από αυτό του Πρίνου» είπε ο κ. Ρήγας..

 

Φωτογραφία Eurokinissi

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα