Menu
Ολυμπία οδός: Κοροϊδία οι υποσχέσεις    για άμεση δημοπράτηση

Ολυμπία οδός: Κοροϊδία οι…

Στις καλένδες για άλ...

Αργά

Αργά

Ένα δροσερό αεράκι φ...

Πύργος:  Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα και αύριο

Πύργος: Διακοπές ηλεκτρι…

Ειδοποιούνται οι ε...

H κλήρωση του ΛΟΤΤΟ

H κλήρωση του ΛΟΤΤΟ

Οι τυχεροί αριθμοί τ...

Συναυλίες στο Παλούκι από Μ. Ασλανίδου και Σ. Ρόκκο

Συναυλίες στο Παλούκι από…

Δύο γνωστοί και αγαπ...

Ηλεία: Δύο πνιγμοί σε δύο ώρες σε Κουρούτα και Αγ. Ηλία

Ηλεία: Δύο πνιγμοί σε δύο…

Δύο άντρες άφησαν ...

Αναμνήσεις από το κοντινό μας μέλλον...

Αναμνήσεις από το κοντινό…

Του Δημήτρη Καζάκη ...

Κόροιβος Αμαλιάδας:  Για «άδειασμα» κάνει λόγο ο Νιπεργιάλης

Κόροιβος Αμαλιάδας: Για …

Νιπεργιάλης: «Να μ...

Ρόδος-Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα 88χρονος

Ρόδος-Νεκρός ανασύρθηκε α…

Τελειωμό δεν έχουν ο...

7000 απολύσεις έως το τέλος του 2014 σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις

7000 απολύσεις έως το τέλ…

Συνεχίζονται οι συνα...

Πνιγμός 73χρονου στην παραλία της Κυπαρισσίας

Πνιγμός 73χρονου στην παρ…

Χωρίς τις αισθήσεις ...

Η Ανοιχτή Συμπολιτεία Δ. Πύργου για τη νέα βλάβη στον αγωγό του Ερύμανθου

Η Ανοιχτή Συμπολιτεία Δ. …

Μετά το νέο πρόβλ...

Διαπολιτισμική εικαστική συνάντηση την Ίμβρο

Διαπολιτισμική εικαστική …

Η ζωγράφος Γεωργία Κ...

Πρότυπη Προσχολική Αγωγή «ΡΗΓΑΣ»: «Άνιση μεταχείριση μεταξύ ιδιωτών και ΟΤΑ»

Πρότυπη Προσχολική Αγωγή …

Η Πρότυπη Προσχολική...

Επιστολή διαμαρτυρίας: «Με δυο μέτρα και δυο σταθμά»

Επιστολή διαμαρτυρίας: «Μ…

Επιστολή διαμαρτυρία...

Συμφωνεί με Εμπορικό Σύλλογο Πατρών ο Εμπορικός Αμαλιάδας

Συμφωνεί με Εμπορικό Σύλλ…

Σύμφωνη βρίσκει τη δ...

Prev Next
A+ A A-

Συνάντηση γνωριμίας με τους Ηλείους πνευματικούς δημιουργούς στο ¨Επαρχείο¨ στον Πύργο

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Με την συμμετοχή δεκάδων Ηλείων από κάθε περιοχή του Νομού πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2014 στον φιλόξενο χώρο  του ¨Επαρχείου¨ στον Πύργο η Συνάντηση γνωριμίας της νεοϊδρυθείσας Εταιρίας Ηλειακών Μελετών,

 Δράσης και Πολιτισμού ¨Τάκης Δόξας¨. Στην ανοικτή αυτή εκδήλωση της Εταιρίας, εκδήλωση που απευθυνόταν σε κάθε Ηλείο που πιστεύει στον Πολιτισμό και την Πρόοδο του τόπου μας, παρουσιάστηκε η μορφή και οι στόχοι του νέου αυτού πνευματικού φορέα που φιλοδοξεί να ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της Ηλείας. Παράλληλα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και σκέψεις για την πολιτιστική πορεία και την ανάπτυξη της Ηλείας, καθώς αναπτύχθηκε διάλογος και υπήρξε ευκαιρία γνωριμίας μεταξύ των παρευρεθέντων.

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ

Στην αρχή της εκδηλώσεως εκ μέρους της Εταιρίας ο Γραμματέας του ΔΣ  κ. Γιώργος Κουρκούτας παρουσίασε τους Ηλείους που με την παρουσία τους τιμούσαν την εκδήλωση, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας κ. Νίκος Δουφεξής  ευχαρίστησε τους παρόντες, παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Ηλειακών Μελετών  και εξήγησε ότι στόχος του νέου φορέα είναι να ενώσει τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον αείμνηστο Τάκη Δόξα, του οποίου η Εταιρία τιμητικά φέρει το όνομα του, αλλά και στον ρόλο της Αγωνιστικής Κίνησης για το ποίημα «Το Φως της Ολυμπίας», που αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα της Εταιρίας.  Την παρουσίαση των αρχών και των σκοπών του νέου πνευματικού οργανισμού έκανε το μέλος του ΔΣ, δημοσιογράφος και λογοτέχνης κ.  Γιάννης Νικολόπουλος, που ευχήθηκε να γίνει μία νέα εκκίνηση Πολιτισμού για την Ηλεία και τους Ηλείους. Εκ μέρους της οικογένειας του Τάκη Δόξα μίλησε ο κ. Γιώργης Τ. Δόξας που μετέφερε  τις ευχαριστίες του ιδίου και του αδελφού του Ανδρέα, επειδή τιμάται μέσω του ονόματος της Εταιρίας ο πατέρας τους, μία τιμή που αποτελεί μία αναγνώριση του περάσματος του Τ.  Δόξα από τα Ελληνικά γράμματα. Το  ΔΣ της Εταιρίας με βάση το Καταστατικό αποτελούν οι κ. κ. Νίκος Δουφεξής, Βάσος Μικελόπουλος, Θεοφάνης Παπαδόπουλος, Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Νικολόπουλος, Νίκος Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Κουρκούτας, Ανδρέας Καπογιάννης και Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.

 

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν πολλοί από τους παρόντες, που δήλωσαν ¨παρών¨ στην συνολική αυτή προσπάθεια που ενώνει την δημιουργικότητα και την διάθεση προσφοράς στον Πολιτισμό, για μία Ηλεία που θα προχωρήσει με σταθερά και δημιουργικά βήματα.   Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Τάκης Κανελλόπουλος μίλησε για την ανάγκη αφύπνισης του Ηλειακού χώρου, ενώ ο Καθηγητής και τ. Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κωνσταντίνος Λούρμπας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της Εταιρίας παλιότερα με την μορφή που της είχε δώσει ο αείμνηστος Ηλείος Πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος. Παρέμβαση έκαναν ο λόγιος και αρθρογράφος  κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δημοσιογράφος, εκδότης της ¨Αυγής¨ Πύργου  και μέλος του ΔΣ  κ. Ανδρέας Καπογιάννης, ο ιατρός και Δημ. Σύμβουλος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο Μηχανικός και υιός του τ. Δημάρχου Πύργου Γεωργίου Δημητρακόπουλου κ. Λάμπης Δημητρακόπουλος, ο φιλόλογος και λόγιος κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο Νομικός και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λάλα κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, η Υπεύθυνη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Ηλεία εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Τζουανοπούλου, ο δάσκαλος και συγγραφέας κ. Βασίλειος Καραβούλιας, η κυρία Λιλίκα Κουμπάτη από την Θεσσαλονίκη, ο ποιητής και εικαστικός κ. Κωνσταντίνος Πέππας, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ.  Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Δικηγόρος κ. Πάνος Δασιός, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Ανδριάνννα Αγγελακοπούλου και ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος. Όλοι διατύπωσαν τις ιδέες τους για  μία καλύτερη Ηλεία σε επίπεδο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ ενεγράφησαν και πολλά νέα μέλη του νέου πνευματικού οργανισμού.

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΗΛΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ»

Όπως αναφέρεται και στην σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση της 7ης Ιουνίου, η ίδρυση της Εταιρίας Μελετών και Πολιτισμού ¨ήταν ιδέα και πρωτοβουλία της Κίνησης «Φως της Ολυμπίας» και ομάδας πρωτοβουλίας Ηλείων πνευματικών δημιουργών¨. Το καταστατικό της εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Ηλείας με την υπ΄ αριθ. 1/2014 απόφαση και έχει 33 άρθρα. Ο βασικός σκοπός, που αναφέρεται στο 2ο άρθρο του Καταστατικού, είναι ¨η έρευνα, η μελέτη, η ανάδειξη των προβλημάτων της Ηλείας, η ανάπτυξη της Ηλείας, η συμβολή στην πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων της Ηλείας στις τέχνες και τα γράμματα . Μάλιστα, όπως είχε τονίσει σε σχετική του ομιλία ο μεγάλος Ηλείος πνευματικός δημιουργός Τάκης Δόξας ,¨υπάρχουν οφειλές που δεν ξεπληρώνοντας με την αμοιβή ενός μόνο καιρού και μιας μόνο γενιάς. Αλλά μακροπρόθεσμα. Με μια νοσταλγική και αναγκαία επιστροφή σε κάποιες αξίες που με τη δράση τους χάραξαν κάποια ορόσημα στην πορεία αυτού του τόπου ή του άλλαξαν τη φυσιογνωμία δίνοντας του το αγωνιστικό φρόνημα .¨

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα