Menu
Οι επιτάφιοι του Πύργου- Ώ γλυκύ μου έαρ… με χειμωνιάτικο καιρό

Οι επιτάφιοι του Πύργου- …

Στην καρδιά της άνοι...

Μ. Παρασκευή… μετά βροχής και ήλιου στην Αμαλιάδα!

Μ. Παρασκευή… μετά βροχής…

Πολλές… εναλλαγές ...

Επιτάφιος θρήνος

Επιτάφιος θρήνος

 Ποιος το περίμενε ό...

Σεισμός 7,3 στο Μεξικό

Σεισμός 7,3 στο Μεξικό

Ισχυρή σεισμική δό...

Κόροιβος  Βόλεϊ :  Κέρδισε με 3-2 σετ τον Απόλλωνα

Κόροιβος Βόλεϊ : Κέρδισ…

Νίκη με 3-2 σετ πέτυ...

Ξεκληρίστηκε οικογένεια σε τροχαίο στη Γορτυνία! Νεκροί γονείς και παιδιά!

Ξεκληρίστηκε οικογένεια σ…

Το τροχαίο δυστύχημα...

 Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία  για τον δήμο Πύργου

Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία…

Ποιος αμφιβάλλει ότι...

Πύργος: Πάσχα αγκαλιά με τα σκουπίδια…

Πύργος: Πάσχα αγκαλιά με …

Μερική αποκομιδή κ...

Στην Έξοδο του Μεσολογγίου το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου

Στην Έξοδο του Μεσολογγίο…

Στις εκδηλώσεις εο...

Κοσμοπλημμύρα χθες στην Πασχαλινή αγορά του Πύργου

Κοσμοπλημμύρα χθες στην Π…

Κορυφώνεται η κίνη...

Γλυκές γεύσεις στα ζαχαροπλαστεία του Πύργου

Γλυκές γεύσεις στα ζαχαρο…

Όλου του κόσμου τα...

Ανάθεμα τον Μοροζίνι

Ανάθεμα τον Μοροζίνι

Μπαίνοντας στο λιμ...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Γι’ αυτές τις μέρε...

Κυριακή του Πάσχα Λαϊκό γλέντι στο «Τετράστιχο»

Κυριακή του Πάσχα Λαϊκό γ…

Με λαϊκό πρόγραμμα...

Κυριακή του Πάσχα στο «AmaliasHotel»

Κυριακή του Πάσχα στο «Am…

Το μεσημέρι της Κυ...

M. Σάββατο: «PreSummerParty» μετά την Ανάσταση στο «Thalassa»

M. Σάββατο: «PreSummerPar…

Το «Thalassa» διορ...

Prev Next
A+ A A-

Κριτήρια και δικαιούχοι για το Κοινωνικό μέρισμα

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα- ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις αιτήσεις στο www.gsis.gr

 

  • Βασικό όριο εισοδήματος τα 6.000 ευρώ που προσαυξάνεται για την σύζυγο και τα προστατευόμενα μέλη – στα 8.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες  

Άμεσα θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης κοινωνικού μερίσματος μετά και τη δημοσίευση της απόφασης για τον τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Στην ηλεκτρονική φόρμα (www.gsis.gr) οι φορολογούμενοι θα καλούνται να δηλώσουν τα απολύτως απαραίτητα: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατοικίας, πλήθος φορολογουμένων που συνοικούν και βέβαια τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα.

 

1. Ποιοι είναι δικαιούχοι; Όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν αθροιστικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν περίπου 600.000 νοικοκυριά ή περίπου 1.000.000 πρόσωπα. Θα λάβουν συνολικά 450 εκατ. ευρώ.

2. Ποια είναι τα κριτήρια; Ως βασικό όριο εισοδήματος ορίζεται το ποσό των 6.000 ευρώ, με βάση το συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή πρόσωπα που φιλοξενεί. Παράλληλα ισχύει και κριτήριο ακίνητης περιουσίας. Έως 125.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 200.000 ευρώ για τις οικογένειες, με βάση τα στοιχεία ακινήτων για το 2013. Τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ ισχύει για άγαμους και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Έτσι για οικογένεια με δύο παιδιά, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ.

3. Ποια εισοδήματα μετράνε; Αυτά που δηλώθηκαν πέρυσι στις φορολογικές δηλώσεις, άρα τα εισοδήματα του 2012. Το ίδιο ισχύει και για την ακίνητη περιουσία. Προσδιορίζεται με βάση τις δηλώσεις ακινήτων του περασμένου έτους.

4. Μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία: Λαμβάνεται ειδική μέριμνα. Για μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία άνω του 67% το εισοδηματικό κατώφλι ορίζεται στα 8.000 ευρώ. Όταν στην οικογένεια υπάρχει παιδί με αναπηρία άνω του 67%, προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 1.000 ευρώ.

5. Τι ισχύει για τους ανέργους; Ειδικά, οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις προϋποθέσεις της απόφασης, με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν έχουν κανένα ατομικό εισόδημα από παροχή εξαρτημένης εργασίας (μισθό ή ημερομίσθιο), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία. Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

6. Πόσο είναι το επίδομα; Ξεκινά από 500 ευρώ για τον άγαμο και διευρύνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών φτάνοντας τα 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. Γενικά οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν ότι η ενίσχυση ξεκινά από 500 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 83,3 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά δικαιούται επίδομα 1.000 ευρώ.

7. Θα μου ζητήσουν φόρο για το επίδομα; Το κοινωνικό μέρισμα όπως ορίζεται στο νόμο είναι αφορολόγητο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη και καταβάλλεται εφάπαξ στους δικαιούχους.

8. Πότε θα καταβληθεί; Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, όσοι υποβάλουν αιτήσεις έως το τέλος Απριλίου, θα δουν το επίδομα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως τις 10 Μαΐου.

Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση: για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 30/4/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/5/2014, για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/5/2014 έως και την 31/5/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/6/2014 έως και την 30/6/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/7/2014

9. Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις; Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr, όταν ανοίξει η σχετική εφαρμογή. Ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει το μηχανογραφημένο έντυπο «Αίτηση /Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος» μέσω του taxis.

10. Ποιοι εξαιρούνται από το κοινωνικό μέρισμα; α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ν. 2238/1994.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Αιτήσεις με πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οκτώ (8) μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.

δ) Αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

11. Οι ένστολοι θα κάνουν αιτήσεις; Όχι. Οι δικαιούχοι προσδιορίζονται κεντρικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα