Menu
Στάχτη 20 στρέμματα και ο αρχαιολογικός χώρος στα Περιβόλια Φιγαλείας

Στάχτη 20 στρέμματα και ο…

Από πυρκαγιά που ξ...

(Ηχητικό) Γιάννης Αγγελάκας: «Δυστυχώς δεν αποφασίζουμε να... σπάσουμε τον καναπέ μας»

(Ηχητικό) Γιάννης Αγγελάκ…

Ακούστε το ηχητικό ...

(Ηχητικό) Α. Μαραγκοπούλου: "Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ που απειλεί την ανεξαρτησία της χώρας"

(Ηχητικό) Α. Μαραγκοπούλο…

Ακούστε το ηχητικό ...

 (VIDEO) Α. Τσίπρας: "Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο έγκλημα της πώλησης της ΔΕΗ"

(VIDEO) Α. Τσίπρας: …

Την άμεση σύγκλιση τ...

Θαύμα-θαύμα! Η Βούλτεψη ξεπέρασε τον Κεδίκογλου!

Θαύμα-θαύμα! Η Βούλτεψη ξ…

Του Γιώργου Ανανδραν...

Μια από τα ίδια…

Μια από τα ίδια…

Και εκεί που είχε ...

Η τάξη των μεγαλόσχημων

Η τάξη των μεγαλόσχημων

Οι μεγαλόσχημοι εί...

Επεα θανάσιμα

Επεα θανάσιμα

Του Στάθη στον eni...

Πλοίο-φάντασμα το CAPE RAY με τα χημικά της Συρίας

Πλοίο-φάντασμα το CAPE RA…

  Πηγή φωτογραφίας:...

Ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές

Ο αριθμός των εισακτέων σ…

Εκδόθηκε η συμπληρωμ...

Κρίστο Χάσα: «Η κοινωνία έχει ανάγκη από τον Πολιτισμό και την Τέχνη…»

Κρίστο Χάσα: «Η κοινωνία …

Στον Πύργο μετακόμ...

Θρήνος στην κηδεία του Ερνέστου Παπαδόπουλου

Θρήνος στην κηδεία του Ερ…

Θρήνος και σπαραγμός...

​  «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

​ «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκ…

του Διονύση Κορκολ...

Άγρια δολοφονία νυχτοφύλακα

Άγρια δολοφονία νυχτοφύλα…

Σεπλήρη εξέλιξη βρ...

Αρχ. Ολυμπία: Έσπασε ο αγωγός του Ερυμάνθου ξανά στη Μουριά

Αρχ. Ολυμπία: Έσπασε ο αγ…

Μεγάλες ζημιές έχο...

Εξιχνιάστηκαν εικοσιτέσσερις διαρρήξεις αυτοκινήτων στο Αγρίνιο

Εξιχνιάστηκαν εικοσιτέσσε…

Δράστης είναι ένας 2...

Prev Next
A+ A A-

Κανείς να μην ισχυριστεί ότι «δεν ήξερα ...»

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Του Δημήτρη Μπαξεβανάκη

Για να μάθουν όλοι τι γίνεται με το γενικευμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για να καταλάβουν όλοι πως πρόκειται για πολιτικό σχέδιο ξεπουλήματος όλων των δημόσιων υποδομών, της δημόσιας υπηρεσίας, των κοινωνικών αγαθών, για να διαισθανθεί το σύνολο του ελληνικού λαού το μέγεθος της καταστροφής, ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ. ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ SITES. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ.

Από το 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι 100% δημόσια, όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά κυρίως γιατί η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια  δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού.
Η μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν έγινε με στόχο την ανάπτυξη και ισχυροποίηση της εταιρείας, αλλά για να καλύψει μέρος των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων και να προωθήσει την ένταξη της στην ιδιωτική σφαίρα.
ΕΙΠΑN ότι η «ΑΠΕΛΕΥθΕΡΩΣΗ» (όμορφη λέξη που περιγράφει μια βαρβαρότητα) θα φέρει τον ανταγωνισμό και θα ρίξει τις τιμές. Λένε ψέματα. Στα χρόνια 2000-2007 που εφάρμοσαν την πολιτική τους, είχαμε αύξηση των τιμολογίων κατά 71% στη Σουηδία, 84% στην Ιρλανδία, 63% στη Δανία και 36% στη Φινλανδία. Οι αριθμοί τους διαψεύδουν.
15 χρόνια τώρα θεσμοθετούνται και εφαρμόζονται στην Ελλάδα οι πολιτικές της «απελευθέρωσης» της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 15 χρόνια ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό. Εκτίναξη τιμολογίων στα νοικοκυριά, κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων, καταβύθιση μισθών, πάτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναμενόμενο βεβαίως, από μια πολιτική με στόχο και άξονα την εξασφάλιση κερδοφορίας στο εσωτερικό του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας αγνοώντας τις πολλαπλασιαστικές επιβαρύνσεις σε όλους γενικά τους υπόλοιπους κλάδους. Έτσι:
4 Με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες το 2001-2003, το κράτος εισέπραξε 1,8 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις) της ιδιωτικοποιημένης κατά το ήμισυ ΔΕΗ ΑΕ ήταν 2,4 δισ. ευρώ!
4 Την περίοδο 2000-2013, είχαμε ανατιμήσεις της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στην βιομηχανία.
4 Ο ιδιωτικός τομέας που είναι στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα να εγκατεστημένη ισχύ 7.531 MW (περίπου το 46,5 % της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος). Το Δημόσιο μέσω της ΔΕΗ έχει περιοριστεί στο το 53,5 % με 8.667 MW.
4 Το κόστος παραγωγής ενέργειας έχει εκτοξευθεί. Αυτονόητο, αφού διέσπασαν την ενιαία και καθετοποιημένη δομής της ΔΕΗ, που επέτρεπε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία, κι έφτιαξαν στη θέση της τρεις εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή-Εμπορία και ΔΕΔΔΗΕ
4 Η προωθούμενη νέα διάσπαση της ΔΕΗ, θα αυξήσει παραπέρα το κόστος παραγωγής και η εναπομένουσα ΔΕΗ λόγω του μείγματος καυσίμου και την ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομένουν, σύντομα θα καταστεί μικρότερη από την «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική προς αυτή.
4 Τέλος, το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο ήταν αυτό που, σε συνδυασμό με τη ρουσφετολογική πολιτική, έδωσε τη δυνατότητα για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ημετέρους, όπως, οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τις εταιρείες Energa και Hellas Power. Προσφέρθηκαν σε αυτούς τους καιροσκόπους 2 εκατομμύρια καταναλωτές και πελάτες. Και βέβαια, αυτοί εξαπάτησαν πολίτες και κατακράτησαν ακόμη και το χαράτσι πριν «πτωχεύσουν».

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα