Ηλιοί παραγωγοί: Στα τάρταρα οι τιμές στο χωράφι!
- Γράφτηκε από τον/την NewsRoom
Υψηλό το κόστος καλλιεργειών πατάτας και καρπουζιού για τους Ηλείους παραγωγούς
Αρνούνται να κάνουν «κοντρόλ» των εξόδων τους για τις καλλιέργειες καρπουζιού και πατάτας οι παραγωγοί του νομού μας, προκειμένου να προστατεύσουν την σωματική τους υγεία ! «Θα πάθω εγκεφαλικό αν τα λογαριάσω» μας έλεγε χαρακτηριστικά παραγωγός που ρίσκαρε διπλά φέτος, καλλιεργώντας και πατάτα και καρπούζι. Και οι δυο αυτές καλλιέργειες υψηλού κόστους ( ειδικά αν χρειάζεται να ενοικιάσεις και τα χωράφια) και υψηλού επίσης ρίσκου, αποδείχθηκαν σκέτη καταστροφή φέτος. Το κόστος της καλλιέργειας έχει εκτιναχθεί στα ύψη ξεπερνώντας ακόμα και τα 1.000 ευρώ το στρέμμα και οι παραγωγοί περίμεναν να βγάλουν τα έξοδα τους και να κερδίσουν και ένα πολύ μικρό μεροκάματο, από τα πρώτα τους καρπούζια!
Τα προβλήματα ξεκίνησαν από νωρίς καθώς οι καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν την πρωιμότητα του καρπουζιού, ενώ εν συνεχεία η κακοκαιρία ( χαλαζοπτώσεις άνεμοι κλπ ) προκάλεσαν και σοβαρές ζημιές στην παραγωγή σε Βαρθολομιό, Πύργο και αλλού. Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να κόψουν και να πετάξουν τα «χτυπημένα» καρπούζια, για να «δέσει» το δεύτερο «χέρι» χάνοντας όμως την πρωιμότητα!
Η συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου δειλά –δειλά στην Ηλεία με μέση τιμή για τα καλά καρπούζια με 0,30-0,35 ευρώ το κιλό για να κατρακυλήσει γρήγορα σε εξευτελιστικές τιμές για το πρώιμο καρπούζι, όταν αυξήθηκαν οι ποσότητες προς εξαγωγή. Η κατανάλωσή του καρπουζιού, έχει άμεση σχέση με τις καιρικές συνθήκες στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης κατά κύριο λόγο. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία σε αυτές τις χώρες, τόσο αυξάνεται και η ζήτησή του. Μειωμένη ζήτηση σημαίνει καταστροφή για τους παραγωγούς.
«Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τους εμπόρους να πετούν κάτω το καρπούζι και να το σπάζουν, εκτιμώντας ότι είναι μη εμπορεύσιμο, απλά και μόνον για λόγους εκβιασμού ώστε να ρίξουν και άλλο την τιμή. Και μιλάμε για βουνά καρπούζι» μας έλεγε παραγωγός από την περιοχή της Μυρτιάς…
Σε άλλους παραγωγούς οι έμποροι απέκλειαν την συγκομιδή γιατί τα έβρισκαν «πολύ μικρά» για να είναι εμπορεύσιμα ή πολύ μεγάλα για τον ίδιο λόγο και έφευγαν για να γυρίσουν αργότερα παζαρεύοντας σε πολύ χαμηλές τιμές, για την περίοδο που διανύουμε, το καρπούζι.
Ο συνδυασμός που …σκοτώνει
«Καρπουζάς» και πατατοπαραγωγός ταυτόχρονα είναι ο «συνδυασμός που σκοτώνει» τη φετινή χρονιά ! Η τιμή της πατάτας στο νομό μας έχει κατρακυλήσει στα 12 με 15 λεπτά το κιλό! Σε ό,τι αφορά την τύχη της πατάτας φέτος στην αγορά, τα «μαντάτα» τα είχαν λάβει από νωρίς τον Μάιο οι καλλιεργητές μας , αφού η τιμή και τότε δεν ξεπερνούσε τα 20 λεπτά το κιλό (την αντίστοιχη περίοδο πέρσι η τιμή ήταν στα 50 λεπτά/κιλό). Παραγωγοί από την Ηλεία εκτιμούν ότι οι τιμές αυτές είναι 50% κάτω του κόστους παραγωγής ενώ πολλοί είναι αυτοί που θα αφήσουν αμάζευτη την πατάτα στο χωράφι.
Αποδίδουν δε την κατάσταση αυτή στην υπερκορεσμό της αγοράς από φθηνή εισαγόμενη πατάτα. Ακόμα αμφισβητούν πως οι Κυπριακές πατάτες που πωλούνται στην ελληνική αγορά είναι όντως από το νησί. «Αν το σκεφθεί λογικά κανείς ακόμα και να είχαν καλλιεργήσει όλο το νησί τόσο μεγάλη παραγωγή αποκλείεται να είχαν. Οι πατάτες αυτές είναι από την Συρία που περνούν μέσω Κύπρου και τις “βαφτίζουν” κυπριακές» Ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών του νομού μας, δηλώνει πως «οι πατάτες είναι σχεδόν στα αζήτητα. Η χρονιά φέτος ξεκίνησε με προβλήματα αφού από τον Μάιο η τιμή είχε πέσει στα 20 λεπτά το κιλό ενώ άλλες χρονιές την αντίστοιχη περίοδο ήταν στα 50 λεπτά το κιλό».
Και προσθέτει: «Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Έχουμε απευθυνθεί κατ’ επανάληψη στην πολιτεία για το θέμα αλλά… δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Αυτή είναι η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα για την οποία μιλάνε;».