Menu
Φρίκαρε και τα πέταξε στο δρόμο

Φρίκαρε και τα πέταξε στο…

Ένα γεγονός ενδεικ...

1.503 ευρώ ο μέσος φόρος για 5.800.000 φορολογικές δηλώσεις που κατατέθηκαν στο Taxisnet

1.503 ευρώ ο μέσος φόρος …

Συγκέντρωση διαμαρτυ...

Μακρίσια: Το χωριό ζωντανεύει την ιστορία του

Μακρίσια: Το χωριό ζωνταν…

Εντυπωσιακή ανταπό...

Ο μύθος του Βερέκυνθου

Ο μύθος του Βερέκυνθου

Σύμφωνα με τον μύθ...

ΦΩΤΟ-Ανεμοστρόβιλος στο Πήλιο

ΦΩΤΟ-Ανεμοστρόβιλος στο Π…

Ένα εντυπωσιακό θέ...

Οι βάσεις σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Οι βάσεις σε όλα τα τμήμα…

Άνοδο των βάσεων έ...

Εκδήλωση αύριο από τη Ζ’ Εφορεία: «Η Μάχη στο Πούσι»

Εκδήλωση αύριο από τη Ζ’ …

Αν δεν κερδιζόταν ...

Πανηλειακός: Στις 28/30 Αυγούστου ο πρώτος επίσημος αγώνας

Πανηλειακός: Στις 28/30 Α…

  Μέσα στο τριήμερο...

Ολυμπιονίκης: "Θωρακίστηκε" με Λαμπρόπουλο, έπεται συνέχεια...

Ολυμπιονίκης: "Θωρακ…

Μετά από την βαρυσ...

Βελτιώσεις για να μην… μείνουν!

Βελτιώσεις για να μην… με…

Η πρώτη ρύθμιση στ...

Απαράδεκτο

Απαράδεκτο

Είναι απαράδεκτο σ...

Ηλεία: Δωρεάν εγγραφές στο «Ηλεκτρονικό Καλάθι»

Ηλεία: Δωρεάν εγγραφές στ…

Σήμερα   και την Π...

Προσλήψεις 50.000 ανέργων από τον Σεπτέμβριο

Προσλήψεις 50.000 ανέργων…

Ανάσα σε χιλιάδες ...

Τα σκουπίδια πνίγουν ξανά τον δήμο Πύργου

Τα σκουπίδια πνίγουν ξανά…

Για λίγο ακόμη στη...

Γιορτή για το Σπίτι του Χαμόγελου στη Βροχίτσα

Γιορτή για το Σπίτι του Χ…

Εκδήλωση για να γι...

Ποιος είναι υπεύθυνος για το νερό;

Ποιος είναι υπεύθυνος για…

Του Δημήτρη Τερζή ...

Prev Next
A+ A A-

Οι 40άρηδες επιστρέφουν στο χωράφι λόγω κρίσης

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Μια μικρή, αλλά ευδιάκριτη πλέον στροφή στο γεωργικό τομέα καταγράφεται στην Ελλάδα, ως απότοκο φαινόμενο της κρίσης που χτύπησε, ιδιαίτερα,

τα μεγάλα αστικά κέντρα και πρωτίστως την Αθήνα. Υπάρχει μια σαφής «εισαγωγή» νέων αγροτών στο γεωργικό επάγγελμα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και με ανοικτό βέβαια το ερώτημα, εάν πρόκειται για σταθερή επιλογή.

Μετά δεκαετίες υποχώρησης του αριθμού των απασχολουμένων στη γεωργία, στα τέλη του 2013 καταγράφηκε (για δεύτερη φορά ύστερα από το 2010) μια μικρή αύξηση. Συγκεκριμένα, από 485.500 απασχολούμενους στα τέλη του 2012, το 2013 οι αγρότες ήταν 493.900. Θα πείτε, ανεπαίσθητη η άνοδος, κι έτσι είναι, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η αύξηση του συνολικού αριθμού εκφράζει πολύ μεγαλύτερη είσοδο νέων αγροτών, καθώς βεβαίως υπάρχουν και αποχωρήσεις από το επάγγελμα των παλαιοτέρων, οι οποίοι έχουν και αρκετά υψηλό ηλικιακό μέσο όρο.

Είναι η πρώτη φορά που αντιστρέφεται η τάση μεγάλης συρρίκνωσης του αριθμού των αγροτών. Από τους 1.083.000 το 1981 έπεσαν στους 724.000 το 1998 κι από εκεί στους 520.000 το 2008. Η κρίση, ωστόσο, οδήγησε αρκετό κόσμο προς τη γεωργία, με αποτέλεσμα το 2010 οι απασχολούμενοι στον τομέα να φτάσουν τις 533.000. Όμως, η υφεσιακή βουτιά του 2011 και η συνολική κατάρρευση της απασχόλησης στην Ελλάδα εκφράστηκε και στο γεωργικό τομέα με μείωση το 2011 και το 2012, για να καταγραφεί ξανά το 2013 μια μικρή άνοδος, που μένει να δούμε, εάν έχει στοιχεία μονιμότητας. Πάντως, η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στο σύνολο της απασχόλησης ανέβηκε στο 13,2% από 11%, καθώς οι άλλοι τομείς υποχωρούν.

«Υπάρχει μια μικρή στροφή προς τον πρωτογενή τομέα και, ειδικά, τη γεωργία, χωρίς να είμαστε σίγουροι, εάν θα σταθεροποιηθεί. Προέρχεται από τις πόλεις, αλλά και από αγροτικές περιοχές, οι οποίες είχαν απογεωργικοποιηθεί», λέει στην Καθημερινή ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης, πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

«Στη νέα ιδέα της “αγροτικότητας” υπάρχει και η νοσταλγία της “επιστροφής στη γη και στις ρίζες”. Αλλά, πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, η γεωργία αποκαθίσταται και προσεγγίζεται για πρώτη φορά από νέους κατοίκους των αστικών κέντρων, οι οποίοι προσδοκούν μια ζωή στις αγροτικές περιοχές, με απασχόληση, ποιότητα ζωής και περιβαλλοντική αξία», σημειώνει ο κ. Κασίμης. «Στην Ελλάδα υπάρχουν δεσμοί υπαίθρου-πόλης, η αστικοποίηση είναι πρόσφατο φαινόμενο. Στην ύπαιθρο υπάρχουν σπίτι, περιουσία (χωράφια), συχνά συγγενείς», συμπληρώνει στην «Καθημερινή» ο καθηγητής του Γεωπονικού.

Από πού προέρχονται, όμως, οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα; Μια απάντηση μας δίνει η επεξεργασία στοιχείων της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού από τον κ. Κασίμη και τον κ. Σταύρο Ζωγραφάκη, επίσης, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Καταρχήν, γεωγραφικά προέρχονται από την Αθήνα (37%) και 8% από την υπόλοιπη Αττική, 9% από τη Θεσσαλονίκη, 9% από την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, 7% από τη Θεσσαλία και 7% από τη Στερεά Ελλάδα. Τι έκαναν, προτού στραφούν στον αγροτικό τομέα; Το 54% απασχολούνταν στο εμπόριο, στην αναψυχή, στον ιδιωτικό τομέα, το 29% στο Δημόσιο, το 4% στις κατασκευές, ενώ το 28% δεν είχε εργαστεί την προηγούμενη χρονιά, γιατί ήταν άνεργοι, μαθητές-σπουδαστές, στρατιώτες, νοικοκυρές.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ηλικιακή ανανέωση, καθώς η μέση ηλικία νεοεισερχομένων είναι 41,7 έτη έναντι του 47,3 των παλαιότερων αγροτών. Τέλος, ο νέος αγρότης είναι σε μεγάλο βαθμό μορφωμένος, καθώς ο ένας στους τρεις έχει αποφοιτήσει από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ένας στους δέκα έχει και μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ ένας στους δύο είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (47%).

 

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα