Menu
Αποχαιρετιστήρια Εκδήλωση από το 3ο Λύκειο Πύργου

Αποχαιρετιστήρια Εκδήλωση…

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΠΟ...

Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

 Οι τυχεροί αριθμο...

Η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς καταδύσεων της Μεσογείου

Η Ελλάδα στους κορυφαίους…

Διαβάστε στο www.ell...

Κυλλήνη: Η Ελενα Παπαβασιλείου αναστάτωσε με εκρηκτική εμφάνισή της!

Κυλλήνη: Η Ελενα Παπαβασι…

Kάθε εμφάνιση της ...

Α.Ο. ΑΡΙΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ:  Συμμέτοχη στους θερινούς αγώνες πρωταγωνιστικών κατηγοριών

Α.Ο. ΑΡΙΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Συ…

Ολοκληρώθηκε η προετ...

Bατερλώ για τους μαθητές της Α’ Λυκείου

Bατερλώ για τους μαθητές …

Σχεδόν 4 στους 10 ...

30 εκατ. βαρέλια τα αποθέματα πετρελαίου στον Πρίνο

30 εκατ. βαρέλια τα αποθέ…

Περισσότερα από 30...

Ηλεία: Αυτοκτόνησε 80χρονος στο Καλλίκωμο

Ηλεία: Αυτοκτόνησε 80χρον…

Τέλος στη ζωή του ...

Οι «αποχρώσεις» του λευκού

Οι «αποχρώσεις» του λευκο…

Το λευκό είναι το ...

 "Εθνικό έγκλημα η εκποίηση της ΔΕΗ" (Ηχητικό)

"Εθνικό έγκλημα η ε…

Ακούστε το ηχητικό ...

 Επιμελητήρια πυρόπληκτων νομών: Ρύθμιση των  δανείων τώρα

Επιμελητήρια πυρόπληκτων…

Κοινή επιστολή με τι...

Διήμερο εκδηλώσεων: «Εκπαιδευτικό καφενείο» στον Πολυχώρο ΔΕΞΑΜΕΝΗ

Διήμερο εκδηλώσεων: «Εκπα…

  Μια ποιητική και ...

ΚΚΕ: Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων

ΚΚΕ: Να καταργηθεί η Τράπ…

Να καταργηθεί η Τρ...

Σκάνδαλο-"Ληστεία" στην Τράπεζα Θεμάτων

Σκάνδαλο-"Ληστεία…

Σκάνδαλο παραχάραξ...

 Παράνομο ένα στα πέντε τσιγάρα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Παράνομο ένα στα πέντε τ…

Παράνομο είναι σχεδό...

Ο παππούς και η γιαγιά του Ανδρέα Σάμαρη μιλούν για τον εγγονό τους

Ο παππούς και η γιαγιά το…

Μεθυσμένη πολιτεία...

Prev Next
A+ A A-

Έκθεση Κορδαλή: Γελοιογραφίες στην εποχή των μνημονίων και της κρίσης

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Στο Λάτσειο η 2η ατομική έκθεση του Ηλείου σκιτσογράφου Δημήτρη Κορδαλή

Ανοιχτή καθημερινά μέχρι και την Κυριακή το βράδυ

Την δεύτερη κατά σειρά ατομική του έκθεση, πολιτικής γελοιογραφίας στη γενέτειρα του τον Πύργο, εγκαινίασε ο Δημήτρης Κορδαλής, ένας παλιός γνώριμος της εφημερίδας μας και ιδιαίτερα αγαπητός και ταλαντούχος νέος που ασχολείται με την τέχνη της ζωγραφικής από παιδί.

Μια έκθεση, που περιλαμβάνει 70 αυθεντικές πολιτικές γελοιογραφίες-η μια πιο ξεχωριστή από την άλλη-, που απεικονίζουν με εύστοχο τρόπο, βήμα- βήμα τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της τελευταίας διετίας. Γελοιογραφίες που καταγράφουν την ιστορία του μνημονίου και της τρόικας μέσα από μοναδικές σατυρικές ατάκες των πολιτικών που πρωταγωνίστησαν. Εκείνων που «κλέβουν» την παράσταση μέσα από τα τηλεπαράθυρα, όπως ο ίδιος ο δημιουργός τους Δημήτρης Κορδαλής επισήμανε. Κυρίαρχο ρόλο δηλαδή, παίζουν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και ο Ομπάμα.

Μέσα από τη σπιρτάδα της πένας του ξεπροβάλλει ο σύγχρονος νεοέλληνας και αναδεικνύεται το πώς αυτός έχει διαμορφωθεί όντας αντιμέτωπος με την κρίση: ο χαρακτήρας του, οι συνήθειές του, οι προτεραιότητές του, οι αντιδράσεις του, η ευρηματικότητά του.Κάθε ένας λοιπόν από εμάς, μπορεί αν σταθεί μπροστά τους, να θυμηθεί με ευκολία όλα όσα συνέβησαν στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας αλλά και στη ζωή μας. Στην εποχή των μνημονίων και της κρίσης.

Και οι 70 ασπρόμαυρες πολιτικές γελοιογραφίες του Δημήτρη Κορδαλή που εκθέτονται στο ισόγειο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου, έχουν ήδη δημοσιευτεί στην εφημερίδα μας, την «Πρωινή» αλλά και στο σατιρικό περιοδικό «Γαλέρα»,  στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία» και στην ιστοσελίδα «everydaycartoon.gr».

Ο Ηλείος καλλιτέχνης, που τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει ακόμα δυο ατομικές εκθέσεις γελοιογραφίας στην πρωτεύουσα ενώ έχεις συμμετάσχει και σε ομαδικές εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το περιοδικό «Γαλέρα» αλλά και ομαδικές εκθέσεις διεθνών διαγωνισμών που έγιναν στην Ευρώπη και αλλού.

«Είναι η δεύτερη φορά που εκθέτω τα έργα μου στην πόλη μου και είμαι χαρούμενος για αυτό. Μου αρέσει κυρίως, γιατί κατάφερα να συγκεντρώσω την τελευταία διετία, ένα υλικό που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που ενδιαφέρεται, να κατανοήσει τα πολιτικά πράγματα που μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνονται περίπλοκα, μέσα όμως από τις γελοιογραφίες και την απλότητα τους, αντιλαμβάνεται με ευκολία το τι γίνεται στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας» δήλωσε ο Δημήτρης Κορδαλής μιλώντας στην «Πρωινή» ενώ ερωτηθείς για το αν ξεχωρίζει κάποιο από τα έργα του, επισήμανε ότι του είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο αν και στον κόσμο που τις βλέπει, διακρίνει ποιες γελοιογραφίες προτιμούν περισσότερο. «Μέσα από αυτή τη δουλειά, μπορείς να δεις βήμα προς βήμα πως εξελίχθηκε η ιστορία του μνημονίου και της τρόικας στη χώρα καθώς είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο, έχει καταγραφεί σε όλα τα έργα. Οι αντιδράσεις του κοινού είναι ανάμεικτες. Οι περισσότεροι γελάνε, πολλοί όμως προβληματίζονται…».

Στα επόμενα σχέδια του Δημήτρη Κορδαλή, είναι η πραγματοποίηση και δεύτερης ατομικής έκθεσης στον Πύργο, με έργα ζωγραφικής. Το πότε, παραμένει ακόμα άγνωστο…

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως την Κυριακή 29 Ιουνίου και ώρες: 10:00-14:00 και 18:00-22:00. Μην τη χάσετε!

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δημήτρης Κορδαλής μεγάλωσε στον Πύργο και είναι ζωγράφος και σκιτσογράφος. Παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή σκιτσογραφίας του Σπύρου Ορνεράκη και πρωτοσυνεργάστηκε ως πολιτικός γελοιογράφος με τις τοπικές εφημερίδες καθημερινής κυκλοφορίας της Ηλείας. Την περίοδο 2006-2010 δημοσίευε  πολιτικές γελοιογραφίες και έκανε εικονογραφήσεις στο σατιρικό περιοδικό «Γαλέρα». Έχει επίσης συνεργαστεί με το πρακτορείο «Eurokinissi».Έχει διοργανώσει μία ατομική έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας  το 2006 στον Πύργο και έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2007 απέσπασε το 2ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «UMO-3rd International Cartoon Contest» και το σκίτσο του «revolution» συμπεριλήφθηκε στο ετήσιο λεύκωμα του  «WORLD PRESS CARTOON - Sintra 2009». Από το 2009 έως και το 2011 δημιούργησε και διαχειριζόταν το ηλεκτρονικό κατάστημα «everydaycartoon.gr».  Από το 2013 είναι στενός συνεργάτης της εφημερίδας «Πρωινή» και ο σκιτσογράφος της δευτεριάτικης στήλης «Πρωινή Γυμναστική-γέλιο δια πάσα νόσο και πάσα συγκυρία».

Κική Κολοβέρου

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα

Κονσόλα Αποσφαλάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων