Menu
 Το ανακόντα της Μαριγούλας!

Το ανακόντα της Μαριγούλ…

Γράφει η Ελένη Παπαδ...

Η ΔΗΜΑΡ εν τάφω

Η ΔΗΜΑΡ εν τάφω

του Γιώργου Δελαστίκ...

Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

 Οι τυχεροί αριθμο...

Στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ για την "αξιολόγηση" σε Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ.

Στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ για την …

Στο Συμβούλιο της Επ...

Αργά

Αργά

Ένα δροσερό αεράκι φ...

2 νέα προγράμματα για ανέργους

2 νέα προγράμματα για ανέ…

Μετά από συνεννόησ...

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών : Έρχονται 13 και φεύγουν 65

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών …

Τις νέες θέσεις που ...

Λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις -Τι θα κοστίσει η υποβολή με καθυστέρηση

Λήγει η προθεσμία για τις…

Τη Δευτέρα εκπνέει η...

BINTEO-Η μαγευτική πανσέληνος του Σουνίου στο Reuters

BINTEO-Η μαγευτική πανσέλ…

Την μαγευτική εικό...

Οι 40άρηδες επιστρέφουν στο χωράφι λόγω κρίσης

Οι 40άρηδες επιστρέφουν σ…

Μια μικρή, αλλά ευδι...

Ξεψύχησε στην άσφαλτο πολύτεκνος πατέρας

Ξεψύχησε στην άσφαλτο πολ…

Την τελευταία του ...

Στίβος- Ν.Ο.ΖΑΧΑΡΩΣ: Πολύ καλή παρουσία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων και Παγκορασίδων

Στίβος- Ν.Ο.ΖΑΧΑΡΩΣ: Πολύ…

Περισσότεροι από 600...

Το μνημόνιο… σκοτώνει

Το μνημόνιο… σκοτώνει

Ασθενείς που δεν έχο...

ΕΟΦ Πάλης: Η Αρχαία Ολυμπία τη... σκυτάλη των διεθνών διοργανώσεων

ΕΟΦ Πάλης: Η Αρχαία Ολυμπ…

Η Αρχαία Ολυμπία θα ...

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν απαντά  για θέματα υγείας και σκουπίδια ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων»

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν απαντά για …

Απαντώντας στις σχετ...

Είμαστε σοβαροί;

Είμαστε σοβαροί;

Το υπό διαμόρφωση νέ...

Prev Next
A+ A A-

Βουλή των Εφήβων: Ψήφισαν Νομοσχέδιο για τον Κανονισμό των μαθητικών κοινοτήτων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΙΘ Συνόδου 

Επιστρέφουν γεμάτοι εμπειρίες οι πέντε Ηλείοι έφηβοι βουλευτές 

Με απόλυτη επιτυχία και με σημαντικές καινοτομίες ολοκληρώθηκε η ΙΘ΄ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων. Το φετινό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν 13.087 μαθητές από 1.004 σχολεία, κορυφώθηκε με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των 300 Εφήβων Βουλευτών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, τις εργασίες των οποίων παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Να σημειώσουμε ότι στην Βουλή των Εφήβων συμμετείχαν και πέντε μαθητές από την Ηλεία, από το  4ο Γυμνάσιο Πύργου η  Παρασκευοπούλου Αγγελική, από το
1ο ΓΕΛ Πύργου η Στασινοπούλου Αντωνία, από το ΓΕΛ Λεχαινών η Κάνδυλα Νικολέτα, από το 1ο  ΓΕΛ Αμαλιάδας ο Βλαγκούλης Στυλιανός και από το ΓΕΛ Κρεστένων η Γιαννίκου Παρασκευή που ετοιμάζουν ήδη τις αποσκευές της επιστροφής, γεμάτοι όμως εμπειρίες.

 

Για πρώτη φορά Βουλή των Εφήβων ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο παραδίδεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αίτημα να θεσπιστεί. Πρόκειται για τον Κανονισμό Λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων, ο οποίος παραμένει ίδιος εδώ και τριάντα χρόνια περίπου και που με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Παιδιού και την επεξεργασία που προηγήθηκε στις Επιτροπές της Βουλής των Εφήβων προτείνεται να τροποποιηθεί με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και θα ενισχύει τη συμμετοχή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου.

Για πρώτη φορά, επίσης, η Βουλή των Εφήβων είχε δικαίωμα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε σε έξι επίκαιρες ερωτήσεις που του έθεσαν έφηβοι βουλευτές. Πρόκειται για επίκαιρες ερωτήσεις για τις οποίες υπήρξε προετοιμασία στις Επιτροπές και ψηφοφορία από τους Εφήβους Βουλευτές για αυτές που θα έπρεπε να προκριθούν στη σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση.Τη δέσμευση ότι οι καινοτομίες του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους μαθητές να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που επιχειρούν να μετατρέψουν τη σημερινή οικονομική κρίση, σε κρίση της Δημοκρατίας ή σε κρίση θεσμών.

Η λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων

Το νομοσχέδιο για τις μαθητικές κοινότητες που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί των άρθρων με τροποποιήσεις που έγιναν και στο σύνολο εισάγει σαφέστερο πλαίσιο αρχών, δικαιωμάτων και ευθυνών των μαθητών και αντιπροσωπευτικότερο σύστημα στην εκπροσώπηση των τάξεων στα 15μελή συμβούλια. Στόχος των προτεινόμενων διατάξεων είναι τα μαθητικά συμβούλια να εκλέγονται πλέον όχι απλώς οι πιο δημοφιλείς μαθητές και οι πιο ικανοί καθώς καθιερώνεται ότι κατά τη διάρκεια δημόσιας γενικής συνέλευσης ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να παρουσιάζει στη μαθητική κοινότητα τους επιδιωκόμενους στόχους για τη θητεία του. Προβλέπεται, επίσης, διαδικασία ανάκλησης μελών και διαδικασία λογοδοσίας και σαφέστερη διαδικασία απολογισμού έργου. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι Έφηβοι βουλευτές είχαν έτσι την ευκαιρία να διαπιστώσουν πως ένα νομοσχέδιο περνάει από τη Βουλή των Ελλήνων, πως τροποποιείται κατά τη φάση της επεξεργασίας του και τελικά πως ψηφίζεται για να γίνει νόμος του κράτους.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα