Menu
Σβήστηκε γρήγορα η φωτιά  στο Δ. Δ Αλποχωρίου

Σβήστηκε γρήγορα η φωτιά …

Πυρκαγιά από άγνωστη...

(Ηχητικό) Ενέργεια, αιγιαλοί και νερά τα τρία μεγάλα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων

(Ηχητικό) Ενέργεια, αιγια…

Ακούστε το ηχητικό ...

Ζάκυνθος-Πνίγηκε 78χρονος

Ζάκυνθος-Πνίγηκε 78χρονος

Την τελευταία του πν...

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούν τα νοσοκομεία την Τετάρτη

Μόνο τα επείγοντα περιστα…

Εξαιτίας  της 24ωρ...

 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Θ. ΝΤ...

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου: «Δεν είσαι η μόνη Δεν είσαι μόνη!»

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυνα…

Τριάντα γυναίκες, ...

Κανείς να μην ισχυριστεί ότι «δεν ήξερα ...»

Κανείς να μην ισχυριστεί …

Του Δημήτρη Μπαξεβ...

Ούτε τον Φώτη

Ούτε τον Φώτη

Οι αιχμές του γνωσ...

Δρόμοι κλειστοί προς Πύργο

Δρόμοι κλειστοί προς Πύργ…

Αν είστε από αυτούς ...

Λυπηρά φαινόμενα

Λυπηρά φαινόμενα

Στον Εισαγγελέα κα...

Γιορτή της ταχύτητας στο αεροδρόμιο Επιταλίου

Γιορτή της ταχύτητας στο …

Επιτυχημένη η διορ...

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Άναψε φωτιές η διά...

Πρωτοβουλίες

Πρωτοβουλίες

Με κοινή τους πρότ...

Μεταρρυθμιστικές ασκήσεις

Μεταρρυθμιστικές ασκήσεις

Επιβεβαιώθηκαν δυσ...

Θα πληρώσουμε το πάπλωμα

Θα πληρώσουμε το πάπλωμα

Πάντως ανεξαρτήτως...

Μαγικοί αριθμοί

Μαγικοί αριθμοί

Φυσικά και ο Αλέξη...

Prev Next
A+ A A-

Βαθμολογούν με «άριστα» την Αρχαία Ολυμπία

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Εκατοντάδες τουρίστες που επισκέφθηκαν την περιοχή μας καταγράφουν τις κριτικές τους στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα του κόσμου

Εξαιρετικές οι εντυπώσεις για το 63% των ξένων επισκεπτών – Μηδαμινές οι αρνητικές κριτικές

Ως ένα από τα δέκα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ελλάδας «φιγουράρει» η Αρχαία Ολυμπία στη λίστα αξιολόγησης της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής ιστοσελίδας  του κόσμου, του tripadvisor.com στην οποία εκατομμύρια τουριστών καταχωρούν κριτικές και εντυπώσεις για τα μέρη που επισκέπτονται. Μέσα από μια πληθώρα κριτικών και άλλων δεδομένων στο  tripadvisor.com βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την εικόνα που έχουν οι ξένοι επισκέπτες από τον τόπο μας και αν μελετηθούν με την απαιτούμενη προσοχή από τους αρμόδιους φορείς, μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση των υποδομών και άλλων παραμέτρων που αφορούν την τουριστική προοπτική της Ηλείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ολυμπία κατατάσσεται δέκατη ανάμεσα στα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, σύμφωνα με τις κριτικές που έχουν καταχωρήσει 428 συνολικά επισκέπτες. Η σειρά κατάταξης των αξιοθέατων που προηγούνται της Ολυμπίας είναι: Πρώτος ο Παρθενώνας, ακολουθούν Ακρόπολη Αθήνας, Μετέωρα, Ακρόπολη Λίνδου, θέατρο Επιδαύρου, Δελφοί, Σπιναλόγκα, Αρχαία Αγορά Αθηνών και Θησείο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως δεν έχει η σειρά κατάταξης όσο οι ίδιες οι κριτικές, οι οποίες είναι συντριπτικά θετικές για την Ολυμπία αλλά και για το Κατάκολο, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών είναι τουρίστες από κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στο λιμάνι του Πύργου. Συγκεκριμένα, από τις 428 κριτικές οι 271 έχουν την ένδειξη «εξαιρετικό» (ποσοστό 63,3%), οι 104 «πολύ καλό» (ποσοστό 24,3%), οι 40 «μέτριο» (ποσοστό 9%), οι 7 «ανεπαρκές» (ποσοστό 1,6%) και οι 6 «κακό» (ποσοστό 1,4%).

Για τις επιδόσεις αυτές η Ολυμπία τιμήθηκε από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας με το βραβείο Travellers Choice 2013που πρακτικά σημαίνει ότι, οποιοσδήποτε σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελλάδα και προηγουμένως συμβουλευτεί το tripadvisor.com, θα βρει την Ολυμπία ως ένα από τα επιλεγμένα δέκα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της χώρας μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι το TripAdvisor προσφέρει αξιόπιστες συμβουλές από πραγματικούς ταξιδιώτες και μεγάλη ποικιλία επιλογών ταξιδιού και εργαλείων διοργάνωσης ταξιδιών με συνδέσμους για ιστοσελίδες κρατήσεων. Οι ιστότοποι της φίρμας TripAdvisor συνθέτουν τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική κοινότητα στον κόσμο, με περισσότερους από 60 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως, 44 εκατομμύρια μέλη και πάνω από 100 εκατομμύρια κριτικές και γνώμες. Οι ιστότοποι λειτουργούν σε 30 χώρες παγκοσμίως.

Ενθουσιώδεις και διθυραμβικές κριτικές

Ανάμεσα στις εκατοντάδες κριτικές που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας «εξαιρετική» με πέντε «αστέρια», ξεχωρίζουν μερικές που πραγματικά μπορούν να κάνουν τον κάθε Ηλείο υπερήφανο. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια μιας αυστραλιανής τουρίστριας που έχει επισκεφθεί 50 διαφορετικές περιοχές του κόσμου: «Πήγαμε στην Ολυμπία χωρίς μεγάλες προσδοκίες, απλά γιατί ήταν στη λίστα του γκρουπ, όμως είμαι τόσο ευτυχής που είδα αυτό το μέρος. Ο καθένας που επισκέπτεται την Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να πάει στην Ολυμπία. Είναι συναρπαστικό να μαθαίνεις για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και να πατάς πάνω στον βατήρα που εκκινούσαν οι αθλητές το 776 π.Χ.».

«Βρείτε χρόνο για αυτό το κόσμημα», αναφέρει στην κριτική του για την Ολυμπία ένα αμερικανός τουρίστας από το Όκλαντ ενώ ένας έμπειρος σε ταξίδια καναδός από το Τορόντο, τονίζει: «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήμουν εκεί όπου ξεκίνησαν όλα στον αθλητισμό. Φανταστικό, εντυπωσιακό, γεμάτο έμπνευση, θαυμάσιο μέρος». Ένας άλλος έμπειρος τουρίστας από το Μπρίστολ της Αγγλίας, αναφέρει: «Ένας από τους καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα που προκαλεί δέος με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Τα κτίσματα έγιναν χωρίς μηχανικά βοηθήματα και μόνο με τη δύναμη του ανθρώπινου σώματος. Το γεγονός ότι ορισμένοι από τους κίονες στέκουν ακόμα όρθιοι, παρά τη φθορά του χρόνου, είναι το πιο εντυπωσιακό».

«Στο μουσείο της Ολυμπίας, δάκρυσα…»

Συγκινητική είναι η κριτική μιας τουρίστριας από την Αγγλία, που αναφέρει πως δάκρυσε βλέποντας κάποια εκθέματα στο μουσείο της Ολυμπίας. «Όταν είδα τα καλούπια του αγάλματος του Δία, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου, αλλά και την κούπα του Φειδία με την υπογραφή του, δάκρυσα! Όμως, εκείνο που με συγκίνησε και με εξέπληξε ήταν το αυθεντικό κράνος του Μιλτιάδη που προσφέρθηκε ως ευχαριστία για τη νίκη του Μαραθώνα. Επιτόπου ζωντάνεψαν στη μνήμη μου όλα όσα είχα διαβάσει για τους πολέμους των Ελλήνων με τους Πέρσες…».

«Σπουδαίο μέρος! Δεν πρέπει να το χάσετε, αν βρεθείτε στην Ελλάδα…», αναφέρει ένας αμερικανός, από τους πλέον έμπειρους ταξιδιώτες – μέλη του TripAdvisor, με 105 κριτικές για 42 αξιοθέατα σ’ όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα, ένας άλλος ιδιαίτερα έμπειρος ταξιδιώτης από το Κεντ της Αγγλίας, τονίζει: «Ξεχάστε τους Δελφούς, την Κνωσό και την Αθήνα αυτός είναι ο καλύτερος αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα...». Επίσης, ένας άλλος ιδιαίτερα έμπειρος τουρίστας από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, σημειώνει: «Ουάου, τι εμπειρία! Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πόσο εξελιγμένη ήταν η ανθρώπινη φυλή τόσο πολύ καιρό πριν…». Την πεποίθηση ότι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος πρέπει να λάβει χρηματοδότηση απ’ όλο τον κόσμο για περαιτέρω ανασκαφές και φροντίδα εκφράζει ένας ακόμη ταξιδιώτης, από τους ιδιαίτερα έμπειρους, βαθμολογώντας κι αυτός την Ολυμπία με πέντε «αστέρια». «Απολαύσαμε πραγματικά την εμπειρία αυτή, αν και βρισκόμαστε κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει άλλος έμπειρος ταξιδιώτης από την Μελβούρνη, ενώ κάποια πολυταξιδεμένη αγγλίδα τουρίστρια, τονίζει: «Είναι φανταστικό μέρος, βρείτε χρόνο για να πάτε…».

Οι –ευτυχώς, ελάχιστες- αρνητικές κριτικές

Ενδιαφέρον έχουν ωστόσο και κάποιες αρνητικές κριτικές επισκεπτών. Ένας αυστριακός τουρίστας που βρέθηκε στην Ολυμπία τον Οκτώβριο του 2010 παρατηρεί ότι ο τόπος αυτός είναι παραμελημένος, αν και πασίγνωστος στον κόσμο και τονίζει ότι με τόσα χρήματα που δαπανώνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ένα μικρό ποσοστό θα αρκούσε για να αποκατασταθεί αυτή η σημαντική περιοχή της γης. Ένας ιταλός τουρίστας αναφέρει στην κριτική του ότι το λιμάνι Κατακόλου έμοιαζε με έρημη αποβάθρα που θα έπρεπε να είναι στη γραμμή κρουαζιέρας χαμηλού κόστους και ότι το χωριό δεν είχε να επιδείξει τίποτε περισσότερο από δεκάδες μαγαζιά που περίμεναν να πουλήσουν τα σουβενίρ τους. Μιλά ακόμη και για το τρένο που οδηγεί στην Ολυμπία: «Κρίμα, η διαδρομή διαρκεί πενήντα λεπτά (όπως στην Άγρια Δύση) όταν ο χρόνος παραμονής της κρουαζιέρας στην περιοχή είναι μόλις λίγες ώρες.

Την απογοήτευσή του εκφράζει και ένας αμερικανός τουρίστας ο οποίος επισκέφθηκε την Ολυμπία τον Ιούνιο του 2010: «Φτάσαμε στην Ολυμπία μετά 6 ώρες ταξίδι από τα Μετέωρα, με μεγάλη ανυπομονησία για να δούμε αυτό το σημαντικό μνημείο. Αμέσως μετά το ξενοδοχείο πήγαμε στο μουσείο και ακολούθως στον αρχαιολογικό χώρο. Δεν είχε περάσει ούτε μισή ώρα όταν ακούσαμε δυνατά σφυρίγματα από τους φύλακες που έλεγαν ότι ο χώρος κλείνει στις 3μμ, κάτι που δεν μας είπαν όταν βγάλαμε τα εισιτήρια, αλλιώς θα περιμέναμε να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο την επόμενη μέρα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι μετά το κλείσιμο μουσείων και αρχαιολογικού χώρου η Ολυμπία μετατρέπεται σ’ ένα εντελώς έρημο μέρος «μια πόλη-φάντασμα», όπως χαρακτηριστικά γράφει στο TripAdvisor. Τέλος, μια τουρίστρια από το Μεξικό που είχε επισκεφθεί την Ολυμπία το καλοκαίρι του 2011 είναι εξαιρετικά αυστηρή, αφού ισχυρίζεται ότι στα εκδοτήρια εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου … την έκλεψαν!

Αν και υποκειμενικές, οι κριτικές στην ιστοσελίδα αυτή αποτελούν ένα παζλ εντυπώσεων για επιλεγμένους προορισμούς σ’ όλο τον πλανήτη. Μάλιστα οι διαχειριστές του tripadvisor.com έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέπουν κατευθυνόμενες κριτικές, καθιστώντας αξιόπιστες τις εντυπώσεις των ταξιδιωτών – μελών του website. Με μια δική σας περιήγηση στην ιστοσελίδα, θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε περισσότερες εντυπώσεις από ξένους επισκέπτες του τόπου μας.

Χρήστος Βορλόκας

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα