Menu
Σαββόπουλος, Μαχαιρίτσας, Μουζουράκης στο Κατάκολο

Σαββόπουλος, Μαχαιρίτσας,…

Την Παρασκευή η με...

3ο Γυμνάσιο Πύργου: Μια μαγική, αποχαιρετιστήρια γιορτή!

3ο Γυμνάσιο Πύργου: Μια μ…

  Όλα όσα έζησαν, τ...

Εγκρίθηκε οριακά στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Εγκρίθηκε οριακά στη Βουλ…

  Με 52 ψήφους υπ...

Στον Πύργο ο Καραγκούνης

Στον Πύργο ο Καραγκούνης

  Λίγες μέρες μετά ...

Σύνταξη στα 62 για τους αγρότες ζητούν Τζαβάρας, Μαρίνος  και Κοντογιάννης

Σύνταξη στα 62 για τους α…

Την μείωση του ορί...

Αλέξης Μητρόπουλος: «Σε σύντομο χρόνο η  προσφυγή στις κάλπες»

Αλέξης Μητρόπουλος: «Σε σ…

  Τι είπε για τις π...

Στίβος-Κόροιβος Αμαλιάδας: Στο πρώτο σκαλί και πάλι η Μαρκοπούλου

Στίβος-Κόροιβος Αμαλιάδας…

  Για ένα ακόμα Σαβ...

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας: Μια πλούσια σε δράσεις χρονιά!

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργο…

Μια πλούσια σε δρά...

Κόροιβος Αμαλιάδας: Συνεχίζουν εκτός απροόπτου Καρύδας και Νοέας

Κόροιβος Αμαλιάδας: Συνεχ…

  Η νέα σεζόν θα βρ...

Σε καλό «δρόμο» η Μονάδα Θεραπευτικής Αποκατάστασης στην Ηλεία…

Σε καλό «δρόμο» η Μονάδα …

Δυναμική χαρακτήρι...

Ο ήλιος ανατέλλει ξανά

Ο ήλιος ανατέλλει ξανά

Μία πλατεία ασφυκτ...

Στην ΕΛ.ΑΣ. χωρίς καθήκοντα

Στην ΕΛ.ΑΣ. χωρίς καθήκον…

Το παρών έδωσαν χθ...

Πάτρα: Η καρδιά πρόδωσε τον 26χρονο Ερνέστο - Πέθανε ενώ διασκέδαζε ο γιος του αείμνηστου Νομάρχη Ηρακλή Παπαδόπουλου

Πάτρα: Η καρδιά πρόδωσε τ…

09.36: Ένας 26χρον...

Καλογερόπουλος: «Παρέδωσα την ομάδα στους φίλους και στους επικριτές μου…»

Καλογερόπουλος: «Παρέδωσα…

Η δήλωση αποχώρησή...

Βουλή των Εφήβων: Ψήφισαν Νομοσχέδιο για τον Κανονισμό των μαθητικών κοινοτήτων

Βουλή των Εφήβων: Ψήφισαν…

Ολοκληρώθηκαν οι ε...

ΠΑΜΕ Ηλείας: Καταγγέλλουν  απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων

ΠΑΜΕ Ηλείας: Καταγγέλλουν…

Παράσταση διαμαρτυ...

Prev Next
A+ A A-

Αγροτικός Συν/μος Πύργου: Τι ζητά ο αγροτικός κόσμος του νομού

  • Γράφτηκε από τον/την NewsRoom

Υπόμνημα στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ  από τον Αγροτικό Συν/μο  Πύργου

Υπόμνημα για τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του νομού μας, αλλά και των λύσεων που προτείνει, παρέδωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός, στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε προχθές τα γραφεία  του στον Πύργο.

Η εγκατάλειψη της γης

Στο υπόμνημα ( επισημαίνεται ότι ο Α/Σ Πύργου είναι ο μόνος που λειτουργεί  νόμιμα βάσει του ν 4015/2011), τονίζεται ότι στην Ηλεία τα  βασικά προϊόντα που συντηρούν το νομό είναι το λάδι, η σταφίδα και το κρασί. Μετά τη διάλυση των Ενώσεων και τη μετατροπή τους σε ΑΕΣ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα πιστώσεις, οι καλλιέργειες εγκαταλείπονται, απαξιώνονται και κατά συνέπεια πέφτει η αξία της γης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε εταιρίες και σε ιδιώτες να αγοράζουν αυτή τη γη σε τιμές εξευτελιστικές, εξυπηρετώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το στόχο της συγκέντρωση της γης αλλά και της παραγωγής σε λίγους.

Γίνεται επίσης αναφορά στην κατάθεση πρότασης στο τελευταίο Eurogroup από τον πρώην υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα  που προβλέπει το κλείσιμο 1200 ελαιοτριβείων με ημερήσια παραγωγή περίπου 500 τόνων το καθένα και την αντικατάστασή τους από 2 mega- ελαιοτριβεία στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο και τις συνέπειες της υλοποίησης μιας τέτοιας πρότασης.

 Στους Συνεταιρισμούς η  δακοκτονία

Πάνω σ’ αυτό το φλέγον ζήτημα της δακοκτονίας καταγγέλλεται  η ανάθεση μέσω των περιφερειών του έργου για τους δακοψεκασμούς και τις δακοπαγίδες, ως  ζημιογόνος για τους παραγωγούς αλλά και για το ίδιο το κράτος, αφού οι εν λόγω διαδικασίες αναθέτονται σε ιδιωτικές εταιρίες που στόχο έχουν να αναλάβουν το έργο για να κερδίσουν χρήματα, χωρίς όμως να κάνουν σωστά την όλη διαδικασία.  Προτείνεται η ανάληψη του έργου αποκλειστικά από Συνεταιρισμούς.  Καταγγέλλεται επίσης η λειψή χρηματοδότηση του προγράμματος από το κράτος ( μόλις 360.000,00Ε, ποσό ικανό για τον ψεκασμό μόνον 2 εκατομμυρίων δέντρων, την ώρα που τα  ελαιόδεντρα στο νομό είναι περί τα (9) εννέα εκατομμύρια και οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου.

Θα χαθεί το κονδύλι για την ακαρπία

Ως  πιο πρόσφατο παράδειγμα καίριου χτυπήματος στον αγροτικό κόσμο, αναφέρεται τακτική του Υπουργείου στις αποζημιώσεις για την ακαρπία της ελιάς. Αρχικώς είχε ανακοινωθεί  εγκεκριμένο και από την κομισιόν κονδύλι  ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση με ακόμα μια αυθαίρετη απόφαση έριξε αυτό το ποσό στα 65 εκατομμύρια ευρώ,  χωρίς όμως αυτό το ποσό να μπορεί να καλυφθεί και από τον προϋπολογισμό του κράτους με αποτέλεσμα η εν λόγω αποζημίωση να κινδυνεύει να χαθεί. Επιπροσθέτως αυτό το ποσό αναλογεί για όλη την επικράτεια, με συνέπεια η εν λόγω υποσχόμενη αποζημίωση να φτάνει στην εξευτελιστική τιμή του ενός ευρώ ανά δέντρο τη στιγμή που μόνο στο νομό Ηλείας τεκμηριωμένα η ζημιά σε ελιές αλλά και εσπεριδοειδή αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Για τον περονόσπορο –χαλαζοπτώσεις

Όσον αφορά τον περονόσπορο, οι καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες ειδικοί γεωπόνοι με εισηγήσεις τους στο Υπουργείο Γεωργίας έδειξαν πως το φαινόμενο αυτό συναντάται σε ποσοστό άνω του 70% και σε μερικές περιοχές αγγίζει και το 100% της παραγωγής .Η  μόνη περίπτωση προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, είναι να υποβάλλουν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ, επικαλούμενοι ως αίτιο της καταστροφής της παραγωγής τους, τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις γιατί ως γνωστόν είναι γεγονός ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από περονόσπορο δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ( βάσει του κανονισμού που ισχύει ως σήμερα).

 

Δωρεάν πρόσβαση στο  ΟΣΔΕ

Παρά τις υπουργικές υποσχέσεις για δωρεάν αιτήσεις το πλαίσιο άλλαξε. Η δυνατότητα που δόθηκε στους παραγωγούς ήταν από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου να μπορούν μεν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους είτε ομαδικά μέσω των πυλών που είχε διαθέσει στις ενώσεις είτε ηλεκτρονικά αλλά μόνο σε περίπτωση που αυτοί οι παραγωγοί δεν θα είχαν αγροτεμάχια σε διαφορετικές περιφέρειες, δεν ήταν κτηνοτρόφοι και όλα τους τα αγροτεμάχια ήταν ήδη καταχωρημένα στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε περίπτωση που κάποιος από τους παραγωγούς ανήκε σε μια από τις παραπάνω 3 κατηγορίες, ήταν αναγκαστικά υποχρεωμένος να υποβάλλει τη δήλωση του μέσω των πυλών των οποίων κύριος συντονιστής είναι η εταιρία «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», όπου μέτοχοι είναι η τράπεζα Πειραιώς, η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις, με αποτέλεσμα η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων να έχει έως και τριπλάσιο κόστος .Ταυτοχρόνως η συγκεκριμένη εταιρία επέβαλε στους αγρότες την υπογραφή εξουσιοδότησης δεσμευτικής των περιουσιακών τους στοιχείων έως και το 2020 γιατί τότε λήγει η σύμβασή της, γεγονός που εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τραπεζικά συμφέροντα καθώς το λογισμικό των αγροτών ελέγχεται πλήρως, επομένως η ΑΤΕ – Τράπεζα Πειραιώς εκμεταλλεύονται τα περιουσιακά στοιχεία όλων των αγροτών και κατά συνέπεια έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν πλειστηριασμούς και να τους οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή.Το  αίτημα του Α.Σ Πύργου  αλλά και όλων των παραγωγών είναι,  να υπάρχουν ανοιχτές πύλες για τη δήλωση του ΟΣΔΕ ώστε ο κάθε ένας να μπορεί με όποιον τρόπο θέλει να κάνει τη δήλωσή του ΔΩΡΕΑΝ, είτε ατομικά είτε μέσω των  συνεταιρισμών  που θα αμείβονται από το κράτος , όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις αιτήσεις των αγροτών για την επιστροφή του ΦΠΑ.

Ηλεια

Ελλαδα

Κοσμος

Πολιτικη

Οικονομια

Αθλητικα