Menu
 Το ανακόντα της Μαριγούλας!

Το ανακόντα της Μαριγούλ…

Γράφει η Ελένη Παπαδ...

Η ΔΗΜΑΡ εν τάφω

Η ΔΗΜΑΡ εν τάφω

του Γιώργου Δελαστίκ...

Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

 Οι τυχεροί αριθμο...

Στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ για την "αξιολόγηση" σε Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ.

Στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ για την …

Στο Συμβούλιο της Επ...

Αργά

Αργά

Ένα δροσερό αεράκι φ...

2 νέα προγράμματα για ανέργους

2 νέα προγράμματα για ανέ…

Μετά από συνεννόησ...

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών : Έρχονται 13 και φεύγουν 65

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών …

Τις νέες θέσεις που ...

Λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις -Τι θα κοστίσει η υποβολή με καθυστέρηση

Λήγει η προθεσμία για τις…

Τη Δευτέρα εκπνέει η...

BINTEO-Η μαγευτική πανσέληνος του Σουνίου στο Reuters

BINTEO-Η μαγευτική πανσέλ…

Την μαγευτική εικό...

Οι 40άρηδες επιστρέφουν στο χωράφι λόγω κρίσης

Οι 40άρηδες επιστρέφουν σ…

Μια μικρή, αλλά ευδι...

Ξεψύχησε στην άσφαλτο πολύτεκνος πατέρας

Ξεψύχησε στην άσφαλτο πολ…

Την τελευταία του ...

Στίβος- Ν.Ο.ΖΑΧΑΡΩΣ: Πολύ καλή παρουσία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων και Παγκορασίδων

Στίβος- Ν.Ο.ΖΑΧΑΡΩΣ: Πολύ…

Περισσότεροι από 600...

Το μνημόνιο… σκοτώνει

Το μνημόνιο… σκοτώνει

Ασθενείς που δεν έχο...

ΕΟΦ Πάλης: Η Αρχαία Ολυμπία τη... σκυτάλη των διεθνών διοργανώσεων

ΕΟΦ Πάλης: Η Αρχαία Ολυμπ…

Η Αρχαία Ολυμπία θα ...

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν απαντά  για θέματα υγείας και σκουπίδια ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων»

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν απαντά για …

Απαντώντας στις σχετ...

Είμαστε σοβαροί;

Είμαστε σοβαροί;

Το υπό διαμόρφωση νέ...

Prev Next
A+ A A-

Επιστολή διαμαρτυρίας: «Με δυο μέτρα και δυο σταθμά»

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Επιστολή διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ προς Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρωθυπουργό

  • Μιλούν για διάκριση υπέρ των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών σε βάρος των ιδιωτικών

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών «ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ.» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών «Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.» διαμαρτύρονται για τους όρους πρόσκλησης με αριθ. πρωτ. 1551/2-7-2014 της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.) καθώς και τον τρόπο που η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Εργασίας αποφάσισε την υλοποίηση της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την παιδαγωγική χρονιά 2014-2015, αγνοώντας όλες τις προτάσεις της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ. Για το λόγο αυτό έστειλαν υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους Ευρωβουλευτές, τους βουλευτές, άλλους φορείς και την ΚΕΔΕ, ζητώντας αναπροσαρμογή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

 

Όπως επισημαίνουν, η βασικότερη προϋπόθεση συμμετοχής των φορέων – δομών στη δράση ανεξαρτήτως αν ανήκουν σε ιδιώτες ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είναι να διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Με προσεκτική ανάγνωση της πρόκλησης βγαίνει το συμπέρασμα ότι μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στην Πρόσκληση, ακόμα και στερούμενοι άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, δεδομένου ότι τους δίνεται το χρονικό περιθώριο να εκδώσουν αυτήν ως 31-12-2014, αναφέρεται στο υπόμνημα.

«Ενόψει της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών (από 2-7-2014 έως 21-7-2014) είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα εκδοθεί καμία σχετική άδεια από πλευράς των Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων, εντός 13 μόλις διαθεσίμων εργάσιμων ημερών και εκ προοιμίου είναι αποδεκτές οι εν λόγω Δομές ως δικαιούμενες συμμετοχής στη Δράση, στερούμενες άδειας ίδρυσης και λειτουργίας», επισημαίνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. Διερωτάται δε με ποια κριτήρια οι Δομές των Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων αυτών απολαμβάνουν του ειδικού προνομίου του δικαιώματος συμμετοχής στο Πρόγραμμα άνευ άδειας λειτουργίας με μόνο δικαιολογητικό την υπεύθυνη δήλωση ότι θα την προσκομίσουν και γιατί δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για τις ιδιωτικές δομές.

Οι ανώτατες τιμές
Η Ομοσπονδία θέτει και το ζήτημα του καθορισμού ανώτατων ορίων τιμών προσφοράς ανά είδος παροχής υπηρεσίας των Δομών υπηρεσιών προσχολικής αγωγής ανά κατηγορία τέκνων των ωφελουμένων (βρέφη ή νήπια), με ή χωρίς σίτιση, με απαιτούμενες παροχές υπηρεσιών επί 8ωρο για 11μηνη διάρκεια ενός σχολικού έτους.

«Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα το ετήσιο κόστος λειτουργίας ώστε να παρασχεθούν οι απολύτως απαραίτητες και ταυτόχρονα ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης, φροντίδας, διαπαιδαγώγησης, χωρίς πρόσθετα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά κατ’ επιλογή των γονέων, για 8ωρο ημερησίως επί 11 μήνες σχολικού έτους, ανέρχεται σήμερα για την πλευρά των ιδιωτικών Δομών για βρέφη και νήπια μεσοσταθμικά στο ποσό των 4500 € κατ’ ελάχιστο όριο», τονίζει η Ομοσπονδία.
Συμπερασματικά, αναφέρεται στο υπόμνημα, διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια των ωφελούμενων, αυξήθηκαν οι απαιτούμενες παροχές υπηρεσιών των δομών και δυσανάλογα μειώθηκαν τα καλυπτόμενα δίδακτρα πολύ κάτω του κόστους. Η Ομοσπονδία διερωτάται με ποια δεδομένα θεσπίστηκαν τα ανώτατα όρια τιμών προσφοράς που αναφέρονται στην προκήρυξη, δηλαδή για τα βρέφη 3100 € με σίτιση, 2.500 € χωρίς σίτιση και για τα νήπια 2500 € με σίτιση και 1900 € χωρίς σίτιση, με την υποχρέωση των δομών για την παροχή όλων των απολύτως απαραίτητων υπηρεσιών και την καταχρηστικά δέσμευσή τους, ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες, να μην δικαιούνται να εισπράξουν ούτε ένα Ευρώ παραπάνω.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τις δημοτικές δομές, καθώς μια ιδιωτικού δικαίου δομή, ως ατομική επιχείρηση, δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν λάβει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας βάσει του νόμου προϋποθέσεις από άποψη φορολογική, ασφαλιστική, κτιριακή κλπ., αν δεν ελεγχθεί από αυστηρότατο ελεγκτικό μηχανισμό, αν δεν μετρήσει άπειρες εργατοώρες για γραφειοκρατικές ενέργειες για τη συγκέντρωση δικαιολογητικών και κυρίως αν δεν δαπανήσει σημαντικά ποσά.

Καθυστέρηση πληρωμών
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι πληρωμές καθορίζονται μεν κατά τα υποσχόμενα στην πρόσκληση όπου γίνεται αναφορά ότι θα καταβάλλονται σε τέσσερις δόσεις, αλλά δεν τηρούνται οι προθεσμίες που αναφέρει τόσο η προκήρυξη όσο και η σύμβαση που θα ακολουθήσει. Όπως αναφέρει, τα προηγούμενα χρόνια ενώ προκηρύχθηκε το νέο Πρόγραμμα για την ίδια Δράση για το προσεχές σχολικό έτος, ακόμα οφείλεται στις δομές η Γ’ δόση του προηγούμενου προγράμματος 2013-14 που έπρεπε να έχει καταβληθεί από τον μήνα Μάρτιο, ενώ οι υποχρεώσεις μας για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ιδιωτικών τρέχουν και οι ιδιοκτήτες αιμορραγούν.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών ζητά από την πολιτική ηγεσία της χώρας να αναπροσαρμοστεί η πρόσκληση, ώστε να επανακαθοριστούν τα ανώτατα όρια τιμών προσφοράς, τουλάχιστον στα ίδια όρια που είχαν καθοριστεί κατά την αμέσως προηγούμενη δράση. Και αυτό, όπως αναφέρει, διότι Α) η μείωση του ανωτάτου ορίου τιμών προσφοράς και η ταυτόχρονη απαίτηση για παροχή αυξημένων υπηρεσιών, θα λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητάς τους και Β) ο καθορισμός των ανώτατων ορίων τιμών προσφοράς στο ύψος των δεδομένων του προηγούμενου προγράμματος, θα συντελέσει στην αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος, προς όφελος και των δύο πλευρών των ενδιαφερομένων.

Οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Παιδιών Σταθμών ζητούν από τους πολιτικούς να δώσουν λύση και να αναπροσαρμοστεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2014-2015, στο πνεύμα των πραγματικών συνθηκών στο χώρο της προσχολικής αγωγής.

Κ. Κολοβέρου

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα