Menu
Στάχτη 20 στρέμματα και ο αρχαιολογικός χώρος στα Περιβόλια Φιγαλείας

Στάχτη 20 στρέμματα και ο…

Από πυρκαγιά που ξ...

(Ηχητικό) Γιάννης Αγγελάκας: «Δυστυχώς δεν αποφασίζουμε να... σπάσουμε τον καναπέ μας»

(Ηχητικό) Γιάννης Αγγελάκ…

Ακούστε το ηχητικό ...

(Ηχητικό) Α. Μαραγκοπούλου: "Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ που απειλεί την ανεξαρτησία της χώρας"

(Ηχητικό) Α. Μαραγκοπούλο…

Ακούστε το ηχητικό ...

 (VIDEO) Α. Τσίπρας: "Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο έγκλημα της πώλησης της ΔΕΗ"

(VIDEO) Α. Τσίπρας: …

Την άμεση σύγκλιση τ...

Θαύμα-θαύμα! Η Βούλτεψη ξεπέρασε τον Κεδίκογλου!

Θαύμα-θαύμα! Η Βούλτεψη ξ…

Του Γιώργου Ανανδραν...

Μια από τα ίδια…

Μια από τα ίδια…

Και εκεί που είχε ...

Η τάξη των μεγαλόσχημων

Η τάξη των μεγαλόσχημων

Οι μεγαλόσχημοι εί...

Επεα θανάσιμα

Επεα θανάσιμα

Του Στάθη στον eni...

Πλοίο-φάντασμα το CAPE RAY με τα χημικά της Συρίας

Πλοίο-φάντασμα το CAPE RA…

  Πηγή φωτογραφίας:...

Ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές

Ο αριθμός των εισακτέων σ…

Εκδόθηκε η συμπληρωμ...

Κρίστο Χάσα: «Η κοινωνία έχει ανάγκη από τον Πολιτισμό και την Τέχνη…»

Κρίστο Χάσα: «Η κοινωνία …

Στον Πύργο μετακόμ...

Θρήνος στην κηδεία του Ερνέστου Παπαδόπουλου

Θρήνος στην κηδεία του Ερ…

Θρήνος και σπαραγμός...

​  «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

​ «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκ…

του Διονύση Κορκολ...

Άγρια δολοφονία νυχτοφύλακα

Άγρια δολοφονία νυχτοφύλα…

Σεπλήρη εξέλιξη βρ...

Αρχ. Ολυμπία: Έσπασε ο αγωγός του Ερυμάνθου ξανά στη Μουριά

Αρχ. Ολυμπία: Έσπασε ο αγ…

Μεγάλες ζημιές έχο...

Εξιχνιάστηκαν εικοσιτέσσερις διαρρήξεις αυτοκινήτων στο Αγρίνιο

Εξιχνιάστηκαν εικοσιτέσσε…

Δράστης είναι ένας 2...

Prev Next
A+ A A-

Κατάλληλη για ορεινές περιοχές της Ηλείας η καλλιέργεια αρωματικών φυτών

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Ενδιαφέρουσα η προχθεσινή ημερίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας της ΠΕ Ηλείας  που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο στο πλαίσιο του έργου RE.HERB

 

 

 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το προχθεσινό διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας και  αφορούσε ενημέρωση για τα θεραπευτικά βότανα.

Το έργο Re Herb  στο οποίο συμπράττουν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Ταράντο και Παν/μιο Πατρών, φέρει τον τίτλο «Καταγραφή, τεκμηρίωση, προώθηση και διανομή των αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, φυτών και φυτικών παραγώγων». Την ευθύνη υλοποίησης των δράσεων που προβλέπονται από το έργο αυτό έχει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστούν οι φαρμακευτικές ιδιότητες και τα ευεργετικά αποτελέσματα των αρωματικών φυτών και των προϊόντων που προέρχονται από αυτά,  ενώ παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένα στοιχεία και παραδείγματα καλών πρακτικών που εντοπίστηκαν στην δυτική Ελλάδα, στα Ιόνια νησιά και στην επαρχία του Ταράντο στην Ιταλία, όπου υπάρχει ένας πλούτος αρωματικών φυτών. Να σημειώσουμε ότι και στην Ηλεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες καινοτόμες καλλιέργειες αρωματικών και θεραπευτικών φυτών που μάλιστα εξάγονται και στο εξωτερικό.

Το συνέδριο που δεν είχε δυστυχώς μεγάλη συμμετοχή, απευθυνόταν κυρίως σε αγρότες, παραγωγούς και γεωπόνους  οι οποίοι είχαν  την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που είναι κοινά στον τομέα τους, την καλλιέργεια και παραγωγή θεραπευτικών και αρωματικών φυτών, την επίτευξη της αξιοπιστίας, τον τρόπο, την καλύτερη επικοινωνία, την αλληλεπίδραση καθώς και την αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού, τη ζήτηση για τα προϊόντα αυτά δημιουργώντας ή ενισχύοντας τη συγκεκριμένη αγορά. Επίσης την αναπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας για την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων δικύωσης των παραγωγών. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων εμπειριών και πρακτικών μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών από ειδικούς εμπειρογνώμονες (καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες, βοτανολόγοι, γεωπόνοι κλπ).

Καλωσόρισμα στο συνέδριο απηύθυνε ο νέος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ενώ παρευρέθηκε και ο νέος δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Στις φαρμακευτικές ιδιότητες και τα ευεργετικά αποτελέσματα των αρωματικών φυτών, αναφέρθηκαν η κ. Μαρία Κολιού και η κ. Φωτεινή Λάμαρη σε ότι αφορά την  χώρα μας, ενώ στο τέλος έγινε και παρουσίαση από την Ιταλική πλευρά που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Οι συμμετέχοντες ενθάρρυναν μεταξύ άλλων τους Ηλείους παραγωγούς για να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια αρωματικών και θεραπευτικών φυτών και δέντρων, μια καλλιέργεια που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού μας οι οποίες χαρακτηρίζονται από χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλή εκμετάλλευση. Οι καλλιέργειες αυτές, θεωρούνται καλλιέργειες του μέλλοντος από άποψη εμπορικότητας και μπορούν να προσελκύσουν νέους κυρίως αγρότες που δεν φοβούνται να πειραματιστούν και είναι ανοιχτοί στις προκλήσεις, αναπτύσσοντας αυτήν την καινοτόμα δραστηριότητα που μπορεί να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στον τόπο μας. Στο συνέδριο έγιναν και διάφορες τοποθετήσεις από παραγωγούς και γεωπόνους, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σπύρος Γιακουμέλος, ενώ ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκε είναι αν αυτή η καλλιέργεια μπορεί να χρηματοδοτηθεί από συγκεκριμένα επιδοτούμενα προγράμματα ευρωπαϊκά.

Ελένη Παπαδοπούλου

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα